Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az USA is importál orosz olajat, de ezt le akarja állítani
No menu items!

Az USA is importál orosz olajat, de ezt le akarja állítani

Az orosz olaj az Egyesült Államokba érkező összes nyersolajszállítmány mintegy 3 százalékát tette ki tavaly. Illusztráció: Bigstock

Amerikai sajtóhírek szerint a Biden-kormányzat fontolgatja, hogy megtiltja az orosz olajimportot, akár az európai szövetségesek részvétele nélkül.

A Bloomberg informátorai szerint a kormányzat még nem döntött az amerikai importtilalomról, és a lépés időzítése és hatóköre még képlékeny. A kormányzat tisztviselői szoros kapcsolatot tartanak fenn a szövetségesekkel egy esetleges tilalomról, miközben a belföldi hatásokra való felkészülésen is dolgoznak – mondták.

Az olaj hétfőn az ázsiai kereskedésben hordónként 139 dollárig emelkedett, miután kiderült, hogy a Biden-kormányzat mérlegeli az orosz nyersolajra vonatkozó esetleges embargó lehetőségét, és ezzel felerősítette az ellátási félelmeket az amúgy is ingatag piacon. A Brent nyersolaj ára 18 százalékkal ugrott, miközben az amerikai részvények határidős ügyletei a gyorsuló infláció kilátása miatt csökkentek.

A kormányzat tisztviselői a múlt héten megvitatták az amerikai olaj- és gáziparral, hogy a tilalom milyen hatással lehet az amerikai fogyasztókra és a globális energiaellátásra, miközben a washingtoni törvényhozók mindkét pártban dolgoznak az orosz olajimportot tiltó törvényjavaslatok elfogadásán, hogy így büntessék meg a Kremlt az ukrajnai invázió miatt.

Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke vasárnap közölte, hogy a Ház “erőteljes jogszabályokat vizsgál”, amelyek más, Oroszországnak a világgazdaságtól való elszigetelését célzó lépések mellett megtiltanák az orosz olaj és energiatermékek behozatalát. A cselekvésre irányuló nyomás azután nőtt meg, hogy Volodimir Zelenszkij elnök szombaton egy telefonhívás során arra kérte a törvényhozókat, hogy tiltsák be az orosz olaj importját.

Korábban vasárnap Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok és európai szövetségesei az orosz olajimport esetleges betiltásáról tárgyalnak, hogy az ukrajnai háború miatt szigorítsák a Vlagyimir Putyin elnökre nehezedő gazdasági nyomást. Blinken, aki szombaton tárgyalt a kérdésről Joe Biden amerikai elnökkel, azt mondta, hogy az olajszállításokat biztosítani kell, ha ilyen intézkedést vezetnének be.

Jelenleg nagyon aktív tárgyalásokat folytatunk európai partnereinkkel arról, hogy megtiltjuk az orosz olaj behozatalát országainkba, miközben természetesen fenntartjuk a globális olajellátás folyamatos fenntartását” – mondta Blinken, aki vasárnap Kelet-Európában folytatott tárgyalásokat.

Az orosz olaj az Egyesült Államokba érkező összes nyersolajszállítmány mintegy 3 százalékát tette ki tavaly, az amerikai Energiainformációs Hivatal adatai szerint. A Kpler hírszerző cég szerint az orosz nyersolaj amerikai importja 2022-ben 2017 óta a leglassabb éves ütemre csökkent.

Ha az egyéb kőolajtermékeket – például a benzin és dízel előállítására felhasználható fűtőolajat – is beleszámítjuk, akkor Oroszország a 2021-es amerikai kőolajimport mintegy 8 százalékát adta, bár ezek a szállítmányok is csökkenő tendenciát mutattak az elmúlt hónapokban.

Más amerikai szövetségesek, mint Dél-Korea és Japán valószínűleg követik a példát, ha a Biden-kormányzat betiltja az orosz olajat, annak ellenére, hogy ez sebezhetővé teszi őket – véli John Driscoll, a JTD Energy Services Pte Ltd. vezető stratégája, aki több mint 30 éve kereskedik nyersolajjal és kőolajjal Szingapúrban.

A világ egyik legnagyobb olajexportőrét kerül ki az egyenletből. Ez nemcsak az orosz olajexportra, hanem a teljes ellátási láncra is komoly hatással lesz.” – mondta. 

