Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Lassabb kilábalásra készül a Merkel-kormány
No menu items!

Lassabb kilábalásra készül a Merkel-kormány

Angela Merkel kormánya 2022 közepére várja a kilábalás végét. Fotó: dpa/Michael Sohn

Lefelé módosította gazdasági előrejelzését a német szövetségi kormány: az új prognózis szerint Németország GDP-je a korábban valószínűsített 4,4 százalék helyett 3 százalékkal növekedhet az idén.

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságának fejlődése a koronavírus-világjárvány alakulásától függ – emelte ki berlini tájékoztatóján Peter Altmaier gazdasági miniszter. A napi új regisztrált fertőződések száma reménykeltően csökken, de az eddigieknél fertőzőképesebb, új vírusmutációk terjedése súlyos veszélyt jelent, ezért továbbra is komoly a helyzet – tette hozzá.

Kifejtette: a kormány azzal számol, hogy a 2020-ban elszenvedett 5 százalékos GDP-csökkenés után az idén beindul a növekedés, de az egyelőre február közepéig elrendelt országos zárlat miatt hosszabb lesz a kilábalás a tavaly ősszel készült előző prognózishoz képest.

A német gazdaság teljesítménye így nem egy év múlva, hanem 2022 közepén érheti el a járvány előtti szintet.

A miniszter hangsúlyozta: a válságkezelés tapasztalatai megmutatták, hogy a szociális piacgazdaság modellje kiállja a próbát. A rövidített munkaidő intézményének kiterjesztésével és a vállalatoknak nyújtott támogatásokkal állások millióit sikerült megmenteni. Így a munkanélküliség továbbra is viszonylag alacsony lehet, a tavalyi 5,9 százalékról 5,8 százalékra csökkenhet, és a több mint 83 milliós országban átlagosan 44,8 millióan lehetnek munkaviszonyban 2021-ben.

Peter Altmaier

Peter Altmaier rámutatott, hogy a kormány minden korábbinál nagyobb szabású gazdasági stabilizációs és növekedésösztönző programot indított el a járvány nyomában keletkezett válság kezelésére. A vállalatoknak már mintegy 80 milliárd euró támogatást juttattak, további 23 milliárd eurót fordítottak a rövidített munkaidő intézményének részeként biztosított fizetéskiegészítésre, és több tízmilliárd euróval támogatják a “jövőbe mutató” ügyekben, például a mesterséges intelligencia és a kvantumtechnológia területén indított fejlesztéseket.

A kormányzati szerepvállalásnak is tulajdonítható, hogy az ipar teljesítménye az utóbbi hónapokban igen erőteljes volt. Ugyanakkor a szolgáltató szektor rendkívüli mértékben megszenvedi a járványügyi korlátozásokat, de az állami támogatások révén valószínűleg nem alakul ki “nagyon nagy csődhullám” – mondta a miniszter.

Az idén már minden ágazatban élénkülés várható, a lakossági fogyasztás a tavalyi 6 százalékos csökkenés után 3,6 százalékkal nőhet, a bruttó bérek pedig a tavalyi 0,4 százalékos csökkenés után 3 százalékkal emelkedhetnek. Az export a 2020-ban végbement 9,9 százalékos visszaesés után 6,4 százalékkal, az import a tavalyi 8,6 százalékos visszaesés után 7,2 százalékkal növekedhet az új előrejelzés szerint.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...