Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kissinger: ha béke lesz, Oroszországot vissza kell fogadni
No menu items!

Kissinger: ha béke lesz, Oroszországot vissza kell fogadni

Henry Kissinger. Fotó: Wikipedia

Oroszországnak meg kell adni a lehetőséget, hogy egy napon, egy esetleges ukrajnai békemegállapodás után újra csatlakozhasson a nemzetközi rendszerhez, és folyamatos párbeszédet kell folytatni az országgal – jelentette ki Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon.

Videobejelentlezésében fontosnak nevezte azonban, hogy elkerüljék a konfliktus eszkalálódását Oroszország és a Nyugat között, ami abból fakadna, hogy az oroszok úgy érzi, a háború “maga Oroszország ellen folyik“.

Ez – mint a CNBC beszámolója szerint mondta – “Oroszországot arra késztetheti, hogy átértékelje történelmi álláspontját, amely az európai kultúra iránti vonzalom és az európai dominanciától való félelem ötvözete volt“.

Oroszországnak mint saját politikáját folytatni képes államnak a megsemmisülése megnyitná 11 időzónájának hatalmas területét a belső konfliktusok és a külső beavatkozás előtt, miközben 15 ezernél is több atomfegyver van a területén” – szögezte le.

Ezért hiszek az Oroszországgal folytatott párbeszédben, amíg a háború tart, a harcok befejezésében, amikor elérjük a háború előtti vonalat, és egy folyamatos tárgyalási folyamatban Európa, Amerika és azon a ponton Oroszország között. Miközben a szankciók és más nyomásgyakorlás feltételei fennmaradnak, amíg a végső rendezés meg nem valósul” – fejtette ki.

Úgy vélem, ez a módja annak, hogy megakadályozzuk a háború eszkalálódását” – mondta.

Ukrán NATO-tagság

Kissingert májusban egy ukrán politikus bírálta, amikor azt javasolta, hogy Ukrajna engedjen át bizonyos területeket Oroszországnak a békemegállapodás elérése érdekében.

Kissinger monst azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak továbbra is katonai támogatást kell nyújtania, és ha szükséges, fokoznia kell ezt a támogatást mindaddig, amíg a tűzszüneti vonalat el nem érik vagy el nem fogadják az előzetes tárgyalásokon.

Azt is mondta, hogy csodálatát akarja kifejezni Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az ukrán nép “hősies magatartása” iránt; és hogy most már úgy véli, hogy Ukrajna NATO-tagsága egy napon “megfelelő eredmény” lesz.

Kissinger 1973 és 1977 között Nixon és Ford elnökök alatt volt külügyminiszter, 1969 és 1975 között pedig nemzetbiztonsági tanácsadóként tevékenykedett. Kulcsszerepe volt az Egyesült Államok Szovjetunióval való enyhülésében és a Kínához való közeledésben, és felügyelte a rendkívül ellentmondásos döntéseket, köztük a kambodzsai bombázásokat és katonai műveleteket.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A déli féltekére pályázhatnak már a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasai

Újra lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor-program déli féltekére szóló pályázatára. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ezzel kapcsolatban kifejtette: a déli félteke országaira vonatkozó pályázatot a helyi tanévhez igazítva, az északi féltekétől eltérő időpontban hirdetik meg, és a kiutazás is ehhez igazodva történik meg.

Az EU ajánlást fogadott el a minimáljövedelem bevezetésére

A szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése érdekében az Európai Unió Tanácsa ajánlást fogadott el a megfelelő minimumjövedelem tagállami bevezetésére.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Norvégia is ritka kincsre lelt. A szó szoros értelmében

Néhány hete Svédországban felfedezték Európa eddigi legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét. Most egy norvég kutatás is új kincseket talált. A környezetvédőknek azonban vannak aggályaik.

Hírek

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom