Hirdetés
Kezdőlap Közlekedés Minden szakad a Boeingnél?
No menu items!

Minden szakad a Boeingnél?

Fotó: Boeing.com

Nem csak az ajtó szakad le repülés közben: egy szakértői testület szerint a Boeing vezetése és a munkavállalók között is biztonsági “szakadék” van.

A Boeing biztonsági irányítási folyamatait vizsgáló, a Szövetségi Légügyi Hivatal által 2023 elején kinevezett szakértői testület “szakadékot” talált a repülőgépgyártó felső vezetése és az alkalmazottak között a biztonsági kultúrával kapcsolatban, és más aggályokat is felvetett. A Reuters információi szerint, a testület hétfőn közzétett jelentését az amerikai kongresszus rendelte el, miután 2018-ban és 2019-ben két halálos kimenetelű Boeing 737 MAX baleset történt, amelyekben 346 ember vesztette életét. A jelentés számos ponton bírálta a Boeing biztonsági kultúráját, és megállapította, hogy “a szervezet minden szintjén hiányzik a biztonsággal kapcsolatos mérőszámok ismerete”. A pozitív biztonsági kultúra összetevőinek “nem megfelelő és zavaros megvalósítását” is említette. A testület “hiányosságokat említett a Boeing biztonsági útján”, és a 2023 óta nyilvánosságra került súlyos minőségi problémákra hivatkozott.

A múlt hónapban az Alaska Airlines nyitott új lapot ebben a témában, amikor a Boeing 737 MAX 9 típusú repülőgépének egyik ajtópanelje felrobbant a repülés közben, ami arra késztette az FAA-t, hogy ideiglenesen repülési tilalmat rendeljen el az amerikai MAX 9-es flotta számára, és komoly kérdéseket vetett fel a Boeing minőség ellenőrzésével kapcsolatban. A hivatal megtiltotta a Boeingnek, hogy növelje a MAX jelenlegi gyártási ütemét. A közelmúltbeli problémák “felerősítették a szakértői testület azon aggodalmát, hogy a biztonsággal kapcsolatos üzenetek vagy viselkedési formák nem érvényesülnek a Boeing teljes állományában” – áll a jelentésben, amelynek alapján a Boeingnek hat hónapon belül felül kell vizsgálnia az ajánlásokat “és cselekvési tervet kell kidolgoznia”.

Miközben a repülőgépgyártó hétfőn közölte, hogy nagyra értékeli a testület munkáját és azt mondta, hogy fontos lépéseket tett egy olyan biztonsági kultúra előmozdítása érdekében, amely minden alkalmazottat felhatalmaz és ösztönöz arra, hogy elmondja a véleményét, azt is elismerte, hogy „De van még tennivaló. Gondosan át fogjuk tekinteni a testület értékelését, és tanulni fogunk a megállapításaiból, miközben folytatjuk átfogó erőfeszítéseinket biztonsági és minőségi programjaink javítására.”

A vállalat biztonsági kultúráját évek óta bírálják a törvényhozók és mások. “Az amerikai repülőközönség és a Boeing dolgozói olyan vezetési kultúrát érdemelnek a Boeingnél, amely a biztonságot a profit elé helyezi” – mondta a múlt hónapban Maria Cantwell, a szenátus kereskedelmi bizottságának elnöke.

Az FAA, amely a január 5-i MAX 9-es incidens után biztonsági ellenőrzést végez a Boeingnél, azt mondta, hogy “azonnal megkezdi a jelentés alapos felülvizsgálatát, és szükség szerint meghatározza a következő lépéseket az ajánlásokkal kapcsolatban”. A Boeinget továbbra is a legmagasabb biztonsági normákhoz fogjuk kötni, és azon fogunk dolgozni, hogy a vállalat átfogóan foglalkozzon ezekkel az ajánlásokkal”. Ez már csak azért is fontos, mert az FAA-t korábban is érte már kritika, amiért nem tett többet azért, hogy elszigetelje alkalmazottait a Boeing nyomásától.

Érsek M. Zoltán

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.