Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Német élénkítőcsomag: 130 milliárd euró az újraindításra
No menu items!

Német élénkítőcsomag: 130 milliárd euró az újraindításra

Berlin gazdaságélénkítő csomagot fogadott el. A vállalkozásoknak, a családoknak és az önkormányzatoknak is jut a pénzből. Mindezt hitelből finanszírozza a kormány.

Két meglepetés

57 intézkedés 15 oldalon – ez a kabinet múlt héten bejelentett gazdaságélénkítő terve. Merkel kancellár szerint „jó kompromisszum született, amely alkalmas minden idők legnagyobb gazdasági válsága leküzdésére.” Ehhez igazodik a csomag volumene: 130 milliárd euró, ami a 2020-as német költségvetés kiadási főösszege harmadának felel meg.

A legtöbb intézkedés már a bejelentés előtt ismert volt. Az áfa-csökkentés azonban az elemzőket és a közvéleményt is meglepte: a kulcs 19 százalékos 16-ra, a kedvezményes 7-ről 5 százalékra csökken. 20 milliárdos bevételkieséssel számol a kormány.

A pénzügyminiszter elvárja a gazdasági szereplőktől, hogy árleszállítás formájában teljes egészében adják át a fagyasztóknak.

Markus Söber: továbbra is alacsonyabb lehet az áfa, ha…

Az alacsonyabb kulcsok az év végégig maradnának, de a koalíciós partner, a konzervatív Markus Söber nem zárta azonban ki a meghosszabbítást, ha „egy második korona-hullám miatt további gazdaságélénkítésre lenne szükség”.

Joachim Ragnitz: kérdés hová kerül az áfa-rész

Az intézkedés fogadtatása vegyes volt: „Segíti az alacsony jövedelműeket, akik bevételük nagy részét fogyasztásra költik” – véli Joachim Ragnitz ifo-Intézet kutatója.

Karl-Heinz Paqué: a gazdagok nyernek az áfán

A legjobban a luxuscikkeket vásárló felső társadalmi rétegek fognak profitálni” – tartja mások mellett a Magdeburgi Egyetem közgazdász professzora, Karl-Heinz Paqué.

Christian Odendahl: jó lépés a csökkentés

A Centre for European Reform (CER) Spiegelben megszólaló ökonómusa, Christian Odendahl viszont jó lépésnek tartja az áfa-leszállítást. A kedvező brit tapasztalatokra hivatkozik. Az ottani csökkentést a kereskedők 75 százaléka továbbadta a fogyasztóknak.

Amire mindenki számított, de elmaradt az a szolidaritási adó eltörlése. Az 5,5 százalékot ’91 óta fizetik a munkavállalók jövedelmük után.

Célja anakronisztikusan hangzik: az egykori NDK tartományainak felzárkóztatása. A koalíció már tavaly megállapodott fokozatos kivezetéséről. ’21-től az évi 17 ezer euró alatt keresők nem kell fizetniük. A konzervatív CDU/CSU most teljesen megszüntette volna. A szociáldemokraták (SPD) a legjobban kereső 10 százalék esetében kitartott mellette. A kompromisszum: nem változik semmi, azaz marad a már jövő évtől elfogadott változtatás.

Mindenkinek jut valamennyi

Friedrich Merz lehetséges kancellárjelöltnek nem tetszik az egyszeri pótlék

Az áfa-mérsékléshez hasonlóan a fogyasztást kellene élénkítenie a 300 eurós egyszeri juttatásnak, amelyet minden családi pótlékra jogosult gyerek után fog járni.

A CDU egyik lehetséges kancellár-jelöltje,  Friedrich Merz kritizálta a 4,3 milliárd eurót felemésztő juttatást: „A költségvetést indokolatlanul megterhelő ajándék, amiből a jól keresőknek is jut, akik arra nem lennének rászorulva.

A lakosság és a vállalatok is profitálni fognak a villamosenergia árának csökkenéséből. 2014 óta a száma része egy környezetvédelmi hozzájárulás a megújuló energiatermelés fejlesztésének finanszírozására. A 2021-től már korábban elfogadott emelését a jelenlegi 6-ról 8 cent/kilowattórára átvállaja a kormány. Ez 11 milliárd euróval terheli meg a büdzsét.

A 10 millió rövidített munkán lévő és a 2,7 millió állástalan miatt már érezhetően csökkentek a társadalombiztosítás bevételei. A munkanélküliség várható további emelkedésével még nagyobb bevételkiesés lesz, ami növekvő kiadásokkal fog párosulni. Ezért elkerülhetetlenné válna a járulékemelés. A kormány ezt átvállalja a munkáltatóktól és a munkavállalóktól is. Így 2020-ban várhatóan 5,3 milliárddal kell juttatnia a költségvetés társadalombiztosítási alrendszerének.

Nem az önkormányzatok adósságátvállalására

Olaf Scholz is az önkormányzatok adósságának átvállalását támogatta

A nagyrészt az iparűzési adóból élő önkormányzatok számára máris komoly probléma a gazdaság zsugorodása miatti bevételkiesés. Kérésünket, az adósságállományuk átvállalását a szociáldemokrata pénzügyminiszter, Olaf Scholz támogatása ellenére nem része a konjunktúra-csomagnak. A vezető kormánypárt, a CDU mereven elzárkózott ettől. “A korábban felelőtlenül gazdálkodó, nagyobb adósságot felhalmozó helyhatóságok profitáltak volna a leginkább ebből” – érveltek.

E helyett a szövetségi kormány átvállalja a szociális segélyben részesülők lakhatási támogatásának finanszírozását és 2,5 milliárdos támogatást nyújt a drasztikusan csökkent utasszám miatt csőd szélére került helyi tömegközlekedési társaságoknak. Mindez 4 milliárd euróba fog kerülni.

A csomag része, hogy krízis által különösen sújtott szektorokban vállalkozók, például a turisztikai cégek egy 25 milliárd eurós alapból kedvezményes hitelt, és vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.

A klímavédelem jegyében a kormány támogatja az alternatív meghajtású közlekedési eszközök fejlesztését és a Lufthansánál 80 új, alacsony fogyasztású repülő beszerzését. Előbbire 2,5 milliárdot kapnak az autógyártók, utóbbira 1 milliárdot a nemrég részben államosított légitársaság. Berlin ezen túl összesen 50 milliárd eurót akar invesztálni a gazdaság környezetbarátabbá tételébe.

Az autóipar intenzív lobbija ellenére nem lesz vásárlási támogatás a hagyományos meghajtású kocsik után. Az SPD nyomására csak a már létező elektroautó prémium összege fog emelkedni 3.000-rő 6.000 euróra. „Az áfa-csökkentéssel a kormány azonban olcsóbbá tett valamennyi autót” – mondta a CSU elnöke a kormányzati sajtótájékoztatón. Ezzel egyetért a vezető közéleti-kulturális hetilap, a Zeit szerkesztőségi cikke is. Egy 30.000 eurós autónál 900 euró támogatást jelent – hoz fel egy példát. Az áfa-csökkentés minden más közlekedési eszköz, tehát a környezetbarátokra is kihat. Így olcsóbb lesz a bicikli, az elektrokerékpár és -roller is. Ezek vásárlásának célzott ösztönzését sok szakértő javasolta, végül azonban nem lett része a csomagnak.

Szintén segíthet a német autógyártóknak, a rövidített munka időtartamának meghosszabbítása. A munkáltatóktól az eddigi 12 helyett 24 hónapig fogja átvállalni az állam az ideiglenes fölöslegessé vált munkavállalók bérének nagy részt. Utóbbiak úgy is profitálnak, hogy a rövidített munka alatt járó juttatás az alapbérük 70 helyett 77, gyerekeseknél 80 helyett 87 százaléka lesz.

Pozitív fogadtatás a baloldalon

Gazdasági és politikai szempontból is ígéretes tervek” – tartja a baloldali-liberális Zeit. „Egyesíti a rövidtávú válságkezelést, a fogyasztás ösztönzését és a gazdaság közép- és hosszútávú modernné, környezetbaráttá alakítását.” Dicsérik, hogy a kormány igyekezett szerteágazó segítséget nyújtani, amelyből a lakosság minden rétege, a gazdasági szereplők többsége és a helyhatóságok is profitálnak. Ennek ellenére kérdés, hogy elegendő lesz-e a gazdaság talpraállításához. Hisz Merkel szavaival élve „a válság olyan monumentális, hogy azt felfogni is nehéz.”

 

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban...

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.