Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Moody's: Magyarország is rosszul járna egy esetleges orosz-ukrán háborúval
No menu items!

Moody’s: Magyarország is rosszul járna egy esetleges orosz-ukrán háborúval

A Moody’s alapesetben nem számol nyílt háború kirobbanásával. Illusztráció: Bigstock

A kelet-európai EU-gazdaságok közül a balti köztársaságokat érintené a legérzékenyebben az orosz-ukrán konfliktus esetleges még további elmérgesedése, de az orosz energiahordozó-szállítások magas aránya miatt a sérülékenyebb gazdaságok között van Szlovákia, Csehország és Magyarország is – áll a Moody’s Investors Service átfogó térségi szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő 12 oldalas tanulmánya hangsúlyozza ugyanakkor, hogy alapeseti előrejelzési forgatókönyve nem számol nyílt háború kirobbanásával Oroszország és Ukrajna között.

A Moody’s elemzése szerint ha a feszültség mégis orosz-ukrán fegyveres konfliktussá fajulna, extrém mértékben valószínűtlen lenne, hogy ez átterjedne a szomszédos EU-országokra. A cég valószínűtlennek nevezi az Európába irányuló orosz energiahordozó-szállítások teljes leállását is.

A tanulmány megállapítja, hogy az orosz-ukrán feszültségek esetleges eszkalációjából eredő hatásoknak a közép- és kelet-európai EU-térségben Észtország, Lettország és Litvánia van a legnagyobb mértékben kitéve, mivel mindhárom fő begyűrűzési csatornán – energiahordozók, kereskedelem, biztonság – érdemi hatások érnék a három balti gazdaságot.

Alacsony azonban annak a kockázata, hogy mindez érezhető nyomást gyakoroljon a három ország szuverén adósprofiljára, mivel ezek a gazdaságok már demonstrálták, hogy alkalmazkodni tudnak az Oroszország elleni szankciókhoz, erőfeszítéseket tettek saját energiaellátási biztonságuk erősítésére, emellett mindhárom országban állandó jelleggel NATO-egységek állomásoznak – áll a Moody’s tanulmányában.

Az elemzés szerint a három balti gazdaság közül Lettország és Litvánia függ a leginkább az orosz energiahordozó-szállításoktól.

Lettország teljes mértékben rá van utalva az orosz földgázra, Litvánia földgázigényének 42 százalékát, nyersolajszükségletének 69 százalékát importálja Oroszországból. Ez azt jelenti, hogy a két ország teljes energiahordozó-ellátásának 72 százaléka függ összességében az orosz szállításoktól – áll a Moody’s tanulmányában.

A hitelminősítő hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy az Európai Unión belül Lettországban a legmagasabb a földgáztározók töltöttsége – a készletek hat hónapnál hosszabb ideig fedeznék a lett fogyasztást -, Litvánia pedig már 2014-ben létesített egy úszó kikötői terminált cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására.

Észtország olajpala-termelőként és -exportőrként azon EU-országok között van, amelyeknek a legalacsonyabb az energiahordozó-importjuk, és ez a tény jórészt elszigeteli az észt gazdaságot az orosz szállítások bármiféle fennakadásától – áll a Moody’s helyzetértékelésében.

A közép- és kelet-európai EU-térségen belül Magyarország és Szlovákia függése az orosz földgázszállításoktól különösen magas, és a két ország nyersolajszükségletének 45, illetve 78 százalékát is Oroszországból importálja.

Mindez azt jelenti, hogy a térségen belül e két gazdaság energiakockázati kitettsége a legnagyobb, ráadásul egyiküknek sincs közvetlen hozzáférése LNG-terminálokhoz – áll a Moody’s tanulmányában.

A hitelminősítő hangsúlyozza: az Európai Unió egészére igaz, hogy az orosz földgázt nem lehet könnyen és gyorsan más forrásból helyettesíteni, nem utolsósorban azért, mert a cseppfolyósított földgáz fogadására kiépített terminálok kapacitása a teljes európai fogyasztásnak a legjobb esetben is csak mintegy a negyedére elégséges.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.