Kezdőlap Világgazdaság Peking hajlandó együttműködni Moszkvával a világ igazságosabbá tételéért
No menu items!

Peking hajlandó együttműködni Moszkvával a világ igazságosabbá tételéért

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping 2017-ben. Hamarosan újra találkoznak egymással. Fotó: Wikimedia Commons

Kína hajlandó együttműködni Oroszországgal, hogy a globális rendet “igazságosabb és ésszerűbb irányba” tereljék – mondta Peking vezető diplomatája, hangsúlyozva a két nemzet kapcsolatainak mélységét.

Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin elnök vezetése alatt “a két ország közötti kapcsolat mindig is jó úton haladt, és mindkét fél határozottan támogatja egymást az alapvető érdekeiket érintő kérdésekben” – mondta Jang Csie-csi Andrej Gyenyiszov orosz nagykövetnek hétfői pekingi találkozóján.

A kínai fél kész együttműködni az orosz féllel a két ország közötti magas szintű stratégiai együttműködés folyamatos megvalósítása, a közös érdekek védelme és a nemzetközi rend igazságosabb és ésszerűbb irányba történő fejlődésének előmozdítása érdekében” – fejtette ki Jang Csie-csi a kínai külügyminisztérium közleménye szerint.

Hszi a héten Kazahsztánba és Üzbegisztánba tervez utazni, ez lesz az első külföldi útja a járvány két évvel ezelőtti kezdete óta. Üzbegisztán ad otthont csütörtökön és pénteken a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozójának, ami lehetőséget ad neki arra, hogy először találkozzon személyesen Putyinnal azóta, hogy Moszkva februárban megkezdte ukrajnai invázióját – számolt be a Bloomberg.

Kína igyekezett semleges félként feltüntetni magát az orosz háborúban, annak ellenére, hogy Hszi hetekkel a támadás előtt kijelentette, hogy “nincsenek határok” a Putyinnal való partnerségben. Bár Peking nem bírálta kifejezetten a háborút, vezetői elkerülték azt is, hogy szankciókönnyítést vagy katonai szállítmányokat nyújtsanak Oroszországnak.

Az autók, televíziók és okostelefonok kínai exportja segített Oroszországnak betölteni az űrt, amikor a külföldi márkák elmenekültek. A második negyedévben Oroszország új autóimportjának 81%-a kínai volt, és a Xiaomi adta el a legtöbb okostelefont az országban.

A Hszi-Putyin-találkozó a Peking és Moszkva közötti diplomáciai tevékenység elmúlt hetekben tapasztalt fellángolását egészítené ki. Kína és India nagyszabású hadgyakorlatokon vett részt Oroszország távol-keleti részén, míg Peking harmadik számú tisztségviselője, Li Csan-su személyesen beszélt a múlt héten a hetedik Keleti Gazdasági Fórumon Vlagyivosztokban.

A Janggal folytatott találkozón Gyenyiszov a külügyminisztériumi közlemény szerint elmondta, hogy a nemzetek közötti kapcsolat pozitív eredményeket hozott.

Rezsicsökkentés a cégautóhasználatban. NAV, a GDPR, ESG, NAIH megfelelés a gyakorlatban. A hagyományos, a hibrid és az elektromos autók erőssége és gyengéje? Ezt is megtudhatja AzÜzlet hagyományos Cégautó és flotttakonferenciáján.

2023 május 30. Airport Hotel Budapest **** superior

További információ és jelentkezés »»

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bomba lehetőségeket rejt még az élelmiszeripar az agrárminisztérium szerint

A kormány hatalmas lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, ezért emelte...

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő...

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy...

Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium közzé tette...

Hírek

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Újabb drágulás jön, péntek előtt érdemes tankolni

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, a gázolaj ára pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat.

Gazdaság

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő online számlák száma. Ezt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára mondta az MTI-nek....

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már...

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.