Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Miért kellenek milliárdos klubtulajdonosok a fociban?
No menu items!

Miért kellenek milliárdos klubtulajdonosok a fociban?

A Chelsea otthona, a Stamford Bridge. Új dúsgazdag tulajdonos érkezik? Fotó: Bigstock

Miután Roman Abramovicsot szankciókkal sújtották a Vlagyimir Putyinhoz fűződő kapcsolatai miatt, futballklubjának, a Chelsea-nek gazdag tulajdonosa nélkül kell működnie. A potenciális vevők most arra várnak, hogy az Egyesült Királyság kormánya engedélyezze a nyugat-londoni csapat eladását. Ám a helyzet újra felveti azt a kérdést is, hogy kell-e egy futballklubnak gazdag tulajdonos. Vagy egyáltalán tulajdonos.

Az Abramovics irányítása alatt álló Chelsea vezetői jelenleg úgy kénytelenek vezetni a klubot, mintha nem lenne tulajdonosa. A sporttevékenységet folytathatja, de az orosz oligarcha anyagilag nem részesülhet belőle. A brit kormány ugyanis korlátozta a klub bevételszerző tevékenységeit és kiadásait is. A hangsúly emiatt szükségszerűen áthelyeződik a többi érdekeltre és hitelezőre, beleértve a bérletet váltó szurkolókat, a játékosokat, a személyzetet és a beszállítókat.

Különösen azt kell naponta felmérni, hogy a Chelsea elkerülheti-e a csődeljárás megindítását. Ráadásul a havi 28 millió fontos bérköltség a hírek szerint júliusban emelkedni fog, mivel sok játékosnak lejár a kölcsönszerződése, így visszatér a nyugat-londoni csapathoz.

Roman Abramovics 2003 óta a Chelsea tulajdonosa

És bár a klub eladása kézenfekvő megoldást jelenthetne a Chelsea-t jelenleg hátráltató korlátozások feloldására, a Bloomberg véleménycikke szerint a részvényesek nélküli vállalat valójában jó modell a futball számára.

Egyes amatőr klubok, valamint jótékonysági és nonprofit szervezetek már most is úgy döntenek, hogy úgynevezett korlátolt felelősségű társaságokká válnak, azaz olyan társasági formát választanak, amely senki tulajdonában sincs. Az irányítás a “tagok” által kinevezett igazgatótanács kezében van. A sportban ezek jellemzően a szurkolók lennének: a modell gyakorlatilag a szurkolói tulajdonlás egy formája, bár a szurkolók nem tesznek bele sok pénzt.

Ennek a struktúrának az az előnye, hogy a beruházásokat nem saját tőkéből, hanem hitelből vagy felhalmozott nyereségből finanszírozzák. A csapatoknak a lehetőségeiken belül kell maradniuk. Ez rendben is van, feltéve, hogy minden klub ugyanolyan korlátok között működik, és az irányítás elég erős ahhoz, hogy megakadályozza a hitelfelvételek irányíthatatlanná válását. De amíg csak egy maroknyi rivális is részvényesi modellt alkalmaz, addig a pénzügyi játéktér egyenlőtlen.

A tulajdonos nélküli klub tehát csak akkor működik, ha mindenki ugyanolyan struktúrával rendelkezik, vagy ha a részvényesek tulajdonában lévő riválisokra korlátozások nehezednek, akár szabályozás, akár tőzsdei nyomás formájában.

A több mint egy évtizede bevezetett pénzügyi fair play szabályok korlátozták a gazdag tulajdonosok azon lehetőségét, hogy megvásárolják maguknak a sportsikereket, ahogyan azt Abramovics is tette. Ennek ellenére továbbra is lehetséges, hogy a klubok veszteségesen működjenek, ugyanakkor egyértelműen van lehetőség arra, hogy a keretszabályok szigorodjanak.

Az angol labdarúgás szurkolók által vezetett felülvizsgálata novemberben egy független szabályozó hatóság létrehozására szólított fel, amelynek feladata a pénzügyi fenntarthatóság biztosítása lenne, hogy a futballklubok ne legyenek “a tulajdonosok játékszerévé“. A jelentés a tulajdonosi támogatások korlátozását is szorgalmazta, ha az ilyen injekciók destabilizálnák a szélesebb bajnokságot. Ezek a javaslatok ésszerűek, és most új lendületet kellene kapniuk.

Egyes érdeklődők, például a szilárd pénzügyi megtérülést szem előtt tartó magántőke-befektetési társaságok számára vonzó lehet a játékosok kiadásainak jövőbeni szigorúbb korlátozása. Ha a labdarúgás általában véve fegyelmezettebbé válik, a Chelsea-be történő befektetés kevésbé lesz kockázatos. A meghiúsult Európai Szuperliga, amely egy olyan zárt verseny létrehozására tett kísérletet, ahol a legrosszabbul teljesítők nem esnek ki, lényegében egy olyan kezdeményezés volt, amely a klubokat nem ösztönözte arra, hogy egymásra licitálva túlköltekezzenek.

Talán a részvényesek elvetése túl idealista modell a sportban. De legalább legyenek olyan tulajdonosok, akik nem a trófeákat hajszolva költekeznek – zárja sorait a Bloomberg kolumnistája.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Moderna, már az influenza, Omicron kombinációt favorizálja

A Moderna közölte, hogy a következő generációs COVID-19 vakcinajelöltje...

ESG társadalmi pillér: így lehet versenyelőny a különbözőségből, a diverzitásból

A diverzitás, a különbözőség megkülönböztetetten fontos tényezője lett az...

ESG – mit jelent a három betű, ami meghatározza a jövőt

A fenntarthatósági trendek előretörésével, amit már jogszabályi elvárások is...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed,...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.

Nem volt megtakarítás, csak az adósságot halmozta a lakosság áprilisban

Az új szerződések száma is szokatlanul magas volt, meghaladta a 26 ezret, ez sem fordult elő már 2019 októbere óta.

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.