Hirdetés
Kezdőlap Hírek Koronavírus - Szaúd-Arábia a szegény országok vakcina ellátásáról tárgyal
No menu items!

Koronavírus – Szaúd-Arábia a szegény országok vakcina ellátásáról tárgyal

A védőálarcot viselő biztonsági férfiak 24 órás kijárási tilalom alatt coronavírus betegség terjedésétől tartva Sanaa-ban, Jemenben Kép / Forrás / Fotó / REUTERS / Khaled Abdullah /

Szaúd-Arábia tárgyalásokat folytat a koronavírus elleni vakcinák gyártóival a szegény országok, köztük a háború sújtotta Jemen oltóanyagokkal való ellátásáról – közölte kedden Mohamed al-Dzsadaan szaúdi pénzügyminiszter.

“Tárgyalásokat folytatunk számos oltóanyag-előállító céggel, hogy több vakcinával láthassuk el a különösen szegény országokat a világnak ezen a részén és Afrikában” – mondta a tárcavezető a davosi Világgazdasági Fórumnak (WEF) a világhálón keresztül zajló gyűlésén. Dzsadaan példaként említette Jement vagy olyan afrikai országokat, amelyek nem engedhetik meg maguknak vagy nem képesek arra, hogy elegendő oltóanyaghoz jussanak hozzá az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a védőoltás méltányos elosztására létrehozott COVAX program keretében.
A dpa német hírügynökség emlékeztet arra, hogy Szaúd-Arábia vezeti a katonai szövetséget, amely 2015 óta támogatja a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erőket a húszi síita felkelőkkel szemben a 2014 óta tartó jemeni polgárháborúban.

A háború sújtotta Jemenben a COVID-19 közvetlen veszélyt jelent az ország 30 millió lakosa számára, akiknek 80 százaléka a túléléshez humanitárius segítségre számít. Kép / Forrás / ICTJ/

A háborúban milliók váltak földönfutóvá, az ENSZ decemberi becslése szerint több mint 233 ezer ember vesztette életét, és a világszervezet szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol – az ENSZ becslései szerint – a lakosság körülbelül 80 százaléka szorul valamilyen segítségre alapvető szükségleteinek kielégítéséhez.

A háború és a korlátozott tesztelési képesség miatt nem tudni pontosan, hogy milyen mértékben terjedt el a koronavírus-járvány Jemenben. A kormány szerint eddig 2118 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredő 615 halálesetet jegyeztek fel. Mindazonáltal az ország északi és északnyugati részeit ellenőrző húszik nem közölnek rendszeresen számadatokat.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.

Kína kaszálna az európai elektromos autó támogatásból, így lett parkoló a nagy kikötőkből

A kínai EV-k célzottan profitálnak az európai piaci trendekből, sősorban a több országban nyújtott állami támogatásokból, amelyek célja valójában az, hogy az európai országok a saját, vagy legalább az európai elektromos járművek választására ösztönözzék a vásárlókat.

Két évtizede született meg az olcsó magyar légi alternatíva

A Wizz Air 2004 óta kulcsfontosságú szereplője a magyar légi közlekedési piacnak, ahol több mint 49 millió utas választotta a légitársaságot.

A klímavédelemről is szól a bécsi ViennaUP startup fesztivál

Hagyományosan a fesztivál keretében rendezik meg a Smart City Summit-ot, amely idén az energiafüggetlenségre fókuszál.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...