Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság MNB-alelnök: folytatódhat a kamatok összezárása
No menu items!

MNB-alelnök: folytatódhat a kamatok összezárása

Virág Barnabás. Fotó: MTI/Soós Lajos

A javuló kockázati megítélés fennmaradása esetén a jegybank folytatja a következő hónapokban is az egynapos tenderek kamatkondícióinak a közelítését az alapkamathoz – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Megjegyezte, hogy a keddi ülésen a monetáris tanács további lépéseket tett a kamatkörnyezet májusban megkezdett normalizációja irányába: az egynapos fedezett hiteleszköz kamata – tehát a kamatfolyosó felső széle -, a kötelező tartalék választható részére fizetett kamat, illetve az egynapos betéti gyorstenderek és devizacsere tenderek esetében is 100 bázispontos csökkenésről döntöttek.

Az alapkamat jelenlegi 13 százalékos szintjét a testület megfelelőnek tartja, annak változtatása az infláció számottevő csökkenését követően kerülhet napirendre – erősítette meg.

Az alelnök elmondta, hogy az MNB döntéseit négy faktor: az óvatosság, a fokozatosság, az előzetes kommunikáció és a piaci hatások értékelése határozzák meg.

A pénzpiaci stabilitás érdekében az egynapos betéti gyorstendereket és devizacsere ügyleteket alacsonyabb kamattal, de a korábbi keretek szerint tartják meg – húzta alá.

Rámutatott: az év végére az infláció jó eséllyel “érezhetően 10 százalék alá” csökken, ugyanakkor a pálya az adóintézkedések hatására némileg följebb tolódott; a toleranciasávba – 2 és 4 százalék közé – a mutató 2025 elején tér vissza. Idén az új előrejelzés szerint 16,50 és 18,5 százalék közötti, jövőre 3,50 és 5,50 százalék közötti fogyasztói árdrágulás várható.

Felidézte, hogy a teljes fogyasztói kosár közel 40 százalékában már csökkentek az árak májusban, illetve az áremelési várakozások is csökkennek; mindezt úgy kommentálta, hogy beértek a monetáris politikai intézkedések.

Idén a gazdaságpolitika “minden meghatározó vektora” – a monetáris politika és a költségvetési politika egyaránt – a dezinfláció érdekében dolgozik – hangsúlyozta.

Virág Barnabás jelezte, hogy a gazdasági növekedés az infláció jelentősebb csökkenését követően, a második negyedévtől erősödhet. Idén a gazdasági növekedés pozitív tartományban – nulla és 1,50 százalék között – maradhat éves szinten, jövőre pedig már 3 százalék fölötti bővülés várható – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy folytatódott a külső pozíciók javulása, a folyó fizetési mérleg hiánya a vártnál kedvezőbb lehet, a 2-3 százalékos sávban alakulhat idén.

A pénzpiac helyzete stabil, az állampapírpiaci felárak csökkentek, ugyanakkor a háború és az energiapiac továbbra is jelentős kockázatokat hordoznak – jegyezte meg.

Újságírói kérdésre Virág Barnabás elmondta, hogy az alapkamat és az egynapos betéti kamat alakításánál fontos szempontként figyelembe veszik a piaci várakozásokat. A jelenlegi álláspont az, hogy a két kamatszint szeptemberre érhet össze, ami reális értékelésnek tűnik – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a magyar kockázati megítélés a régiós átlag közelébe mikor térhet vissza az alelnök úgy fogalmazott, hogy a két legmeghatározóbb kérdésben – az infláció és a folyó fizetési mérleg alakulása – gyors javulás következett be, így 2024-re a megítélés a környékbeli országokhoz hasonló lehet. Azt is hozzátette, hogy a folyamatokat nagymértékben befolyásolja az is, hogy az európai uniós pénzek lehívása mikor indul meg.

Végül – szintén kérdésre válaszolva – azt is megjegyezte, hogy folyamatos a párbeszéd a jegybank és a kormány között az MNB eredményének elszámolása kérdésében, megoldást kell találni a “rendkívüli időszak helyzetének” rendezésére.

Ami a jegybanknál veszteségként keletkezik, az ott van a gazdaság szereplőinél, minden olyan vállalkozásnál, amely a járvány idején alacsony kamatozású hitelt kapott, ott van a költségvetésben azon keresztül, hogy a jegybank olcsóbb forrást tudott biztosítani a turbulens gazdasági időszakban, ott van a nagyvállalatoknál a kötvényprogram formájában” – sorolta. Aláhúzta, hogy a jegybank legfontosabb tőkéje a bizalom, döntéseik fókuszában csak ez áll, és arra is kitért, hogy egy jegybank átmenetileg negatív saját tőkével is tud működni.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...