Hirdetés
Kezdőlap Hírek Putyin dühkitörései nem sok jót sejtetnek Ukrajnában
No menu items!

Putyin dühkitörései nem sok jót sejtetnek Ukrajnában

Szakértők szerint Putyin elnök egyre elszigeteltebbnek és félreinformáltnak tűnik. Illusztráció: Bigstock

A frusztrált orosz elnök elrendelheti az erőszak eszkalálódását Ukrajnában: az Egyesült Államoknak szilárd információi vannak arról, hogy Putyin szokatlan dühkitöréseket intéz a belső köréhez tartozó emberek ellen a katonai hadjárat helyzete miatt.

Az amerikai hírszerző ügynökségek megállapították, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyre frusztráltabb az ukrajnai katonai küzdelmek miatt, és az egyetlen lehetőségét az erőszak megduplázásában látja – mondták az NBC Newsnak az ügyben tájékozott jelenlegi és korábbi amerikai tisztviselők.

Miközben az orosz gazdaság példátlan globális szankciók alatt tántorog, és állítólagosan fölényes katonai ereje megfeneklettnek tűnik, Putyin dühös kirohanásokat intéz az alattvalók felé, még úgy is, hogy a Kremltől nagyrészt elszigetelt marad, részben a Coviddal kapcsolatos aggodalmak miatt – mondták a források.

Ő olyan ember, akit egyértelműen meglepett az ukrán ellenállás mérete. Elszigetelte magát. Nem nagyon jár a Kremlben. Egyre kevesebb inputja van, és ezek az inputok a talpnyalóktól származnak” – mondta Mark Warner szenátor, a hírszerzési bizottság elnöke az MSNBC műsorában.

Hozzátette: “Aggódom, hogy sarokba szorították. Aggódom amiatt, hogy nincs nyilvánvaló kijárat“.

A nyugati hírszerző ügynökségeknek jelenleg jó rálátásuk van Putyinra, és szorosan figyelik a lépéseit, hátha bármilyen jelentős viselkedésbeli változás történik – mondta több jelenlegi és korábbi tisztviselő.

Négy amerikai tisztviselő szerint nincs olyan hírszerzési információ, amely szerint Putyin mentálisan instabil lenne, de azt mondták, hogy a korábbiaktól eltérő viselkedésmintát mutat.

Az Egyesült Államoknak szilárd információi vannak arról, hogy Putyin frusztrált, és szokatlan dühkitöréseket intéz a belső köréhez tartozó emberek ellen az ukrajnai háború helyzete és a tetteinek világméretű elítélése miatt – mondta egy volt és két jelenlegi amerikai tisztviselő, akiket tájékoztattak a hírszerzéstől.

Ez szerintük szokatlan, mert Putyin, aki korábban hírszerző tiszt volt, általában kordában tartja az érzelmeit.

Már nem ugyanaz a hidegvérű, tiszta tekintetű diktátor, mint 2008-ban volt” – mondta John Brennan, a CIA volt igazgatója.

Egy nyugati diplomata szerint Putyin egyre inkább elszigeteltnek és félreinformáltnak tűnik.

A fő aggodalom az információ, amit kap, és az, hogy mennyire elszigetelt. Az elszigeteltség valóban nagy aggodalomra ad okot. Nem hisszük, hogy reális fogalma van arról, hogy mi folyik itt” – mondta a diplomata.

Marco Rubio szenátor, a hírszerzési bizottság rangidős tagja a Twitteren azt mondta, hogy “a régi Putyin hidegvérű, de számító gyilkos volt. Ez az új Putyin még veszélyesebb“.

Warner, aki Rubióhoz hasonlóan külön tájékoztatókat kap a CIA-tól, azt mondta, hogy továbbra is aggódik egy Ukrajnát ért tömeges kibertámadás miatt, amire az oroszok eddig nem voltak hajlandóak vagy képesek.

Rubio is kifejezte ezt az aggodalmát a Twitteren, méghozzá kemény szavakkal.

VESZÉLY” – tweetelte Rubio. “Putyin legitimitása az erős vezető imázsára épül, aki a 90-es évek katasztrófái után visszaállította Oroszországot szuperhatalommá. Most a gazdaság romokban hever, a hadsereget megalázzák és az egyetlen eszköze a Nyugattal való hatalmi egyensúly helyreállítására a kiber és az atomfegyverek.

Brennan közölte, hogy osztja ezeket az aggodalmakat. A Putyin inváziót megelőző lépéseit előre jelző pontos hírszerzési adatok nyilvánosságra kerülése alapján elmondta, hogy szerinte az amerikai és nyugati hírszerző ügynökségek jó rálátással rendelkeznek Putyin döntéshozatali folyamataira.

Ez egyszerűen egy nagyon-nagyon rossz számítási hiba volt Putyin részéről” – mondta Brennan.

Még soha nem szembesült ilyesmivel. Biztos vagyok benne, hogy kirohan a tanácsadóira, minisztereire és másokra – lehet, hogy itt egy érzelmi spirál van. Két monoklit, egy véres orrot és egy sor ütést szenvedett el. A harctéren és a pénzügyi fronton is megnyomorítják, és nincsenek jó lehetőségei” – tette hozzá a CIA egykori igazgatója.

A Harkiv körüli heves ágyúzástól eltekintve az orosz erők eddig nem indítottak olyan koncentrált tüzérségi és bombázó hadjáratot, mint amilyet a korábbi katonai akciók során alkalmaztak – mondta Michael Kofman, a CNA agytröszt elemzője. Az orosz hadsereg “elsősorban tüzérségi hadsereg, és ebben a háborúban eddig a rendelkezésre álló tüzérségének töredékét használta fel” – tweetelte Kofman.

Sajnos arra számítok, hogy a legrosszabb még előttünk áll, és ez a háború még sokkal csúnyábbá válhat” – mondta.

Condoleezza Rice, aki George W. Bush elnök kormányának külügyminisztereként többször is találkozott Putyinnal, vasárnap a Fox News műsorában azt mondta, hogy ő is egy másik Putyint lát.

Mindig is egy “számító és hideg” egykori KGB-ügynök volt, mondta, de ma “kiszámíthatatlannak tűnik“.

A történelem egyre mélyebbre hatoló, téveszmés ábrázolása van. Mindig is egyfajta viktimológiája volt annak, ami velük történt, de most visszamegy oda, hogy Lenint hibáztatja Kijev megalapításáért Ukrajnában. Szóval olyasmibe süllyed, amit én személy szerint még nem láttam” – mondta.

Jeanne Shaheen szenátor, a Külügyi Bizottság tagja azt mondta, hogy “Putyin súlyos elszámolási hibái súlyos árat fognak neki fizetni“, hozzátéve, hogy

politikai páriává vált azok számára, akikről ostoba módon azt hitte, hogy támogatni fogják az Ukrajnába való indokolatlan, előre megfontolt invázióját“.

Az invázió ötödik napján egy amerikai védelmi tisztviselő szerint az orosz hadseregnek még nem sikerült légi fölényt elérni az ország felett, és az ukrán hadsereg még mindig jelentős lég- és rakétavédelmi rendszerekkel rendelkezik, amelyek működőképesek és a rendelkezésükre állnak. Ez meglepte a legtöbb elemzőt, akik úgy vélték, hogy az oroszok gyorsan le tudják győzni Ukrajna elöregedő légvédelmi rendszereit.

A tisztviselők szerint azonban az Ukrajna által felhalmozott hordozható légvédelmi rakéták száma, beleértve a balti országokból átvett vállról indítható Stinger rakétákat is, megnehezítette az orosz erőfeszítéseket.

Hétfőn több jelentés is napvilágot látott arról, hogy Ukrajna a török drónjait a földön lévő orosz járművek megsemmisítésére használta. A kisméretű drónokat, amelyek képesek a célpontok felett lebegni és rakétákkal csapást mérni rájuk, 2020-ban Azerbajdzsán pusztító hatásfokkal használta az Örményországgal való konfliktusában.

A védelmi tisztviselő szerint az orosz megszállóknak nehézséget okoz az üzemanyag- és egyéb készletek fenntartása, ami az egyik oka annak, hogy a Kijev elleni fő előrenyomulásuk elakadt – mondta a tisztviselő.

Putyin csúnyán alábecsülte Ukrajna elszántságát, és nem számított a Nyugat egységes, kemény válaszlépéseire – mondta Alexander Vershbow, egykori oroszországi nagykövet, aki 2012 és 2016 között a NATO főtitkárhelyettese volt.

Ez nem egy kudarcba fulladt invázió, de kétségtelenül egy megingott invázió” – mondta Vershbow.

Mivel az orosz erők az elszánt ellenállással szemben nehezen nyomulnak egyre mélyebbre Ukrajnában, és Oroszország gazdasága példátlan nemzetközi nyomás alatt áll, Putyin fennmaradó lehetőségei egyáltalán nem vonzóak, ellenben kockázatosak – mondták szakértők és volt amerikai tisztviselők.

Putyin utasíthatja hadseregét, hogy a polgári területek válogatás nélküli bombázásával és nyers erővel foglalják el Kijevet, illetve más városokat. Oroszország így járt el a szíriai légiháborúban, ahol az Irán által támogatott harcosokat és a szíriai rezsim csapatait támogatta, valamint a második csecsen háborúban.

Csecsenföldön több ezer civil halt meg, amikor az orosz csapatok ostrom alá vették a fővárost, Groznijt. Emberi jogi csoportok háborús bűnökkel és civilek elleni támadásokkal vádolták Oroszországot mind Szíriában, mind Csecsenföldön.

Amikor 2000-ben elnökjelöltként indult és nyert, Putyin a csecsenföldi háborút támogatta, és olyan vezetőként tüntette fel magát, aki képes helyreállítani a rendet és elfojtani a zavargásokat.

A következő lépés lehet a felperzselt föld taktikája, amelyet Csecsenföldön és Szíriában láttunk, ami sokkal több halált és pusztítást jelentene” – mondta Vershbow.

Rubio hétfőn tweetelte, hogy “egyre több jel utal arra, hogy Putyin elrendelte Kijev középkori ostromát“, ami szerinte az élelmiszer-, az üzemanyag- és az áramszolgáltatás elvágásával járna.

El kell kezdenünk gondolkodni azon, hogy mit tudunk és hajlandóak vagyunk tenni egy ilyen barbár bűncselekmény megakadályozására” – tette hozzá.

Boruzs Álmos

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Markovich Béla, a díjnyertes menedzser az oktatásban és a partnerségben hisz 

Ezt szolgálja a Mapei tudásmegosztási programja is, amely évente több ezer részvevő - diákok, szakemberek, építőanyag kereskedők, tervezők - számára biztosít szakmai képzéseket.

Gyorstöltő tanácsok a szakértőtől

Egyre több mobilgyártó úgy árulja készülékét, hogy annak dobozában a töltőkábel mellet nem lapul már töltő.

Turisztikai támogatással erősít a kormány

Tavaly a járvány után teljes helyreállást ért el az ágazat, idén pedig a vendégéjszakák tartós növekedése várható,

Német Turisztikai Hivatal: A beutazó turizmus 7,8 %-kal nőtt

Az év kezdetétől február végéig 9,4 millió nemzetközi vendégéjszakát jelentettek a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek – ez az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos növekedésnek felel meg.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.