Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Profitadót akar az Európai Bizottság az energiaipari vállalatokra
No menu items!

Profitadót akar az Európai Bizottság az energiaipari vállalatokra

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke olyan jogalkotási javaslatot terjesztett elő, amely 140 milliárd dollár értékű profitadó kivetését irányozza elő az energiaipari vállalatokra, hogy enyhítse a gazdaságokat és a háztartásokat idén télen fenyegető, megugró gáz- és villamosenergia-árak hatásait.

Az Európai Unió helyzetéről szóló, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében von der Leyen felvázolta az európai energiapiac strukturális reformját, amely az ukrajnai orosz inváziót követően komoly nyomás alá került.

Ezekben az időkben a nyereséget meg kell osztani és azokhoz kell juttatni, akiknek a legnagyobb szükségük van rá” – mondta von der Leyen, kifejtve, hogy a számlák kifizetése “vállalkozások és háztartások millióinak szorongásává vált“, miután a gázárak az elmúlt két évben tízszeresére emelkedtek.

Beszéde azt követően hangzott el, hogy Oroszország a hónap elején közölte, hogy nem nyitja meg újra az Európát ellátó Északi Áramlat-1 gázvezetéket. Ez a legutóbbi az ellátáscsökkentések sorában, amiért Moszkva az ukrajnai invázió miatt bevezetett nyugati szankciókat okolja.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az alacsony költséggel villamos energiát termelő vállalatok bevételeit korlátozzák, ami “több mint 140 milliárd eurót fog bevonni a tagállamok számára, hogy közvetlenül tompítsák a csapást”.

A fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatoknak is “válsághozzájárulást” kell majd fizetniük “hatalmas profitjuk” miatt – jelentette ki von der Leyen.

Az uniós energiaügyi miniszterek szeptember 30-án ülnek össze, hogy megvitassák a bizottság javaslatait.

A dpa hírügynökség által látott törvénytervezet megawattóránként (MWh) 180 eurós bevételi plafont szabna ki azokra a vállalatokra, amelyek a gáznál olcsóbb forrásokból – köztük megújuló energiaforrásokból, nukleáris energiából vagy szénből – termelnek áramot.

Ursula von der Leyen

A korábbi javaslataitól való fontos eltérésként von der Leyen elvetette a földgáz árának korlátozására vonatkozó elképzelést, de ígéretet tett arra, hogy “tovább dolgozik az alacsonyabb gázárakért“.

Le kell választanunk a gáz domináns befolyását a villamos energia áráról” – mondta, és ehelyett a villamosenergia-piac “mélyreható és átfogó reformját” javasolta.

Az EU-ban a magas gázárak miatt meredeken emelkedtek az áramárak, mivel az áram árát az előállításához szükséges legdrágább energiaforrás határozza meg.

Az uniós javaslattervezetben az is szerepel, hogy az országoknak kötelezően csökkenteniük kell a téli villamosenergia-fogyasztást, hogy Európa elegendő üzemanyaggal rendelkezzen a hidegebb hónapokra.

Beszédében von der Leyen azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság engedélyezné az európai vállalkozásoknak nyújtott ideiglenes állami támogatásokat, hogy ellensúlyozza az ingadozó energiapiacok hatásait.

Az európai gazdaságot érintő kihívások tágabb összefüggéseire kitérve hangsúlyozta, hogy a blokknak biztosítania kell a lítium és más ritkaföldfémek saját ellátását, mert “hamarosan ezek fontosabbak lesznek, mint az olaj és a gáz“. (Al Jazeera)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom