Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az USA is importál orosz olajat, de ezt le akarja állítani
No menu items!

Az USA is importál orosz olajat, de ezt le akarja állítani

Az orosz olaj az Egyesült Államokba érkező összes nyersolajszállítmány mintegy 3 százalékát tette ki tavaly. Illusztráció: Bigstock

Amerikai sajtóhírek szerint a Biden-kormányzat fontolgatja, hogy megtiltja az orosz olajimportot, akár az európai szövetségesek részvétele nélkül.

A Bloomberg informátorai szerint a kormányzat még nem döntött az amerikai importtilalomról, és a lépés időzítése és hatóköre még képlékeny. A kormányzat tisztviselői szoros kapcsolatot tartanak fenn a szövetségesekkel egy esetleges tilalomról, miközben a belföldi hatásokra való felkészülésen is dolgoznak – mondták.

Az olaj hétfőn az ázsiai kereskedésben hordónként 139 dollárig emelkedett, miután kiderült, hogy a Biden-kormányzat mérlegeli az orosz nyersolajra vonatkozó esetleges embargó lehetőségét, és ezzel felerősítette az ellátási félelmeket az amúgy is ingatag piacon. A Brent nyersolaj ára 18 százalékkal ugrott, miközben az amerikai részvények határidős ügyletei a gyorsuló infláció kilátása miatt csökkentek.

A kormányzat tisztviselői a múlt héten megvitatták az amerikai olaj- és gáziparral, hogy a tilalom milyen hatással lehet az amerikai fogyasztókra és a globális energiaellátásra, miközben a washingtoni törvényhozók mindkét pártban dolgoznak az orosz olajimportot tiltó törvényjavaslatok elfogadásán, hogy így büntessék meg a Kremlt az ukrajnai invázió miatt.

Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke vasárnap közölte, hogy a Ház “erőteljes jogszabályokat vizsgál”, amelyek más, Oroszországnak a világgazdaságtól való elszigetelését célzó lépések mellett megtiltanák az orosz olaj és energiatermékek behozatalát. A cselekvésre irányuló nyomás azután nőtt meg, hogy Volodimir Zelenszkij elnök szombaton egy telefonhívás során arra kérte a törvényhozókat, hogy tiltsák be az orosz olaj importját.

Korábban vasárnap Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok és európai szövetségesei az orosz olajimport esetleges betiltásáról tárgyalnak, hogy az ukrajnai háború miatt szigorítsák a Vlagyimir Putyin elnökre nehezedő gazdasági nyomást. Blinken, aki szombaton tárgyalt a kérdésről Joe Biden amerikai elnökkel, azt mondta, hogy az olajszállításokat biztosítani kell, ha ilyen intézkedést vezetnének be.

Jelenleg nagyon aktív tárgyalásokat folytatunk európai partnereinkkel arról, hogy megtiltjuk az orosz olaj behozatalát országainkba, miközben természetesen fenntartjuk a globális olajellátás folyamatos fenntartását” – mondta Blinken, aki vasárnap Kelet-Európában folytatott tárgyalásokat.

Az orosz olaj az Egyesült Államokba érkező összes nyersolajszállítmány mintegy 3 százalékát tette ki tavaly, az amerikai Energiainformációs Hivatal adatai szerint. A Kpler hírszerző cég szerint az orosz nyersolaj amerikai importja 2022-ben 2017 óta a leglassabb éves ütemre csökkent.

Ha az egyéb kőolajtermékeket – például a benzin és dízel előállítására felhasználható fűtőolajat – is beleszámítjuk, akkor Oroszország a 2021-es amerikai kőolajimport mintegy 8 százalékát adta, bár ezek a szállítmányok is csökkenő tendenciát mutattak az elmúlt hónapokban.

Más amerikai szövetségesek, mint Dél-Korea és Japán valószínűleg követik a példát, ha a Biden-kormányzat betiltja az orosz olajat, annak ellenére, hogy ez sebezhetővé teszi őket – véli John Driscoll, a JTD Energy Services Pte Ltd. vezető stratégája, aki több mint 30 éve kereskedik nyersolajjal és kőolajjal Szingapúrban.

A világ egyik legnagyobb olajexportőrét kerül ki az egyenletből. Ez nemcsak az orosz olajexportra, hanem a teljes ellátási láncra is komoly hatással lesz.” – mondta. 

Oroszország gáz- és olajszállításait az Egyesült Államok és az európai országok által bevezetett szankciók többnyire megkímélték a gazdasági hatásokkal kapcsolatos aggodalmak miatt, beleértve Európa nagyobb függőségét az orosz olajtól és különösen a földgáztól.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke utalt arra, hogy rövid távon nehéz lesz csökkenteni az Európai Unió függőségét az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az Európai Unióban éppen most vitatjuk meg a stratégiai megközelítést, a tervet, hogyan gyorsítsuk fel a megújuló energiaforrásokba történő beruházásokat, hogyan diverzifikáljuk az energiaellátásunkat” – mondta a CNN-nek vasárnap.

Joe Manchin demokrata szenátor, aki tagja a törvényhozók kétpárti csoportjának, amely támogatja a korlátozás bevezetését célzó törvényjavaslatot, vasárnap azt javasolta, hogy az Egyesült Államok járjon el egyedül.

Alapvetően ostobaság, ha továbbra is termékeket vásárolunk, profitot és pénzt adunk Putyinnak, hogy azt az ukrán nép ellen használhassa” – mondta Manchin az NBC műsorában, rámutatva az amerikai energiaszektor szerinte kiaknázatlan erőforrásaira.

Frissítés: Magyar idő szerint hétfő este az Egyesült Államok kongresszusának tagjai elfogadták az Oroszországból származó olajimport tilalmáról, valamint az Oroszországgal és Belarusszal fenntartott szokásos kereskedelmi kapcsolatok megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona

Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Az ország tovább erősíti szerepét gazdasági találkozási pontként

Minden együttműködés újabb siker a magyar gazdaság számára, mert Magyarország szeretné tovább erősíteni szerepét gazdasági találkozási pontként, és szeretné elérni, hogy itt kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve a hightech technológia.

Visszafogott tere van a kamatcsökkentésnek

A jegybank júniusban folytathatja a kamatcsökkentési pályát és az alapkamat a 6,75-7,00 százalékos sávba kerülhet, azonban a jelenlegi adatok alapján az év második felében nagyon visszafogott tere van a további kamatvágásnak.

Hírek

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...