Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság MNB: a 2009 utáninál gyorsabb kilábalás jön
No menu items!

MNB: a 2009 utáninál gyorsabb kilábalás jön

Balatoni András

Az idei 6-6,5 százalékos visszaesés mértéke nagyjából megegyezik a 2009-essel, de a gazdaság egészen másképp reagált a mostani krízisre, ezért a kilábalás várhatóan sokkal gyorsabb lesz – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a jegybank Inflációs jelentését bemutatva.

Az igazgató megjegyezte: az inflációban megfigyelhető változékonyság egyelőre fennmarad, a három százalékos inflációs célt azonban év végére elérjük.

Jövőre a második negyedévben átmenetileg egy megugrás várható az inflációban, ami a vírushelyzetre, a jövedéki adóemelésre, illetve bázishatásokra vezethető vissza – mondta, utalva arra, hogy ezt követően a nyomottabb külső és belső kereslet hatása fog érvényesülni, az infláció pedig folyamatosan 3 százalék körül marad.

A kilábalást támogatja, hogy a hitelpiac működőképessége idén fennmaradt, az MNB 5 és 10 százalék közötti hitelbővüléssel számol a következő években – jegyezte meg Balatoni András.

A gazdaság gyors regenerálódásához hozzájárul az is, hogy az előző válsággal ellentétben most van költségvetési mozgástér és akarat is a növekedés támogatására – húzta alá Balatoni András jelezvén, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok beleilleszkednek a nemzetközi trendekbe, ugyanakkor az MNB csak ideiglenesen tartja elképzelhetőnek a lazítást.

A GDP-arányos államadósság a gazdaság támogatásával összefüggésben idén 80 százalék közelébe emelkedik, de a mutatót az MNB álláspontja szerint a hamarosan újra csökkenő pályára kell állítani.

Az igazgató külön kiemelte az ipar alkalmazkodó képességét, utalva arra, hogy a vírushelyzet második, őszi hulláma alatt a tavaszival ellentétben a termelés folyamatos maradt, a beszállítói láncok nem szakadtak meg. A szolgáltatások terén már nem ilyen kedvező a helyzet – hívta fel a figyelmet mondván, hogy ez érthető is, hiszen sok esetben egész iparágak tevékenységét függesztették fel.

A gyors kilábalást segíti az is, hogy a beruházási ráta a járvány okozta nehézségek ellenére 25 százalék fölött maradt, újabb nagyvállalati beruházások bejelentéséből nincs hiány – hangsúlyozta Balatoni András és hozzáfűzte: 2009 után a gazdaság teljesítményére rávetültek a korábbi kormányzati hibák “hosszú árnyékai”.

Ami a munkaerőpiacot illeti, egyelőre a munkaadók sokkal kisebb mértékben reagáltak a válsághelyzetre, mint 2009-ben. A munkanélküliség az MNB számításai szerint 2021 elejéig emelkedni fog, utána az év közepétől kezdődhet meg a foglalkoztatás növekedése, a teljes foglalkoztatás megközelítésére pedig 2022 környékén nyílik újból lehetőség.

Kiemelte, hogy mind nemzetközi, mind historikus összehasonlításban a munkanélküliség az átmeneti megugrás ellenére alacsony szinten van Magyarországon, amit a gazdaságpolitika érdemének tart. Míg a 2009-es válság után a munkanélküliség 10 százalék fölé ugrott, a következő három évben 4-4,4 százalék körüli ráta várható – fűzte hozzá.

A pandémiás válság előtt az utóbbi években tapasztalt kétszámjegyű bérnövekedés 2020-2023-ban 7-7,5 százalékra lassul – mutatott rá az igazgató utalva arra, hogy ezen a téren is sokkal jobb most a helyzet, mint a korábbi válság idején. Azt is hozzátette, hogy a háztartások jövedelmének idei évben tapasztalt némi csökkenése után a jegybank a reáljövedelmek folyamatos emelkedésére számít.

Balatoni András szerint az MNB legújabb előrejelzésére a legnagyobb kockázat a koronavírus-járvány elhúzódása vagy a befektetők elfordulása a feltörekvő piacoktól.

Újságírói kérdésre az igazgató megjegyezte, az MNB előrejelzéseinek sarkalatos pontja, hogy a koronavírus elleni oltás jövőre a második és a harmadik negyedév környékén eljut a lakossághoz, ennek hiánya módosíthat az ország helyzetén és a számokon.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Moody’s: a magyar kilábalást is segítik majd az uniós folyósítások

Az új költségvetési időszakban a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok kapják az Európai Unió kohéziós folyósításainak csaknem a felét. Ezek a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését célzó támogatásokkal együtt érezhetően gyorsítják majd a térség gazdasági növekedését - áll a Moody's Investors Service átfogó szektorelemzésében.

BÉT – Iránykereséssel indulhat a kereskedés

A bizonytalan nemzetközi hangulatnak köszönhetően iránykereséssel indulhat a kereskedés szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) - véli az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője.

Magyar közreműködéssel készül az üstökösvadász űrszonda, a Comet Interceptor

Magyar hardverrel és szoftverrel készíti majd a fotókat az...

Pandémia után. Home Office – sokan hosszabbítást szeretnének, több munkaadó az irodára szavazott

„Ha nincs annyi bizalmam a beosztottamban, hogy otthon is elvégzi a feladatát, akkor én csinálok valamit rosszul.” A pandémia kezdete óta sokan dolgoznak otthonról. Tapasztalatok és kilátások. Mindenütt másként szeretnék, de már sokak megszokták.

Hírek

Féltékenységből derítőbe fojtotta kétéves öccsét

Vádat emeltek egy kamaszfiú ellen, mert féltékenységből szennyvízaknába fojtotta kétéves öccsét - tájékoztatott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.

Használt autók. Nő a kereslet, az öregebbeket keresték inkább

Megindulhat a növekedés a használt autók magyarországi piacán. A Das WeltAuto szerint az eladott autók kormegoszlása tovább romlott az idén. Kétharmadrészt 10 évesnél idősebb autók fogytak.

Új elnök a Magyar Lízingszövetség élén

A Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatóját, Zs. Nagy Istvánt választotta meg elnöknek a Magyar Lízingszövetség döntéshozó testülete. A posztot mostanáig betöltő Nyikos Katalin mandátuma lejárt, viszont elnökségi tagként továbbra is részt vesz a testület munkájában - közölte a szervezet.

Operatív törzs: a terasznyitás után is marad a kijárási tilalom

A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Fegyveresek a Dunán. Nemzetközi hadgyakorlat indult magyar vezetéssel

Magyar vezetéssel kezdődött nemzetközi különleges műveleti gyakorlat: a Black Swan 2021 kapcsolódik az amerikai vezetésű Trojan Footprint-South 2021 és a Blue Sky gyakorlathoz, továbbá része a Defender Europe 2021 sorozatnak. A gyakorlatot a tervek szerint, de a koronavírus-járványhoz kapcsolódó védelmi intézkedések betartásával tartják meg.

Nagykáta. Hónapokon át lopta a nyugdíjakat egy postás

Kézbesítés helyett ellopta a címzetteknek küldött pénzt, ezért sikkasztás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt a Nagykátai Járási Ügyészség egy postás ellen - közölte a Pest megyei főügyész.

Koronavírus – Maszsz: az újraindítás feltétele a díjmentes teszt

A gazdaság újraindításának elengedhetetlen feltétele az ingyenes koronavírusteszt, amelyet minden magyar állampolgár számára biztosítani kell - közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz).

Egy év, 33 százalékos átlagár-növekedés a használtautók piacán

A kereslet bővülése és az árak emelkedése sem állt meg a használtautó-piacon, a tavaly decemberben még 3,1 milliós hirdetési átlagárak 2021 márciusában már 3,7 millió forint felett jártak, tavaly márciushoz képest pedig csaknem 1 millió forintos, 33,2 százalékos a drágulás - közölte saját adatai alapján a Használtautó.hu.

Kutatás: az éhségérzetért egy receptor felel – jöhet a gyógyszer az elhízás ellen

Megfejtették a jóllakottságért felelős agyi mechanizmust izraeli és brit...

Zivatar jön és jégeső

Zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki...

Koronavírus – Dárdai Pál és családja karanténban: nem sírok, nem panaszkodok

Fegyelmezetten akarja végigcsinálni a kötelező karantént Dárdai Pál, a Hertha BSC labdarúgócsapatának a vezetőedzője, akiről kiderült, hogy koronavírusos.

Történelmi pillanat a Marson – ember alkotta eszköz szállt a magasba

Első ízben emelkedett ember alkotta eszköz egy másik bolygó felszíne fölé: a NASA Ingenuity nevű helikoptere tesztrepülést tett a Marson.

Gazdaság

A Real Madrid elnöke szerint a Szuperliga használ a kicsiknek is

A Real Madrid elnöke, Florentino Pérez szerint elsősorban a nagy klubok nehéz anyagi helyzete miatt volt szükség arra, hogy életre hívják az Európai Szuperligát (ESL), amelyben húsz csapat szerepel majd.

Kártyás fizetés. Minden egymillióból 174 forint kerülhetett csalókhoz

Tavaly mintegy 70 ezer bankkártyás és online visszaélés történt, és csaknem 1,3 milliárd forintot próbáltak ellopni a bankkártyacsalók. Az elsőre riasztónak tűnő számok ellenére Magyarország a bankkártya-használat terén a legbiztonságosabb európai országok közé tartozik - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Nem fizet osztalékot az OTP – Csányi újabb öt évig marad

Az OTP Bank bár nyereséggel zárta a múlt évet, a jegybanki iránymutatásnak megfelelően nem fizet osztalékot 2020-as gazdálkodása után - döntött a közgyűlési jogkörrel felruházott igazgatóság, amely meghosszabbította Csányi Sándor elnök-vezérigazgatói megbízatását.

Amerika hitelezői: Japán a legnagyobb, Írország a negyedik

Februárban már a huszonegyedik egymást követő hónapban volt japán tulajdonban a legtöbb amerikai állampapír.

Befektetési alapok: átlépte a 7000 milliárdot a kezelt vagyon

Márciusban 2 százalékkal, vagyis 137 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapok vagyona, amely ezzel először lépte át a hétezer milliárd forintot. A hónap végén a Bamosz tagjai 7110 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Statisztikai alapú értékbecslés – gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítás

Gyorsabb és olcsóbb lesz a hitelfolyósítás, hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét - közölte a Magyar Bankszövetség.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom