Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az USA is importál orosz olajat, de ezt le akarja állítani
No menu items!

Az USA is importál orosz olajat, de ezt le akarja állítani

Az orosz olaj az Egyesült Államokba érkező összes nyersolajszállítmány mintegy 3 százalékát tette ki tavaly. Illusztráció: Bigstock

Amerikai sajtóhírek szerint a Biden-kormányzat fontolgatja, hogy megtiltja az orosz olajimportot, akár az európai szövetségesek részvétele nélkül.

A Bloomberg informátorai szerint a kormányzat még nem döntött az amerikai importtilalomról, és a lépés időzítése és hatóköre még képlékeny. A kormányzat tisztviselői szoros kapcsolatot tartanak fenn a szövetségesekkel egy esetleges tilalomról, miközben a belföldi hatásokra való felkészülésen is dolgoznak – mondták.

Az olaj hétfőn az ázsiai kereskedésben hordónként 139 dollárig emelkedett, miután kiderült, hogy a Biden-kormányzat mérlegeli az orosz nyersolajra vonatkozó esetleges embargó lehetőségét, és ezzel felerősítette az ellátási félelmeket az amúgy is ingatag piacon. A Brent nyersolaj ára 18 százalékkal ugrott, miközben az amerikai részvények határidős ügyletei a gyorsuló infláció kilátása miatt csökkentek.

A kormányzat tisztviselői a múlt héten megvitatták az amerikai olaj- és gáziparral, hogy a tilalom milyen hatással lehet az amerikai fogyasztókra és a globális energiaellátásra, miközben a washingtoni törvényhozók mindkét pártban dolgoznak az orosz olajimportot tiltó törvényjavaslatok elfogadásán, hogy így büntessék meg a Kremlt az ukrajnai invázió miatt.

Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke vasárnap közölte, hogy a Ház “erőteljes jogszabályokat vizsgál”, amelyek más, Oroszországnak a világgazdaságtól való elszigetelését célzó lépések mellett megtiltanák az orosz olaj és energiatermékek behozatalát. A cselekvésre irányuló nyomás azután nőtt meg, hogy Volodimir Zelenszkij elnök szombaton egy telefonhívás során arra kérte a törvényhozókat, hogy tiltsák be az orosz olaj importját.

Korábban vasárnap Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok és európai szövetségesei az orosz olajimport esetleges betiltásáról tárgyalnak, hogy az ukrajnai háború miatt szigorítsák a Vlagyimir Putyin elnökre nehezedő gazdasági nyomást. Blinken, aki szombaton tárgyalt a kérdésről Joe Biden amerikai elnökkel, azt mondta, hogy az olajszállításokat biztosítani kell, ha ilyen intézkedést vezetnének be.

Jelenleg nagyon aktív tárgyalásokat folytatunk európai partnereinkkel arról, hogy megtiltjuk az orosz olaj behozatalát országainkba, miközben természetesen fenntartjuk a globális olajellátás folyamatos fenntartását” – mondta Blinken, aki vasárnap Kelet-Európában folytatott tárgyalásokat.

Az orosz olaj az Egyesült Államokba érkező összes nyersolajszállítmány mintegy 3 százalékát tette ki tavaly, az amerikai Energiainformációs Hivatal adatai szerint. A Kpler hírszerző cég szerint az orosz nyersolaj amerikai importja 2022-ben 2017 óta a leglassabb éves ütemre csökkent.

Ha az egyéb kőolajtermékeket – például a benzin és dízel előállítására felhasználható fűtőolajat – is beleszámítjuk, akkor Oroszország a 2021-es amerikai kőolajimport mintegy 8 százalékát adta, bár ezek a szállítmányok is csökkenő tendenciát mutattak az elmúlt hónapokban.

Más amerikai szövetségesek, mint Dél-Korea és Japán valószínűleg követik a példát, ha a Biden-kormányzat betiltja az orosz olajat, annak ellenére, hogy ez sebezhetővé teszi őket – véli John Driscoll, a JTD Energy Services Pte Ltd. vezető stratégája, aki több mint 30 éve kereskedik nyersolajjal és kőolajjal Szingapúrban.

A világ egyik legnagyobb olajexportőrét kerül ki az egyenletből. Ez nemcsak az orosz olajexportra, hanem a teljes ellátási láncra is komoly hatással lesz.” – mondta. 

Oroszország gáz- és olajszállításait az Egyesült Államok és az európai országok által bevezetett szankciók többnyire megkímélték a gazdasági hatásokkal kapcsolatos aggodalmak miatt, beleértve Európa nagyobb függőségét az orosz olajtól és különösen a földgáztól.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke utalt arra, hogy rövid távon nehéz lesz csökkenteni az Európai Unió függőségét az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az Európai Unióban éppen most vitatjuk meg a stratégiai megközelítést, a tervet, hogyan gyorsítsuk fel a megújuló energiaforrásokba történő beruházásokat, hogyan diverzifikáljuk az energiaellátásunkat” – mondta a CNN-nek vasárnap.

Joe Manchin demokrata szenátor, aki tagja a törvényhozók kétpárti csoportjának, amely támogatja a korlátozás bevezetését célzó törvényjavaslatot, vasárnap azt javasolta, hogy az Egyesült Államok járjon el egyedül.

Alapvetően ostobaság, ha továbbra is termékeket vásárolunk, profitot és pénzt adunk Putyinnak, hogy azt az ukrán nép ellen használhassa” – mondta Manchin az NBC műsorában, rámutatva az amerikai energiaszektor szerinte kiaknázatlan erőforrásaira.

Frissítés: Magyar idő szerint hétfő este az Egyesült Államok kongresszusának tagjai elfogadták az Oroszországból származó olajimport tilalmáról, valamint az Oroszországgal és Belarusszal fenntartott szokásos kereskedelmi kapcsolatok megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Fenntartható szemlélettel területcsökkentés mellett is növelhető a termés

A fenntarthatóság komplex fogalma talán a mezőgazdaság és az élelmiszeripar ágazatain keresztül illusztrálható a legjobban. A hosszú távon is élhető bolygó célkitűzése – a fenntarthatóság – az agráriumban akkor érvényesül, ha a jelen társadalom élelmiszer- és textilszükségletei kielégíthetőek anélkül, hogy a jövő generációk ugyanezen lehetőségei csökkennének.

Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Hírek

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom