Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Önkéntes kamatplafon: most is elérhető 8,5 százalék alatti THM
No menu items!

Önkéntes kamatplafon: most is elérhető 8,5 százalék alatti THM

Illusztráció: Bigstock

A kormány október 9-e után önkéntes kamatplafon bevezetését kéri a bankoktól, de a lakáshitelek esetében javasolt 8,5 százalékos maximum THM szint viszont már most is elérhető a piacon.

Vincze Krisztián, a GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat ügyvezető tulajdonosa elmondta, a bankok hivatalos hirdetményi árai még valóban magasabbak a most előirányzott kamatplafonnál, a hitelközvetítők által elérhető konstrukcióknál viszont már a 7 százalékot is súrolhatják a kamatok.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a héten jelentette be, hogy jövő hétfőtől az újonnan szerződött hitelek esetében mind a vállalati, mind pedig a lakossági hitelpiacon egy önkéntes banki kamatplafon kialakítására kérték fel az intézményeket, amely szint alatt fokozott verseny indulhat a pénzügyi szervezetek között.

A miniszter álláspontja szerint a kamatplafon maximális mértékét az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintnél, a lakossági lakáscélú hitelek esetében pedig 8,5 százalékos THM szintnél érdemes meghatározni, amely mind a hirdetményekre, mind pedig a szerződéses szintekre egyaránt vonatkozik.

Vincze Krisztián, a GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat ügyvezető tulajdonosa elmondta, a bankok nagy része várhatóan tartja majd magát a kormányzati elvárásokhoz, már csak azért is, mert nemrégiben a bankadó emelését is belengette a kabinet. Erre utal továbbá, hogy a Bankszövetség közölte, partner a gazdaságfejlesztésben, és az önkéntes kamatplafon bevezetésére vonatkozó javaslatra támogatólag felhívják tagbankjaik figyelmét.

Vincze Krisztián ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy különbséget kell tenni a bankok hivatalos hirdetményi árai között, és egy hitelközvetítő által elérhető, egyedi kedvezményektől hemzsegő konstrukció között.

„Vannak olyan hitelszerződések, amik nem felelnek meg jelenleg a 8,5 százalék THM-plafonnak, de országos hálózatunkban az ügyletek 80 százaléka már régen a szint alatt van. Hónapok óta nem találkozunk nagy számban ilyen magas kamatokkal, hiszen olyan egyedi kedvezményeket tudunk kialkudni, amik a 7 százalékhoz közelítenek” – mutatott rá.

A GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat ügyvezető tulajdonosa azzal folytatta, a kevésbé jó paraméterű, alacsonyabb jövedelemmel rendelkező vagy alacsonyabb hitelösszeget igénylő ügyfeleknél fordulhat elő jelentősebb arányban, hogy 8,5 százaléknál magasabb a kamat, de ez is inkább a bankok hivatalos hirdetményei árai szerint. Egy 30 millió forint feletti hitelnél ez szinte elképzelhetetlen már most is, tette hozzá

A bankok a kormány kérésének megfelelően önkéntes kamatplafont vezetnek be, akkor akár 7 százalék alá is kúszhatnak a kamatok hamarosan. Ennek oka, hogy a hitelközvetítők mindig a hirdetményi árakhoz képest tudnak kedvezményeket kialkudni, ami milliókban mérhető árengedményt jelent.

Vincze Krisztián végezetül emlékeztetett, a Független Pénzügyi Közvetítők Országos Szövetsége, mint a hazai lakáshitelezés közel 50%-ában aktív szerepet játszó szakmai szervezet kidolgozta részletes javaslatait, mely jelentős szerepet kaphat az elmúlt 20 év mélypontjához közelálló, a gazdasági növekedést is negatívan érintő hitelvolumenek élénkítésében, melyek megvalósulása leginkább a hiteligénylő ügyfelek érdeke, hiszen a kényelmi szempontokon túl a futamidő egésze alatt akár milliókban mérhető árelőnyt jelent a számukra. Hét pontjuk a hitelezés élénkítésére:

Hitelezéshez elengedhetetlen adatbázisokhoz (KHR, jövedelem…stb), rendszerekhez történő hozzáférés biztosítása a folyamat aktív résztvevői számára

Közjegyzői folyamat és díjazás változtatása a hitelfelvételnél,
Hiteligénylés digitális aláírással,
Egységes szerkezetű hitel termékhirdetmények,
CSOK és kapcsolódó támogatott hitel: teljeskörű előminősítés,
Hitelkiváltások könnyítése,
Bankok közötti árazási versenyt csökkentő tényezők felszámolása.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Erősödött kedd reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

A brit gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsonyabb, mint az ő szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb részében.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.