Hirdetés
Kezdőlap Hírek Kuba. Wifizni csak engedéllyel, a forradalom védelmében
No menu items!

Kuba. Wifizni csak engedéllyel, a forradalom védelmében

Immár a vállalkozások és az állampolgárok is létrehozhatnak saját wifi-hálózatokat Kubában. Ernesto Rodríguez Hernández tájékoztatási miniszterhelyettes szerint a kubaiak ezentúl a virtuális világban is hatékonyabban vehetik védelmükbe forradalmukat.

Eddig csak az állami intézmények és a turistákat fogadó létesítmények használhattak wifit Kubában. A július 29-től életbe lépő szabályozásnak köszönhetően mostantól vállalkozások is biztosíthatnak vezeték nélküli internetelérést ügyfeleik számára, amelyet azonban tilos továbbértékesíteniük. A lakossági ügyfelek szintén használhatnak a jövőben wifi routereket, azonban ehhez először engedélyt kell majd kérniük az állami távközlési szolgáltatótól (ETECSA).

Ernesto Rodríguez Hernández. Kép forrása: Twitter

Mindezek ellenére az internet továbbra is a havannai kormány ellenőrzése alatt áll, és a kormány mindent megtesz azért, hogy a világhálón is megvédje a kubai forradalmat és vívmányait –  mondta Ernesto Rodríguez Hernández az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában.

“A kubaiak minden területen támogatják és megvédik a forradalmat, legyen szó a valós vagy a virtuális világról” – szögezte le Hernández.

A tárcavezető szerint az internet és a közösségi oldalak “nem manipulációra valók, hanem arra, hogy megjelenítsék rajta Kuba igazságát”.

A virtuális világ ezzel a politikai és ideológiai harc újabb mezejévé válik, miközben egyre nő a diplomáciai feszültség az Egyesült Államokkal – mutatott rá az AFP.

A kubai telekommunikációs szektorban hatalmas változások zajlottak az elmúlt egy évben: tavaly decemberben az állami mobilszolgáltató elindította az ország első nyilvános mobilinternet-szolgáltatását. Mindaddig Kuba azon országok közé tartozott, amelyek a legkevésbé állnak összeköttetésben a világ többi részével.

Az új lehetőségekkel azonban csak kevesek tudnak élni, mert az átlagos keresettel rendelkezőknek szinte megfizethetetlenek. Az internet például óránként egy dollárba (293 forintba) kerül, ami az 50 dolláros (14 650 forintos) havi átlagbérből élőknek csillagászati összeg. A fejlett világban elavultnak számító, 3G-s adatkapcsolatot biztosító mobilnetnél a legolcsóbb havidíjas előfizetés 7 dollár (2051 forint), amelyért cserébe 600 megabájtos adatforgalmat bonyolíthatnak az előfizetők.

A kubaiak hetek óta kampányolnak a közösségi oldalakon az internet árának csökkentéséért.

Csak kevesen tudják megfizetni az internetet a karibi országban

Hernández rámutatott: azóta, hogy 2013-ban elérhetővé tették a wifit Kubában, körülbelül negyedére csökkent az internet-hozzáférés költsége, és a kommunikációs infrastruktúra fokozatos kiépülésével ez a trend folytatódik majd.

A 11,2 millió lakosú Kubában 1400 köztéri wifi-hotspotot létesítettek eddig, körülbelül 80 ezer háztartásba vezették be az internetet, és mintegy 2,5 millió kubainak van 3G-s mobilnet-hozzáférése.

Hernández szerint a lakosság figyelmét az internet veszélyeire is fel kell hívni.

“Semmi értelme internet-hozzáférést biztosítani azoknak, akik nem tudnak különbséget tenni a hasznos és az ártalmas dolgok között” – hangsúlyozta.

A kubaiak közül kevesen férnek hozzá a globális internethez, többségük a kormány által szigorúan megrostált hazai intranethez tud csak kapcsolódni. A havannai kormány emellett gyakran blokkolja a hozzáférést a vele szemben kritikus blogokhoz és oldalakhoz – írta jelentésében a Freedom House amerikai civil szervezet.

Hernández védelmébe vette a kormány politikáját.

“Nem osztunk meg olyan oldalakat, amelyek diszkriminációt szíthatnak, s az erkölcsnek, az etikának és a felelős magatartásnak ellentmondó témákkal foglalkoznak” – mondta. “Minden országnak jogában áll megvédeni állampolgárait” – tette hozzá.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok jönnek a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.

Nő a kutatás-fejlesztési beruházásokra adható támogatás értéke

A kutatás-fejlesztési beruházásokra adható maximális támogatás értéke 15 millió euróról 25 millió euróra növekszik.

Széleskörű ESG beruházási programot valósít meg a Nádudvari

A széleskörű beruházás meghatározó eleme a napelemrendszer bővítése, illetve új rendszerek telepítése a tej- és a húsüzemnél egyaránt.

Erősödik az ingatlanpiac

Az év vége felé erősödik az ingatlanpiac Magyarországon, a Duna House által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónap volt idén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.