Kezdőlap Világgazdaság Németország: a támogatás késik, az elégedetlenség egyre nő
No menu items!

Németország: a támogatás késik, az elégedetlenség egyre nő

A járvány miatti újabb boltzárlat bevezetésekor, a gazdaság ismételt  “kómába küldésekor” a kormány nagyvonalú támogatást ígért, de eddig alig fizetett. A bezáratásra ítélt üzletek és éttermek tulajdonosai türelmetlenek. Egyes területek még ígéretet sem kaptak…

Drámai tényeket közölt a Német Szálloda és Éttermi Szövetség (Dehoga) elnöke, amikor azt közölte a közvéleménnyel, hogy 65 ezer tagjukhoz a megígért milliárdos kárpótlásból alig érkezett meg valami. Az ellenzék a kormány „szegénységi bizonyítványáról” beszél.

Ingrid Hartges: „Életművek válnak semmivé”

„Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó” – kezdte a Dehoga elnöke sajtótájékoztatóját. „A kormány azonban nem tartja magát az ígéretéhez” – folytatta Ingrid Hartges. A Merkel-kabinet az üzletek és éttermek novemberi bezáratása bejelentésével egyidőben „gyors és unbürokratikus” támogatásról döntött. 

„Ennek pont az ellenkezője történik” – állítja Hartges. Elmondása szerint az állam sok utánajárás árán, lassan és keveset fizet. „Elkeserítő a helyzet. Életművek válnak semmivé.” A Dehoga felmérése szerint 3.000 tagjuk közvetlenül a csőd előtt áll.  

A szállodák, vendéglátóipari egységek, rendezvényszervezők, sportstúdiók és szépségszalonok nyáron költséges beruházásokkal teljesítettek minden higiéniai előírását. Mégis bezáratták azokat. „Kártalanítást és nem jótékonyságot várunk” – mondta Hartges. Szerinte vállalkozások tízezreinek kellett áldozatot hozniuk, hogy más üzletek és iskolák nyitva maradhassanak. Időközben a kormány utóbbiakat is bezárásra kényszerítette.  

Nagyvonalú ígéretek, kiábrándító valóság

Az először egy hónapra elrendelt lockdown miatt a szállodák, vendéglátóipari egységek, rendezvényszervezők, sportstúdiók és szépségszalonok 2019 novemberi bevétele 75 százalékának megtérítéséről döntött a kormány. A támogatás felső határát cégenként 1 millió euróban határozták meg és ahhoz a feltételhez kötötték, hogy egy vállalkozás bevétel a lockdown hatására legalább 80 százalékkal csökkent. 

A szociáldemokrata pénzügyminiszter, Olaf Scholz 15 milliárd euróra becsülte a novemberre járó támogatás összvolumenét. A lockdown első, január elejéig tartó meghosszabbításakor a kabinet a támogatás további folyósítására tett ígéretet változatlan feltételek mellett. Decemberre – az ilyenkor hagyományosan nagyobb forgalom miatt – 17 milliárd euróval számolt Scholz. A teljesítésük azonban elmaradt.

Akiknek még ígéret sem jutott

Josef Sanktjohanser: “A karácsonyi üzlet gyakorlatilag elmaradt”

A gazdasági kormányzat az üzlettulajdonosoknak először ígéretet sem tett támogatásra, mondván, ők december 19-ig nyitva lehettek. Ennek ellenére a számos restrikció miatt jelentősen visszaesett a boltok forgalma. „A karácsonyi üzlet gyakorlatilag elmaradt” – foglalja össze a helyzetet a Német Kereskedelmi Szövetség (HDE) elnöke. „A ruha-, cipő- és ékszerüzletekben, valamint a játék- és könyvesboltokban, az üzlet helyétől függően, 20 és 60 százalék közötti bevételkiesés volt” – részletezte  Josef Sanktjohanser, a 400 ezer vállalkozást tömörítő egyesület elnöke a Dehogával közösen tartott tájékoztatón. A belvárosok sétálóövezeteiben volt a legnagyobb a visszaesés. „Karácsonyi vásárok és ünnepi hangulat nélkül, amikor zárva voltak a vendéglátóipari egységek, keveseknek volt kedvük a karácsonyi ajándékokat a belvárosokban beszerezni.”    

Már szavakban sincs bőkezűség

A kormány január elején harmadszor is meghosszabbította a lockdown-t. A jelen állás szerint január végégig marad a mesterséges kóma. A 75 százalékos támogatás azonban már nem jár. A kormány csak a fix, a kényszerszünet alatt is jelentkező költségeket akarja megtéríteni. 

Ebből minden, december 19-ével bezárásra ítélt üzlet és szolgáltató részesülne. Feltétéve, hogy a 2020-as bevétele nem érte el az 500 millió eurót. A kormány a bevételkiesés mértékétől függően, a fix kiadások legalább 40, legfeljebb 90 százalékát tervezi megtéríteni 500 ezer euróig.  

„A kormánytagok ígérgetnek, a vállalkozások csődbe mennek.”

Az ellenzék a konzervatív gazdasági miniszter, Peter Altmaier és a szociáldemokrata pénzügyi tárcavezető, Olaf Scholz „szegénységi bizonyítványáról” beszél.

Peter Altmaier szerint a novemberre megígért támogatásokat hamarosan lehet igényelni.

A gazdasági szereplők joggal kételkednek a kormány cselekvőképességében” – mondta a Dehoga sajtótájékoztatóra reagálva Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek frakcióvezetője.Úgy látja, hogy a Merkel-kabinet a gazdasági és az epidemológiai helyzetnek sem ura. „A kormánytagok ígérgetnek, a vállalkozások csődbe mennek. Ez a mai német valóság” – fogalmazott Dietmar Bartsch, a baloldali Linke képviselőcsoportjának vezetője. 

Altmaier a feladat nagyságával és az idő szűkével védekezett. Egyúttal arról tájékoztatott egy sajtóközleményében, hogy „néhány napon belül” üzemképes lesz az internetes oldal, amelyen keresztül a novemberre megígért támogatásokat lehet igényelniA kommüniké a decemberi és a januári pénzek kifizetéséről nem tett említést.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bomba lehetőségeket rejt még az élelmiszeripar az agrárminisztérium szerint

A kormány hatalmas lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, ezért emelte...

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő...

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy...

Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium közzé tette...

Hírek

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Újabb drágulás jön, péntek előtt érdemes tankolni

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, a gázolaj ára pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat.

Gazdaság

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő online számlák száma. Ezt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára mondta az MTI-nek....

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már...

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.