Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Olajfelhasználás: néhány éven belül itt a fordulópont?
No menu items!

Olajfelhasználás: néhány éven belül itt a fordulópont?

Már 2030 előtt túllendül a csúcsponton a világ olajfelhasználása a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb középtávú olajpiaci jelentése szerint.

Az IEA kalkulációi szerint a globális olajfelhasználás 2028-ra napi 105,7 millió hordóra emelkedik, majd onnantól kezdve csökkenésnek indul. A 2028-as olajfelhasználás így mintegy hat százalékkal haladja majd meg a 2022-est, a növekedés üteme így lassúbb lesz a korábban becsültnél és hamarabb is billen át a csúcsponton.

Az idei olajfelhasználás napi 2,4 millió hordóval haladja majd meg a tavalyit, a 2028-as pedig már csak napi 400 ezerrel az előző évit.

A közlekedési célú olajfelhasználás már 2026-ban túljut a csúcsponton. Az olajfelhasználás növekedési lendületét egyre nagyobb arányban a petrokémia nyersanyagigénye tartja majd fenn.

Az átállás a tiszta energiára épülő gazdaságra egyre gyorsul, és az elektromobilitás, az energiahatékonyság és más technológiák gyors fejlődésének köszönhetően a globális olajkereslet már ebben az évtizedben túljut a csúcsponton” – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

Az olajtermelőknek szoros figyelemmel kell követniük a változások egyre gyorsuló ütemét és a rendezett átmenet biztosítása érdekében ehhez kell igazítaniuk beruházási döntéseiket” – tette hozzá.

Az olaj- és gázfeltárási, -kitermelési és -feldolgozási beruházások 2015 óta a legmagasabb szintre 528 milliárd dollárra emelkednek az idén, ami 11 százalékos növekedésnek felel meg a 2022-eshez képest. A beruházási összeg még a költséginfláció figyelembe vételével is elegendő az IEA-jelentésben vizsgált időszakra jelzett kereslet kielégítéséhez. A nettó zéró kibocsátásra törekvő gazdaságpolitikai környezetben azonban már kétséges a megtérülése.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban

Hétfőn újabb fontos állomásához érkezett a program, megkezdődött a támogatói okiratok kiküldése. Ennek birtokában szükség esetén már előleg is igényelhető.

Márciustól újra nyitva a bécsi Hundertwasser Múzeum

Bő fél éves felújítást követően márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum.

Hírek

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Gazdaság

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását

Futballstadionban értekeztek a pénzügyminiszterek

Az elmúlt 20 évben egyre inkább nyílik az az olló, ami az amerikai gazdaság, az ázsiai gazdaságok versenyképessége és Európa versenyképessége között van, ráadásul Európa rovására.

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.