Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Labdarúgás - hitelre. Szuper sebességgel bukott a Super League
No menu items!

Labdarúgás – hitelre. Szuper sebességgel bukott a Super League

Az angol klubok kiszálltak, akkora volt a felháborodás. Ezért az olaszok is visszamondták a részvételt. Így mégsem lesz konkurense a Bajnokok Ligájának. Az új európai bajnokság ötletét a szurkolói felháborodás sodorta el. A klubelnökök bocsánatot kértek tőlük. Az UEFA elnöke örömmel kommentálta a fejleményeket. Az adósság azonban megmaradt a nagy klubok számláján.

„Szuperliga angolok nélkül? Semmi értelme!”

Ezzel a mondattal temette el a Juventus elnöke az új európai focikupa alig 48 órát élt ötletét. Andrea Angelli az után nyilatkozott, hogy az angol klub bejelentették, kiszállnak. „Visszavárjuk őket” – nyilatkozta az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin a ’Super League’ bukását kiszivárogtató francia hírügynökségnek.

Az AFP információ szerint a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United, a Tottenham, az Arsenal és a Chelsea kedd esti egyeztetésén dőlt el, hogy kiszállnak a Bajnokok Ligáját leváltani tervezett ’Super League’ projektjéből.

Elsodorta a népharag

Látványosan esik kútba a terv, amelyet csak hétfőn jelentettek be, és amely rögtön heves tiltakozásokat váltott ki, különösen Angliában. Spontán demonstrációk alakultak ki a klubok székházainál és elárasztották a netet a szurkok felháborodott kommentárjai.

Az ügy dimenzióját mutatja, hogy Boris Johnson brit kormányfő pár perccel az után, hogy kiszivárgott a Manchester City kiszállása, kommentárt írt a Twitteren: „Remélem, hogy hamarosan a többi angol csapat is követi a jó példát.” Johnson az után is hallatott magáról, hogy kiderült, ezt tették: „A legjobb döntés a szurkolók, a klubok és az egész ország szempontjából. Meg kell védenünk a szeretett nemzeti sportunkat!”

A Liverpool elnöke egyenesen elnézést kért a szurkolóktól: „Rögtön tudnunk kellett volna, hogy a szurkolók támogatása nélkül halva született az ötlet” – írta a Twitteren John W. Henry.

„A részvételről a klub menedzsmentje és nem a csapat döntött. A csapat csak egy része a klubnak, nem felelős a menedzserek és tulajdonosok döntéseiért” – mentegetőzött Jürgen Klopp, a Liverpool német edzője és igazságtalannak nevezte a szurkolók részéről a személyét ért „sokszor útszéli stílusú támadásokat”.  Egyidejűleg cáfolta a lemondásáról felröppent a hírt. „Felelősnek érzem magam a csapatért, de nem vagyok felelős a menedzsment döntéseiért” – indokolta, miért nem lép vissza az új liga tervének bukása ellenére.

A Milan közleményében igyekezett nyugtatni a szurkolókat: “Meghallottuk a szurkolóink aggódó hangját. Tiszteletben tartjuk a véleményüket. Feladjuk a ’Super League’ tervét.” Az egyik első reakció egy konkurens csapattól, az új bajnokság tervét a kezdetektől elutasító Roma menedzsmentjétől érkezett: „Felszólítjuk a ’Super League’ három olasz alapító klubjának vezetését, hogy kérjenek elnézést az összes olasz szurkolóktól!”

KPMG adat a kútba esett Szuperligát eredetileg létrehozó csapatok adósságáról. Forrás: Facebook

Az olasz sportlap is ezeket az adatokat idézi.Az ötletet vélhetően a pénz, a kiesett bevétel mozgatta. Azt Írja a tuttosport: szörnyű adat: 2,7 milliárd euró. Ez a Szuperligához eredetileg csatlakozott 12 klub adósságainak összesített értéke, amelyet a Kpmg Football Benchmark számított ki a 2020. június 30-i pénzügyi kimutatások alapján. Ez az adat nem tartalmazza a Liverpoolt, mivel a társaság nem hozta nyilvánosságra a számlákat.  A Szuper Liga 12 alapító tagja közül ” csak a Chelsea árulta el, hogy nincs adóssága “- olvasható egy tweetben, amely kifejti, hogy” a magas eladósodás oka klubonként eltérő. ”

Dominóhatás

A hírek szerint elsőként az angol bajnokságot vezető Manchester City szállt ki. Ez után a Manchester United ügyvezetője tájékoztatta a többi résztvevő klubot, hogy a csapat marad a Bajnokok Ligájában. Az ezt követő keddi egyeztetésen a három további csapat is visszavonulót fújt.

Miután a hír szerda délben nyilvános lett, az olasz Juventus elnöke a Reuters útján közölte, hogy a torinói klubok is feladja a ’Super League’ tervét. A megmaradt két olasz és három spanyol csapattal pedig működésképtelenné vált az ötlet. Ezért Andrea Agnelli, a Juve vezetője, aki egyidejűleg a ’Super League’ alelnöke, el is temette a saját vállalkozását: “Világos, hogy 5-6 csapattal nincs jövője az új bajnokságnak.”

Az üzlet az üzlet – Az ötletgazdák kitartanak

A ’Super League’ menedzsmentje nem akarja feladni a tervet: „A mostani rendszer nem működik. Új európai bajnokság kell” – állt közleményükben. Viszont a fejlemények hatására végig gondolják, hogy „nem kell-e kisebb változtatásokat végrehajtani az eredeti koncepción”.

A ’Big 12’, az európai klubokat tulajdonló 12 milliárdos által alapított ’Super League’ elsősorban az üzletről szól. Ezt mutatja, hogy a JP Morgan, a világ harmadik legnagyobb pénzintézete is a projekt résztvevői között szerepel, és hogy a Juventus részvényárfolyama a milánói tőzsdén a részvétel hétfői bejelentése után szárnyalásba, a kiszállás hírére pedig mélyrepülésbe kezdtek: a hétfői emelkedés 12, a szerdai esés 18 százalék volt.

A The Guardian beszámolójából

A ’Super League’ alapítója között volt az angol Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham, Arsenal és Chelsea, a spanyol Real Madrid, Barcelona és Atletico Madrid, az olasz Juventus Turin, AC Milan és az Inter. Összesen 12 európai élcsapat. A menedzsment állítása szerint további 3 csapat elvi szinten döntött a csatlakozásról és bíztak abban, hogy rövidesen megtelik a 20-as keret.

A ’Super League’ a JP Morgen jóvoltából 3,5 milliárd eurót osztott volna szét még az új bajnokság őszre tervezett elindulása előtt a résztvevő csapatok között.

A ’Super League’ alapításával a klubok sok éves fenyegetésüket akarták beváltani: kiszállnak az UEFA által szervezett Bajnokok Ligájából, de maradnak a szintén az európai szövetség menedzselte nemzeti bajnokságokban, az EB-n és a FIFA szervezte vb-n is.

Biztosra mentek – konkurencia

A tíz milliárd eurót hozó Bajnokok Ligájának teremtettek volna konkurenciát.

Az új európai liga az UEFA legfontosabb bevételi forrásának, az évi több tíz milliárd eurót hozó Bajnokok Ligájának teremtett volna konkurenciát. Ezért érthető, hogy az európai fociszövetség a résztvevő csapatokat komoly szankciókkal fenyegette. Kizárta volna őket a nemzeti bajnokságokból, az EB-ről és a VB-ről is.

A koronavírus-krízis hatására bevételük jó részétől elesett és a bajnokságok jövője miatt aggódó csapatok úgy látszik megijedtek a fenyegetéstől. A bizonytalan időkben a biztos bevétel mellett döntöttek és nem csábultak el a ’Super League’ által ígért több, de bizonytalan pénz ígéretétől. Az UEFA a 2020/21-es szezonban a bevételcsökkenés ellenére is 15 milliárd eurót oszt szét a Bajnokok Ligájában résztvevő csapatok között!

Akik örülnek még a bukásnak

Az UEFA és a FIFA vezetése mellett a német és francia csapatok is üdvözülték a ’Super League’ bukásának hírét. A Bayern München, a Borussia Dortmund és a Paris St. Germain már korábban bejelentette, hogy nem vesz részt az új bajnokságban.

A német fociszövetség elnöke szintén üdvözölte a fejleményeket: „Örülök, hogy néhány angol, spanyol és olasz klub bevétel maximalizálási terve nem fogja megingatni a kontinens jól működő bajnokságát. Az új liga maradandó kárt okozott volna az európai focinak.”

Az UEFA elnöke látható örömmel kommentált már a bukás első jelét is: „Örülök, hogy a City ismét az európai focicsapatok családjának tagja lesz. Bölcs döntés” – mondta videó üzenetében Aleksander Čeferin már akkor, amikor még úgy nézett ki, a 12-ből 11 csapat kitart a terv mellett. Az UEFA szlovén vezetője tudja, hogy az élcsapatok nélkül megrogyna a Bajnokok Ligája. Ezért igyekezett elásni a csatabárdot, miután kiderült, hogy mind a 12 klub visszatér: „A hiba beismerése nehéz, a klubok menedzserei mégis megtették. Ez erény. Velük együtt fogjuk visszaállítani az európai foci egységét.”

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed,...

NASA, HUNOR – űrnemzedék találkozó földönkívüli kérdésekkel

A közelmúltban, az ORION Űrnemzedék Alapítvány szervezésében valósult meg...

Határon innen és túli legjobb éttermek, szállodák Az Utazó módra

Testvérlapunk a 26 éves Az Utazó magazin 2024-ben is...

Az Audi titkos múzeuma, az elektrifikáció útja és egy jótékonysági akció

  Egy prémium márka történelmén keresztül érti meg az ember...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.

Nem volt megtakarítás, csak az adósságot halmozta a lakosság áprilisban

Az új szerződések száma is szokatlanul magas volt, meghaladta a 26 ezret, ez sem fordult elő már 2019 októbere óta.

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.