Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon
No menu items!

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

“A különféle befektetési alapokat azért érdemes választani, mert itt az információk összegyűjtését, szűrését, az alapok tartalmának menedzselését évtizedek óta ebben élő, szakértő kollégák irányítják, akinek az elsődleges célja, hogy az alap minél jobb eredményt érjen el”. Fotó: Getty

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

– Hogyan élték meg az elmúlt másfél évet? Mennyire állt fejre a pénzügyi világ?

– Az biztos, hogy sok dolog nagyon gyorsan megváltozott, ám alapkezelőként mi főleg a piacok mozgásából tudunk profitálni. Természetesen a változásokra az ügyfeleink eltérően reagáltak. Voltak pánikszerű eladások, volt aki tartotta a portfolióját, megint mások azonnal nyomott áron vásárolni kezdtek, majd később remek hasznot realizáltak. Egy kicsit hasonló volt a szituáció, mint a 2008-as gazdasági válságnál, bár az közvetlenül a mindennapokat nem befolyásolta. Elhangzottak olyan jóslatok, amelyek később nem bizonyultak igaznak, például az ingatlanpiac nemhogy összeomlott volna, hanem tovább emelkedtek az árak, nem csak Magyarországon.

– Ilyen esetekben mit tanácsol egy alapkezelő cég? Miért érdemes az ő termékeiből választani – hiszen ma már egy számítógép, vagy akár egy telefon segítségével szinte bárki bármivel kereskedhet?

– Technikailag megvan a lehetőség, ám aránylag kevés azoknak a száma, akik látják a gazdasági-politikai folyamatok összefüggéseit és kellő piaci információval rendelkeznek. Ma már egy téves újsághír is le tudja nyomni pár órára egy részvény árfolyamát, aki például ilyenkor megijed és elad, veszíthet. A különféle befektetési alapokat azért érdemes választani, mert itt az információk összegyűjtését, szűrését, az alapok tartalmának menedzselését évtizedek óta ebben élő, szakértő kollégák irányítják, akinek az elsődleges célja, hogy az alap minél jobb eredményt érjen el.

– Lépést tudnak még tartani az alapok a kedvező konstrukciókat kínáló állampapírokkal?

– Abszolút, hovatovább a koronavírus okozta piaci krízis után olyan mértékű emelkedés bontakozott ki a világ tőkepiacain, hogy már minimális kockázatvállalással is sokkal attraktívabb megtérülést lehetett elérni az állampapírokénál. A kötvények mellett a sikeres vállalatok részvényeit, árupiaci eszközöket vagy ingatlanbefektetéseket a portfóliójukban tudó alapok könnyen profitáltak az emelkedő árakból. Kiemelkedtek a mezőnyből azok az alapok, amelyek a portfólió összeállításuk során valamilyen környezeti, társadalmi, felelős vagy fenntarthatósági szempontokat is érvényesítettek.

– Változott az ügyfelek magatartása az elmúlt időszakban?

– Abszolút. A kezdő pénzügyi tankönyvek is tanítják, hogy a befektetések esetében fontos szempont a diverzifikálás, a több lábon állás. A koronavírus okozta bizonytalanság ezt abszolút felerősítette, talán ennek köszönhetően mi erősen megnövekedett érdeklődést tapasztalunk az alapjaink iránt. Ez nem meglepő, hiszen az elmúlt időszak alatt elért szép hozamok mellett az is fontos szempont, hogy az alapkezelő a több lábon állást is készen, becsomagolva tudja nyújtani a befektetőknek. Szintén nagyon trendi mostanában az ESG befektetések piaca – mi a Raiffeisennél már tavaly piacra léptünk az első ilyen tematikus alapunkkal és az év végén pedig már 3 termék színesíti majd a kínálatunkat. Azt látjuk, hogy ezen alapok iránt kiemelten erős az érdeklődés, amit mi különböző kockázati szintű és hozampotenciálú termékekkel igyekszünk kiszolgálni.

– Ön évtizedek óta a szakmában dolgozik, melyik időszakra emlékszik vissza a legszívesebben?

Nehéz egyet kiemelni. Sok szempontból érdekes volt a 90-es évek, amikor még mindenki csak tanulta itthon a befektetői szakmát, nagyon sok szép sikerünk volt. A 2000-es évek végéig tartó boom óriás élmény volt, az utána következő recesszió pedig ma már tankönyvi anyag. Az biztos, hogy ezt a piacot nem lehet megunni, hiszen nap mint nap együtt kell élni az eseményekkel. Mindig azt szoktam mondani: ha valakinek van ideje, próbáljon szerencsét akár egyedül is a tőkepiacokon, de ha azt szeretné, hogy a befektetése jó kezekben legyen, akkor inkább bízza ránk.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az olajkereslet felfutását várja a Nemzetközi Energiaügynökség

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése szerint a forró nyár és a gáz drágulása növelte a kőolajfelhasználást az energiatermelésben, ezért a szervezet megemelte éves olajkeresleti előrejelzését.

Romániában is lassult az infláció

Enyhén lassult Romániában az éves inflációs ráta, amely júliusban 15 százalék volt a júniusi 15,1 százalék után - közölte a román országos statisztikai intézet.

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Hírek

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Korlátozza a tűzifa exportját a kormány

Az energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet - közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Felelős tankolást kér a Mol – hetekre elegendő a tartalék

A jelenlegi üzemanyagpiaci helyzetben felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag. A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, de ez a helyzet jelenleg közvetlenül nem okoz ellátási problémát, mert a Molnak több hétre elegendő tartaléka van - közölte a Mol.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom