Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Macron vezető szerepre pályázik - Draghival a Merkel utáni Európáról egyeztetett
No menu items!

Macron vezető szerepre pályázik – Draghival a Merkel utáni Európáról egyeztetett

Macron és Draghi új szövetsége? Kép/Forrás/Express

A francia elnök átvenné a vezető szerepet Európában. Itália új kormányfője támogatja. Mario Draghi reméli, hogy francia-olasz motorja lehet az EU-nak Merkel őszi távozása után.  Petrus Szabolcs elemez a nyugati sajtó közlései nyomán AzÜzlet.hu olvasói számára.

Videotelefon helyett személyes találkozó

Az Európai Központi Bank (EKB) első elnökének első külföldi útja olasz miniszterelnökként Párizsba vezetett. Jelzés értékű, hogy az utazási korlátozások és online megbeszélések idején egy miniszterelnök kisebb, mint egy héttel kinevezése után hivatalos külföldi útra indulnak.

Draghi elsődleges célja kormányfőként a mielőbbi források szerzése az EU krízisalapjából, a Recovery Fundból. Ebben Macrontól is segítséget remél. Párizs hónapok óta sürgeti Rómát, hogy jelölje ki a pénzek felhasználási területeit és alakítsa ki a hazai eljárási kereteket. A franciák több közös projektben gondolkoznak az akkumulátorgyártás, az elektromotorok fejlesztése és a hidrogén energetikai felhasználása területén. Francia-német együttműködés már mindhárom területen van.  Párizs jó jelnek tartja, hogy az új római kormányba francia mintára a gazdaság ökologikus átalakításáért felelős tárca nélküli miniszter is bekerült.

Az olasz kormány másik prioritást élvező témájában, a COVID elleni harcban is partnert lát a franciákban. Közös oltóanyagbeszerzést terveznek.

Egy hullámhosszon

A német vezető hiányzik a képről… Új barátság jött létre? Kép/Forrás/Courrier International

„A megbeszélésen világossá vált, hogy nagy az egyetértés és a bizalom az olasz kormányfő és a francia elnök között” – áll az Élysée-palota által a találkozó után kiadott közleményben. Nem lehet véletlen, hogy a kommünikében több fordulat is előkerült Macron 2017 szeptemberében a Sorbonne Egyetemen tartott előadásából az EU jövőjéről. „A magány nem erősíti a szuverenitást” – hangzott a beszéd kulcsmondata. Az akkor frissen hivatalba lépett francia államfő így fejezte ki, hogy a bezárkózás helyett a nyitásban látja a jövőt. Macron síkra szállt az integráció elmélyítése mellett és kijelentette, hogy Franciaország az ő vezetése alatt kész a folyamat motorja lenni.

Az se lehet véletlen, hogy ugyan ez a fordulat Draghi első beszédében is előkerült, amelyet az olasz törvényhozás előtt tartott. Ahogy ez feltűnt az olasz sajtónak, úgy minden bizonnyal nem kerülte el a francia elnök figyelmét se.

Francia – olasz tengely?

A kovácsolódó francia-olasz tengely felkészülés a Merkel utáni Európára. Az új együttműködés válthatja a német-francia tandemet. „Egy stabil olasz kormány stabilitást jelent az EU számára is” – idézik Macront. A francia elnök szerint az olasz kormány stabilitása azért is fontos, mert a nyáron kezdődő francia soros uniós elnökség alatt Párizs Rómával különösen szoros együttműködésre törekszik.

Draghi, MerKel és Macron. Az Express így látja hármójuk viszonyát

„Az európai álom álmodója” – mondta a francia elnök 2019 októberében Draghi-t méltatva, amikor az olasz szakember átadta az EKB vezetését Christine Lagarde-nak. Az olasz kormányfőnél kerek 30 évvel fiatalabb Macron nem tagadja, hogy felnéz olasz kollégájára. Úgy véli, hogy Draghi az EKB elnökeként rengeteget tett az EU-ért. Monetáris politikájával megmentette az eurót és ezzel az Uniót az összeomlástól, és egyúttal tovább mélyítette az integrációt. Macron szerint Draghi a jövő történelemkönyveiben egy kategóriába fog tartozni az integráció alapító atyáival, mint Jean Monnet, Robert Schuman és Alcide De Gasperi.

Kellemes emlékek és szoros kapcsolatok

Draghi jó emlékeket őriz az Élysée-palota korábbi lakójáról. Nicolas Sarkozy 2011-ben támogatta EKB-elnöki kinevezését és meggyőzte az eleinte szkeptikus Angela Merkelt is.

Draghi EKB-elnöksége alatt szinte végig szakmai konfliktusban állt az északi államokkal. A vitákban leginkább a jónevű francia közgazdászok támogatására számíthatott, máig jó kapcsolatot ápol többükkel. Közöttük van Olivier Blanchard és Benoît Coeuré valamint Arnaud Marès.

Az Express új szövetségről beszél

Abban, hogy Róma felértékelődött Párizs szemében szerepet játszhat, az új olasz kormányfő és Alain Minc baráti viszonyban áll egymással. A közgazdász, aki több gazdaságszociológiai bestseller szerzője, Macron legfontosabb tanácsadójának számít.

„Költsd a pénz, barátom!”

Macron Draghihoz hasonlóan úgy tartja, hogy különbség van jó és rossz célból felvett hitel között. Ez az álláspont a korona-krízissel összefüggésbe épített fontossá vált. „Költsd a pénz, barátom! Most minél többet kell kiadni, ha vársz, túl késő lesz!– mondta a válság kezdetén Draghi egy telefonbeszélgetésben a francia gazdasági miniszternek. Bruno Le Maire megfogadta a tanácsot és a sosem látott nagyságrendű pénzt különített el gazdaságélénkítésre.

Az olasz szakember nem sokkal később a kontinens minden vezetőjét bőkezű konjunktúra programok elfogadásra hívta fel.

„Cselekedjünk, tekintet nélkül az államadósságra!” – írta akkoriban a Financial Timesban megjelent vendégkommentárjában 2020 júniusában.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.