Kezdőlap Pénzvilág Két új tagja lesz az MNB monetáris tanácsának
No menu items!

Két új tagja lesz az MNB monetáris tanácsának

Illusztráció: Bigstock

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésén két új tag megválasztását támogatta a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába. A testület új tagja lesz Búza Éva és Kovács Zoltán.

Lejáró mandátumok miatt vált szükségessé a két új tag jelölése a monetáris tanácsba, Parragh Bianka megbízatása március 23-án lejárt, Kocziszky Györgyé pedig április 6-ig tart.

A bizottság hétfőn három jelöltet, Csath Magdolnát, Búza Évát, és Kovács Zoltánt hallgatta meg. Csath Magdolna megválasztását a bizottság nem támogatta. Búza Éva a munkát április 6-án kezdheti meg, Kovács Zoltánt március 27-i kezdéssel javasolták a monetáris tanácsba.

Búza Éva meghallgatásán elmondta: a járvány gazdasági hatásai még nem múltak el, és a háborús szankciók miatti energiaválság súlyosan érinti az európai gazdaságokat. Az élelmiszerek, az energia és az üzemanyag áremelkedése miatt magasabb a magyar inflációs adat a régiósnál. A jegybank elsődleges feladata az árstabilitás, ennek érdekében elengedhetetlennek nevezte a magas infláció letörését, mivel az megakasztja a növekedést, visszafogja a beruházásokat, veszélyezteti az ország felzárkózását. A feladat komoly kihívás, jelentős kockázatokkal terhelt, de Búza Éva szerint vannak pozitív előremutató jelek. Ezek közé sorolta az energiaárak mérséklődését, a gázárak csökkenését, a munkaerőpiac stabilitását.

Hozzátette: a magyar tőkepiac likviditási helyzete stabil, a bankok nem rendelkeznek számottevő kitettséggel a csődbe került amerikai bankokkal kapcsolatban.

Kovács Zoltán ismertetése szerint 25 éve dolgozik közgazdászként, meghatározó befektetési bankokban, majd a vállalati szférában dolgozott, volt a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese. Jelenleg a felsőoktatásban tevékenykedik.

Csath Magdolna előadásában azt hangsúlyozta, hogy a monetáris tanács működése és munkája fontos a reálgazdaságnak, meg kell teremtenie a monetáris és fiskális politika közötti egyensúlyt. A versenyképesség és a gazdasági ellenállóképesség javításához az innováció és a termelékenység területén kell előrelépni szerinte, mert Magyarország ebben le van maradva.

Tordai Bence (Párbeszéd) felvetette, hogy a tanács eddig ellenvetés nélkül, egyhangúlag hozta a döntéseit. Azt kérdezte a jelöltektől, hogy milyen szándékkal mennek be a tanács ülésére akár már kedden, esetleg “hozzá rontják a monetáris politikát a fiskális politikához“.

Mellár Tamás (Párbeszéd) alelnök vitatta Búza Éva felvetését, hogy az inflációt a háború, az energiaár, és az élelmiszerárak okozzák. Az alelnök Csath Magdolna jelölését támogatta.

Z.Kárpát Dániel (Jobbik) szerint minden jelölt komoly tapasztalattal rendelkezik, ugyanakkor nem csak a felsorolt okok vezettek a magas inflációhoz. Azt tudakolta a jelöltektől, hogy hogyan látják reálisnak az infláció letörését, és hogyan képzelik el a forint árfolyamának stabilizálását.

Szatmáry Kristóf (Fidesz) szerint három kiváló jelölt van, sajnos csak két tagot lehet választani.

Dúró Dóra hozzászólása szerint Csath Magdolna a Mi Hazánk jelöltje, akit Mellár Tamás (Párbeszéd) is támogat, mindez azt mutatja, hogy nem pártpolitikai alapú delegálásról van szó, a jelölt elismert szakmai és társadalmi életúttal rendelkezik.

Búza Éva a képviselők felvetéseire adott válaszában kiemelte: a jegybank elnöke nem rendelkezik a tanácstagokra befolyással, utasításokra sincsen joga, a tagok függetlenek. A kormány és a jegybank egyformán elkötelezett az infláció mihamarabbi letörése mellett. A monetáris és fiskális politika együttműködésére szükség van a kialakult helyzet megfelelő kezeléséhez. Az árfolyamra vonatkozó kérdésekre leszögezte: a jegybanknak nincsen árfolyamcélja.

Kovács Zoltán szerint egységes a kép: mindenki azért tesz, hogy egyszámjegyű infláció legyen Magyarországon. Matolcsy György pedig nem a főnökük lesz – mondta.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott...

Államháztartás: hét éve nem látott májusi hiány

Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az ötödik hónapban 53,6 milliárd forint volt hiány, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium.

Van egy ország, amely kisegítheti Kínát a gazdasági bajból

A kínai gazdasági fellendülés a jelek szerint meglehetősen ingatag lábakon áll, a népköztársaság külkereskedelme ugyanis drasztikusan visszaesett. Van azonban egy ország, amely túlsegítheti a bajokon.

Hírek

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba Budapesten

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten - közölte a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió.

Orbán Viktor: megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai szerdán részt vettek a 2024. második félévi magyar EU-elnökség tanácsi formációit elnöklő miniszterek felkészítő fórumán a Karmelita kolostorban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a Digitális Kereskedelmi Szövetség

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében.

Ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen

Ahogy egyre többünk munkája kapcsolódik szorosan az internethez, egyre...

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Gazdaság

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra...

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.