Hirdetés
Kezdőlap Kül-hon Nemzeti Újrakezdés Program: kétmilliárd a külhoni magyar szervezetek támogatására
No menu items!

Nemzeti Újrakezdés Program: kétmilliárd a külhoni magyar szervezetek támogatására

Potápi Árpád János

Megszületett a döntés a Nemzeti Újrakezdés Program II. pályázatairól. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kifejtette: Magyarország Kormánya 2011-től biztosítja a külhoni magyar szervezetek működésének, fejlesztésének, eszközbeszerzésének, illetve rendezvényeinek és programjainak pályázatok keretében történő támogatását.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a 2021-ben a korábban több program részeként nyújtott támogatásokat és pályázati kiírásokat Nemzeti Újrakezdés Program néven egyesítette, melyben hat – oktatási, kulturális, egyházi, sport, ifjúsági, cserkész- és közösségi, valamint diaszpóra – alprogram szerepel.

A program keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság – az előző esztendőhöz hasonlóan – a 2022-es évre is két pályázatot hirdetett meg a BGA Zrt.-n keresztül 2021. november 25-én, amelyre azon külhoni magyar szervezetek jelentkezhettek, amelyek a magyarság összetartozása és szülőföldön való boldogulása szempontjából meghatározó tevékenységet folytatnak.

A külhoni magyar szervezetek:

 • a 2022. évi Nemzeti Újrakezdés Program I. pályázati kiírás keretében működésre, fejlesztésre és eszközbeszerzés megvalósítására,
 • a 2022. évi Nemzeti Újrakezdés Program II. pályázati kiírás keretében programjaik és rendezvényeik megvalósítására

nyújthattak be pályázatot.

Mindkét pályázatot a fenti 6 alprogramhoz illeszkedve hirdettük meg (oktatási, kulturális, egyházi, sport, ifjúsági, cserkész- és közösségi, valamint diaszpóra alprogram).

Nemzeti Újrakezdés Program I. – „Külhoni szervezetek működésének, fejlesztéseinek és eszközbeszerzéseinek támogatása”

Az első pályázati kiírás – a Nemzeti Újrakezdés Program I. – „Külhoni szervezetek működésének, fejlesztéseinek és eszközbeszerzéseinek támogatása” című pályázati kiírás teljes támogatási keretösszege 1 milliárd 500 millió forint volt. Az egy pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 300 ezer forinttól 5 millió forintig terjedt.

A pályázati kiírásra 2021. november 25-től 2021. december 30-ig lehetett pályázatot benyújtani a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer online felületén. A pályázatok megvalósítási időszaka a 2022. január 1. és 2022. december 31. közötti időszak, a pénzügyi és szakmai beszámoló benyújtására előírt határidő 2023. január 30.

Eredmények

A pályázati kiírásra összesen 2 473 db pályázat érkezett be. Az összes beérkezett pályázatból 25 db pályázat minősült érvénytelennek. A pályázati keretösszegre is tekintettel az érvényes pályázatok 56,6 %-a, azaz 1 385 darab pályázat nyert támogatást. Az érvényes pályázatok támogatási igénye több mint hatszorosa volt a rendelkezésre álló keretösszegnek, ebből látszik, hogy rendkívül nagy volt az érdeklődés.

RégióDöntésre felterjesztett pályázatokTámogatásra javasolt pályázatok
Beérkezett pályázatok száma

(db)

Érvényes pályázatok száma

(db)

Érvényes pályázatokban igényelt támogatási összeg (Ft)Pályázatok száma

(db)

Javasolt támogatási összeg

(Ft)

Erdély1 2541 2454 818 901 790706568 000 000
Felvidék4994921 792 325 543253198 000 000
Kárpátalja225223938 235 410108126 000 000
Muravidék302999 430 5602629 000 000
Drávaszög333289 326 8803134 000 000
Vajdaság260258835 605 58195145 000 000
Diaszpóra172169710 315 217166400 000 000
Összesen2 4732 4489 284 140 9811 3851 500 000 000

 

A javasolt támogatási összeg régiók szerinti megoszlását az alábbi ábra szemlélteti:

A Nemzeti Újrakezdés Program II. – „Külhoni szervezetek programjainak és rendezvényeinek támogatása” című pályázati kiírás

A második pályázati kiírás – a Nemzeti Újrakezdés Program II. – „Külhoni szervezetek programjainak és rendezvényeinek támogatása” című pályázati kiírás teljes támogatási keretösszege 500 millió forint. Az egy pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 300 ezer forinttól egymillió forintig terjedhet.

A pályázati kiírásra 2021. november 25-től 2022. január 14-ig lehetett pályázatot benyújtani a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer online felületén. A pályázatok megvalósítási időszaka a 2022. január 1. és 2022. december 31. közötti időszak, a pénzügyi és szakmai beszámoló benyújtására előírt határidő 2023. január 30.

A pályázati kiírásra összesen 2 312 db pályázat érkezett be. Az összes beérkezett pályázatból 56 db pályázat minősült érvénytelennek. Nyertes pályázatok száma: 987 db (42,7%).

A két felhívás keretében tehát összesen 2 milliárd Ft támogatást nyújtunk a magyarság megmaradását szolgáló külhoni magyar szervezeteknek. Ebből összesen 2372 projekt, cél valósul meg (ennyi a két felhívás keretében a nyertes pályázatok száma).

 A II. kiírás esetében rendkívüli döntést hoztunk:

Az a döntés született, hogy a háborús helyzetre tekintettel a kárpátaljai régióra rendelkezésre álló 42 millió Ft-os keretet humanitárius-karitatív célú támogatásokra különítjük el (a Kárpátalján tevékenykedő egyházi és civil szervezetek támogatására). Az elkülönített keretet a Kárpátalján tevékenykedő egyházi és civil szervezetek felmerülő humanitárius célú támogatására fogjuk felhasználni.

Emellett az I. kiírás pályázatainak elbírálása során is külön figyelmet fordítottunk a szociális-karitatív célú pályázatok támogatására. A Kárpátaljának előirányzott 126 millió forintos keretösszegből 26,9 millió forint támogatás lett megítélve 25 humanitárius és karitatív célú pályázatra. Ez a pályázati támogatási összeg 21,3 százaléka, amelynek célja többek között a kárpátaljai történelmi egyházak és civil szervezetek által működtetett karitászok, ingyenkonyhák és egyéb humanitárius célú programok támogatása.

A két felhívással tehát összesen 68,9 millió Ft-ot fordítunk humanitárius-karitatív célokra, amellyel a Kárpátalján maradt magyarokat és a belső-ukrajnai menekülteket fogjuk segíteni.

Néhány példa:

 • Ungvári Szent György Caritas szociális-karitatív tevékenységének támogatása (ingyenkonyha, idősek ellátása)
 • Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat programjainak támogatása
 • Derceni Református Egyházközség az Egyházközség szociális és karitatív intézményeinek működése és fejlesztése
 • Szent Panteleimon Karitász működése, eszközbeszerzése (orvosi eszközök beszerzése, ingyenkonyha, tartósélelmiszer)
 • Kárpátaljai Keresztyén Diakóniai Jótékonysági Alapítvány a Kárpátaljai Keresztyén Otthoni Beteggondozói Szolgálat működésének támogatása

További példák a humanitárius célokon kívül:

 • A csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola eszközbeszerzésének támogatása
 • A Romániai Magyar Mezőgazdászok Egyesületének eszközbeszerzési támogatása
 • A székelyudvarhelyi Református Kollégium könyvtárának eszközbeszerzési támogatása
 • A nagyváradi Léda Ház tetőszerkezetének és homlokzatának felújítása
 • A Csíki Székely Múzeum eszközbeszerzése
 • A kaposkelecsényi Tájház és közösségi tér működtetése
 • A füleki KULTFESZT támogatása
 • A Maradéki Református Óvoda épületének befejezése
 • A bácskossuthfalvi iskola eszközbeszerzésének támogatása
 • Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör működési költségei
 • Nemzeti értékeink megőrzése, ápolása Tornyoson
 • A palicsi Palics Magyar Művelődési Egyesület eszközfejlesztése
 • A kárpátaljai magyar oktatás fejlődésének segítése Ungváron
 • A Munkácsi Református Egyházközség templomudvarának helyreállítása
 • Kórógy Magyar Hagyományőrző egyesület eszközbeszerzésének és működésének támogatása.
 • A Vukovári Magyar Ház korszerűsítése és az egyesület működése
 • Lendva – Múzeumi eszközök és kiadványok a magyar nemzetiségi program megvalósításához
 • A Washingtoni Magyar Iskola Hungarian Academy működésének támogatása
 • A washingtoni Kossuth Ház működési kiadásainak támogatása;
 • A New Brunswick-i Széchenyi Magyar iskola eszközfejlesztésének és működésének támogatása
 • A Müncheni Magyar Intézet Egyesület működésének és eszközbeszerzésének támogatása
 • A nagyváradi Szent László Napok gyermekprogramjai
 • A Brassói Magyar Napok megszervezése
 • Nagyszeben – XIII. HUNGARIKUM Napok
 • Tulipános tábor pedagógusoknak Búcson
 • BODROGFeszt Királyhelmecen
 • Hagyományőrző nyári játékok – Adorján

Az elmúlt 12 év során céljainkat sosem Budapestről, hanem mindig a külhoni magyarsággal közösen határoztuk meg

A külhoni magyarság számára fontos célok mögé a magyar kormány odaáll és támogatja azokat.

A Nemzeti Újrakezdés Program célja is az, hogy a külhoni magyarság minden olyan kulcsfontosságú területen, amely megmaradását segíti – oktatás, kultúra, közösségi élet – forrásokhoz, támogatáshoz tudjon jutni.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

A kutatók találtak egy növényt, amely megél a holdi talajon

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apollo-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.

Óriásdarazsak inváziójára kell készülni Magyarországon

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

Hírek

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Óriásdarazsak inváziójára kell készülni Magyarországon

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

A magyar ellenállás miatt elhalasztják az uniós olajembargót?

Az Európai Unió egyes országai szerint ideje megfontolni az orosz olaj betiltásának elhalasztását, ha a blokk vezetése nem tudja meggyőzni Magyarországot az embargó támogatásáról. Erre azért lehet szükség, hogy a javasolt szankciócsomag többi részét mielőbb életbe léptethessék.

Jerome Powell marad a Federal Reserve élén

Az amerikai szenátus megerősítette Jerome Powell második mandátumát az Egyesült Államok központi bankjának szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer, a Fed élén.

Finnország nagyobb biztonságot akar, haladéktalanul belépne a NATO-ba

Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök kijelentette, hogy Finnországnak "haladéktalanul" kérelmeznie kell a NATO-csatlakozást.

Észak-Korea lezárt – a párt elismerte, hogy az országban megjelent a koronavírus

Kim Dzsong Un elrendelte az összes észak-koreai város lezárását, miután a kommunista állam először elismerte, hogy a koronavírus megjelent a határain belül.

Ennyibe kerülne péntektől az üzemanyag az ársapka nélkül

Pénteken tovább csökken a gázolaj beszerzési ára, a csökkenés mértéke bruttó 12 forint. A benzin esetében a hét második felében már nem lesz változás.

Gazdaság

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött az MNB monetáris tanácsa

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,40 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,40 százalékra emeléséről - olvasható az ülés rövidített jegyzőkönyvében.

Javította a magyar Raiffeisen osztályzatát a Moody’s

Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service. Elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).

Az MNB az infláció gyorsulásáról: minden drágult

Az előző hónaphoz képest az infláció 1,0 százalékponttal emelkedett, amit elsősorban a maginflációs tételek árindexének 1,2 százalékpontos emelkedése magyaráz. Ehhez mindhárom termékcsoport áremelkedésének gyorsulása hozzájárult - állapította meg a jegybank.

Megjelentek a profik, bezuhant a bitcoin árfolyama

A bitcoin árfolyama a novemberi csúcsának felére, 34 ezer dollár alá esett a hétvégén. A többi kriptovaluta is több százalékot zuhant a napokban. Az ok látszólag egyszerű.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom