Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Németország: a támogatás késik, az elégedetlenség egyre nő
No menu items!

Németország: a támogatás késik, az elégedetlenség egyre nő

A járvány miatti újabb boltzárlat bevezetésekor, a gazdaság ismételt  “kómába küldésekor” a kormány nagyvonalú támogatást ígért, de eddig alig fizetett. A bezáratásra ítélt üzletek és éttermek tulajdonosai türelmetlenek. Egyes területek még ígéretet sem kaptak…

Drámai tényeket közölt a Német Szálloda és Éttermi Szövetség (Dehoga) elnöke, amikor azt közölte a közvéleménnyel, hogy 65 ezer tagjukhoz a megígért milliárdos kárpótlásból alig érkezett meg valami. Az ellenzék a kormány „szegénységi bizonyítványáról” beszél.

Ingrid Hartges: „Életművek válnak semmivé”

„Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó” – kezdte a Dehoga elnöke sajtótájékoztatóját. „A kormány azonban nem tartja magát az ígéretéhez” – folytatta Ingrid Hartges. A Merkel-kabinet az üzletek és éttermek novemberi bezáratása bejelentésével egyidőben „gyors és unbürokratikus” támogatásról döntött. 

„Ennek pont az ellenkezője történik” – állítja Hartges. Elmondása szerint az állam sok utánajárás árán, lassan és keveset fizet. „Elkeserítő a helyzet. Életművek válnak semmivé.” A Dehoga felmérése szerint 3.000 tagjuk közvetlenül a csőd előtt áll.  

A szállodák, vendéglátóipari egységek, rendezvényszervezők, sportstúdiók és szépségszalonok nyáron költséges beruházásokkal teljesítettek minden higiéniai előírását. Mégis bezáratták azokat. „Kártalanítást és nem jótékonyságot várunk” – mondta Hartges. Szerinte vállalkozások tízezreinek kellett áldozatot hozniuk, hogy más üzletek és iskolák nyitva maradhassanak. Időközben a kormány utóbbiakat is bezárásra kényszerítette.  

Nagyvonalú ígéretek, kiábrándító valóság

Az először egy hónapra elrendelt lockdown miatt a szállodák, vendéglátóipari egységek, rendezvényszervezők, sportstúdiók és szépségszalonok 2019 novemberi bevétele 75 százalékának megtérítéséről döntött a kormány. A támogatás felső határát cégenként 1 millió euróban határozták meg és ahhoz a feltételhez kötötték, hogy egy vállalkozás bevétel a lockdown hatására legalább 80 százalékkal csökkent. 

A szociáldemokrata pénzügyminiszter, Olaf Scholz 15 milliárd euróra becsülte a novemberre járó támogatás összvolumenét. A lockdown első, január elejéig tartó meghosszabbításakor a kabinet a támogatás további folyósítására tett ígéretet változatlan feltételek mellett. Decemberre – az ilyenkor hagyományosan nagyobb forgalom miatt – 17 milliárd euróval számolt Scholz. A teljesítésük azonban elmaradt.

Akiknek még ígéret sem jutott

Josef Sanktjohanser: “A karácsonyi üzlet gyakorlatilag elmaradt”

A gazdasági kormányzat az üzlettulajdonosoknak először ígéretet sem tett támogatásra, mondván, ők december 19-ig nyitva lehettek. Ennek ellenére a számos restrikció miatt jelentősen visszaesett a boltok forgalma. „A karácsonyi üzlet gyakorlatilag elmaradt” – foglalja össze a helyzetet a Német Kereskedelmi Szövetség (HDE) elnöke. „A ruha-, cipő- és ékszerüzletekben, valamint a játék- és könyvesboltokban, az üzlet helyétől függően, 20 és 60 százalék közötti bevételkiesés volt” – részletezte  Josef Sanktjohanser, a 400 ezer vállalkozást tömörítő egyesület elnöke a Dehogával közösen tartott tájékoztatón. A belvárosok sétálóövezeteiben volt a legnagyobb a visszaesés. „Karácsonyi vásárok és ünnepi hangulat nélkül, amikor zárva voltak a vendéglátóipari egységek, keveseknek volt kedvük a karácsonyi ajándékokat a belvárosokban beszerezni.”    

Már szavakban sincs bőkezűség

A kormány január elején harmadszor is meghosszabbította a lockdown-t. A jelen állás szerint január végégig marad a mesterséges kóma. A 75 százalékos támogatás azonban már nem jár. A kormány csak a fix, a kényszerszünet alatt is jelentkező költségeket akarja megtéríteni. 

Ebből minden, december 19-ével bezárásra ítélt üzlet és szolgáltató részesülne. Feltétéve, hogy a 2020-as bevétele nem érte el az 500 millió eurót. A kormány a bevételkiesés mértékétől függően, a fix kiadások legalább 40, legfeljebb 90 százalékát tervezi megtéríteni 500 ezer euróig.  

„A kormánytagok ígérgetnek, a vállalkozások csődbe mennek.”

Az ellenzék a konzervatív gazdasági miniszter, Peter Altmaier és a szociáldemokrata pénzügyi tárcavezető, Olaf Scholz „szegénységi bizonyítványáról” beszél.

Peter Altmaier szerint a novemberre megígért támogatásokat hamarosan lehet igényelni.

A gazdasági szereplők joggal kételkednek a kormány cselekvőképességében” – mondta a Dehoga sajtótájékoztatóra reagálva Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek frakcióvezetője.Úgy látja, hogy a Merkel-kabinet a gazdasági és az epidemológiai helyzetnek sem ura. „A kormánytagok ígérgetnek, a vállalkozások csődbe mennek. Ez a mai német valóság” – fogalmazott Dietmar Bartsch, a baloldali Linke képviselőcsoportjának vezetője. 

Altmaier a feladat nagyságával és az idő szűkével védekezett. Egyúttal arról tájékoztatott egy sajtóközleményében, hogy „néhány napon belül” üzemképes lesz az internetes oldal, amelyen keresztül a novemberre megígért támogatásokat lehet igényelniA kommüniké a decemberi és a januári pénzek kifizetéséről nem tett említést.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban...

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.