Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Leszakadóban az eurózóna gazdasága
No menu items!

Leszakadóban az eurózóna gazdasága

A várt javulás helyett esett a Sentix euróövezeti befektetői hangulatindexe februárban. A felmérés az aktuális helyzet és a kilátások megítélésében is romlást mutatott, és arra a következtetésre jutott, hogy az euróövezeti gazdaság leszakadóban van a világ többi részétől.

A februári befektetői hangulatindex 1,5 ponttal mínusz 0,2 pontra csökkent a januári 1,3 pontról az elemzők által várt 1,9 pontra való emelkedés helyett.

Az index közel egy éve, tavaly február óta mutatott első alkalommal az idén januárban pozitív értéket. Tavaly januárban 7,6 ponton, februárban pedig 5,2 ponton állt a mutató.

Márciusban viszont már mínusz 17,1 pontra, áprilisban pedig mínusz 42,9 pontra, rekord mélypontra zuhant a koronavírus-válság miatt. Azóta egy kis október-novemberi megakadás kivételével folyamatosan emelkedett az értéke. Novemberben mínusz 10,0 pontra csökkent a második járványvédelmi zárlat miatt az októberi mínusz 8,3 pontról.

Februárban az aktuális helyzet megítélése mínusz 27,5 pontra csökkent a januári mínusz 26,5 pontról, a kilátások megítélése pedig 31,5 pontra csökkent 33,5 pontról.

Az euróövezeti index a várt javulás helyett bekövetkezett romlását az Európa szerte terjedő lezárásoknak és a járványellenes védőoltások vártnál lassúbb terítésének tulajdonítja a Sentix felmérése. “Az euróövezet emiatt leszakadóban van a világ többi részétől, elsősorban az Egyesült Államoktól” – mutat rá az elemzés.

A Sentix németországi befektetői hangulatindexe 8,6 pontra csökkent februárra vonatkozóan a januári 9,2 pontról. Az aktuális helyzet megítélése a januári mínusz 15,8 pont után februárban mínusz 15,5 ponton a legmagasabb értéket érte el 2020 márciusa óta. A kilátások megítélése azonban Németország vonatkozásában is romlott, 35,8 pontra csökkent februárban a januári 37,5 pontról.

Egyértelmű javulást mutat viszont az Egyesült Államok Sentix befektetői hangulatindexe: 18,0 ponton 2020 februárja óta a legmagasabb értéket érte el az idén februárban, tekintélyes mértékű emelkedéssel a januári 10,7 pontról. Az aktuális helyzet megítélése 2020 márciusa óta a legjobb, mínusz 2,8 pontos értéket ért el a januári mínusz 11,3 pont után. A kilátások megítélése pedig a valaha regisztrált legjobb, 41,0 pont lett februárban a januári 35,3 pont után.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az új HR trend: világtoborzó. Bárkit, bárhonnan

Az egyes országok és a világ munkaerőpiacán egyszerre van jelen a többlet és a hiány. Még az új évezred elején is szinte elképzelhetetlen volt a munkaerőtoborzás nemzetköziesedése, globalizálódása.

A hazai miniraktározás úttörője a fenntarthatóságra fókuszál

Az eredmények alapján a Euro Mini Storage elnyerte a G2Z aranykategóriás szintjét azzal, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 43,75%-os csökkentését érte el a bázisévhez képest, 2023. december 31-ig.

Egyedülálló lehetőség: ingyenes akkreditált továbbképzés tanároknak

A videós tartalmak minősége és témája is a mai diákok igényeinek megfelelő, elsődleges cél a beszédkészség és a szókincs fejlesztése.

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...