Oroszország gáz- és olajszállításait az Egyesült Államok és az európai országok által bevezetett szankciók többnyire megkímélték a gazdasági hatásokkal kapcsolatos aggodalmak miatt, beleértve Európa nagyobb függőségét az orosz olajtól és különösen a földgáztól.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke utalt arra, hogy rövid távon nehéz lesz csökkenteni az Európai Unió függőségét az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az Európai Unióban éppen most vitatjuk meg a stratégiai megközelítést, a tervet, hogyan gyorsítsuk fel a megújuló energiaforrásokba történő beruházásokat, hogyan diverzifikáljuk az energiaellátásunkat” – mondta a CNN-nek vasárnap.

Joe Manchin demokrata szenátor, aki tagja a törvényhozók kétpárti csoportjának, amely támogatja a korlátozás bevezetését célzó törvényjavaslatot, vasárnap azt javasolta, hogy az Egyesült Államok járjon el egyedül.

Alapvetően ostobaság, ha továbbra is termékeket vásárolunk, profitot és pénzt adunk Putyinnak, hogy azt az ukrán nép ellen használhassa” – mondta Manchin az NBC műsorában, rámutatva az amerikai energiaszektor szerinte kiaknázatlan erőforrásaira.

Frissítés: Magyar idő szerint hétfő este az Egyesült Államok kongresszusának tagjai elfogadták az Oroszországból származó olajimport tilalmáról, valamint az Oroszországgal és Belarusszal fenntartott szokásos kereskedelmi kapcsolatok megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Novemberben tovább erősödött a BUX, nagyot drágult az OTP

Erős hónapon van túl a Budapesti Értéktőzsde: az első számú indexe, a BUX index 45 984,2 ponton zárt, ami októberhez képest szignifikáns, 12 százalékos növekedés.

Budapest Airport: tíz hónap alatt tízmillió utas

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren októberben 1 169 679 érkező és induló utas fordult meg, ezzel 2022-ben eddig összesen 10 230 431 utast regisztráltak, 220 százalékkal többet, mint tavaly - közölte a Budapest Airport.

Megalakult a Korrupcióellenes Munkacsoport – íme, a civil tagok

Mind a tíz civil helyet betöltötték, így létrejött az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport - közölte a hatóság.

Megvan, ki váltja Lantos Csabát a MET Csoport élén

A MET Csoport Igazgatósága Lakatos Benjamint választotta meg új elnöknek - közölte a svájci központú energiavállalat.

Hírek

Megvan, ki váltja Lantos Csabát a MET Csoport élén

A MET Csoport Igazgatósága Lakatos Benjamint választotta meg új elnöknek - közölte a svájci központú energiavállalat.

Részleges vasárnapi boltzár jön Horvátországban

A horvát kormány döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

Szlovákiában befagyasztották az áram lakossági árát

Szlovákiában jövőre a gáz és a távfűtés lakossági ára 15 százalékkal emelkedik, az áram ára pedig nem változik - jelentette Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Már kaphatók a 2023-as éves és megyei autópálya-matricák

Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

Csökkenő üzemanyagárakkal indul a december

A december is üzemanyagár-csökkenéssel indul, a benzin beszerzési ára bruttó 10 forinttal lesz kevesebb péntektől, a gázolajért pedig bruttó 11 forinttal kell majd kevesebbet fizetni.

Szállodaigazgatói kinevezések a Danubius Hotelsnél

A Danubius Hotels Zrt. ügyvezetése Szabó Áront nevezte ki a Hilton Budapest igazgatói pozíciójára. Utódja a Danubius Hotel Helia és a Radisson Blu Béke Hotel szállodák élén Heréb István, a cégcsoport gyógyszállodáinak, az Ensana-nak vezetőségéből érkezik.

Novák Katalin energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát

Novák Katalin köztársasági elnök szerdán energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát - közölte a Sándor-palota.

Békésben is felütötte a fejét a madárinfluenza

Egy tótkomlósi tömőlúdtelepen igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a madárinfluenza vírusát.

Gazdaság

Januártól jöhetnek a 37 százalékos személyi kölcsönök és az 52 százalékos hitelkártyák

Január elsejétől 37 százalékra emelkedik a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíjmutató, a hitelkártyák esetén pedig 52 százalékot is elérheti ez a mutató. 

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.

Továbbra is alacsony az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át. A december 1. 22 óra és december 4. 24 óra közötti változások a lakossági ügyfeleket jelentősebben nem érintik, esetükben a kártyás vásárlás, a készpénzfelvétel elérhető - közölte a pénzintézet a honlapján.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom