Hirdetés
Kezdőlap Hírek Pszichés zavar? A plüssállatokból nem lehet kinőni
No menu items!

Pszichés zavar? A plüssállatokból nem lehet kinőni

A brit felnőttek harmada plüss macival alszik Forrás/Kép/Fotó: sick chirspsee

A felnőttek felének van plüssállata! Egyre több gyártó ismeri fel a célcsoportban rejlő lehetőséget. Szociológusok a jelenség hátterét kutatják.

A maci nélkül sehova!

Medvék, kutyák, majmok textíliából – nem is gondolnánk, hány járja a világot felnőttek társaságában, vagy akár egyedül is. Nem kevesen egy ágyban alszanak velük és odaütetik őket az étkezőasztalukhoz. A többség szégyelli bevallani, ezért csak ritkán hallunk róla, de nem elszigetelt jelenség a mindennapjait plüssállatával megosztó felnőtt. Egy németországi reprezentatív felmérésben a megkérdezettek fele nyilatkozott úgy, hogy ’szereti a plüssállatokat’. Harmaduk rendszeresen magával viszi a gyerekkora óta őrzőt játszótársát utazásaira is. A plüss fanok között nem sokkal több a nő, mint férfi!

Még a kitömött állatok számára is vannak utazási irodák. Forrás/Süddeutsche Zeitung/Fotó: Alex Blajan

A Süddeutsche Zeitung összeállításban név nélkül megszólaló negyvenes urat kedvence minden üzleti útjára elkíséri. Hóbortjával nincs egyedül az ismeretségi körében. „A válása után egy barátom is a plüssök rabja lett.”

Ennek fényében az már csak természetes, hogy a 140 év alapított müncheni manufaktúrából lett legnagyobb német gyártó, a Steiff vezető-designere, Dietmar Simon hús-vér partner helyett mackókkal osztja meg az ágyát.

„Elmondhatom nekik a legféltettebb titkaimat is, amelyeket még szeretteimnek, legbizalmasabb barátaimnak sem mernének.” Jonathan Meese, a nemzetközileg is jegyzett német képzőművész is vall a Süddeutsche Zeitungnak: „A plüssállatkák a legjobb társak. Sosem hűtlenek. A szeretetükért nem várnak semmit. Nagyon fontos szerepet játszanak az életemben.”

Hallgatni arany

Insa Fooken: némelyek visszaképzelik magukat a nyugalmas gyerekkorukba

A textilfigurák puhák, szófogadók és némák. Utóbbi különösen népszerűvé teszi őket a felnőttek körében. Egyre bonyolultabb, zaklatott világunkban a nyugalom szigetei. Nem feleselnek, nem fárasztanak és idegesítenek. Amikor pedig hónapok óta a személyes kapcsolatok korlátozását és távolságtartást várják el, a plüssök még ideálisabb társak lettek.

„Persze mondhatjuk, hogy egy darab textíliáról van szó. Objektíven nézve ez az igazság. De az emberi lélek nem objektív kategória” – magyarázza egy témával foglalkozó pszichológus, Insa Fooken a német napilapnak. A játékállatok kedveltségüket azzal magyarázza, hogy közelséget, melegséget és védelmet szimulálnak, ami természetes szükségletek. „Segítségükkel sokkal könnyebben kielégíthető, mint egy hús-vér partnerre”

Fooken, aki a frankfurti Goethe Egyetem öregedéstudományi professzora, hosszan kutatta a plüssök pszichológiáját. Szerinte a játékállatok alapvetően három funkciót töltenek be a felnőtteknél: Segítségükkel némelyek visszaképzelik magukat a nyugalmas gyerekkorukba, mások esztétikai okokból vonzódnak hozzájuk és végül vannak olyanok, akiknél kommunikációs médium. A tanszékvezető professzor megismert olyan párokat, akik egy plüssállaton keresztül kommunikáltak egymással. Hozzáteszi, hogy a plüss állatkák a gyerekeknél is fontos, de egészen más szerepet töltenek be: Segítik az érzelmi elszakadást a szülőktől és ezzel az önállósodást.

Dietmar Simon, a Steiff vezető-designere szerint a legtöbben a hiányzó melegséget, közelséget, meghittséget pótolják velük.

Bomba üzlet

A gyártók számára a legfontosabb célközönséget továbbra is a gyerekek jelentik. Viszont a magas árkategóriájú termékeknél egyre inkább a felnőttekre koncentrál a marketing. Ebben a szegmensben évek óta dinamikusan növekszenek az eladások.

A Steiff évek óta külön kollekciókat visz a piacra a felnőttek számára: kézzel varrtak, luxusmárkák ruháiba öltöztetettek és nem ritkán Swarovski-kristályokkal díszítettek. A szintén a XIX. század végén alapított bajor gyártó, a Sigikid kollekciójában 80 plüssfigura van kifejezetten felnőttek számára. Mindkét cég vállalja speciális figurák elkészítését is a vevő igényei szerint. A legtöbben megboldogult háziállatukat szeretnék hallhatatlanná tenni textíliából.

Szintén a felnőttekre épít az antik Teddyk piaca. A limitált számban, kézimunkával évtizedekkel ezelőtt készül állatkákért nem ritkán több ezer eurót kell fizetni. A napjainkban készült elsőosztályú plüssfigurák szintén befektetésnek számítanak. Nemrégiben egy Monacoban gyártott Louis Vuitton ruhába öltöztetett medvéjéért egy árverésen 250.000 eurót fizetett a koreai vevő!

A célállomásokon fényképek készülnek a kedvencekről (a kép illusztráció)

Mára a Mr. Beanból ismert geg is valóság lett: Utazási irodák nyaralásokat, körutakat kínálnak a plüssöknek. A célállomásokon fényképek készülnek a kedvencekről. Ezekben gyönyörködnek az otthon maradt gazdik.

Mackó az Eiffel-toronynál, a Taj Mahalnál és az Empire State Building tetején – amit sok felnőtt idő vagy anyagi lehetőség híján nem élhet át, abban az élményben kedvencén keresztül mégiscsak része lesz.

Nincs miért szégyenkezni

Világkörüli utat tenni tartós kapcsolatban élni, gyermeket felnevelni – ez ugyan nem megy a plüssel, de segítenek legalább gondolatban átélni, milyen is lenne mindez. Kínos? Egy olyan világban, ahol normális a mobiltelefonnal beszélgetni sokak számára már nem. „Napjainkban a többségnek nem jelent gondot elismerni, hogy van egy irracionális oldala is” – véli az öregedéstudományi professzor, Insa Fooken.

Ha valakinek nagyobb segítség egy nehéz pillanatban a medvebocsa előtt sírni, egy vita után neki kiönteni a lelkét, mint embertársánakez Fooken szerint önmagában nem pszichés zavar. Sokkal inkább lelki segítség.

A plüssök a testi bajokra is gyógyírt jelenthetnek. Kutatások bizonyítják, hogy textil állatkák ölelgetésének gyulladáscsökkentő hatása van és segít alvászavarok esetén is. Ezért Simon szerint a vásárlást az egészségbiztosítóknak is támogatniuk kellene.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az ország, amely három számjegyű inflációval küzd

A zimbabwei inflációs ráta májusban ismét három számjegyűre ugrott, miután a központi bank gyakorlatilag leértékelte a helyi valutát azáltal, hogy új bankközi árfolyamot vezetett be, amelyen a kereskedelem nagy része zajlik majd.

MNB: a háború megbolygatta a magyar bankrendszert, de az egyelőre stabil

Az orosz-ukrán báború átírta a makrogazdaság és a bankrendszer kilátásait, rövid és középtávon is új kockázatok jelentek meg, érdemben megváltozott a működési környezet - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a Stabilitási jelentést ismertetve.

Orosz oligarchától amerikai mágnáshoz kerül a Chelsea

A brit kormány jóváhagyta a Chelsea 4,25 milliárd fontos felvásárlását. A nagy múltú londoni klub Roman Abramovics orosz oligarchától az amerikai mágnás, Todd Boehly vezette konzorcium tulajdonába kerül.

Pénzt kapnak vissza a CIB Bank ügyfelei

A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a CIB Bankot, hogy csaknem 58 millió forint jogtalanul felszámított díjat fizessen vissza ügyfelei számára.

Hírek

Az ország, amely három számjegyű inflációval küzd

A zimbabwei inflációs ráta májusban ismét három számjegyűre ugrott, miután a központi bank gyakorlatilag leértékelte a helyi valutát azáltal, hogy új bankközi árfolyamot vezetett be, amelyen a kereskedelem nagy része zajlik majd.

Orosz oligarchától amerikai mágnáshoz kerül a Chelsea

A brit kormány jóváhagyta a Chelsea 4,25 milliárd fontos felvásárlását. A nagy múltú londoni klub Roman Abramovics orosz oligarchától az amerikai mágnás, Todd Boehly vezette konzorcium tulajdonába kerül.

Így érhet véget az ukrajnai háború Henry Kissinger szerint

Ukrajnának területet kellene átengednie Oroszországnak a háború befejezéséhez - jelentette ki Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumon.

Majomhimlő elleni védőoltást tesztel a Moderna

A Moderna preklinikai vizsgálatokban teszteli a majomhimlő elleni potenciális vakcinákat, mivel a betegség egyre terjed az Egyesült Államokban és Európában.

Háborús veszélyhelyzetet rendelt el a kormány

A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon.

Bővít a magyar Aldi: háromszáz informatikus kerestetik

Megduplázza létszámát Magyarországon az Aldi informatikai szolgáltatásokat végző leányvállalata, az Aldi International IT Services Kft. (AIIS). A vállalat 300 olyan informatikai munkahelyet hoz létre, amelyek jó része otthonról is ellátható feladatokból áll.

Új elnök a Magyar Gépjárműipari Egyesület élén

Krisztián Róbertet, a Magyar Suzuki Zrt. operatív igazgatóját választotta a Magyar Gépjárműipari Egyesület (Mage) elnökévé a szervezet tisztújító közgyűlése. A felügyelő bizottság elnöke Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese maradt.

Az Európai Bizottság a nemzetközileg bizonytalan helyzetben is a fenntarthatóságra biztatja Magyarországot

Az Európai Bizottság közreadta a 2022. évi európai szemeszter tavaszi csomagját, amely támogatást és iránymutatást nyújt a tagállamoknak. A csomag közzététele előtt két évvel kezdte éreztetni hatását a koronavírus-világjárvány, jelenleg pedig teljes erővel folyik az Ukrajna elleni orosz invázió.

Gazdaság

MNB: a háború megbolygatta a magyar bankrendszert, de az egyelőre stabil

Az orosz-ukrán báború átírta a makrogazdaság és a bankrendszer kilátásait, rövid és középtávon is új kockázatok jelentek meg, érdemben megváltozott a működési környezet - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a Stabilitási jelentést ismertetve.

Pénzt kapnak vissza a CIB Bank ügyfelei

A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a CIB Bankot, hogy csaknem 58 millió forint jogtalanul felszámított díjat fizessen vissza ügyfelei számára.

Bankszövetség: ideje kivezetni a kamatstopot

A változó kamatozású lakossági jelzáloghitelekre korábban kamatbefagyasztást rendelt el a kormány, a Magyar Bankszövetség szerint azonban a reális gazdasági növekedés és a versenyképesség érdekében kívánatos a piaci viszonyok visszaállítása - közölte a szervezet.

Megugrottak a SZÉP-kártyás költések – rekordot várnak a kibocsátók

Áprilisban megugrott a SZÉP-kártya költések értéke, az idén rekordot várnak a kártyakibocsátók, amihez a juttatások élelmiszerüzletekben történő felhasználásának július elsejéig történt meghosszabbítása is hozzájárul - közölték a kártyakibocsátók.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom