Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Londoni elemzők: a vártnál alacsonyabb inflációra számíthat Közép- és Kelet-Európa
No menu items!

Londoni elemzők: a vártnál alacsonyabb inflációra számíthat Közép- és Kelet-Európa

Illusztráció: Bigstock

Több tényező – különösen a nagybani földgázárak meredek csökkenése – azt valószínűsíti, hogy a vártnál alacsonyabb lesz az idei infláció a közép- és kelet-európai EU-gazdaságokban, miközben viszonylag erőteljes marad a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) beáramlása – vélik londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális elemzőműhely, a Capital Economics átfogó tanulmánya szerint három olyan jó hír van, amelyből a vártnál lassabb idei inflációs ütemre lehet következtetni a térségben: az egyik a mérsékelt maginflációs nyomás, a második az inflációs várakozások folyamatos csökkenése, a harmadik a földgáz nagybani világpiaci beszerzési árának meredek visszaesése.

A Capital Economics londoni elemzői kiemelik, hogy a teljes kosárra számolt éves infláció már a múlt hónapban csaknem az összes közép- és kelet-európai országban lassult és elmaradt a várakozásoktól.

A ház szakértői külön kiemelik, hogy az infláció ütemének csökkenését az összes közép- és kelet-európai gazdaságban nagyrészt az energiaárak visszaesése okozta. Megkezdődött azonban a szezonálisan kiigazított havi összevetésű maginflációs ütemek tetőzése is, sőt Csehországban ez a mutató már csökken – áll az elemzésben.

A ház szerint a vártnál alacsonyabb decemberi infláció és a maginflációs nyomás enyhülése arra vall, hogy a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok dezinflációs folyamata gyorsabb lehet a cég által eddig vártnál.

A tanulmány kiemeli, hogy a háztartások és az üzleti vállalkozások inflációs várakozásai is mérséklődtek.

Különösen biztató a cég szerint, hogy a közép- és kelet-európai szolgáltatási vállalatok körében is csökkent az értékesítési árakhoz fűződő várakozás, mert ez arra utal, hogy a hazai kondíciókra rendszerint érzékeny szolgáltatási infláció a tetőzés közelében jár.

Mindemellett a régió háztartásainak inflációs várakozásai meredeken csökkentek a tavalyi év vége felé, és ez hozzájárulhat a béremelési nyomás enyhüléséhez is – jelezték.

Kiemelték, hogy a földgáz európai nagybani beszerzési ára az elmúlt egy hónapban a korábbi szintnek kevesebb mint a felére csökkent, és a határidős földgázárakból a múltbeli folyamatok alapján most már arra lehet következtetni, hogy a földgáz kiskereskedelmi forgalmazási árszintje az idei év második felében deflációs tartományba süllyed.

A Capital Economics külön elemzésben tér ki a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok idei működőtőke-beáramlási kilátásaira. Úgy vélik, a tavaly elért másfél évtizedes csúcs után az idén valószínűleg lassul a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) beáramlása ebbe a térségbe a gyengébb globális makroháttér miatt, de a tavalyi növekedés nagy részét olyan strukturális tényezők hajtották, amelyek továbbra is viszonylag magasan tartják az FDI-beáramlás értékét a régióban.

Négy negyedéves összértékre vetítve a magyar, a lengyel, a cseh és a román gazdaságba érkező teljes nettó FDI-érték csaknem megkétszereződött – 24 milliárd euróról 45 milliárd euróra emelkedett – 2021 és 2022 harmadik negyedéve között.

Ez azt jelenti, hogy az FDI-beáramlás értéke a vizsgált időszakban elérte az országcsoport hazai össztermékének (GDP) 3,5 százalékát; ez 2007 óta a legmagasabb arány – áll a Capital Economics összegzésében.

A ház szerint a romló globális növekedési kilátások és a monetáris kondíciók szigorítása miatt az idén csökkenhet az FDI-báramlás a közép- és kelet-európai gazdaságokba, és ez gondokat okozhat a magas folyómérleg-hiányú országokban, köztük Romániában és Magyarországon.

Az olyan strukturális változások azonban, mint például a  globalizációval szembeni “lokalizációs” folyamat, vagyis a közelebbi termelési helyszínek előnyben részesítése – amely a koronavírus-járvány okozta beszállítási fennakadások óta került előtérbe – a korábbiaknál magasabban tarthatja a közép- és kelet-európai gazdaságokba irányuló működőtőke-kihelyezést, és ez okot ad a térség középtávú növekedési kilátásainak viszonylag kedvező megítélésére – fogalmaz a Capital Economics regionális szektorelemzése.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik

Szijjártó Péter: A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz

BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető

Megduplázta árbevételét 2023-ban a Hotel & More Group független szállodaüzemeltető, mely cégcsoport a következő években nemzetközi hotel brandekkel is erősít.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.