Hirdetés
Kezdőlap Hírek Nőtt a hosszabb távra rögzített kamatozású lakáshitelek súlya
No menu items!

Nőtt a hosszabb távra rögzített kamatozású lakáshitelek súlya

Októberben a háztartások által felvett új lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatója enyhén emelkedett, a szerződések értéke kismértékben csökkent az előző hónaphoz képest – jelentette hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. Előbbit részben az éven túli kamatfixálású hitelek növekvő súlyával magyarázza az MNB.

Az októberben kötött új lakáscélú hitelek kamatfixálásának átlagos hossza 92 hónap volt, míg csak az éven túl rögzített kamatozású hiteleké 99 hónap.

A lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója 5,22 százalék volt, 15 bázisponttal több az előző havinál és 69 bázisponttal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve. Az egy évnél hosszabb, de legfeljebb 5 évre rögzített kamatozású lakáshiteleknél azonban egy év alatt csak 10 bázisponttal emelkedett a hitelköltség mutató, a tíz évesnél hosszabb időre rögzített kamatú hiteleknél pedig 17 bázispont volt az emelkedés, 5,07, illetve 5,80 százalékra. Az 5-10 évre rögzített kamatozású lakáshitelek pedig 43 bázisponttal olcsóbbak lettek és az MNB adatai szerint októberben 5,50 százalékos volt az átlagos hitelköltség mutató. A változó, vagy legfeljebb egy évre rögzített kamatozású lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatója 23 bázisponttal nőtt tavaly október óta és 3,52 százalékon állt.

Októberben 77,7 milliárd forint értékben kötöttek új lakáscélú hiteleket a háztartások, ami 5 hónapja a legalacsonyabb összeg, ennek azonban csaknem fele, 36 milliárd forint az 5-10 évre rögzített kamatozású hitel volt, háromszor annyi, mint egy évvel korábban.

Az októberben felvett fogyasztási hitelek összege októberben 58 milliárd forintra rúgott, ami 45 százalékkal több az egy évvel korábbi 40,0 milliárd forintnál, miközben az átlagos hiteldíj mutató 105 bázisponttal 12,18 százalékosra csökkent. Az októberben felvett  személyi hitelek összege 40,5 milliárd forintot tett ki, 13 milliárddal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az átlagos hitelköltség pedig 94 bázisponttal 13,70 százalékosra mérséklődött, de 12 bázisponttal magasabb a szeptemberinél. (MTI)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Kovács Árpád: a globális blokkolópontok, a tömbösödés ártanak. Az ukrajnai béke üzletté formálódhatna.

Az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus, a közvetlen, szinte jóvátehetetlen károk mellett azért is komoly veszteséget jelent a világgazdaságnak, mert nyomukban megjelentek a világkereskedelmet veszélyeztető blokkolópontok, felerősödött a tömbösödés, ami egyfajta „vasfüggönyt” hozhat létre az európai kontinensen.

Akkumulátor-ökoszisztéma

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...