Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Megerősítette az MFB osztályzatait a Moody's - stabil kilátással
No menu items!

Megerősítette az MFB osztályzatait a Moody’s – stabil kilátással

A Moody’s szeptemberben javította “Baa2”-re az MFB osztályzatait. Illusztráció: MTI/Máthé Zoltán

Megerősítette a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hosszú távú devizabetét-állományának és előresorolt kötelezettségeinek “Baa2” szintű – a magyar szuverén osztályzattal azonos – besorolását a Moody’s Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő a döntéssel egy időben közölte, hogy fenntartja a magyar pénzintézetre kibocsátói szinten megállapított stabil kilátást.

Az eszközszintű kilátást a Moody’s ugyanakkor visszavonja, mivel a cég jelenlegi gyakorlata az, hogy nem ad eszközszintű kilátásokat olyan pénzintézetekre, amelyek besorolását nem a kereskedelmi bankokra vonatkozó “Banks Methodology” módszertan alapján állapítja meg.

A hitelminősítő az MFB osztályzatainak kialakításához a kormányzati kötődésű kibocsátók – “Government-Related Issuers Methodology” – módszertanát használja.

Az MFB betéti és adósosztályzatainak megerősítéséhez fűzött elemzésében a Moody’s kiemelte, hogy e besorolások alapja a magyar kormány által nyújtott garanciakeret, és így az MFB hosszú távú osztályzatai összhangban vannak a magyar államadós-besorolással.

A Moody’s szeptemberben javította egy fokozattal a jelenleg érvényes “Baa2-re” a magyar államadós-osztályzat besorolását.

Az MFB besorolásainak megerősítéséhez fűzött elemzésében a Moody’s kiemeli, hogy a magyar állam által a pénzintézet jelenlegi kötelezettségeire nyújtott – és bizonyos határig a jövőbeni kötelezettségekre is érvényes – garanciakeret teljes körű, egyértelműen meghatározott, feltételek nélküli, közvetlen és visszavonhatatlan.

A hitelminősítő közölte azt is, hogy az MFB osztályzataira érvényes stabil kibocsátói kilátás a garantáló magyar kormány szuverén kötelezettségeinek stabil kilátását tükrözi.

A Moody’s elemzése szerint az MFB osztályzatai javulhatnak a magyar államadósság-kötelezettségek felminősítése esetén, de ugyanígy romolhatnak, ha a cég leminősítené a magyar szuverén besorolást.

Az MFB-nek nyújtott kormányzati garanciakeret módosulása is a bank leminősítését eredményezhetné, de a Moody’s megítélése szerint egy ilyen fejlemény rendkívül valószínűtlen.

A Moody’s néhány nappal a magyar szuverén besorolás szeptemberi felminősítése után javította ugyancsak “Baa2”-re az MFB osztályzatait.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Energetikai tanácsadási szolgáltatásokra kérhetnek támogatást vállalkozások

A támogatási kérelmeket a vali.hu honlapnján keresztül, a program oldalán lehet benyújtani május 2-án 12 órától.

Ez lehet a terjeszkedő olcsó kínai webshopok ellenfele

A sokszor tolakodó, pszichésen megterhelő hirdetési stratégia révén legtöbbször olyan kacatok vásárlására vesznek rá, amire valójában nem is feltétlenül volt szükségünk.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.