Hirdetés
Kezdőlap Hírek Pszichés zavar? A plüssállatokból nem lehet kinőni
No menu items!

Pszichés zavar? A plüssállatokból nem lehet kinőni

A brit felnőttek harmada plüss macival alszik Forrás/Kép/Fotó: sick chirspsee

A felnőttek felének van plüssállata! Egyre több gyártó ismeri fel a célcsoportban rejlő lehetőséget. Szociológusok a jelenség hátterét kutatják.

A maci nélkül sehova!

Medvék, kutyák, majmok textíliából – nem is gondolnánk, hány járja a világot felnőttek társaságában, vagy akár egyedül is. Nem kevesen egy ágyban alszanak velük és odaütetik őket az étkezőasztalukhoz. A többség szégyelli bevallani, ezért csak ritkán hallunk róla, de nem elszigetelt jelenség a mindennapjait plüssállatával megosztó felnőtt. Egy németországi reprezentatív felmérésben a megkérdezettek fele nyilatkozott úgy, hogy ’szereti a plüssállatokat’. Harmaduk rendszeresen magával viszi a gyerekkora óta őrzőt játszótársát utazásaira is. A plüss fanok között nem sokkal több a nő, mint férfi!

Még a kitömött állatok számára is vannak utazási irodák. Forrás/Süddeutsche Zeitung/Fotó: Alex Blajan

A Süddeutsche Zeitung összeállításban név nélkül megszólaló negyvenes urat kedvence minden üzleti útjára elkíséri. Hóbortjával nincs egyedül az ismeretségi körében. „A válása után egy barátom is a plüssök rabja lett.”

Ennek fényében az már csak természetes, hogy a 140 év alapított müncheni manufaktúrából lett legnagyobb német gyártó, a Steiff vezető-designere, Dietmar Simon hús-vér partner helyett mackókkal osztja meg az ágyát.

„Elmondhatom nekik a legféltettebb titkaimat is, amelyeket még szeretteimnek, legbizalmasabb barátaimnak sem mernének.” Jonathan Meese, a nemzetközileg is jegyzett német képzőművész is vall a Süddeutsche Zeitungnak: „A plüssállatkák a legjobb társak. Sosem hűtlenek. A szeretetükért nem várnak semmit. Nagyon fontos szerepet játszanak az életemben.”

Hallgatni arany

Insa Fooken: némelyek visszaképzelik magukat a nyugalmas gyerekkorukba

A textilfigurák puhák, szófogadók és némák. Utóbbi különösen népszerűvé teszi őket a felnőttek körében. Egyre bonyolultabb, zaklatott világunkban a nyugalom szigetei. Nem feleselnek, nem fárasztanak és idegesítenek. Amikor pedig hónapok óta a személyes kapcsolatok korlátozását és távolságtartást várják el, a plüssök még ideálisabb társak lettek.

„Persze mondhatjuk, hogy egy darab textíliáról van szó. Objektíven nézve ez az igazság. De az emberi lélek nem objektív kategória” – magyarázza egy témával foglalkozó pszichológus, Insa Fooken a német napilapnak. A játékállatok kedveltségüket azzal magyarázza, hogy közelséget, melegséget és védelmet szimulálnak, ami természetes szükségletek. „Segítségükkel sokkal könnyebben kielégíthető, mint egy hús-vér partnerre”

Fooken, aki a frankfurti Goethe Egyetem öregedéstudományi professzora, hosszan kutatta a plüssök pszichológiáját. Szerinte a játékállatok alapvetően három funkciót töltenek be a felnőtteknél: Segítségükkel némelyek visszaképzelik magukat a nyugalmas gyerekkorukba, mások esztétikai okokból vonzódnak hozzájuk és végül vannak olyanok, akiknél kommunikációs médium. A tanszékvezető professzor megismert olyan párokat, akik egy plüssállaton keresztül kommunikáltak egymással. Hozzáteszi, hogy a plüss állatkák a gyerekeknél is fontos, de egészen más szerepet töltenek be: Segítik az érzelmi elszakadást a szülőktől és ezzel az önállósodást.

Dietmar Simon, a Steiff vezető-designere szerint a legtöbben a hiányzó melegséget, közelséget, meghittséget pótolják velük.

Bomba üzlet

A gyártók számára a legfontosabb célközönséget továbbra is a gyerekek jelentik. Viszont a magas árkategóriájú termékeknél egyre inkább a felnőttekre koncentrál a marketing. Ebben a szegmensben évek óta dinamikusan növekszenek az eladások.

A Steiff évek óta külön kollekciókat visz a piacra a felnőttek számára: kézzel varrtak, luxusmárkák ruháiba öltöztetettek és nem ritkán Swarovski-kristályokkal díszítettek. A szintén a XIX. század végén alapított bajor gyártó, a Sigikid kollekciójában 80 plüssfigura van kifejezetten felnőttek számára. Mindkét cég vállalja speciális figurák elkészítését is a vevő igényei szerint. A legtöbben megboldogult háziállatukat szeretnék hallhatatlanná tenni textíliából.

Szintén a felnőttekre épít az antik Teddyk piaca. A limitált számban, kézimunkával évtizedekkel ezelőtt készül állatkákért nem ritkán több ezer eurót kell fizetni. A napjainkban készült elsőosztályú plüssfigurák szintén befektetésnek számítanak. Nemrégiben egy Monacoban gyártott Louis Vuitton ruhába öltöztetett medvéjéért egy árverésen 250.000 eurót fizetett a koreai vevő!

A célállomásokon fényképek készülnek a kedvencekről (a kép illusztráció)

Mára a Mr. Beanból ismert geg is valóság lett: Utazási irodák nyaralásokat, körutakat kínálnak a plüssöknek. A célállomásokon fényképek készülnek a kedvencekről. Ezekben gyönyörködnek az otthon maradt gazdik.

Mackó az Eiffel-toronynál, a Taj Mahalnál és az Empire State Building tetején – amit sok felnőtt idő vagy anyagi lehetőség híján nem élhet át, abban az élményben kedvencén keresztül mégiscsak része lesz.

Nincs miért szégyenkezni

Világkörüli utat tenni tartós kapcsolatban élni, gyermeket felnevelni – ez ugyan nem megy a plüssel, de segítenek legalább gondolatban átélni, milyen is lenne mindez. Kínos? Egy olyan világban, ahol normális a mobiltelefonnal beszélgetni sokak számára már nem. „Napjainkban a többségnek nem jelent gondot elismerni, hogy van egy irracionális oldala is” – véli az öregedéstudományi professzor, Insa Fooken.

Ha valakinek nagyobb segítség egy nehéz pillanatban a medvebocsa előtt sírni, egy vita után neki kiönteni a lelkét, mint embertársánakez Fooken szerint önmagában nem pszichés zavar. Sokkal inkább lelki segítség.

A plüssök a testi bajokra is gyógyírt jelenthetnek. Kutatások bizonyítják, hogy textil állatkák ölelgetésének gyulladáscsökkentő hatása van és segít alvászavarok esetén is. Ezért Simon szerint a vásárlást az egészségbiztosítóknak is támogatniuk kellene.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Orbán: három helyett öt százalékkal emelkedik a nyugdíj januártól

Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

Dr. Nagy Károly virológus: magas átoltottság nélkül az omikron variáns is tombolni fog

A nálunk már erőteljesen jelen lévő delta variáns veszélyesebb, mint az omikron, de magas átoltottság nélkül újabb, akár még veszélyesebb mutációkkal is számolni kell – állítja Dr. Nagy Károly, a Semmelweis Egyetemen Orvosi Mikrobiológiai Intézetének volt vezetője.

Az OTP újabb bankot vesz Albániában

Az OTP Bank 55 millió euróért, vagyis mintegy 20 milliárd forintért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát.

Napcore. Harminc ország nyitja egybe közlekedési adatrendszereit

A világ legnagyobb, közlekedési adatplatformok közötti együttműködése jött létre a Napcore projekt elindulásával.

Hírek

Orbán: három helyett öt százalékkal emelkedik a nyugdíj januártól

Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

Napcore. Harminc ország nyitja egybe közlekedési adatrendszereit

A világ legnagyobb, közlekedési adatplatformok közötti együttműködése jött létre a Napcore projekt elindulásával.

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Idén drágább lesz a karácsonyi halászlé

A kedvezőtlen körülmények ellenére nem csökkent jelentősen a tógazdaságok halhozama, így lesz elég hazai hal karácsonyra. Ugyanakkor a halak ára a tavalyihoz képest a takarmányárak növekedését követve várhatóan kis mértékben emelkedni fog - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kormányinfó: a kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, és kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

480 forint alá csökkenthet az üzemanyagok ára a benzinkutakon

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 11 forinttal csökken - közölte a holtankoljak.hu portál.

Nem működött az IKEA online céges felülete – az adatok a kibertámadás után is biztonságban vannak

Olvasóink tegnap jelezték, hogy még este sem működik az IKEA internetes felülete a céges vásárlóknak. Kérdésünkre a cég reagált.

Vezetőváltás a HungaroControlnál

Távozik posztjáról Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. Feladatait átmeneti jelleggel Tóth László, a légi navigációs vállalat igazgatóságának tagja veszi át.

Gazdaság

Az OTP újabb bankot vesz Albániában

Az OTP Bank 55 millió euróért, vagyis mintegy 20 milliárd forintért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

30 milliós bírságot kapott a Signal Biztosító

A kárrendezési folyamatoknál és a befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál feltárt, illetve egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírságot szabott ki a Signal Biztosítóra. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését - közölte a jegybank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom