Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Megerősítette az MFB osztályzatait a Moody's - stabil kilátással
No menu items!

Megerősítette az MFB osztályzatait a Moody’s – stabil kilátással

A Moody’s szeptemberben javította “Baa2”-re az MFB osztályzatait. Illusztráció: MTI/Máthé Zoltán

Megerősítette a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hosszú távú devizabetét-állományának és előresorolt kötelezettségeinek “Baa2” szintű – a magyar szuverén osztályzattal azonos – besorolását a Moody’s Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő a döntéssel egy időben közölte, hogy fenntartja a magyar pénzintézetre kibocsátói szinten megállapított stabil kilátást.

Az eszközszintű kilátást a Moody’s ugyanakkor visszavonja, mivel a cég jelenlegi gyakorlata az, hogy nem ad eszközszintű kilátásokat olyan pénzintézetekre, amelyek besorolását nem a kereskedelmi bankokra vonatkozó “Banks Methodology” módszertan alapján állapítja meg.

A hitelminősítő az MFB osztályzatainak kialakításához a kormányzati kötődésű kibocsátók – “Government-Related Issuers Methodology” – módszertanát használja.

Az MFB betéti és adósosztályzatainak megerősítéséhez fűzött elemzésében a Moody’s kiemelte, hogy e besorolások alapja a magyar kormány által nyújtott garanciakeret, és így az MFB hosszú távú osztályzatai összhangban vannak a magyar államadós-besorolással.

A Moody’s szeptemberben javította egy fokozattal a jelenleg érvényes “Baa2-re” a magyar államadós-osztályzat besorolását.

Az MFB besorolásainak megerősítéséhez fűzött elemzésében a Moody’s kiemeli, hogy a magyar állam által a pénzintézet jelenlegi kötelezettségeire nyújtott – és bizonyos határig a jövőbeni kötelezettségekre is érvényes – garanciakeret teljes körű, egyértelműen meghatározott, feltételek nélküli, közvetlen és visszavonhatatlan.

A hitelminősítő közölte azt is, hogy az MFB osztályzataira érvényes stabil kibocsátói kilátás a garantáló magyar kormány szuverén kötelezettségeinek stabil kilátását tükrözi.

A Moody’s elemzése szerint az MFB osztályzatai javulhatnak a magyar államadósság-kötelezettségek felminősítése esetén, de ugyanígy romolhatnak, ha a cég leminősítené a magyar szuverén besorolást.

Az MFB-nek nyújtott kormányzati garanciakeret módosulása is a bank leminősítését eredményezhetné, de a Moody’s megítélése szerint egy ilyen fejlemény rendkívül valószínűtlen.

A Moody’s néhány nappal a magyar szuverén besorolás szeptemberi felminősítése után javította ugyancsak “Baa2”-re az MFB osztályzatait.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Német kancellár: helyes volt kihagyni az orosz gázt a szankciókból

Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár.

Az olajkereslet felfutását várja a Nemzetközi Energiaügynökség

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése szerint a forró nyár és a gáz drágulása növelte a kőolajfelhasználást az energiatermelésben, ezért a szervezet megemelte éves olajkeresleti előrejelzését.

Romániában is lassult az infláció

Enyhén lassult Romániában az éves inflációs ráta, amely júliusban 15 százalék volt a júniusi 15,1 százalék után - közölte a román országos statisztikai intézet.

Hírek

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Korlátozza a tűzifa exportját a kormány

Az energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet - közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom