Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Légiközlekedés - ijesztő számok, sehová is válthatnak jegyet az utasok
No menu items!

Légiközlekedés – ijesztő számok, sehová is válthatnak jegyet az utasok

Augusztusra sem javult a számottevően légitársaságok helyzete. Noha számos járatot újraindítottak és Európán belül viszonylag szabadon lehet utazni, mégis 92 százalékos a forgalomcsökkenés tavaly augusztushoz képest. A Lufthansa havi 500 millió eurót veszít. Közel 2,5 milliót naponta. A légitársaságok ‘sehová’ úticél-jeggyel javítja a kihasználtságot. 

Segélykiáltás

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) minapi közleményében arra kérte a világ kormányait, mentesítsék a karantén alól a negatív korona-tesztet felmutató légiutasokat. Máskülönben a cégek többsége, az eddig bőkezű állami segítség ellenére is bele fog fulladni az adósságba.

A számok ijesztőek. A légijáratok száma éves összehasonlításban 46 százalékkal zuhant augusztusban. A helyzetet rontja, hogy egyrészt rossz a kihasználtság. Ezt a 92 százalékos (!) utasszámcsökkenés bizonyítja. Másrészt a Flightradar24.com kameráin szeptember eleje óta drasztikus forgalomcsökkenés figyelhető meg. Ezt a társaságok is megerősítik.

A helyzet világviszonylatban Európában a legrosszabb. 2020-ban eddig 6 millió járat esett ki, időarányos összehasonlításban a tavalyi forgalom 55 százaléka. Hiába a kontinens kormányainak összesen 120 milliárd eurós támogatása. A társaságok 84 milliárdos, minden nappal növekvő adóssághegyet görgetnek magukkal.

A repülőjáratok radarképe 2020 09.28-án valamivel 11 óra előtt a Flightradar24.com felületén

További elbocsátások

A helyzet rosszabb, mint ahogy az élet és a gazdaság nyár elejei lassú újra indulásakor a társaságok és a szakértők prognosztizálták. Európa legnagyobb légitársasága, a Lufthansa szeptember elején 100-ról 150-re emelte a tartósan a földön maradó gépei számát. Egyúttal tájékoztatta a szakszervezetet, hogy nem lesz elegendő 22 ezer munkahelyet leépíteni. Mások is további elbocsátásokkal fenyegetnek. A válság eleje óta leépített 400 ezer munkahely ellenére is sok légiközlekedési dolgozó van munka nélkül a ’kapukon belül’.

A IATA a kormányzati lobbi mellett a ’slot’ szabályok lazításával próbál segíteni tagjain. A társaságokoknak 2021 márciusáig nem veszítik el azokat a leszállási jogaikat, amelyeket éves átlagban legalább 80 százalékban nem használnak ki.

Máshol már látszik a fény az alagút végén?

Az USA-ban nagyobb számban térnek vissza a légiutasok. A nagy társaságok mégis újabb 25 milliárd USD segélyt kértek Trump elnöktől egy szeptember közepi válságmegbeszélésen. Csak így tartják lehetségesnek további 30 ezer munkahely leépítésének elkerülését.

Bizakodásra csak a kínai légiközlekedési vállalatoknak van okuk. A belföldi utasszám jelentős és tartós növekszik. A harmadik negyedévet a vállalatok többsége már nullára fogja kihozni.

A válság találékonnyá tesz

Több társaság innovatív szolgáltatásokkal próbálja visszacsábítani az utasokat. Az ausztrál Qantas, a Singapore Airlines és a tajvani Eva utakat kínál a ’semmibe’ (’flighat to nowehr’): Az utas nem tudja az extrém olcsó jegy megvasalásakor, hova fog repülni. A társaság a legrosszabbul kihasznált gépére ülteti fel. Tehát eggyel több fizető utas lesz. Kicsit csökken a veszteség. Más társaságoknál az utasok maguk választhatják ki melyik étteremből szeretnék a repülőn felszolgált fogásokat. A légitársaság megrendeli azokat. A fellendülésben belátható időn belüli nem bízó cégek házhozszállításra specializálódott éttermeknek árulják klasszikus fedélzeti tálcáikat. A kereslet állítólag egész nagy.

Qantas ötlet – út sehová

Sok légitársaság igyekszik a fölöslegessé vált gépei közül a régebbeiktől megszabadulni. Ezzel mélybe taszították a használt gépek piaci árát. Emelkedik viszont a parkolóhelyek bérlési költség. A repterek repülőgép parkolói és használaton kívüli kifutópályái már telitettek. Egyre kevesebb a hely a világvégi, tipikusan amerikai sivatagokban található parkolókban is. Korábban ezekben tartották a társaságok leselejtezett, eladásra, szétbontásra váró gépeiket.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Német kancellár: helyes volt kihagyni az orosz gázt a szankciókból

Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár.

Az olajkereslet felfutását várja a Nemzetközi Energiaügynökség

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése szerint a forró nyár és a gáz drágulása növelte a kőolajfelhasználást az energiatermelésben, ezért a szervezet megemelte éves olajkeresleti előrejelzését.

Romániában is lassult az infláció

Enyhén lassult Romániában az éves inflációs ráta, amely júliusban 15 százalék volt a júniusi 15,1 százalék után - közölte a román országos statisztikai intézet.

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Hírek

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Korlátozza a tűzifa exportját a kormány

Az energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet - közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Felelős tankolást kér a Mol – hetekre elegendő a tartalék

A jelenlegi üzemanyagpiaci helyzetben felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag. A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, de ez a helyzet jelenleg közvetlenül nem okoz ellátási problémát, mert a Molnak több hétre elegendő tartaléka van - közölte a Mol.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom