Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Megérkezett az új covid-alvariáns - itt a lopakodó omikron
No menu items!

Megérkezett az új covid-alvariáns – itt a lopakodó omikron

Egyelőre nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a BA.2 súlyosabb megbetegedést okoz, mint az omikron BA.1, de az adatok korlátozottak. Illusztráció: Bigstock

Miközben a koronavírus omikron variánsa továbbra is megállíthatatlanul söpör végig a világon, a tudósok már az omikron egy új mutációját figyelik – írja az ABC News.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a BA.2 nevet viselő alvariáns “nem aggodalomra okot adó változat“, ami azt jelenti, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy ez az új alváltozat még kiszámíthatatlanabbá tenné a koronavírus terjedését, növelné a betegség súlyosságát vagy rontaná a vakcinák és a közegészségügyi erőfeszítések, például a maszkviselés és a társadalmi távolságtartás hatékonyságát.

A BA.2 általi fertőzések száma világszerte emelkedik, legalább 40 ország jelentett eseteket a globális variánskövető adatbázisba, az alváltozat gyorsan terjed Dániában és az Egyesült Királyságban is. A közelmúltban Dániában történt esetek közel fele a BA.2-nek tulajdonítható. Az alváltozatot már több amerikai államban is kimutatták, Washington állam hétfőn két esetet erősített meg.

Noha 2021 novembere óta több mint nyolcezer BA.2-es esetet azonosítottak, még mindig nem világos, honnan származik az új mutáció. Az első mintákat a Fülöp-szigetekről küldték be, de azóta számos esetet észleltek különböző helyeken, Európától Dél-Ázsiáig.

A növekvő esetszámok miatt az egészségügyi szervezetek – például a WHO – arra kérik a tudósokat, hogy figyeljék és tanulmányozzák az új alváltozatot az omikróntól elkülönítve, hátha másképp viselkedik.

A vírusok természetéből adódik, hogy fejlődnek és mutálódnak, így várható, hogy a világjárvány előrehaladtával új és új változatok jelennek meg” – mondta Dr. Meera Chand, a brit Egészségbiztonsági Ügynökség koronavírus-járvánnyal foglalkozó igazgatója. “Egyelőre nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a BA.2 súlyosabb megbetegedést okoz, mint az omikron BA.1, de az adatok korlátozottak” – tette hozzá.

Az alváltozatok fejlődése nem újdonság. A delta változatnak is több alváltozata volt, de a tudósok mindegyiket delta néven emlegették. A BA.2 azonban saját elnevezést érdemelt ki a több nemzetet érintő növekvő számok miatt.

Bár “lopakodó” omikron-variánsnak nevezték el, az új alváltozat “teljesen kimutatható a hagyományos felügyeleti mechanizmusokkal, akár gyorsteszteléssel, akár PCR-rel” –

mondta Dr. John Brownstein, a Harvard Egyetem bostoni gyermekkórházának innovációs vezetője és az ABC orvosi tudósítója.

John Brownstein

A helyzetet bonyolítja, hogy miközben a hagyományos tesztek pozitív vagy negatív eredményt mutathatnak, nem tudják meghatározni a konkrét variánsokat: ehhez a tudósoknak további genetikai szekvenálást kell végezniük. Ugyanakkor az omikron variánsnak van egy sajátos genetikai ismertetőjegye, amely lehetővé teszi a tudósok számára, hogy gyorsan és egyszerűen megállapítsák, hogy a minta omikron-e vagy sem.

Az új BA.2 alváltozat nem rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, ami azt jelenti, hogy a tudósok ebben az esetben már nem használhatják a hagyományos a módszert – bár a genetikai ismertetőjegyeken alapuló szekvenálási technológia segítségével továbbra is azonosítani tudják az alváltozatot. Ez az oka annak, hogy a BA.2 alváltozatot néha “lopakodó” változatnak nevezik. A tudósok és a közegészségügyi tisztviselők ezért is sürgetik a folyamatos kutatást és felügyeletet, miközben a szakértők szerint sincs ok jelentősebb aggodalomra.

A BA.2 fontos a közegészségügy szempontjából, de ebben a pillanatban nem változtatja meg alapvetően azt, hogy hogyan gondolkodunk a populációra gyakorolt hatásról” – mondta Brownstein. “Sokkal több munkát kell végezni a súlyosság, az áttörő fertőzések és a védőoltások megértéséhez, mielőtt bármilyen kijelentést tehetnénk a klinikai relevanciárólBár fontos megérteni, hogy az omikron családban van egy olyan alvonal, amely potenciálisan jobban átvihető az egyik emberről a másikra, ez nem feltétlenül ad okot pánikra” – tette hozzá Brownstein.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az EU és az USA együtt keresik a megoldást a globális élelmiszerellátási gondokra

Az Egyesült Államok és az Európai Unió azt vizsgálja, hogyan lehetne javítani az élelmiszer-ellátási láncokat, mivel India és más országok exportkorlátozásai súlyosbítják a globális problémákat.

Építőipari áringadozás. Előzetes megállapodást javasol az ÉVOSZ

Előzetes megállapodást javasol az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége a megrendelőnek és az építési vállalkozónak a költségek állandó változása miatt.

Szerdán újra emelkedik a benzin beszerzési ára

Szerdán csak a benzin beszerzési ára változik: bruttó 15 forinttal emelik a nagykereskedelmi árat. Ez a hagyományos 95-ös benzin kiskereskedelmi árára nem lesz hatással, viszont a prémium benzin esetében számíthatunk emelésre. 

Orosz külügy: következményei lesznek a svéd és a finn NATO-csatlakozásnak

A NATO-nak nem kellene illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik Svédországnak és Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásába - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Hírek

Szerdán újra emelkedik a benzin beszerzési ára

Szerdán csak a benzin beszerzési ára változik: bruttó 15 forinttal emelik a nagykereskedelmi árat. Ez a hagyományos 95-ös benzin kiskereskedelmi árára nem lesz hatással, viszont a prémium benzin esetében számíthatunk emelésre. 

Orosz külügy: következményei lesznek a svéd és a finn NATO-csatlakozásnak

A NATO-nak nem kellene illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik Svédországnak és Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásába - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Óriásdarazsak inváziójára kell készülni Magyarországon

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

A magyar ellenállás miatt elhalasztják az uniós olajembargót?

Az Európai Unió egyes országai szerint ideje megfontolni az orosz olaj betiltásának elhalasztását, ha a blokk vezetése nem tudja meggyőzni Magyarországot az embargó támogatásáról. Erre azért lehet szükség, hogy a javasolt szankciócsomag többi részét mielőbb életbe léptethessék.

Jerome Powell marad a Federal Reserve élén

Az amerikai szenátus megerősítette Jerome Powell második mandátumát az Egyesült Államok központi bankjának szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer, a Fed élén.

Finnország nagyobb biztonságot akar, haladéktalanul belépne a NATO-ba

Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök kijelentette, hogy Finnországnak "haladéktalanul" kérelmeznie kell a NATO-csatlakozást.

Gazdaság

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött az MNB monetáris tanácsa

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,40 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,40 százalékra emeléséről - olvasható az ülés rövidített jegyzőkönyvében.

Javította a magyar Raiffeisen osztályzatát a Moody’s

Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service. Elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).

Az MNB az infláció gyorsulásáról: minden drágult

Az előző hónaphoz képest az infláció 1,0 százalékponttal emelkedett, amit elsősorban a maginflációs tételek árindexének 1,2 százalékpontos emelkedése magyaráz. Ehhez mindhárom termékcsoport áremelkedésének gyorsulása hozzájárult - állapította meg a jegybank.

Megjelentek a profik, bezuhant a bitcoin árfolyama

A bitcoin árfolyama a novemberi csúcsának felére, 34 ezer dollár alá esett a hétvégén. A többi kriptovaluta is több százalékot zuhant a napokban. Az ok látszólag egyszerű.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom