Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon
No menu items!

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

“A különféle befektetési alapokat azért érdemes választani, mert itt az információk összegyűjtését, szűrését, az alapok tartalmának menedzselését évtizedek óta ebben élő, szakértő kollégák irányítják, akinek az elsődleges célja, hogy az alap minél jobb eredményt érjen el”. Fotó: Getty

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

– Hogyan élték meg az elmúlt másfél évet? Mennyire állt fejre a pénzügyi világ?

– Az biztos, hogy sok dolog nagyon gyorsan megváltozott, ám alapkezelőként mi főleg a piacok mozgásából tudunk profitálni. Természetesen a változásokra az ügyfeleink eltérően reagáltak. Voltak pánikszerű eladások, volt aki tartotta a portfolióját, megint mások azonnal nyomott áron vásárolni kezdtek, majd később remek hasznot realizáltak. Egy kicsit hasonló volt a szituáció, mint a 2008-as gazdasági válságnál, bár az közvetlenül a mindennapokat nem befolyásolta. Elhangzottak olyan jóslatok, amelyek később nem bizonyultak igaznak, például az ingatlanpiac nemhogy összeomlott volna, hanem tovább emelkedtek az árak, nem csak Magyarországon.

– Ilyen esetekben mit tanácsol egy alapkezelő cég? Miért érdemes az ő termékeiből választani – hiszen ma már egy számítógép, vagy akár egy telefon segítségével szinte bárki bármivel kereskedhet?

– Technikailag megvan a lehetőség, ám aránylag kevés azoknak a száma, akik látják a gazdasági-politikai folyamatok összefüggéseit és kellő piaci információval rendelkeznek. Ma már egy téves újsághír is le tudja nyomni pár órára egy részvény árfolyamát, aki például ilyenkor megijed és elad, veszíthet. A különféle befektetési alapokat azért érdemes választani, mert itt az információk összegyűjtését, szűrését, az alapok tartalmának menedzselését évtizedek óta ebben élő, szakértő kollégák irányítják, akinek az elsődleges célja, hogy az alap minél jobb eredményt érjen el.

– Lépést tudnak még tartani az alapok a kedvező konstrukciókat kínáló állampapírokkal?

– Abszolút, hovatovább a koronavírus okozta piaci krízis után olyan mértékű emelkedés bontakozott ki a világ tőkepiacain, hogy már minimális kockázatvállalással is sokkal attraktívabb megtérülést lehetett elérni az állampapírokénál. A kötvények mellett a sikeres vállalatok részvényeit, árupiaci eszközöket vagy ingatlanbefektetéseket a portfóliójukban tudó alapok könnyen profitáltak az emelkedő árakból. Kiemelkedtek a mezőnyből azok az alapok, amelyek a portfólió összeállításuk során valamilyen környezeti, társadalmi, felelős vagy fenntarthatósági szempontokat is érvényesítettek.

– Változott az ügyfelek magatartása az elmúlt időszakban?

– Abszolút. A kezdő pénzügyi tankönyvek is tanítják, hogy a befektetések esetében fontos szempont a diverzifikálás, a több lábon állás. A koronavírus okozta bizonytalanság ezt abszolút felerősítette, talán ennek köszönhetően mi erősen megnövekedett érdeklődést tapasztalunk az alapjaink iránt. Ez nem meglepő, hiszen az elmúlt időszak alatt elért szép hozamok mellett az is fontos szempont, hogy az alapkezelő a több lábon állást is készen, becsomagolva tudja nyújtani a befektetőknek. Szintén nagyon trendi mostanában az ESG befektetések piaca – mi a Raiffeisennél már tavaly piacra léptünk az első ilyen tematikus alapunkkal és az év végén pedig már 3 termék színesíti majd a kínálatunkat. Azt látjuk, hogy ezen alapok iránt kiemelten erős az érdeklődés, amit mi különböző kockázati szintű és hozampotenciálú termékekkel igyekszünk kiszolgálni.

– Ön évtizedek óta a szakmában dolgozik, melyik időszakra emlékszik vissza a legszívesebben?

Nehéz egyet kiemelni. Sok szempontból érdekes volt a 90-es évek, amikor még mindenki csak tanulta itthon a befektetői szakmát, nagyon sok szép sikerünk volt. A 2000-es évek végéig tartó boom óriás élmény volt, az utána következő recesszió pedig ma már tankönyvi anyag. Az biztos, hogy ezt a piacot nem lehet megunni, hiszen nap mint nap együtt kell élni az eseményekkel. Mindig azt szoktam mondani: ha valakinek van ideje, próbáljon szerencsét akár egyedül is a tőkepiacokon, de ha azt szeretné, hogy a befektetése jó kezekben legyen, akkor inkább bízza ránk.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.

Koronavírus – Egymilliárd ingyenes tesztet oszt szét az amerikai kormány

Joe Biden elnök múlt heti bejelentése szerint az amerikai kormány egymilliárd otthon is felhasználható, a Covid-19 kimutatására alkalmas gyorstesztet oszt szét ingyenesen az amerikaiak között. A teszteléseket azóta elkezdték, minden állampolgár négy gyorstesztet igényelhet házhozszállítással.

Rekordot döntött tavaly a hazai használtautó-piac

Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly, ez 3,4 százalékkal haladja meg az előző évit, amikor 791 ezer volt a belföldi átírások száma. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett - közölte a JóAutók.hu portál.

A Raiffeisen idén is erős magyar növekedést vár

Folytatódhat a gazdaság helyreállítása: idén a bővülési ütem Európában meghaladhatja a 4 százalékot, Magyarországon akár a 4,5 százalékot is - közölték a Raiffeisen elemzői.

Hírek

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Újra megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Amerikai repülőjáratokat töröltek az 5G miatt

Több nemzetközi légitársaság bejelentette, hogy szerdától törölte járatait egyes amerikai repülőterekre, mivel attól tartanak, hogy az ott kiépített 5G hálózatok megzavarhatják a repülőgépek kritikusan fontos berendezéseit.

Máltai elnököt választott az Európai Parlament

Roberta Metsolát, az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének a testület strasbourgi plenáris ülésén.

Megújult a NAV honlapja

Néhány napja debütált a NAV új információs, illetve online ügyintézésre is alkalmas portálja, amely a magánszemélyek és a szakmabeliek számára is új megoldásokat kínál.

Horvátország újabb lépéssel készül az euró bevezetésére

Horvátországban szeptember elejétől már euróban is fel kell tüntetni a termékek árát - jeéentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

A szupergazdagok megduplázták vagyonukat a járvány alatt

Kétszeresénél is nagyobbra növelte vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia kezdete óta - írta a The Guardian online kiadása.

Gazdaság

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: még mindig nem szerzett magyar banklicenszt a Revolut

A Revolut Bank Magyarországon továbbra is határon átnyúló intézményként működik, itthoni banklicenszt nem szerzett, noha ezt a jegybank folyamatosan szorgalmazza az ügyfelek biztonsága érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom