Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Macron vezető szerepre pályázik - Draghival a Merkel utáni Európáról egyeztetett
No menu items!

Macron vezető szerepre pályázik – Draghival a Merkel utáni Európáról egyeztetett

Macron és Draghi új szövetsége? Kép/Forrás/Express

A francia elnök átvenné a vezető szerepet Európában. Itália új kormányfője támogatja. Mario Draghi reméli, hogy francia-olasz motorja lehet az EU-nak Merkel őszi távozása után.  Petrus Szabolcs elemez a nyugati sajtó közlései nyomán AzÜzlet.hu olvasói számára.

Videotelefon helyett személyes találkozó

Az Európai Központi Bank (EKB) első elnökének első külföldi útja olasz miniszterelnökként Párizsba vezetett. Jelzés értékű, hogy az utazási korlátozások és online megbeszélések idején egy miniszterelnök kisebb, mint egy héttel kinevezése után hivatalos külföldi útra indulnak.

Draghi elsődleges célja kormányfőként a mielőbbi források szerzése az EU krízisalapjából, a Recovery Fundból. Ebben Macrontól is segítséget remél. Párizs hónapok óta sürgeti Rómát, hogy jelölje ki a pénzek felhasználási területeit és alakítsa ki a hazai eljárási kereteket. A franciák több közös projektben gondolkoznak az akkumulátorgyártás, az elektromotorok fejlesztése és a hidrogén energetikai felhasználása területén. Francia-német együttműködés már mindhárom területen van.  Párizs jó jelnek tartja, hogy az új római kormányba francia mintára a gazdaság ökologikus átalakításáért felelős tárca nélküli miniszter is bekerült.

Az olasz kormány másik prioritást élvező témájában, a COVID elleni harcban is partnert lát a franciákban. Közös oltóanyagbeszerzést terveznek.

Egy hullámhosszon

A német vezető hiányzik a képről… Új barátság jött létre? Kép/Forrás/Courrier International

„A megbeszélésen világossá vált, hogy nagy az egyetértés és a bizalom az olasz kormányfő és a francia elnök között” – áll az Élysée-palota által a találkozó után kiadott közleményben. Nem lehet véletlen, hogy a kommünikében több fordulat is előkerült Macron 2017 szeptemberében a Sorbonne Egyetemen tartott előadásából az EU jövőjéről. „A magány nem erősíti a szuverenitást” – hangzott a beszéd kulcsmondata. Az akkor frissen hivatalba lépett francia államfő így fejezte ki, hogy a bezárkózás helyett a nyitásban látja a jövőt. Macron síkra szállt az integráció elmélyítése mellett és kijelentette, hogy Franciaország az ő vezetése alatt kész a folyamat motorja lenni.

Az se lehet véletlen, hogy ugyan ez a fordulat Draghi első beszédében is előkerült, amelyet az olasz törvényhozás előtt tartott. Ahogy ez feltűnt az olasz sajtónak, úgy minden bizonnyal nem kerülte el a francia elnök figyelmét se.

Francia – olasz tengely?

A kovácsolódó francia-olasz tengely felkészülés a Merkel utáni Európára. Az új együttműködés válthatja a német-francia tandemet. „Egy stabil olasz kormány stabilitást jelent az EU számára is” – idézik Macront. A francia elnök szerint az olasz kormány stabilitása azért is fontos, mert a nyáron kezdődő francia soros uniós elnökség alatt Párizs Rómával különösen szoros együttműködésre törekszik.

Draghi, MerKel és Macron. Az Express így látja hármójuk viszonyát

„Az európai álom álmodója” – mondta a francia elnök 2019 októberében Draghi-t méltatva, amikor az olasz szakember átadta az EKB vezetését Christine Lagarde-nak. Az olasz kormányfőnél kerek 30 évvel fiatalabb Macron nem tagadja, hogy felnéz olasz kollégájára. Úgy véli, hogy Draghi az EKB elnökeként rengeteget tett az EU-ért. Monetáris politikájával megmentette az eurót és ezzel az Uniót az összeomlástól, és egyúttal tovább mélyítette az integrációt. Macron szerint Draghi a jövő történelemkönyveiben egy kategóriába fog tartozni az integráció alapító atyáival, mint Jean Monnet, Robert Schuman és Alcide De Gasperi.

Kellemes emlékek és szoros kapcsolatok

Draghi jó emlékeket őriz az Élysée-palota korábbi lakójáról. Nicolas Sarkozy 2011-ben támogatta EKB-elnöki kinevezését és meggyőzte az eleinte szkeptikus Angela Merkelt is.

Draghi EKB-elnöksége alatt szinte végig szakmai konfliktusban állt az északi államokkal. A vitákban leginkább a jónevű francia közgazdászok támogatására számíthatott, máig jó kapcsolatot ápol többükkel. Közöttük van Olivier Blanchard és Benoît Coeuré valamint Arnaud Marès.

Az Express új szövetségről beszél

Abban, hogy Róma felértékelődött Párizs szemében szerepet játszhat, az új olasz kormányfő és Alain Minc baráti viszonyban áll egymással. A közgazdász, aki több gazdaságszociológiai bestseller szerzője, Macron legfontosabb tanácsadójának számít.

„Költsd a pénz, barátom!”

Macron Draghihoz hasonlóan úgy tartja, hogy különbség van jó és rossz célból felvett hitel között. Ez az álláspont a korona-krízissel összefüggésbe épített fontossá vált. „Költsd a pénz, barátom! Most minél többet kell kiadni, ha vársz, túl késő lesz!– mondta a válság kezdetén Draghi egy telefonbeszélgetésben a francia gazdasági miniszternek. Bruno Le Maire megfogadta a tanácsot és a sosem látott nagyságrendű pénzt különített el gazdaságélénkítésre.

Az olasz szakember nem sokkal később a kontinens minden vezetőjét bőkezű konjunktúra programok elfogadásra hívta fel.

„Cselekedjünk, tekintet nélkül az államadósságra!” – írta akkoriban a Financial Timesban megjelent vendégkommentárjában 2020 júniusában.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Menedzser kihívások. Varga Balázs a DIEGO ügyvezetője a vásárlások alakulásáról

Rovatunkban – akár a  mindennapi közérzetünket, életünket befolyásoló – üzleti-, munkahelyi kihívások megoldásáról kérdezzük a vezető menedzsereket, akiktől rövid, néhány mondatos, őszinte választ remélünk, “távirati stílusban” a  megoldásaikról és annak indíttatásairól. Ezúttal  Varga Balázs a DIEGO Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója válaszol.

Nagy-Britannia. Hatvanéves csúcsra nőtt az államadósság

Elsősorban a koronavírus-járvány súlyos hatásai miatt példátlan szintre emelkedett a brit közfinanszírozás nettó hiteligénye, és ez hat évtizede nem mért magasságba hajtotta a GDP-hez mért brit államadósság-rátát tavaly - jelentette a brit statisztikai hivatal.

Orbán: négymillió beoltott után további lazítás jön

Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak. A jövő hét közepén meglehet a négymillió beoltott is, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Újabb céget vásárol fel az MVM

Az MVM Energetika Zrt. adásvételi szerződést írt alá az ÉMÁSZ Zrt.-vel az ÉMÁSZ Hálózati Kft. 100 százalékos tulajdonának megvásárlásáról - közölte az energetikai társaság.

Hírek

Horrorkaravánok. Három hónap alatt 15 millió forint bírság

A közúti ellenőrzéseken kiszűrt, súlyos közlekedésbiztonsági kockázatot hordozó járműszerelvények üzemeltetőinek eddig összesen 15,5 millió forintjukba kerültek a jogsértések - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Teknősbéka talált fejen egy idős nőt Floridában

Egy szélvédőn becsapódó teknősbéka talált fejen szerdán egy idős nőt Floridában, ám szerencsére az asszony és a hüllő is túlélte a nem mindennapi találkozást.

Nemzeti Kibervédelmi Intézet – Riasztás: most zsaroló levelekkel próbálkoznak a bűnözők

Riasztást adott ki az interneten terjedő magyar nyelvű, zsaroló hangvételű levelek miatt a  Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI). A teendőkről is tájékoztattak.

Koronavírus – Reuters: az EU kész beperelni az AstraZenecát

Az Európai Bizottság jogi eljárást indít az AstraZeneca ellen, mivel a gyógyszercég nem teljesítette az unióval kötött szerződésekben vállalt kötelezettségeit a koronavírus elleni oltóanyag gyártására és kiszállítására - közölte a Reuters egy uniós tisztségviselőre hivatkozva, aki közvetlen kapcsolatban áll a vállalattal.

A felhőbe költöznek az államkincstári számlák

Május elsején éles teszttel indul, jövő januártól pedig teljes körűvé válik a Magyar Államkincstár új multidevizás számlavezető rendszere - közölte Bugár Csaba, a MÁK frissen kinevezett elnöke.

Randioldalon csalt ki százezreket férfiaktól – vádemelés

Üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat a Bajai Járási Ügyészség egy kecskeméti nő ellen, aki internetes társkereső oldalon hat férfitól összesen 1,7 millió forintot csalt ki.

Hambulancia. Adatbázis készül a mentőket támogató éttermekről

Az Országos Mentőszolgálat úgy döntött: országos online adatbázist készít a szolgálatban lévő mentőket támogató vendéglátóhelyekről, miután országszerte egyre többen fejezik ki támogatásukat a mentődolgozók felé - hangzott el az M1 Híradójában.

Üvegházhatású gázok. Az uniós tárgyalók 55 százalékos csökkentésről állapodtak meg

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodásra jutottak arról az éghajlatpolitikai célkitűzésről, amely szerint az unió 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Új tagállammal bővülhet az USA

A Biden-adminisztráció támogatja a Washington DC-t szövetségi állammá, és ezzel az Egyesült Államok 51. tagállamává nyilvánító törvényjavaslatot - derül ki a Forbes magazin híréből.

Szeged. Több év börtönt kaptak az édességmaffia tagjai

Külföldről behozott édesipari termékeket értékesítettek a forgalmi adó megfizetése nélkül egy bűnszervezet a tagjai, akiket három és tíz év közötti szabadságvesztéssel sújtott első fokon a Szegedi Törvényszék - közölte a bíróság szóvivője.

Terasznyitás – a Nébih ajánlásai

Élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai ajánlásokkal segíti a nyitásra készülő vendéglátóhelyek működtetését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

WHO: a magyar oltási kampány példaértékű

Elismerően nyilatkozott a magyar intézkedésekről Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója, aki üdvözölte a határozott lépéseket és a példaértékű oltási kampányt.

Gazdaság

Kapós a Zöld kötvény – jelentős túljegyzés

A 20 milliárd forintért meghirdetett mennyiségnél 10 milliárddal nagyobb összegben, összesen 30 milliárd forintért értékesített Zöld Magyar Államkötvényeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) aukcióján.

Van bank, ahol az összes lakásfelújítási hitelt jóváhagyták – így állnak a banki folyósítások

A koronavírus sem tudja megállítani a felújítási lázat, köszönhetően a vissza nem térítendő állami támogatásnak és a kapcsolható, akár az előfinanszírozásához felvehető, támogatott lakásfelújítási jelzáloghitelnek. Banki beszámolók szerint jelentős az érdeklődés a kölcsönök iránt is. 

Fenntartható hitelezés? Megjelent az MNB Zöld ajánlása – banki reakciók

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld ajánlása, amelyet online rendezvényen mutatott be a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős jegybanki alelnök. A konferencia...

A Real Madrid elnöke szerint a Szuperliga használ a kicsiknek is

A Real Madrid elnöke, Florentino Pérez szerint elsősorban a nagy klubok nehéz anyagi helyzete miatt volt szükség arra, hogy életre hívják az Európai Szuperligát (ESL), amelyben húsz csapat szerepel majd.

Kártyás fizetés. Minden egymillióból 174 forint kerülhetett csalókhoz

Tavaly mintegy 70 ezer bankkártyás és online visszaélés történt, és csaknem 1,3 milliárd forintot próbáltak ellopni a bankkártyacsalók. Az elsőre riasztónak tűnő számok ellenére Magyarország a bankkártya-használat terén a legbiztonságosabb európai országok közé tartozik - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Nem fizet osztalékot az OTP – Csányi újabb öt évig marad

Az OTP Bank bár nyereséggel zárta a múlt évet, a jegybanki iránymutatásnak megfelelően nem fizet osztalékot 2020-as gazdálkodása után - döntött a közgyűlési jogkörrel felruházott igazgatóság, amely meghosszabbította Csányi Sándor elnök-vezérigazgatói megbízatását.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom