Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Moszkva úgy költekezik, mintha az olaj- és gázbevétel nem esett volna majdnem...
No menu items!

Moszkva úgy költekezik, mintha az olaj- és gázbevétel nem esett volna majdnem a felére

Illusztráció: Bigstock

Oroszország költségvetési hiánya az idei első két hónapban 2581 milliárd rubelt tett ki, ami megközelítette a 2925 milliárd rubeles éves előirányzatot, mivel Moszkva drasztikusan növelte kiadásait, miközben a bevételek csökkentek a visszaeső olaj- és gázbevételek közepette – közölte az orosz pénzügyminisztérium.

Oroszország gazdasága váratlanul ellenállónak bizonyult a nyugati szankciókkal szemben tavaly, de a konfliktus előtti jóléti szintre való visszatérés még messze lehet, mivel a kormányzat több kiadást fordít a hadseregre, és az árkorlátok leszorítják Oroszország kulcsfontosságú energiaexport-bevételeit.

A pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint az olaj- és gázbevételek 46,4%-kal, 947 milliárd rubellel voltak alacsonyabbak január-februárban, mint az előző év azonos időszakában, a teljes havi költségvetési bevétel pedig 24,8%-kal csökkent.

A kiadások 51,5%-kal voltak magasabbak 2023 első két hónapjában, 5,74 billió rubelt tettek ki. A tavalyi év azonos időszakában Oroszország 415 milliárd rubel többletet könyvelt el.

A pénzügyminisztérium tavaly megszüntette a havi költségvetési teljesítési adatok közzétételét. A friss adatok szerint a havi költségvetési hiány februárban 821 milliárd rubelre csökkent a januári rekordszintű 1,76 billió rubelről.

A hiány visszafogása enyhítheti a piac szigorúbb monetáris politikával kapcsolatos aggodalmait. A központi bank figyelmeztetett, hogy az orosz költségvetési hiány további növekedése arra kényszerítheti, hogy a jelenlegi 7,5%-os szintről emelje a kamatlábakat. A bank legközelebb március 17-én tart kamatdöntő ülést.

Moszkva alapvetően az olajból és gázból származó bevételekre – tavaly mintegy 11,6 billió rubelre – támaszkodik költségvetési kiadásainak finanszírozásában, és kénytelen volt nemzetközi tartalékok értékesítésébe kezdeni, hogy fedezze az ukrajnai háború költségei miatt megnyúlt hiányt. (Reuters)

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.

Itt a spárga, ette már ma? – a megszokottnál korábban itt a szezon

Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.