Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Németország: a támogatás késik, az elégedetlenség egyre nő
No menu items!

Németország: a támogatás késik, az elégedetlenség egyre nő

A járvány miatti újabb boltzárlat bevezetésekor, a gazdaság ismételt  “kómába küldésekor” a kormány nagyvonalú támogatást ígért, de eddig alig fizetett. A bezáratásra ítélt üzletek és éttermek tulajdonosai türelmetlenek. Egyes területek még ígéretet sem kaptak…

Drámai tényeket közölt a Német Szálloda és Éttermi Szövetség (Dehoga) elnöke, amikor azt közölte a közvéleménnyel, hogy 65 ezer tagjukhoz a megígért milliárdos kárpótlásból alig érkezett meg valami. Az ellenzék a kormány „szegénységi bizonyítványáról” beszél.

Ingrid Hartges: „Életművek válnak semmivé”

„Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó” – kezdte a Dehoga elnöke sajtótájékoztatóját. „A kormány azonban nem tartja magát az ígéretéhez” – folytatta Ingrid Hartges. A Merkel-kabinet az üzletek és éttermek novemberi bezáratása bejelentésével egyidőben „gyors és unbürokratikus” támogatásról döntött. 

„Ennek pont az ellenkezője történik” – állítja Hartges. Elmondása szerint az állam sok utánajárás árán, lassan és keveset fizet. „Elkeserítő a helyzet. Életművek válnak semmivé.” A Dehoga felmérése szerint 3.000 tagjuk közvetlenül a csőd előtt áll.  

A szállodák, vendéglátóipari egységek, rendezvényszervezők, sportstúdiók és szépségszalonok nyáron költséges beruházásokkal teljesítettek minden higiéniai előírását. Mégis bezáratták azokat. „Kártalanítást és nem jótékonyságot várunk” – mondta Hartges. Szerinte vállalkozások tízezreinek kellett áldozatot hozniuk, hogy más üzletek és iskolák nyitva maradhassanak. Időközben a kormány utóbbiakat is bezárásra kényszerítette.  

Nagyvonalú ígéretek, kiábrándító valóság

Az először egy hónapra elrendelt lockdown miatt a szállodák, vendéglátóipari egységek, rendezvényszervezők, sportstúdiók és szépségszalonok 2019 novemberi bevétele 75 százalékának megtérítéséről döntött a kormány. A támogatás felső határát cégenként 1 millió euróban határozták meg és ahhoz a feltételhez kötötték, hogy egy vállalkozás bevétel a lockdown hatására legalább 80 százalékkal csökkent. 

A szociáldemokrata pénzügyminiszter, Olaf Scholz 15 milliárd euróra becsülte a novemberre járó támogatás összvolumenét. A lockdown első, január elejéig tartó meghosszabbításakor a kabinet a támogatás további folyósítására tett ígéretet változatlan feltételek mellett. Decemberre – az ilyenkor hagyományosan nagyobb forgalom miatt – 17 milliárd euróval számolt Scholz. A teljesítésük azonban elmaradt.

Akiknek még ígéret sem jutott

Josef Sanktjohanser: “A karácsonyi üzlet gyakorlatilag elmaradt”

A gazdasági kormányzat az üzlettulajdonosoknak először ígéretet sem tett támogatásra, mondván, ők december 19-ig nyitva lehettek. Ennek ellenére a számos restrikció miatt jelentősen visszaesett a boltok forgalma. „A karácsonyi üzlet gyakorlatilag elmaradt” – foglalja össze a helyzetet a Német Kereskedelmi Szövetség (HDE) elnöke. „A ruha-, cipő- és ékszerüzletekben, valamint a játék- és könyvesboltokban, az üzlet helyétől függően, 20 és 60 százalék közötti bevételkiesés volt” – részletezte  Josef Sanktjohanser, a 400 ezer vállalkozást tömörítő egyesület elnöke a Dehogával közösen tartott tájékoztatón. A belvárosok sétálóövezeteiben volt a legnagyobb a visszaesés. „Karácsonyi vásárok és ünnepi hangulat nélkül, amikor zárva voltak a vendéglátóipari egységek, keveseknek volt kedvük a karácsonyi ajándékokat a belvárosokban beszerezni.”    

Már szavakban sincs bőkezűség

A kormány január elején harmadszor is meghosszabbította a lockdown-t. A jelen állás szerint január végégig marad a mesterséges kóma. A 75 százalékos támogatás azonban már nem jár. A kormány csak a fix, a kényszerszünet alatt is jelentkező költségeket akarja megtéríteni. 

Ebből minden, december 19-ével bezárásra ítélt üzlet és szolgáltató részesülne. Feltétéve, hogy a 2020-as bevétele nem érte el az 500 millió eurót. A kormány a bevételkiesés mértékétől függően, a fix kiadások legalább 40, legfeljebb 90 százalékát tervezi megtéríteni 500 ezer euróig.  

„A kormánytagok ígérgetnek, a vállalkozások csődbe mennek.”

Az ellenzék a konzervatív gazdasági miniszter, Peter Altmaier és a szociáldemokrata pénzügyi tárcavezető, Olaf Scholz „szegénységi bizonyítványáról” beszél.

Peter Altmaier szerint a novemberre megígért támogatásokat hamarosan lehet igényelni.

A gazdasági szereplők joggal kételkednek a kormány cselekvőképességében” – mondta a Dehoga sajtótájékoztatóra reagálva Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek frakcióvezetője.Úgy látja, hogy a Merkel-kabinet a gazdasági és az epidemológiai helyzetnek sem ura. „A kormánytagok ígérgetnek, a vállalkozások csődbe mennek. Ez a mai német valóság” – fogalmazott Dietmar Bartsch, a baloldali Linke képviselőcsoportjának vezetője. 

Altmaier a feladat nagyságával és az idő szűkével védekezett. Egyúttal arról tájékoztatott egy sajtóközleményében, hogy „néhány napon belül” üzemképes lesz az internetes oldal, amelyen keresztül a novemberre megígért támogatásokat lehet igényelniA kommüniké a decemberi és a januári pénzek kifizetéséről nem tett említést.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A legmérgezőbb medúzáknál a méhek veszélyesebbek Ausztráliában

A méhek a legveszélyesebb mérgesállatok Ausztráliában - derült ki az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet (AIHW) tanulmányából.

BKK-HÉV. Októberig nem kell fizetni a kerékpárokért – hétvégente

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a MÁV-HÉV Zrt. meghosszabbítja októberig a hétvégi díjmentes kerékpárszállítást az arra alkalmas járműveken az aktuális járványhelyzet, valamint a tavasztól megnövekedő biciklis forgalom miatt.

Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók pénteken, miután a munkaügyi minisztérium a foglalkoztatottság erőteljes növekedéséről számolt be februári jelentésében, erősítve azokat a várakozásokat, hogy a masszív fiskális gazdaságösztönzés és a tömeges oltási kampány hatására fellendül a gazdaság.

Uniós biztos: rendben lévő, ha uniós tagországok orosz vagy kínai vakcinát vásárolnak

Rendben van, ha az Európai Unió tagországai meg akarják vásárolni Oroszországból a Szputnyik V, vagy Kínából a Sinopharm nevű koronavírus elleni oltóanyagokat - idézte Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztost a Politico című brüsszeli hírportál.

Hírek

A legmérgezőbb medúzáknál a méhek veszélyesebbek Ausztráliában

A méhek a legveszélyesebb mérgesállatok Ausztráliában - derült ki az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet (AIHW) tanulmányából.

Uniós biztos: rendben lévő, ha uniós tagországok orosz vagy kínai vakcinát vásárolnak

Rendben van, ha az Európai Unió tagországai meg akarják vásárolni Oroszországból a Szputnyik V, vagy Kínából a Sinopharm nevű koronavírus elleni oltóanyagokat - idézte Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztost a Politico című brüsszeli hírportál.

Krokodil nyelt le egy gyereket Indonéziában

Krokodil nyelt le egy nyolcéves kisfiút az Indonéziához tartozó Borneó szigetén - adta hírül a The Sydney News Today online kiadása.

Szálló por. Hat városban veszélyes a levegő

Tovább romlott a levegőminőség a magas szálló por koncentráció miatt, már hat településen veszélyes a levegő.

Pénzmosás? Ghánai bűnbandának segíthetett a 69 éves tolnai asszony

Egy 69 éves naki asszonyt azzal gyanúsítanak, hogy legalább 50 millió forintnyi bűncselekményekből származó összeg tisztára mosásában vett részt - közölte Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Olaszország – Kormánypárti lemondás. A Demokrata Párt főtitkára távozott

Bejelentette lemondását Nicola Zingaretti, a legnagyobb olaszországi baloldali erő...

Hétvége: néhol mínusz 10 fok is lehet

Pénteken hidegfront érkezik, aminek hatására téliesre fordul az idő az első tavaszi hétvégére, még mínusz 10 fok is előfordulhat hajnalban egyes helyeken.

Kamatmentes gyorskölcsön – hétfőtől az MFB Pontokon

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt március 8-tól igényelhetik a vállalkozások az MFB Pontokban - közölte a Magyar Fejlesztési Bank.

Új 5 forintos – íme a győztes terv

A forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából különleges 5 forintos forgalmi érme emlékváltozatokat bocsát ki augusztus 1-jén a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az érmék képi megjelenéséről közönségszavazást tartottak, a győztes Gyuró Mónika pályázata lett.

Két év börtön. Negyven szállodából távozott fizetés nélkül

Jogerősen két év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki fizetés nélkül távozott az ország 40 szállodájából - közölte a törvényszék szóvivője.

Szamosi fémszennyezés. Megbüntették a felelős román céget

Mintegy kilencmillió forintnak megfelelő bírságot rótt ki a romániai vízügyi igazgatóság arra a cégre, amely a Szamost ért nehézfémszennyezésért felelős.

Történelmi mélyponton a román lej

Történelmi mélypontra süllyedt a román lej az euróval szemben: szerdán egy eurót 4,8768 lejen jegyeztek.

Gazdaság

Bővítés. A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön az új korlátozásokkal érintett ágazatoknak is jár

Jelentősen bővül azoknak a vállalkozásoknak a köre, amelyek elsőként igényelhetik a Magyar Fejlesztési Bak (MFB) kamatmentes újraindítási gyorskölcsönét. A módosítás célja, hogy azok a vállalkozások is forráshoz juthassanak, amelyeket a március 8-tól életbe lépő új korlátozó intézkedések kedvezőtlenül érintenek - közölte az MFB.

Megugrott a legnagyobb bankok bevétele

Tíz éve legnagyobb mértékben nőtt a világ 12 legnagyobb befektetési bankjának a bevétele tavaly. Az első negyedévi minimális emelkedést követően a második negyedévben felgyorsult a növekedés, és ez a bővülés kitartott az év végéig.

Jogosulatlanul adott hitelt – százmilliós bírság a fővárosi cégnek

A Magyar Nemzeti Bank 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a budapesti F-hold Kft.-re, és véglegesen megtiltotta, hogy üzletszerűen pénzkölcsönt nyújtson. A jegybank a társasággal szemben büntetőfeljelentést is tett, illetve öt magánszemélyt összesen 7,5 millió forint eljárási bírsággal sújtott.

Széchenyi Kártya Program – meghosszabbított krízishitelek

A Széchenyi Kártya Program kríziskonstrukciói december 31-ig biztosan a vállalkozók rendelkezésére állnak, a kormány ugyanis június 30-ról az év végéig meghosszabbította a hitelek igénybevételi lehetőségét - közölte a programot koordináló KAVOSZ Zrt.

Zöld pénzügyek – MNB: az irány jó, de van hova fejlődni

A járvány ellenére előrelépés történt a zöld pénzügyekben: számos bank dolgozik zöld hitelek bevezetésén, az állam pedig zöld állampapírokat bocsátott ki. Ugyanakkor a fenntartható fejlődési célok szempontjából van hova fejlődni - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Zöld pénzügyi jelentést ismertetve.

Átlépte az 1800 milliárdot az NHP Hajrá

Tavaly áprilisi indulása óta 28 ezer kis- és közepes vállalkozást 1836 milliárd forint forráshoz juttatott a Növekedési Hitelprogram Hajrá - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom