Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Miért kellenek milliárdos klubtulajdonosok a fociban?
No menu items!

Miért kellenek milliárdos klubtulajdonosok a fociban?

A Chelsea otthona, a Stamford Bridge. Új dúsgazdag tulajdonos érkezik? Fotó: Bigstock

Miután Roman Abramovicsot szankciókkal sújtották a Vlagyimir Putyinhoz fűződő kapcsolatai miatt, futballklubjának, a Chelsea-nek gazdag tulajdonosa nélkül kell működnie. A potenciális vevők most arra várnak, hogy az Egyesült Királyság kormánya engedélyezze a nyugat-londoni csapat eladását. Ám a helyzet újra felveti azt a kérdést is, hogy kell-e egy futballklubnak gazdag tulajdonos. Vagy egyáltalán tulajdonos.

Az Abramovics irányítása alatt álló Chelsea vezetői jelenleg úgy kénytelenek vezetni a klubot, mintha nem lenne tulajdonosa. A sporttevékenységet folytathatja, de az orosz oligarcha anyagilag nem részesülhet belőle. A brit kormány ugyanis korlátozta a klub bevételszerző tevékenységeit és kiadásait is. A hangsúly emiatt szükségszerűen áthelyeződik a többi érdekeltre és hitelezőre, beleértve a bérletet váltó szurkolókat, a játékosokat, a személyzetet és a beszállítókat.

Különösen azt kell naponta felmérni, hogy a Chelsea elkerülheti-e a csődeljárás megindítását. Ráadásul a havi 28 millió fontos bérköltség a hírek szerint júliusban emelkedni fog, mivel sok játékosnak lejár a kölcsönszerződése, így visszatér a nyugat-londoni csapathoz.

Roman Abramovics 2003 óta a Chelsea tulajdonosa

És bár a klub eladása kézenfekvő megoldást jelenthetne a Chelsea-t jelenleg hátráltató korlátozások feloldására, a Bloomberg véleménycikke szerint a részvényesek nélküli vállalat valójában jó modell a futball számára.

Egyes amatőr klubok, valamint jótékonysági és nonprofit szervezetek már most is úgy döntenek, hogy úgynevezett korlátolt felelősségű társaságokká válnak, azaz olyan társasági formát választanak, amely senki tulajdonában sincs. Az irányítás a “tagok” által kinevezett igazgatótanács kezében van. A sportban ezek jellemzően a szurkolók lennének: a modell gyakorlatilag a szurkolói tulajdonlás egy formája, bár a szurkolók nem tesznek bele sok pénzt.

Ennek a struktúrának az az előnye, hogy a beruházásokat nem saját tőkéből, hanem hitelből vagy felhalmozott nyereségből finanszírozzák. A csapatoknak a lehetőségeiken belül kell maradniuk. Ez rendben is van, feltéve, hogy minden klub ugyanolyan korlátok között működik, és az irányítás elég erős ahhoz, hogy megakadályozza a hitelfelvételek irányíthatatlanná válását. De amíg csak egy maroknyi rivális is részvényesi modellt alkalmaz, addig a pénzügyi játéktér egyenlőtlen.

A tulajdonos nélküli klub tehát csak akkor működik, ha mindenki ugyanolyan struktúrával rendelkezik, vagy ha a részvényesek tulajdonában lévő riválisokra korlátozások nehezednek, akár szabályozás, akár tőzsdei nyomás formájában.

A több mint egy évtizede bevezetett pénzügyi fair play szabályok korlátozták a gazdag tulajdonosok azon lehetőségét, hogy megvásárolják maguknak a sportsikereket, ahogyan azt Abramovics is tette. Ennek ellenére továbbra is lehetséges, hogy a klubok veszteségesen működjenek, ugyanakkor egyértelműen van lehetőség arra, hogy a keretszabályok szigorodjanak.

Az angol labdarúgás szurkolók által vezetett felülvizsgálata novemberben egy független szabályozó hatóság létrehozására szólított fel, amelynek feladata a pénzügyi fenntarthatóság biztosítása lenne, hogy a futballklubok ne legyenek “a tulajdonosok játékszerévé“. A jelentés a tulajdonosi támogatások korlátozását is szorgalmazta, ha az ilyen injekciók destabilizálnák a szélesebb bajnokságot. Ezek a javaslatok ésszerűek, és most új lendületet kellene kapniuk.

Egyes érdeklődők, például a szilárd pénzügyi megtérülést szem előtt tartó magántőke-befektetési társaságok számára vonzó lehet a játékosok kiadásainak jövőbeni szigorúbb korlátozása. Ha a labdarúgás általában véve fegyelmezettebbé válik, a Chelsea-be történő befektetés kevésbé lesz kockázatos. A meghiúsult Európai Szuperliga, amely egy olyan zárt verseny létrehozására tett kísérletet, ahol a legrosszabbul teljesítők nem esnek ki, lényegében egy olyan kezdeményezés volt, amely a klubokat nem ösztönözte arra, hogy egymásra licitálva túlköltekezzenek.

Talán a részvényesek elvetése túl idealista modell a sportban. De legalább legyenek olyan tulajdonosok, akik nem a trófeákat hajszolva költekeznek – zárja sorait a Bloomberg kolumnistája.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

Nagy Márton: az infláció az év végére ismét egyszámjegyű lehet

Magyarország 1,5 százalékos GDP-bővüléssel elkerülheti idén a recessziót, az infláció pedig az év végére ismét egyszámjegyű lehet; 2024-ben már egyensúlyi pályán "kilőhet a magyar gazdaság", a növekedés elérheti a 4 százalékot - nyilatkozta a gazdaságfejlesztési miniszter a Mandiner című hetilapnak.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Hírek

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Újra drágul a taxizás Budapesten

Március 6-ától tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák: az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő - döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Hamarosan nem kell Bécsbe menni az ír ruhaáruház megrohamozására

A Primark nemzetközi divatáruházlánc bejelentette, hogy hamarosan megnyitja az első üzletét Budapesten. A tervek szerint az üzlet az Arena Mallban lesz, és várhatóan az áruházlánc következő pénzügyi évében nyitja meg kapuit.

Új piacot talált Moszkva az orosz gáznak

Orosz-üzbég gázipari együttműködési útiterv-megállapodást írt alá Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke és Zsurabek Mirzamahmudov üzbég energiaügyi miniszter.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom