Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Két új tagja lesz az MNB monetáris tanácsának
No menu items!

Két új tagja lesz az MNB monetáris tanácsának

Illusztráció: Bigstock

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésén két új tag megválasztását támogatta a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába. A testület új tagja lesz Búza Éva és Kovács Zoltán.

Lejáró mandátumok miatt vált szükségessé a két új tag jelölése a monetáris tanácsba, Parragh Bianka megbízatása március 23-án lejárt, Kocziszky Györgyé pedig április 6-ig tart.

A bizottság hétfőn három jelöltet, Csath Magdolnát, Búza Évát, és Kovács Zoltánt hallgatta meg. Csath Magdolna megválasztását a bizottság nem támogatta. Búza Éva a munkát április 6-án kezdheti meg, Kovács Zoltánt március 27-i kezdéssel javasolták a monetáris tanácsba.

Búza Éva meghallgatásán elmondta: a járvány gazdasági hatásai még nem múltak el, és a háborús szankciók miatti energiaválság súlyosan érinti az európai gazdaságokat. Az élelmiszerek, az energia és az üzemanyag áremelkedése miatt magasabb a magyar inflációs adat a régiósnál. A jegybank elsődleges feladata az árstabilitás, ennek érdekében elengedhetetlennek nevezte a magas infláció letörését, mivel az megakasztja a növekedést, visszafogja a beruházásokat, veszélyezteti az ország felzárkózását. A feladat komoly kihívás, jelentős kockázatokkal terhelt, de Búza Éva szerint vannak pozitív előremutató jelek. Ezek közé sorolta az energiaárak mérséklődését, a gázárak csökkenését, a munkaerőpiac stabilitását.

Hozzátette: a magyar tőkepiac likviditási helyzete stabil, a bankok nem rendelkeznek számottevő kitettséggel a csődbe került amerikai bankokkal kapcsolatban.

Kovács Zoltán ismertetése szerint 25 éve dolgozik közgazdászként, meghatározó befektetési bankokban, majd a vállalati szférában dolgozott, volt a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese. Jelenleg a felsőoktatásban tevékenykedik.

Csath Magdolna előadásában azt hangsúlyozta, hogy a monetáris tanács működése és munkája fontos a reálgazdaságnak, meg kell teremtenie a monetáris és fiskális politika közötti egyensúlyt. A versenyképesség és a gazdasági ellenállóképesség javításához az innováció és a termelékenység területén kell előrelépni szerinte, mert Magyarország ebben le van maradva.

Tordai Bence (Párbeszéd) felvetette, hogy a tanács eddig ellenvetés nélkül, egyhangúlag hozta a döntéseit. Azt kérdezte a jelöltektől, hogy milyen szándékkal mennek be a tanács ülésére akár már kedden, esetleg “hozzá rontják a monetáris politikát a fiskális politikához“.

Mellár Tamás (Párbeszéd) alelnök vitatta Búza Éva felvetését, hogy az inflációt a háború, az energiaár, és az élelmiszerárak okozzák. Az alelnök Csath Magdolna jelölését támogatta.

Z.Kárpát Dániel (Jobbik) szerint minden jelölt komoly tapasztalattal rendelkezik, ugyanakkor nem csak a felsorolt okok vezettek a magas inflációhoz. Azt tudakolta a jelöltektől, hogy hogyan látják reálisnak az infláció letörését, és hogyan képzelik el a forint árfolyamának stabilizálását.

Szatmáry Kristóf (Fidesz) szerint három kiváló jelölt van, sajnos csak két tagot lehet választani.

Dúró Dóra hozzászólása szerint Csath Magdolna a Mi Hazánk jelöltje, akit Mellár Tamás (Párbeszéd) is támogat, mindez azt mutatja, hogy nem pártpolitikai alapú delegálásról van szó, a jelölt elismert szakmai és társadalmi életúttal rendelkezik.

Búza Éva a képviselők felvetéseire adott válaszában kiemelte: a jegybank elnöke nem rendelkezik a tanácstagokra befolyással, utasításokra sincsen joga, a tagok függetlenek. A kormány és a jegybank egyformán elkötelezett az infláció mihamarabbi letörése mellett. A monetáris és fiskális politika együttműködésére szükség van a kialakult helyzet megfelelő kezeléséhez. Az árfolyamra vonatkozó kérdésekre leszögezte: a jegybanknak nincsen árfolyamcélja.

Kovács Zoltán szerint egységes a kép: mindenki azért tesz, hogy egyszámjegyű infláció legyen Magyarországon. Matolcsy György pedig nem a főnökük lesz – mondta.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.

A német autóipar ellenzi a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámokat

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.