Hirdetés
Kezdőlap Hírek Kuba. Wifizni csak engedéllyel, a forradalom védelmében
No menu items!

Kuba. Wifizni csak engedéllyel, a forradalom védelmében

Immár a vállalkozások és az állampolgárok is létrehozhatnak saját wifi-hálózatokat Kubában. Ernesto Rodríguez Hernández tájékoztatási miniszterhelyettes szerint a kubaiak ezentúl a virtuális világban is hatékonyabban vehetik védelmükbe forradalmukat.

Eddig csak az állami intézmények és a turistákat fogadó létesítmények használhattak wifit Kubában. A július 29-től életbe lépő szabályozásnak köszönhetően mostantól vállalkozások is biztosíthatnak vezeték nélküli internetelérést ügyfeleik számára, amelyet azonban tilos továbbértékesíteniük. A lakossági ügyfelek szintén használhatnak a jövőben wifi routereket, azonban ehhez először engedélyt kell majd kérniük az állami távközlési szolgáltatótól (ETECSA).

Ernesto Rodríguez Hernández. Kép forrása: Twitter

Mindezek ellenére az internet továbbra is a havannai kormány ellenőrzése alatt áll, és a kormány mindent megtesz azért, hogy a világhálón is megvédje a kubai forradalmat és vívmányait –  mondta Ernesto Rodríguez Hernández az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában.

“A kubaiak minden területen támogatják és megvédik a forradalmat, legyen szó a valós vagy a virtuális világról” – szögezte le Hernández.

A tárcavezető szerint az internet és a közösségi oldalak “nem manipulációra valók, hanem arra, hogy megjelenítsék rajta Kuba igazságát”.

A virtuális világ ezzel a politikai és ideológiai harc újabb mezejévé válik, miközben egyre nő a diplomáciai feszültség az Egyesült Államokkal – mutatott rá az AFP.

A kubai telekommunikációs szektorban hatalmas változások zajlottak az elmúlt egy évben: tavaly decemberben az állami mobilszolgáltató elindította az ország első nyilvános mobilinternet-szolgáltatását. Mindaddig Kuba azon országok közé tartozott, amelyek a legkevésbé állnak összeköttetésben a világ többi részével.

Az új lehetőségekkel azonban csak kevesek tudnak élni, mert az átlagos keresettel rendelkezőknek szinte megfizethetetlenek. Az internet például óránként egy dollárba (293 forintba) kerül, ami az 50 dolláros (14 650 forintos) havi átlagbérből élőknek csillagászati összeg. A fejlett világban elavultnak számító, 3G-s adatkapcsolatot biztosító mobilnetnél a legolcsóbb havidíjas előfizetés 7 dollár (2051 forint), amelyért cserébe 600 megabájtos adatforgalmat bonyolíthatnak az előfizetők.

A kubaiak hetek óta kampányolnak a közösségi oldalakon az internet árának csökkentéséért.

Csak kevesen tudják megfizetni az internetet a karibi országban

Hernández rámutatott: azóta, hogy 2013-ban elérhetővé tették a wifit Kubában, körülbelül negyedére csökkent az internet-hozzáférés költsége, és a kommunikációs infrastruktúra fokozatos kiépülésével ez a trend folytatódik majd.

A 11,2 millió lakosú Kubában 1400 köztéri wifi-hotspotot létesítettek eddig, körülbelül 80 ezer háztartásba vezették be az internetet, és mintegy 2,5 millió kubainak van 3G-s mobilnet-hozzáférése.

Hernández szerint a lakosság figyelmét az internet veszélyeire is fel kell hívni.

“Semmi értelme internet-hozzáférést biztosítani azoknak, akik nem tudnak különbséget tenni a hasznos és az ártalmas dolgok között” – hangsúlyozta.

A kubaiak közül kevesen férnek hozzá a globális internethez, többségük a kormány által szigorúan megrostált hazai intranethez tud csak kapcsolódni. A havannai kormány emellett gyakran blokkolja a hozzáférést a vele szemben kritikus blogokhoz és oldalakhoz – írta jelentésében a Freedom House amerikai civil szervezet.

Hernández védelmébe vette a kormány politikáját.

“Nem osztunk meg olyan oldalakat, amelyek diszkriminációt szíthatnak, s az erkölcsnek, az etikának és a felelős magatartásnak ellentmondó témákkal foglalkoznak” – mondta. “Minden országnak jogában áll megvédeni állampolgárait” – tette hozzá.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szállodaigazgatói kinevezések a Danubius Hotelsnél

A Danubius Hotels Zrt. ügyvezetése Szabó Áront nevezte ki a Hilton Budapest igazgatói pozíciójára. Utódja a Danubius Hotel Helia és a Radisson Blu Béke Hotel szállodák élén Heréb István, a cégcsoport gyógyszállodáinak, az Ensana-nak vezetőségéből érkezik.

Novák Katalin energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát

Novák Katalin köztársasági elnök szerdán energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát - közölte a Sándor-palota.

Újraindul a nulla százalékos kkv forgóeszköz hitelprogram

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) uniós forrásból 100 milliárd forint keretösszegű, nulla százalékos kamatozású forgóeszköz hitelprogramot indít újra a magyar vállalkozások számára a kormány törekvéseivel összhangban.

Európai Bizottság: Magyarországnak még várnia kell az EU-s pénzre

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami a feltételek teljesülése esetén 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára. A testület viszont fenntartja további 7,5 milliárd euró zárolását.

Hírek

Szállodaigazgatói kinevezések a Danubius Hotelsnél

A Danubius Hotels Zrt. ügyvezetése Szabó Áront nevezte ki a Hilton Budapest igazgatói pozíciójára. Utódja a Danubius Hotel Helia és a Radisson Blu Béke Hotel szállodák élén Heréb István, a cégcsoport gyógyszállodáinak, az Ensana-nak vezetőségéből érkezik.

Novák Katalin energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát

Novák Katalin köztársasági elnök szerdán energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát - közölte a Sándor-palota.

Békésben is felütötte a fejét a madárinfluenza

Egy tótkomlósi tömőlúdtelepen igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a madárinfluenza vírusát.

Milliárdos áfacsalás miatt emeltek vádat egy bűnbanda tagjai ellen

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt egy bűnszervezet hét tagjával szemben, aki több mint egymilliárd forinttal károsította meg a költségvetést.

Szerdán lélektani határ alá csökken a gázolaj piaci ára – olcsóbb lesz a benzin is

A novemberi hónap utolsó napján is csökkennek a hazai üzemanyagárak: a beszerzési árat tekintve a benzin bruttó 11 forinttal kerül majd kevesebbe, a gázolaj pedig bruttó 13 forinttal lesz olcsóbb.

Katar többé nem hirdethet a londoni tömegközlekedési eszközökön

Bár a londoni közlekedési vállalatnak már régóta tilos reklámmegbízást...

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben

2026-ban kezdheti meg működését Bécs első mélységi geotermikus erőműve, amely mintegy húszezer háztartást láthat majd el klímasemleges távhővel. A tervek szerint 2030-ig további három ilyen erőmű épül majd. A cél, hogy 2040-re teljesen klímasemleges legyen a bécsi távhő és földgáz helyett megújuló energiahordozókon alapuljon.

Betiltották a Huawei és a ZTE új termékeit Amerikában

Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat...

Gazdaság

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.

Továbbra is alacsony az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át. A december 1. 22 óra és december 4. 24 óra közötti változások a lakossági ügyfeleket jelentősebben nem érintik, esetükben a kártyás vásárlás, a készpénzfelvétel elérhető - közölte a pénzintézet a honlapján.

Az MNB 48 millió forintra büntette a K&H Bankot

Az MNB felügyeleti vizsgálata nyomán 48 millió forint bírságot szabott ki a K&H Bankra, egyebek közt az állampapírok sajátszámlás értékesítésénél folytatott gyakorlata, az ügyfelekkel folytatott személyes és telefonos kommunikáció rögzítése, illetve a panaszkezelés és adatszolgáltatás terén feltárt hiányosságok, jogsértések miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom