Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Minden, amit az uniós gázárplafonról tudni kell
No menu items!

Minden, amit az uniós gázárplafonról tudni kell

Illusztráció: bigstock

Február 15-től az európai polgárok és vállalkozások jobban védve vannak a gázárak újabb robbanásszerű emelkedésével szemben, hatályba lépett ugyanis az uniós gázárplafon. De miről is van szó pontosan?

Oroszország Ukrajna elleni háborúja következtében tavaly drasztikusan megemelkedtek a földgáz nagykereskedelmi árai Európában, aminek hatásait ma is érzik a fogyasztók és a gazdaságok. Ám szerdától egy dinamikus uniós árplafon hivatott megakadályozni, hogy egy ilyen helyzet megismétlődjön. Más kérdés, hogy egyelőre nincs rá szükség az alacsony árak miatt.

Miről szól?

Az úgynevezett piaci korrekciós mechanizmus célja, hogy megvédje a polgárokat és a gazdaságot a túlzott áraktól. Konkrétan arról van szó, hogy az EU-ban a gáz nagykereskedelmi árai hosszabb ideig ne legyenek jelentősen magasabbak a világpiaci áraknál.

Hogyan működik?

A jövőben az EU megtilt bizonyos gázvásárlásokat, ha azok ára eléri az előre meghatározott szintet, és az áremelkedés nem felel meg a regionális szinten vagy a világpiacon tapasztalható hasonló áremelkedésnek. A korrekciós mechanizmus akkor lép életbe, ha a kínált gáz ára három munkanapon keresztül meghaladja a 180 eurót megawattóránként, és 35 euróval meghaladja a folyékony földgáz (LNG) nemzetközi átlagárát. Magyarország szempontjából kulcsfontosságú, hogy a tőzsdén kívüli ügyletekre – így a hosszú távú szerződésekre – nem vonatkozik.

Azonnal hatályba lép?

Nem. A vonatkozó európai gázár nemrégiben 50 és 60 euró között volt, ami egyértelműen a 180 eurós megawattóránkénti határérték alatt van. Ez így mérföldekre van a tavaly augusztusi csúcsértékektől, amelyek az árplafonról szóló vitát elindították. Az EU Bizottsága szerint az európai földgázárak ekkor 1000 százalékkal meghaladták az Unióban eddig mért átlagárakat. Míg az elmúlt tíz évben az árak megawattóránként 5 és 35 euró között mozogtak, tavaly nyáron rekordszintre, megawattóránként jóval 300 euró fölé emelkedtek.

Miért volt drasztikus az áremelkedés?

Az Európai Bizottság elemzése szerint az árak elsősorban azért emelkedtek, mert Oroszország fegyverként használta gázszállításait, és szándékos megszakításokkal manipulálta a piacot. Augusztusban aztán különösen feszült volt a kereslet és a kínálat viszonya, mivel a csővezetékeken keresztül történő beáramlás csökkenését tetézte az uniós országok azon törekvése, hogy még a tél előtt feltöltsék a tárolókat. Emellett az elemzés szerint szerepet játszott a további ellátási zavaroktól és az oroszországi piaci manipulációtól való félelem, valamint az árképzési mechanizmus, amely nem volt felkészülve a kereslet és a kínálat ilyen szélsőséges változásaira.

Mik az előrejelzések?

A gázpiaci szakértők szerint a nagykereskedelmi árak alakulása elsősorban az időjárástól függ majd a fűtési szezon hátralévő részében. Ha a hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a nagyobb gáztartalékok a tárolókban maradjanak, akkor nyáron áresés következhet be.

(Spiegel)

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik

Szijjártó Péter: A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz

BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető

Megduplázta árbevételét 2023-ban a Hotel & More Group független szállodaüzemeltető, mely cégcsoport a következő években nemzetközi hotel brandekkel is erősít.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.