Kezdőlap Hírek Koronavírus - Szaúd-Arábia a szegény országok vakcina ellátásáról tárgyal
No menu items!

Koronavírus – Szaúd-Arábia a szegény országok vakcina ellátásáról tárgyal

A védőálarcot viselő biztonsági férfiak 24 órás kijárási tilalom alatt coronavírus betegség terjedésétől tartva Sanaa-ban, Jemenben Kép / Forrás / Fotó / REUTERS / Khaled Abdullah /

Szaúd-Arábia tárgyalásokat folytat a koronavírus elleni vakcinák gyártóival a szegény országok, köztük a háború sújtotta Jemen oltóanyagokkal való ellátásáról – közölte kedden Mohamed al-Dzsadaan szaúdi pénzügyminiszter.

“Tárgyalásokat folytatunk számos oltóanyag-előállító céggel, hogy több vakcinával láthassuk el a különösen szegény országokat a világnak ezen a részén és Afrikában” – mondta a tárcavezető a davosi Világgazdasági Fórumnak (WEF) a világhálón keresztül zajló gyűlésén. Dzsadaan példaként említette Jement vagy olyan afrikai országokat, amelyek nem engedhetik meg maguknak vagy nem képesek arra, hogy elegendő oltóanyaghoz jussanak hozzá az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a védőoltás méltányos elosztására létrehozott COVAX program keretében.
A dpa német hírügynökség emlékeztet arra, hogy Szaúd-Arábia vezeti a katonai szövetséget, amely 2015 óta támogatja a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erőket a húszi síita felkelőkkel szemben a 2014 óta tartó jemeni polgárháborúban.

A háború sújtotta Jemenben a COVID-19 közvetlen veszélyt jelent az ország 30 millió lakosa számára, akiknek 80 százaléka a túléléshez humanitárius segítségre számít. Kép / Forrás / ICTJ/

A háborúban milliók váltak földönfutóvá, az ENSZ decemberi becslése szerint több mint 233 ezer ember vesztette életét, és a világszervezet szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol – az ENSZ becslései szerint – a lakosság körülbelül 80 százaléka szorul valamilyen segítségre alapvető szükségleteinek kielégítéséhez.

A háború és a korlátozott tesztelési képesség miatt nem tudni pontosan, hogy milyen mértékben terjedt el a koronavírus-járvány Jemenben. A kormány szerint eddig 2118 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredő 615 halálesetet jegyeztek fel. Mindazonáltal az ország északi és északnyugati részeit ellenőrző húszik nem közölnek rendszeresen számadatokat.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: 559 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet

Júliusban a kivitel volumene 3,2 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 559 millió euró volt, az egyenleg 1,9 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest.

Október elején rendezik a 27. Erdők Hetét

Országszerte több mint száz programmal várják az erdészetek a fák világa iránt érdeklődőket 2023. október 2-8. között, a hagyományos Erdők Hetén. 

Elindult a Wizz Air első járata Budapestről Koppenhágába

A Wizz Air elindította első közvetlen koppenhágai járatát Budapestről.

A heti várható: Az ipari termelésről, a kiskereskedelmi forgalomról és a szálláshelyekről is lesznek adatok

Kedden jelenik meg a kormányzati szektor második negyedévi egyenlege.

Hírek

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest