Kezdőlap Világgazdaság Profitadót akar az Európai Bizottság az energiaipari vállalatokra
No menu items!

Profitadót akar az Európai Bizottság az energiaipari vállalatokra

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke olyan jogalkotási javaslatot terjesztett elő, amely 140 milliárd dollár értékű profitadó kivetését irányozza elő az energiaipari vállalatokra, hogy enyhítse a gazdaságokat és a háztartásokat idén télen fenyegető, megugró gáz- és villamosenergia-árak hatásait.

Az Európai Unió helyzetéről szóló, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében von der Leyen felvázolta az európai energiapiac strukturális reformját, amely az ukrajnai orosz inváziót követően komoly nyomás alá került.

Ezekben az időkben a nyereséget meg kell osztani és azokhoz kell juttatni, akiknek a legnagyobb szükségük van rá” – mondta von der Leyen, kifejtve, hogy a számlák kifizetése “vállalkozások és háztartások millióinak szorongásává vált“, miután a gázárak az elmúlt két évben tízszeresére emelkedtek.

Beszéde azt követően hangzott el, hogy Oroszország a hónap elején közölte, hogy nem nyitja meg újra az Európát ellátó Északi Áramlat-1 gázvezetéket. Ez a legutóbbi az ellátáscsökkentések sorában, amiért Moszkva az ukrajnai invázió miatt bevezetett nyugati szankciókat okolja.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az alacsony költséggel villamos energiát termelő vállalatok bevételeit korlátozzák, ami “több mint 140 milliárd eurót fog bevonni a tagállamok számára, hogy közvetlenül tompítsák a csapást”.

A fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatoknak is “válsághozzájárulást” kell majd fizetniük “hatalmas profitjuk” miatt – jelentette ki von der Leyen.

Az uniós energiaügyi miniszterek szeptember 30-án ülnek össze, hogy megvitassák a bizottság javaslatait.

A dpa hírügynökség által látott törvénytervezet megawattóránként (MWh) 180 eurós bevételi plafont szabna ki azokra a vállalatokra, amelyek a gáznál olcsóbb forrásokból – köztük megújuló energiaforrásokból, nukleáris energiából vagy szénből – termelnek áramot.

Ursula von der Leyen

A korábbi javaslataitól való fontos eltérésként von der Leyen elvetette a földgáz árának korlátozására vonatkozó elképzelést, de ígéretet tett arra, hogy “tovább dolgozik az alacsonyabb gázárakért“.

Le kell választanunk a gáz domináns befolyását a villamos energia áráról” – mondta, és ehelyett a villamosenergia-piac “mélyreható és átfogó reformját” javasolta.

Az EU-ban a magas gázárak miatt meredeken emelkedtek az áramárak, mivel az áram árát az előállításához szükséges legdrágább energiaforrás határozza meg.

Az uniós javaslattervezetben az is szerepel, hogy az országoknak kötelezően csökkenteniük kell a téli villamosenergia-fogyasztást, hogy Európa elegendő üzemanyaggal rendelkezzen a hidegebb hónapokra.

Beszédében von der Leyen azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság engedélyezné az európai vállalkozásoknak nyújtott ideiglenes állami támogatásokat, hogy ellensúlyozza az ingadozó energiapiacok hatásait.

Az európai gazdaságot érintő kihívások tágabb összefüggéseire kitérve hangsúlyozta, hogy a blokknak biztosítania kell a lítium és más ritkaföldfémek saját ellátását, mert “hamarosan ezek fontosabbak lesznek, mint az olaj és a gáz“. (Al Jazeera)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Elemző: az OTP húzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 458,83 pontos, 0,83 százalékos emelkedéssel, 55 838,55 ponton zárt pénteken.

Olcsó fűtési szezont akar? Most készüljön!

Habár a nap még süt, de hamarosan hidegebbre fordul az idő és akkor már kulcskérdés hogyan tudunk úgy fűteni a lakásban, hogy azt a pénztárcánk se szenvedje meg nagyon.

Az új gázévben ismét megfeleződik a távhő intézményi ára

A magyar családok rezsivédett áron fűthetik távhővel is otthonaikat.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest