Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Németország: a támogatás késik, az elégedetlenség egyre nő
No menu items!

Németország: a támogatás késik, az elégedetlenség egyre nő

A járvány miatti újabb boltzárlat bevezetésekor, a gazdaság ismételt  “kómába küldésekor” a kormány nagyvonalú támogatást ígért, de eddig alig fizetett. A bezáratásra ítélt üzletek és éttermek tulajdonosai türelmetlenek. Egyes területek még ígéretet sem kaptak…

Drámai tényeket közölt a Német Szálloda és Éttermi Szövetség (Dehoga) elnöke, amikor azt közölte a közvéleménnyel, hogy 65 ezer tagjukhoz a megígért milliárdos kárpótlásból alig érkezett meg valami. Az ellenzék a kormány „szegénységi bizonyítványáról” beszél.

Ingrid Hartges: „Életművek válnak semmivé”

„Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó” – kezdte a Dehoga elnöke sajtótájékoztatóját. „A kormány azonban nem tartja magát az ígéretéhez” – folytatta Ingrid Hartges. A Merkel-kabinet az üzletek és éttermek novemberi bezáratása bejelentésével egyidőben „gyors és unbürokratikus” támogatásról döntött. 

„Ennek pont az ellenkezője történik” – állítja Hartges. Elmondása szerint az állam sok utánajárás árán, lassan és keveset fizet. „Elkeserítő a helyzet. Életművek válnak semmivé.” A Dehoga felmérése szerint 3.000 tagjuk közvetlenül a csőd előtt áll.  

A szállodák, vendéglátóipari egységek, rendezvényszervezők, sportstúdiók és szépségszalonok nyáron költséges beruházásokkal teljesítettek minden higiéniai előírását. Mégis bezáratták azokat. „Kártalanítást és nem jótékonyságot várunk” – mondta Hartges. Szerinte vállalkozások tízezreinek kellett áldozatot hozniuk, hogy más üzletek és iskolák nyitva maradhassanak. Időközben a kormány utóbbiakat is bezárásra kényszerítette.  

Nagyvonalú ígéretek, kiábrándító valóság

Az először egy hónapra elrendelt lockdown miatt a szállodák, vendéglátóipari egységek, rendezvényszervezők, sportstúdiók és szépségszalonok 2019 novemberi bevétele 75 százalékának megtérítéséről döntött a kormány. A támogatás felső határát cégenként 1 millió euróban határozták meg és ahhoz a feltételhez kötötték, hogy egy vállalkozás bevétel a lockdown hatására legalább 80 százalékkal csökkent. 

A szociáldemokrata pénzügyminiszter, Olaf Scholz 15 milliárd euróra becsülte a novemberre járó támogatás összvolumenét. A lockdown első, január elejéig tartó meghosszabbításakor a kabinet a támogatás további folyósítására tett ígéretet változatlan feltételek mellett. Decemberre – az ilyenkor hagyományosan nagyobb forgalom miatt – 17 milliárd euróval számolt Scholz. A teljesítésük azonban elmaradt.

Akiknek még ígéret sem jutott

Josef Sanktjohanser: “A karácsonyi üzlet gyakorlatilag elmaradt”

A gazdasági kormányzat az üzlettulajdonosoknak először ígéretet sem tett támogatásra, mondván, ők december 19-ig nyitva lehettek. Ennek ellenére a számos restrikció miatt jelentősen visszaesett a boltok forgalma. „A karácsonyi üzlet gyakorlatilag elmaradt” – foglalja össze a helyzetet a Német Kereskedelmi Szövetség (HDE) elnöke. „A ruha-, cipő- és ékszerüzletekben, valamint a játék- és könyvesboltokban, az üzlet helyétől függően, 20 és 60 százalék közötti bevételkiesés volt” – részletezte  Josef Sanktjohanser, a 400 ezer vállalkozást tömörítő egyesület elnöke a Dehogával közösen tartott tájékoztatón. A belvárosok sétálóövezeteiben volt a legnagyobb a visszaesés. „Karácsonyi vásárok és ünnepi hangulat nélkül, amikor zárva voltak a vendéglátóipari egységek, keveseknek volt kedvük a karácsonyi ajándékokat a belvárosokban beszerezni.”    

Már szavakban sincs bőkezűség

A kormány január elején harmadszor is meghosszabbította a lockdown-t. A jelen állás szerint január végégig marad a mesterséges kóma. A 75 százalékos támogatás azonban már nem jár. A kormány csak a fix, a kényszerszünet alatt is jelentkező költségeket akarja megtéríteni. 

Ebből minden, december 19-ével bezárásra ítélt üzlet és szolgáltató részesülne. Feltétéve, hogy a 2020-as bevétele nem érte el az 500 millió eurót. A kormány a bevételkiesés mértékétől függően, a fix kiadások legalább 40, legfeljebb 90 százalékát tervezi megtéríteni 500 ezer euróig.  

„A kormánytagok ígérgetnek, a vállalkozások csődbe mennek.”

Az ellenzék a konzervatív gazdasági miniszter, Peter Altmaier és a szociáldemokrata pénzügyi tárcavezető, Olaf Scholz „szegénységi bizonyítványáról” beszél.

Peter Altmaier szerint a novemberre megígért támogatásokat hamarosan lehet igényelni.

A gazdasági szereplők joggal kételkednek a kormány cselekvőképességében” – mondta a Dehoga sajtótájékoztatóra reagálva Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek frakcióvezetője.Úgy látja, hogy a Merkel-kabinet a gazdasági és az epidemológiai helyzetnek sem ura. „A kormánytagok ígérgetnek, a vállalkozások csődbe mennek. Ez a mai német valóság” – fogalmazott Dietmar Bartsch, a baloldali Linke képviselőcsoportjának vezetője. 

Altmaier a feladat nagyságával és az idő szűkével védekezett. Egyúttal arról tájékoztatott egy sajtóközleményében, hogy „néhány napon belül” üzemképes lesz az internetes oldal, amelyen keresztül a novemberre megígért támogatásokat lehet igényelniA kommüniké a decemberi és a januári pénzek kifizetéséről nem tett említést.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

Elemzők: jól kezdte a kiskereskedelem a negyedik negyedévet

A kiskereskedelmi forgalom várakozásokat meghaladó októberi növekedése biztató kezdetet jelez a negyedik negyedévi GDP-növekedés szempontjából, a szolgáltatószektor mellett továbbra is ez az egyedüli terület, amely érdemi pozitív növekedési hozzájárulást hozhat - kommentálták elemzők a friss kiskereskedelmi adatokat.

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

30 milliós bírságot kapott a Signal Biztosító

A kárrendezési folyamatoknál és a befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál feltárt, illetve egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírságot szabott ki a Signal Biztosítóra. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését - közölte a jegybank.

Hírek

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Idén drágább lesz a karácsonyi halászlé

A kedvezőtlen körülmények ellenére nem csökkent jelentősen a tógazdaságok halhozama, így lesz elég hazai hal karácsonyra. Ugyanakkor a halak ára a tavalyihoz képest a takarmányárak növekedését követve várhatóan kis mértékben emelkedni fog - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kormányinfó: a kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, és kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

480 forint alá csökkenthet az üzemanyagok ára a benzinkutakon

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 11 forinttal csökken - közölte a holtankoljak.hu portál.

Nem működött az IKEA online céges felülete – az adatok a kibertámadás után is biztonságban vannak

Olvasóink tegnap jelezték, hogy még este sem működik az IKEA internetes felülete a céges vásárlóknak. Kérdésünkre a cég reagált.

Vezetőváltás a HungaroControlnál

Távozik posztjáról Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. Feladatait átmeneti jelleggel Tóth László, a légi navigációs vállalat igazgatóságának tagja veszi át.

Emelkedő gázárak. Két tényező áll a drágulás mögött

Októberben a kínálati hiány és a magas kereslet emelte a fölgáz árát - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Új elnök-vezérigazgató a Magyar Bankholding élén

Folytatódik a Magyar Bankholding csoport irányításának egységesítése: Vida Józseftől Barna Zsolt veszi át a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatói feladatait. Az eddigi igazgatósági elnök a jövőben elnök-vezérigazgatóként irányítja a társaságot.

Gazdaság

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

30 milliós bírságot kapott a Signal Biztosító

A kárrendezési folyamatoknál és a befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál feltárt, illetve egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírságot szabott ki a Signal Biztosítóra. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését - közölte a jegybank.

Újabb 20 bázisponttal nőtt az egyhetes betét kamata

Az MNB 3,10 százalékon hirdette meg egyhetes betétjét, vagyis az előző hetinél 20 bázisponttal magasabb kamaton.

Megugrott az amerikai bankok nyeresége

Jelentősen, 35,9 százalékkal nőtt az amerikai bankszektor teljes nyeresége a harmadik negyedévben éves összehasonlításban, ugyanakkor elmaradt a második negyedévvel összevetve.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom