Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Már nem vár recessziót a német kormány
No menu items!

Már nem vár recessziót a német kormány

Illusztráció: Pixabay

Tovább javította gazdaságnövekedési előrejelzését a német szövetségi kormány: friss számításai szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága a korábban várt recesszió helyett 0,4 százalékkal nőhet az idén.

A kormány tavaly ősszel még arra számított, hogy 2023 a gazdasági és társadalmi válság éve lesz Németországban, és a hazai össztermék (GDP) 0,4  százalékkal csökken.

Időközben javult a helyzet, “jó híreink vannak, a német gazdaság a koronavírus-világjárvány okozta válság után az energiaválságban is alkalmazkodóképesnek és rugalmasnak bizonyult” – emelte ki berlini tájékoztatóján Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.

Hozzátette, hogy az infláció is túljutott a csúcsponton, a tavalyi 6,9 százalék után az idén 5,9 százalék, 2024-ben 2,7 százalék lehet.

Rámutatott: azzal, hogy Oroszország az Ukrajna elleni háborújával összefüggésben tavaly nyáron leállította az orosz földgázt közvetlenül Németországba szállító, évi 55 milliárd köbméter kapacitású Északi Áramlat-1 földgázvezetéket, az egész évi felhasználás nagyjából felének megfelelő mennyiséget biztosító beszerzési forrás esett ki.

Mint mondta, ezt a súlyos ellátási nehézségekkel fenyegető helyzetet “nagy közös erőfeszítéssel“, a lakosság, a vállalatok és a kormány közös munkájával, mindenekelőtt a fogyasztás jelentős visszafogásával, a földgázimport szerkezetének átalakításával és a behozatalhoz szükséges infrastruktúra gyors fejlesztésével sikerült kezelni.

Aláhúzta, hogy a veszély nem szűnt meg, ezt mutatja például, hogy a válság kezdete óta épített, cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas tengeri terminálok összesített kapacitása csupán 12,5 milliárd köbméter.

Azonban az adatok azt jelzik, hogy a "tartósan nehéz környezet" ellenére ismét fokozatosan fellendül a német gazdaság - fejtette ki a miniszter, aláhúzva, hogy már az úgynevezett energiaintenzív iparágakban is elindult a növekedés, a tavalyi nagy visszaesés után.

Elga Bartsch, a tárca gazdaságpolitikai főosztályának vezetője hozzátette, hogy az első negyedévben valószínűleg a stagnáláshoz közeli állapotban volt a gazdaság, de a következő időszakban várható fejleményeket előre jelző mutatók, köztük a megrendelésállomány alakulását mutató adatok és a vállalatok hangulatát mérő felmérések mind lendületes növekedésre utalnak.

A szövetségi kormány a 2023-ra 0,4 százalékos, 2024-re 1,6 százalékos gazdasági növekedést valószínűsítő előrejelzésével optimistább, mint a német nyelvterület vezető gazdaságkutató intézetei, amelyek április elején bemutatott közös prognózisa szerint az idén 0,3 százalékos, jövőre 1,5 százalékos GDP-növekedés várható Németországban.

A kormány adatai szerint a munkanélküliség a tavalyi 5,3 százalék után az idén kismértékben emelkedik, 5,4 százalékos lehet, jövőre pedig 5,2 százalékra mérséklődik. Ezzel kapcsolatban Robert Habeck kiemelte, hogy a német gazdaságot leginkább a szakképzett munkaerő hiánya sújtja, holott alig néhány hónapja még úgy tűnt, hogy az energiaválság társadalmi válsághoz vezető tömeges munkanélküliséget okozhat.

Az előrejelzés szerint az export az idén 1,3 százalékkal, jövőre pedig már 3,3 százalékkal nőhet. A háztartások elkölthető jövedelme az idén az infláció alatti mértékben, 4,8 százalékkal nőhet, jövőre pedig ismét 4,8 százalékkal, amely azonban már jóval meghaladja majd az inflációt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Enyhe emelkedés várható nyitásban

A nemzetközi befektetői hangulat mérsékelten pozitív, így nyitásban kismértékű emelkedés várható a Budapesti Értéktőzsdén.

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

Az árbevételt a lehető legjobban maximalizálni kell ahhoz, hogy minél nagyobb eséllyel jussunk minél több támogatási forráshoz.

A zöldenergiára való áttérés az iparstratégia fontos pillére

Az ökoszisztéma-építésben, a gazdaság- és iparpolitikában több megújulás is várható az új iparstratégia mentén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.