Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Miért kellenek milliárdos klubtulajdonosok a fociban?
No menu items!

Miért kellenek milliárdos klubtulajdonosok a fociban?

A Chelsea otthona, a Stamford Bridge. Új dúsgazdag tulajdonos érkezik? Fotó: Bigstock

Miután Roman Abramovicsot szankciókkal sújtották a Vlagyimir Putyinhoz fűződő kapcsolatai miatt, futballklubjának, a Chelsea-nek gazdag tulajdonosa nélkül kell működnie. A potenciális vevők most arra várnak, hogy az Egyesült Királyság kormánya engedélyezze a nyugat-londoni csapat eladását. Ám a helyzet újra felveti azt a kérdést is, hogy kell-e egy futballklubnak gazdag tulajdonos. Vagy egyáltalán tulajdonos.

Az Abramovics irányítása alatt álló Chelsea vezetői jelenleg úgy kénytelenek vezetni a klubot, mintha nem lenne tulajdonosa. A sporttevékenységet folytathatja, de az orosz oligarcha anyagilag nem részesülhet belőle. A brit kormány ugyanis korlátozta a klub bevételszerző tevékenységeit és kiadásait is. A hangsúly emiatt szükségszerűen áthelyeződik a többi érdekeltre és hitelezőre, beleértve a bérletet váltó szurkolókat, a játékosokat, a személyzetet és a beszállítókat.

Különösen azt kell naponta felmérni, hogy a Chelsea elkerülheti-e a csődeljárás megindítását. Ráadásul a havi 28 millió fontos bérköltség a hírek szerint júliusban emelkedni fog, mivel sok játékosnak lejár a kölcsönszerződése, így visszatér a nyugat-londoni csapathoz.

Roman Abramovics 2003 óta a Chelsea tulajdonosa

És bár a klub eladása kézenfekvő megoldást jelenthetne a Chelsea-t jelenleg hátráltató korlátozások feloldására, a Bloomberg véleménycikke szerint a részvényesek nélküli vállalat valójában jó modell a futball számára.

Egyes amatőr klubok, valamint jótékonysági és nonprofit szervezetek már most is úgy döntenek, hogy úgynevezett korlátolt felelősségű társaságokká válnak, azaz olyan társasági formát választanak, amely senki tulajdonában sincs. Az irányítás a “tagok” által kinevezett igazgatótanács kezében van. A sportban ezek jellemzően a szurkolók lennének: a modell gyakorlatilag a szurkolói tulajdonlás egy formája, bár a szurkolók nem tesznek bele sok pénzt.

Ennek a struktúrának az az előnye, hogy a beruházásokat nem saját tőkéből, hanem hitelből vagy felhalmozott nyereségből finanszírozzák. A csapatoknak a lehetőségeiken belül kell maradniuk. Ez rendben is van, feltéve, hogy minden klub ugyanolyan korlátok között működik, és az irányítás elég erős ahhoz, hogy megakadályozza a hitelfelvételek irányíthatatlanná válását. De amíg csak egy maroknyi rivális is részvényesi modellt alkalmaz, addig a pénzügyi játéktér egyenlőtlen.

A tulajdonos nélküli klub tehát csak akkor működik, ha mindenki ugyanolyan struktúrával rendelkezik, vagy ha a részvényesek tulajdonában lévő riválisokra korlátozások nehezednek, akár szabályozás, akár tőzsdei nyomás formájában.

A több mint egy évtizede bevezetett pénzügyi fair play szabályok korlátozták a gazdag tulajdonosok azon lehetőségét, hogy megvásárolják maguknak a sportsikereket, ahogyan azt Abramovics is tette. Ennek ellenére továbbra is lehetséges, hogy a klubok veszteségesen működjenek, ugyanakkor egyértelműen van lehetőség arra, hogy a keretszabályok szigorodjanak.

Az angol labdarúgás szurkolók által vezetett felülvizsgálata novemberben egy független szabályozó hatóság létrehozására szólított fel, amelynek feladata a pénzügyi fenntarthatóság biztosítása lenne, hogy a futballklubok ne legyenek “a tulajdonosok játékszerévé“. A jelentés a tulajdonosi támogatások korlátozását is szorgalmazta, ha az ilyen injekciók destabilizálnák a szélesebb bajnokságot. Ezek a javaslatok ésszerűek, és most új lendületet kellene kapniuk.

Egyes érdeklődők, például a szilárd pénzügyi megtérülést szem előtt tartó magántőke-befektetési társaságok számára vonzó lehet a játékosok kiadásainak jövőbeni szigorúbb korlátozása. Ha a labdarúgás általában véve fegyelmezettebbé válik, a Chelsea-be történő befektetés kevésbé lesz kockázatos. A meghiúsult Európai Szuperliga, amely egy olyan zárt verseny létrehozására tett kísérletet, ahol a legrosszabbul teljesítők nem esnek ki, lényegében egy olyan kezdeményezés volt, amely a klubokat nem ösztönözte arra, hogy egymásra licitálva túlköltekezzenek.

Talán a részvényesek elvetése túl idealista modell a sportban. De legalább legyenek olyan tulajdonosok, akik nem a trófeákat hajszolva költekeznek – zárja sorait a Bloomberg kolumnistája.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető

Megduplázta árbevételét 2023-ban a Hotel & More Group független szállodaüzemeltető, mely cégcsoport a következő években nemzetközi hotel brandekkel is erősít.

A sikeres üzletek Budapest melletti szállodája

Budapesttől kevesebb mint félórányi autóútra, a romantikus szépségű Zsámbéki-medencében...

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Nekik sikerült? – Kilakoltatások elkerülése Bécsben

Az osztrák főváros lakásügynökségénél külön csapat, úgynevezett case managerek foglalkoznak a rossz szociális helyzetben lévő, jelentős lakbérhátralékot felhalmozó bérlőkkel.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.