Kezdőlap Világgazdaság Minden, amit az uniós gázárplafonról tudni kell
No menu items!

Minden, amit az uniós gázárplafonról tudni kell

Illusztráció: bigstock

Február 15-től az európai polgárok és vállalkozások jobban védve vannak a gázárak újabb robbanásszerű emelkedésével szemben, hatályba lépett ugyanis az uniós gázárplafon. De miről is van szó pontosan?

Oroszország Ukrajna elleni háborúja következtében tavaly drasztikusan megemelkedtek a földgáz nagykereskedelmi árai Európában, aminek hatásait ma is érzik a fogyasztók és a gazdaságok. Ám szerdától egy dinamikus uniós árplafon hivatott megakadályozni, hogy egy ilyen helyzet megismétlődjön. Más kérdés, hogy egyelőre nincs rá szükség az alacsony árak miatt.

Miről szól?

Az úgynevezett piaci korrekciós mechanizmus célja, hogy megvédje a polgárokat és a gazdaságot a túlzott áraktól. Konkrétan arról van szó, hogy az EU-ban a gáz nagykereskedelmi árai hosszabb ideig ne legyenek jelentősen magasabbak a világpiaci áraknál.

Hogyan működik?

A jövőben az EU megtilt bizonyos gázvásárlásokat, ha azok ára eléri az előre meghatározott szintet, és az áremelkedés nem felel meg a regionális szinten vagy a világpiacon tapasztalható hasonló áremelkedésnek. A korrekciós mechanizmus akkor lép életbe, ha a kínált gáz ára három munkanapon keresztül meghaladja a 180 eurót megawattóránként, és 35 euróval meghaladja a folyékony földgáz (LNG) nemzetközi átlagárát. Magyarország szempontjából kulcsfontosságú, hogy a tőzsdén kívüli ügyletekre – így a hosszú távú szerződésekre – nem vonatkozik.

Azonnal hatályba lép?

Nem. A vonatkozó európai gázár nemrégiben 50 és 60 euró között volt, ami egyértelműen a 180 eurós megawattóránkénti határérték alatt van. Ez így mérföldekre van a tavaly augusztusi csúcsértékektől, amelyek az árplafonról szóló vitát elindították. Az EU Bizottsága szerint az európai földgázárak ekkor 1000 százalékkal meghaladták az Unióban eddig mért átlagárakat. Míg az elmúlt tíz évben az árak megawattóránként 5 és 35 euró között mozogtak, tavaly nyáron rekordszintre, megawattóránként jóval 300 euró fölé emelkedtek.

Miért volt drasztikus az áremelkedés?

Az Európai Bizottság elemzése szerint az árak elsősorban azért emelkedtek, mert Oroszország fegyverként használta gázszállításait, és szándékos megszakításokkal manipulálta a piacot. Augusztusban aztán különösen feszült volt a kereslet és a kínálat viszonya, mivel a csővezetékeken keresztül történő beáramlás csökkenését tetézte az uniós országok azon törekvése, hogy még a tél előtt feltöltsék a tárolókat. Emellett az elemzés szerint szerepet játszott a további ellátási zavaroktól és az oroszországi piaci manipulációtól való félelem, valamint az árképzési mechanizmus, amely nem volt felkészülve a kereslet és a kínálat ilyen szélsőséges változásaira.

Mik az előrejelzések?

A gázpiaci szakértők szerint a nagykereskedelmi árak alakulása elsősorban az időjárástól függ majd a fűtési szezon hátralévő részében. Ha a hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a nagyobb gáztartalékok a tárolókban maradjanak, akkor nyáron áresés következhet be.

(Spiegel)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Indul az autómosás szezonja: Nanotechnológiával hódít az autómosás Ubere

Beköszöntött a jó idő, ezzel pedig indul az autómosás...

Gazdaságos megoldás egyszerűsíti az áruszállítást

Ahhoz, hogy egy termék eljusson A-ból B pontba, az...

KF: új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten -...

Kamatdöntés – Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris...

Hírek

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Új elnöke lesz a Központi Statisztikai Hivatalnak

A Központi Statisztikai Hivatal elnöke június 11-től Kincses Áron lesz, aki Vukovich Gabriella helyét veszi át - közölte a hivatal.

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Ebben a Ryanair is egyetért a magyar döntéshozókkal

A Ryanair üdvözli a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely megsemmisítette a magyar fogyasztóvédelmi hatóság által 2022 augusztusában kiszabott 763 ezer eurós bírságot, amelyet a Ryanair azért kapott, mert a magyar kormány által kivetett extraprofitadót áthárította az utasokra - közölte a légitársaság.

A SPAR megmutatta az első akciós fecskéket

Kormányrendelet kötelezi a 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt elérő élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteket arra, hogy június 1. és szeptember 30. között húsz termékcsoportban, heti szinten 10%-os engedményt nyújtó akciót vezessenek be. A SPAR Magyarország azonban komplex akciós stratégiájának keretein belül ennél többet kínál: számos árucikk esetében 10-40 százalékos árkedvezményt biztosít, a SPAR ÁRSTOP Extra Promóció keretein belül pedig 300 termék árát rögzíti május 31. és július 31. között - közölte az áruházlánc.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a magyar Penny-nek

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc.

Gazdaság

Kamatdöntés – Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának...

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A szaktárca reagált a Magyar Bankszövetség kritikáira

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Magyar Bankszövetség sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a "versenysemleges szabályozást" kérte számon.