Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Miért kellenek milliárdos klubtulajdonosok a fociban?
No menu items!

Miért kellenek milliárdos klubtulajdonosok a fociban?

A Chelsea otthona, a Stamford Bridge. Új dúsgazdag tulajdonos érkezik? Fotó: Bigstock

Miután Roman Abramovicsot szankciókkal sújtották a Vlagyimir Putyinhoz fűződő kapcsolatai miatt, futballklubjának, a Chelsea-nek gazdag tulajdonosa nélkül kell működnie. A potenciális vevők most arra várnak, hogy az Egyesült Királyság kormánya engedélyezze a nyugat-londoni csapat eladását. Ám a helyzet újra felveti azt a kérdést is, hogy kell-e egy futballklubnak gazdag tulajdonos. Vagy egyáltalán tulajdonos.

Az Abramovics irányítása alatt álló Chelsea vezetői jelenleg úgy kénytelenek vezetni a klubot, mintha nem lenne tulajdonosa. A sporttevékenységet folytathatja, de az orosz oligarcha anyagilag nem részesülhet belőle. A brit kormány ugyanis korlátozta a klub bevételszerző tevékenységeit és kiadásait is. A hangsúly emiatt szükségszerűen áthelyeződik a többi érdekeltre és hitelezőre, beleértve a bérletet váltó szurkolókat, a játékosokat, a személyzetet és a beszállítókat.

Különösen azt kell naponta felmérni, hogy a Chelsea elkerülheti-e a csődeljárás megindítását. Ráadásul a havi 28 millió fontos bérköltség a hírek szerint júliusban emelkedni fog, mivel sok játékosnak lejár a kölcsönszerződése, így visszatér a nyugat-londoni csapathoz.

Roman Abramovics 2003 óta a Chelsea tulajdonosa

És bár a klub eladása kézenfekvő megoldást jelenthetne a Chelsea-t jelenleg hátráltató korlátozások feloldására, a Bloomberg véleménycikke szerint a részvényesek nélküli vállalat valójában jó modell a futball számára.

Egyes amatőr klubok, valamint jótékonysági és nonprofit szervezetek már most is úgy döntenek, hogy úgynevezett korlátolt felelősségű társaságokká válnak, azaz olyan társasági formát választanak, amely senki tulajdonában sincs. Az irányítás a “tagok” által kinevezett igazgatótanács kezében van. A sportban ezek jellemzően a szurkolók lennének: a modell gyakorlatilag a szurkolói tulajdonlás egy formája, bár a szurkolók nem tesznek bele sok pénzt.

Ennek a struktúrának az az előnye, hogy a beruházásokat nem saját tőkéből, hanem hitelből vagy felhalmozott nyereségből finanszírozzák. A csapatoknak a lehetőségeiken belül kell maradniuk. Ez rendben is van, feltéve, hogy minden klub ugyanolyan korlátok között működik, és az irányítás elég erős ahhoz, hogy megakadályozza a hitelfelvételek irányíthatatlanná válását. De amíg csak egy maroknyi rivális is részvényesi modellt alkalmaz, addig a pénzügyi játéktér egyenlőtlen.

A tulajdonos nélküli klub tehát csak akkor működik, ha mindenki ugyanolyan struktúrával rendelkezik, vagy ha a részvényesek tulajdonában lévő riválisokra korlátozások nehezednek, akár szabályozás, akár tőzsdei nyomás formájában.

A több mint egy évtizede bevezetett pénzügyi fair play szabályok korlátozták a gazdag tulajdonosok azon lehetőségét, hogy megvásárolják maguknak a sportsikereket, ahogyan azt Abramovics is tette. Ennek ellenére továbbra is lehetséges, hogy a klubok veszteségesen működjenek, ugyanakkor egyértelműen van lehetőség arra, hogy a keretszabályok szigorodjanak.

Az angol labdarúgás szurkolók által vezetett felülvizsgálata novemberben egy független szabályozó hatóság létrehozására szólított fel, amelynek feladata a pénzügyi fenntarthatóság biztosítása lenne, hogy a futballklubok ne legyenek “a tulajdonosok játékszerévé“. A jelentés a tulajdonosi támogatások korlátozását is szorgalmazta, ha az ilyen injekciók destabilizálnák a szélesebb bajnokságot. Ezek a javaslatok ésszerűek, és most új lendületet kellene kapniuk.

Egyes érdeklődők, például a szilárd pénzügyi megtérülést szem előtt tartó magántőke-befektetési társaságok számára vonzó lehet a játékosok kiadásainak jövőbeni szigorúbb korlátozása. Ha a labdarúgás általában véve fegyelmezettebbé válik, a Chelsea-be történő befektetés kevésbé lesz kockázatos. A meghiúsult Európai Szuperliga, amely egy olyan zárt verseny létrehozására tett kísérletet, ahol a legrosszabbul teljesítők nem esnek ki, lényegében egy olyan kezdeményezés volt, amely a klubokat nem ösztönözte arra, hogy egymásra licitálva túlköltekezzenek.

Talán a részvényesek elvetése túl idealista modell a sportban. De legalább legyenek olyan tulajdonosok, akik nem a trófeákat hajszolva költekeznek – zárja sorait a Bloomberg kolumnistája.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Mélyrepülésben a font, beavatkozott a Bank of England

Soron kívüli állampapír-vásárlásba kezdett a Bank of England a font meredek gyengülésével járó piaci viharok csitítása érdekében.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Borrell: az EU erőteljes választ fog adni az Északi Áramlatok elleni szabotázsra

Az Északi Áramlat 1. és 2. csővezetéken keletkezett kár nem véletlen, az európai energiainfrastruktúra bármilyen szándékos megzavarása teljességgel elfogadhatatlan, amire az Európai Unió határozott és egységes választ fog adni - jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

Hírek

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gyengült a forint a kamatemelési ciklus leállításának jegybanki bejelentésére

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a...

Átadták a Pilisi Pálos tematikus utat

A Magyar Pálos Rend Első Remete Szent Pál Rendje és a Pilisi Pálos Utak projektben vele együttműködő Pilisi Parkerdő Zrt. egyik kiemelt közös célja volt a környezettudatos és természetközpontú gondolkodásmód kialakítása, annak népszerűsítése, a köztudatban való elmélyítése a pálos kulturális emlékek, valamint a Pilis felbecsülhetetlen természeti értékei által nyújtott élményeken keresztül.

Richter Gedeon 150 éves lenne – Emlékérmét bocsát ki az MNB

Richter Gedeon születésének 150. évfordulója alkalmából, különleges, csúcsára állított 2000 forint névértékű színesfém emlékérméket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

Veszélyes trójai vírus terjed a Semmelweis Egyetem nevében

Csalók élnek vissza a Semmelweis Egyetem nevével és arculati elemeivel, címerével: az elektronikus levelek mellékletének megnyitásával trójai típusú kód töltődhet le a felhasználó eszközére - figyelmeztetett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

Gazdaság

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gyengült a forint a kamatemelési ciklus leállításának jegybanki bejelentésére

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a keddi bejelentésére, hogy a leállítja az alapkamat-emelési  ciklust. A testület megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjével...

Az osztrák termelőipar versenyképességét veszélyezteti az energiaárak emelkedése

Az energiaárak emelkedésének kompenzálására sürgős beavatkozást kér az osztrák iparszövetség és a gazdasági kamara, mert az már a vállalkozások létét fenyegeti, valamint veszélybe sodorja...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom