Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Peking hajlandó együttműködni Moszkvával a világ igazságosabbá tételéért
No menu items!

Peking hajlandó együttműködni Moszkvával a világ igazságosabbá tételéért

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping 2017-ben. Hamarosan újra találkoznak egymással. Fotó: Wikimedia Commons

Kína hajlandó együttműködni Oroszországgal, hogy a globális rendet “igazságosabb és ésszerűbb irányba” tereljék – mondta Peking vezető diplomatája, hangsúlyozva a két nemzet kapcsolatainak mélységét.

Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin elnök vezetése alatt “a két ország közötti kapcsolat mindig is jó úton haladt, és mindkét fél határozottan támogatja egymást az alapvető érdekeiket érintő kérdésekben” – mondta Jang Csie-csi Andrej Gyenyiszov orosz nagykövetnek hétfői pekingi találkozóján.

A kínai fél kész együttműködni az orosz féllel a két ország közötti magas szintű stratégiai együttműködés folyamatos megvalósítása, a közös érdekek védelme és a nemzetközi rend igazságosabb és ésszerűbb irányba történő fejlődésének előmozdítása érdekében” – fejtette ki Jang Csie-csi a kínai külügyminisztérium közleménye szerint.

Hszi a héten Kazahsztánba és Üzbegisztánba tervez utazni, ez lesz az első külföldi útja a járvány két évvel ezelőtti kezdete óta. Üzbegisztán ad otthont csütörtökön és pénteken a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozójának, ami lehetőséget ad neki arra, hogy először találkozzon személyesen Putyinnal azóta, hogy Moszkva februárban megkezdte ukrajnai invázióját – számolt be a Bloomberg.

Kína igyekezett semleges félként feltüntetni magát az orosz háborúban, annak ellenére, hogy Hszi hetekkel a támadás előtt kijelentette, hogy “nincsenek határok” a Putyinnal való partnerségben. Bár Peking nem bírálta kifejezetten a háborút, vezetői elkerülték azt is, hogy szankciókönnyítést vagy katonai szállítmányokat nyújtsanak Oroszországnak.

Az autók, televíziók és okostelefonok kínai exportja segített Oroszországnak betölteni az űrt, amikor a külföldi márkák elmenekültek. A második negyedévben Oroszország új autóimportjának 81%-a kínai volt, és a Xiaomi adta el a legtöbb okostelefont az országban.

A Hszi-Putyin-találkozó a Peking és Moszkva közötti diplomáciai tevékenység elmúlt hetekben tapasztalt fellángolását egészítené ki. Kína és India nagyszabású hadgyakorlatokon vett részt Oroszország távol-keleti részén, míg Peking harmadik számú tisztségviselője, Li Csan-su személyesen beszélt a múlt héten a hetedik Keleti Gazdasági Fórumon Vlagyivosztokban.

A Janggal folytatott találkozón Gyenyiszov a külügyminisztériumi közlemény szerint elmondta, hogy a nemzetek közötti kapcsolat pozitív eredményeket hozott.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot

A nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság ugyanakkor romlott a márciusi kamatdöntés óta, a rövid távú európai kilátásokat főként lefelé mutató kockázatok határozzák meg.

Markovich Béla, a díjnyertes menedzser az oktatásban és a partnerségben hisz 

Ezt szolgálja a Mapei tudásmegosztási programja is, amely évente több ezer részvevő - diákok, szakemberek, építőanyag kereskedők, tervezők - számára biztosít szakmai képzéseket.

Gyorstöltő tanácsok a szakértőtől

Egyre több mobilgyártó úgy árulja készülékét, hogy annak dobozában a töltőkábel mellet nem lapul már töltő.

Turisztikai támogatással erősít a kormány

Tavaly a járvány után teljes helyreállást ért el az ágazat, idén pedig a vendégéjszakák tartós növekedése várható,
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.