Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Konjunktúraindex. A nagy cégek derűlátóbbak a kisebbeknél
No menu items!

Konjunktúraindex. A nagy cégek derűlátóbbak a kisebbeknél

Az MNB vállalati konjunktúraindexe az elmúlt 3 hónapban fokozatosan javult, értéke a decemberi -14 pontról -2 pontra emelkedett márciusra.

Az aktuális helyzet megítélése fokozatosan javult – a decemberi -32 pontról -21 pontra-, míg a várakozások indexe márciusban kissé csökkent – a februári 21-ről 18 pontra -, de így is magasabb a decemberi 4 és a januári 17 pontnál.

Nagyításért KLIKK a grafikonra

A megkérdezett vállalatok körében a márciusi lezárások idején romlott az üzleti környezet megítélése, minél kisebb vállalkozásról volt szó, annál jobban. A nagy cégeknél -5 ponton, a mikrovállalkozások körében -35 ponton állt az index. Az üzleti környezet javulásához fűzött várakozások is annál bizakodóbbak, minél nagyobb a vállalkozás: a nagy vállaltoknál 29 ponton, a legkiesebbeknél 3 pont volt az index értéke márciusban.

A gazdaság újraindulását tükrözi, hogy a létszámnövelést tervező cégek aránya 9 százalékponttal meghaladta a leépítést tervezőkét.

Ez leginkább a középvállalatokra jellemző, ahol 22 százalékpont a különbség, de a nagyvállaltoknál is 19 százalékpont és a mikrocégek között is többen számolnak létszámnöveléssel, mint csökkentéssel.

Decemberhez képest számottevően nőtt a beruházást tervezők aránya, márciusban 30 százalékponttal többen terveztek fejlesztéseket, mint ahány válaszadó elhalasztotta a tervezett bővítéseket.

A nagyvállalatok kapacitáskihasználtsága márciusban megközelítette a válság előttit, az év első három hónapjában egyformán 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. A kisebbek kapacitáskihasználása jelentősen visszaesett: a mikrovállalkozásoké 30 százalékkal, a kisvállalatoké 13, a közepes cégeké pedig 8 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly márciusinál.

Az iparban és az építőiparban a februári 83 százalékról az egy évvel korábbi 90 százalékára nőtt márciusra a kapacitások kihasználtsága, a szolgáltató szektort és a kereskedelemet együttesen tekintve azonban csak a tavaly márciusi 65 százalékán álltak –  még a decemberi 72 százaléknál is alacsonyabban.

A nagyvállalatok bevétele az év első két hónapjában megközelítette, márciusban már 5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg a kisvállalatoké 11 százalékkal csökkent.

A jegybank a vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetének és jövőbeli várakozásainak nyomon követése érdekében tavaly decembertől havonta végez vállalati konjunktúrafelmérést. A felmérésben részt vevő vállalatok száma 1400 és 2400 között mozgott az eddigi felmérések során.

Az MNB rendszeresen készít felmérést az ország 100 legnagyobb exportbevételű vállalatának körében is. A márciusi válaszok szerint az exportárbevétel átlagosan 98 százaléka volt a járvány előtti szintnek, ami 2 százalékponttal nagyobb, mint az előző hónapban tapasztalt érték. A kapacitás-kihasználtság átlagosan 98 százaléka a járvány előtti szintnek, ami a válaszadók várakozásai szerint 100 százalékra fog növekedni a következő 3 hónapban.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Tőzsde – Enyhe emelkedéssel nyitott New York

Enyhe emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók kedden, miután a Walmart és a Home Depot vártnál jobb gyorsjelentései az emelkedő árak ellenére is a fogyasztói kereslet erősödéséről tanúskodtak.

Operatív törzs: lecsengőben a járvány, de fontos a második oltás is

Lecsengőben van a koronavírus-járvány, de a higiénés szabályokat és a járványügyi korlátozó intézkedéseket továbbra is be kell tartani, és nem szabad elhanyagolni a második körös oltást sem - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében.

Szingapúrban sem lesz davosi Világgazdasági Fórum

Elmarad az idén a Szingapúrba tervezett davosi Világgazdasági Fórum, amin a világ vezető politikusai, társadalmi és gazdasági döntéshozói már személyesen vettek volna részt.

Madárinfluenza. Visszavonták a kötelező zártan tartást

A kedvező járványügyi helyzet miatt visszavonta az országos főállatorvos a baromfik zárt tartására vonatkozó előírást - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Hírek

Operatív törzs: lecsengőben a járvány, de fontos a második oltás is

Lecsengőben van a koronavírus-járvány, de a higiénés szabályokat és a járványügyi korlátozó intézkedéseket továbbra is be kell tartani, és nem szabad elhanyagolni a második körös oltást sem - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében.

Szingapúrban sem lesz davosi Világgazdasági Fórum

Elmarad az idén a Szingapúrba tervezett davosi Világgazdasági Fórum, amin a világ vezető politikusai, társadalmi és gazdasági döntéshozói már személyesen vettek volna részt.

Cápatámadásba halt bele egy ausztrál szörfös

Cápatámadásban vesztette életét kedd délelőtt egy szörföző Ausztrália keleti partvidéke mentén.

Ötezer éves nagyüzemi sörfőzde: rituális célokat szolgált az ital

A világ legrégibb, több mint 5000 éves ipari méretű sörfőzdéjét találhatták meg Abüdosz ókori egyiptomi régészeti lelőhelyén. Rituáléknál használták fel előszeretettel a nedüt az ókorban

Hekkertámadás érte a büntetés-végrehajtást

Támadás érte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) toborzó oldalát, a gyereahuvosre.hu-t.

Öt év börtön. Banki ügyfelek tízmillióit kaszinózta el

Jogerősen öt év börtönnel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt a szerencsejáték-függő férfit, aki banki pénztárosként egy hónap alatt 62 millió forinttal károsította meg a neki munkát adó pénzintézetet - közölte a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője.

Szerdától olcsóbb lesz a benzin

Szerdán a benzin átlagára 2 forinttal csökken a hazai kutakon, a gázolajé viszont nem változik.

Szja-bevallási határidő: itt a vége

Még 3 napig lehet módosítani a személyi jövedelemadókról készített adóhatósági bevallástervezetet - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Megkéselte ápolóját a műtétre érkezett beteg egy borsodi kórházban

Egyelőre nincs információ arról, milyen körülmények vezettek késeléshez a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi és egyetemi oktató kórházban: betegágya mellett az őt ellátó ápolónőt szúrta meg egy műtétre érkező idős nő, súlyos sérüléseket okozva.

Marsraszállás. Hamarosan Marsot ér a Tienven-1 kínai űrszonda

A Tienven-1 kínai űrszonda marsjárója pekingi idő szerint május...

Covid19 – Románia: zavarkeltő, 50%-os eltérések a halálozást összegző adatbázisokban

Jelentős eltéréseket talált a román egészségügyi minisztérium szakértői bizottsága a koronavírusnak tulajdonított haláleseteket összegző, különböző intézmények által vezetett adatbázisok között.

Kiterjesztett vészhelyzet Japánban – a többség ellenzi az olimpiát

A koronavírus-fertőzések emelkedő adatai miatt, alig három hónappal a tokiói olimpia előtt kiterjesztették a járványügyi vészhelyzetet Japánban.

Gazdaság

MNB: bírság két tőzsdei kibocsátónak – marad a felfüggesztés is

Éves jelentéseik határidőben történő közzétételének elmulasztása miatt a Magyar Nemzeti Bank egy-egy millió forint felügyeleti bírsággal sújtotta a Kartonpack és az OTT-ONE tőzsdei kibocsátókat.

Zs. Nagy István: a lízing többet tud a hitelnél – nőhet a szerepe a jövőben

A lízingcégeknek a mainál komolyabb szerepet kellene szánni a járvány utáni újrakezdés időszakában, hiszen gyors ügyintézéssel, alacsony kezdőrészlettel és kedvező kamatokkal tudják biztosítani az eszközbeszerzést – állítja Zs. Nagy István a Magyar Lízingszövetség új elnöke. A szakember szerint az ágazatban rejlő lehetőségeket többek között az is jelzi, hogy Nyugat-Európában lényegesen nagyobb a lízing szerepe az eszközök finanszírozásában.

Rendezetlen tőkehelyzet. Az MNB visszavonta a MikroCredit engedélyét

A Magyar Nemzeti Bank visszavonta a MikroCredit Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, illetve pénzügyi szolgáltatás közvetítésére vonatkozó engedélyeit és elrendelte a vállalkozás végelszámolását - közölte a jegybank.

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Áprilisban 0,6 százalékkal, 44 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon a tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

MNB-alelnök: érdemes mérlegelni a kamatemelést

Az alapkamat emelésének lehetőségét már júniusban érdemes lesz mérlegelni - mondta a Reuters hírügynökségnek Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.
Támogatott tartalom

Mikor milyen állampapírba érdemes fektetni?

Manapság egyre többet hallunk a hosszú távú befektetések típusairól, előnyeiről, fontosságáról - ez azonban nem jelenti azt, hogy rövid vagy közép távra ne lenne érdemes pénzünk értékének megőrzésén és gyarapításán gondolkodnunk.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom