Hirdetés
Kezdőlap Fogyasztóvédelem Online pénzügyi szolgáltatások: szigorúbb szabályok jönnek
No menu items!

Online pénzügyi szolgáltatások: szigorúbb szabályok jönnek

Az Európai Bizottság elfogadta a fogyasztói pénzügyi szolgáltatások távértékesítéssel történő forgalmazására vonatkozó jelenlegi uniós szabályok reformját, amelyek a távértékesítés útján értékesített pénzügyi szolgáltatásokra vonatkoznak. A javaslat erősíteni fogja a fogyasztói jogokat, és előmozdítja a pénzügyi szolgáltatások határokon átívelő nyújtását az egységes piacon. Ez a piac jelentősen fejlődött, tekintettel az ágazat általános digitalizációjára és a szabályok első, 2002-es bevezetése óta kifejlesztett új típusú pénzügyi szolgáltatásokra. Ezeket a fejleményeket tovább erősítette a Covid-járvány hatása, amely nagymértékben hozzájárult az online tranzakciók számának növekedéséhez.

Věra Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős alelnök így nyilatkozott: „Egyre több fogyasztó fordul az online szolgáltatások felé a pénzügyek terén is, ami jó dolog. Ugyanakkor gondoskodnunk kell arról is, hogy a játékszabályok lépést tartsanak a legújabb fejleményekkel. A fogyasztóknak egyértelmű tájékoztatásra és biztonsági hálóra van szükségük, ha valamilyen probléma merül fel.”

A jogérvényesülésért felelős biztos, Didier Reynders hozzátette: „Mivel a pénzügyi szolgáltatások világa folyamatosan fejlődik, a szabályainknak is lépést kell tartaniuk ezzel: ez ilyen egyszerű. Az elmúlt húsz évben a digitalizáció és az új pénzügyi termékek megsokszorozódása alapvetően átalakította ezt az ágazatot, és a Covid-válság által a közelmúltban bevezetett kijárási korlátozások azt bizonyítják, hogy az online igénybe vehető pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó hatékonyabb és naprakészebb szabályozási keret fontosabb, mint valaha. Bár a kockázatok és a kihívások eltérőek lehetnek, a figyelem középpontjában mindig a fogyasztók biztonsága áll.”

Az uniós szabályok korszerűsítése

A belső piacon a pénzügyi szolgáltatások nyújtásának előmozdítása és a magas szintű fogyasztóvédelem biztosítása érdekében a javaslat több területen is intézkedéseket vezet be.

  • A távollevők között kötött pénzügyi szolgáltatási szerződések esetében könnyebben lehet majd élni a 14 napos elállási joggal: e jog gyakorlásának megkönnyítése érdekében a kereskedőknek az elektronikus úton történő értékesítéskor biztosítaniuk kell a vásárlástól való elállás lehetőségének gombját. A kereskedő továbbá köteles értesítést küldeni az elállási jogról, ha a szerződéskötést megelőző tájékoztatás a szerződés megkötése előtt kevesebb mint egy nappal érkezik meg.
  • Egyértelmű szabályok arra vonatkozóan, hogy mit kell tartalmaznia a szerződéskötést megelőző tájékoztatásnak, valamint hogyan és mikor kell azt rendelkezésre bocsátani: a javaslat korszerűsíti a szabályokat, például az elektronikus kommunikáció tekintetében, és arra kötelezi az eladót, hogy bizonyos információkat előzetesen adjon meg, ideértve például a kereskedő e-mail-címét, az esetleges rejtett költségeket vagy a pénzügyi szolgáltatással kapcsolatos kockázatokat. Az információkat jól láthatóan fel kell tüntetnie a képernyőn, és szabályok fognak vonatkozni a felugró ablakok vagy többrétegű linkek információszolgáltatás céljából történő használatára. Az új szabályok azt is biztosítani fogják, hogy a fogyasztónak elegendő idő álljon rendelkezésére a kapott információk megértéséhez, legalább egy nappal a tényleges aláírás előtt.
  • A fogyasztók védelmét szolgáló különös szabályok a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó szerződések online megkötésekor: a pénzügyi szolgáltatási szerződések értelmezése összetett lehet, különösen akkor, ha a szerződő felek közötti egyeztetésekre online került sor. A javaslat arra kötelezi a kereskedőket, hogy méltányos és átlátható online rendszereket hozzanak létre, és megfelelő magyarázatot adjanak az online eszközök (pl. RoboAdvice vagy csevegőablakok) használatakor. A szabályok azt is lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy emberi beavatkozást kérjenek, ha az ilyen online eszközökkel való interakció számukra nem teljesen kielégítő.
  • Jogérvényesítés: a javaslat támpontokat ad az illetékes hatóságoknak. A távollevők között kötött pénzügyi szolgáltatási szerződésekre súlyosabb szankciókat kell alkalmazni a határokon átnyúló kiterjedt jogsértések esetén, az éves forgalom legalább 4%-ának megfelelő maximális szankcióval.
  • Teljes harmonizáció az egész belső piacon egyformán magas szintű fogyasztóvédelem biztosítása érdekében: a javaslat teljes körű jogharmonizációt vezet be, és hasonló szabályokat állapít meg valamennyi szolgáltatóra vonatkozóan a tagállamokban.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető

Megduplázta árbevételét 2023-ban a Hotel & More Group független szállodaüzemeltető, mely cégcsoport a következő években nemzetközi hotel brandekkel is erősít.

A sikeres üzletek Budapest melletti szállodája

Budapesttől kevesebb mint félórányi autóútra, a romantikus szépségű Zsámbéki-medencében...

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Nekik sikerült? – Kilakoltatások elkerülése Bécsben

Az osztrák főváros lakásügynökségénél külön csapat, úgynevezett case managerek foglalkoznak a rossz szociális helyzetben lévő, jelentős lakbérhátralékot felhalmozó bérlőkkel.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.