Hirdetés
Kezdőlap Hírek Putyin dühkitörései nem sok jót sejtetnek Ukrajnában
No menu items!

Putyin dühkitörései nem sok jót sejtetnek Ukrajnában

Szakértők szerint Putyin elnök egyre elszigeteltebbnek és félreinformáltnak tűnik. Illusztráció: Bigstock

A frusztrált orosz elnök elrendelheti az erőszak eszkalálódását Ukrajnában: az Egyesült Államoknak szilárd információi vannak arról, hogy Putyin szokatlan dühkitöréseket intéz a belső köréhez tartozó emberek ellen a katonai hadjárat helyzete miatt.

Az amerikai hírszerző ügynökségek megállapították, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyre frusztráltabb az ukrajnai katonai küzdelmek miatt, és az egyetlen lehetőségét az erőszak megduplázásában látja – mondták az NBC Newsnak az ügyben tájékozott jelenlegi és korábbi amerikai tisztviselők.

Miközben az orosz gazdaság példátlan globális szankciók alatt tántorog, és állítólagosan fölényes katonai ereje megfeneklettnek tűnik, Putyin dühös kirohanásokat intéz az alattvalók felé, még úgy is, hogy a Kremltől nagyrészt elszigetelt marad, részben a Coviddal kapcsolatos aggodalmak miatt – mondták a források.

Ő olyan ember, akit egyértelműen meglepett az ukrán ellenállás mérete. Elszigetelte magát. Nem nagyon jár a Kremlben. Egyre kevesebb inputja van, és ezek az inputok a talpnyalóktól származnak” – mondta Mark Warner szenátor, a hírszerzési bizottság elnöke az MSNBC műsorában.

Hozzátette: “Aggódom, hogy sarokba szorították. Aggódom amiatt, hogy nincs nyilvánvaló kijárat“.

A nyugati hírszerző ügynökségeknek jelenleg jó rálátásuk van Putyinra, és szorosan figyelik a lépéseit, hátha bármilyen jelentős viselkedésbeli változás történik – mondta több jelenlegi és korábbi tisztviselő.

Négy amerikai tisztviselő szerint nincs olyan hírszerzési információ, amely szerint Putyin mentálisan instabil lenne, de azt mondták, hogy a korábbiaktól eltérő viselkedésmintát mutat.

Az Egyesült Államoknak szilárd információi vannak arról, hogy Putyin frusztrált, és szokatlan dühkitöréseket intéz a belső köréhez tartozó emberek ellen az ukrajnai háború helyzete és a tetteinek világméretű elítélése miatt – mondta egy volt és két jelenlegi amerikai tisztviselő, akiket tájékoztattak a hírszerzéstől.

Ez szerintük szokatlan, mert Putyin, aki korábban hírszerző tiszt volt, általában kordában tartja az érzelmeit.

Már nem ugyanaz a hidegvérű, tiszta tekintetű diktátor, mint 2008-ban volt” – mondta John Brennan, a CIA volt igazgatója.

Egy nyugati diplomata szerint Putyin egyre inkább elszigeteltnek és félreinformáltnak tűnik.

A fő aggodalom az információ, amit kap, és az, hogy mennyire elszigetelt. Az elszigeteltség valóban nagy aggodalomra ad okot. Nem hisszük, hogy reális fogalma van arról, hogy mi folyik itt” – mondta a diplomata.

Marco Rubio szenátor, a hírszerzési bizottság rangidős tagja a Twitteren azt mondta, hogy “a régi Putyin hidegvérű, de számító gyilkos volt. Ez az új Putyin még veszélyesebb“.

Warner, aki Rubióhoz hasonlóan külön tájékoztatókat kap a CIA-tól, azt mondta, hogy továbbra is aggódik egy Ukrajnát ért tömeges kibertámadás miatt, amire az oroszok eddig nem voltak hajlandóak vagy képesek.

Rubio is kifejezte ezt az aggodalmát a Twitteren, méghozzá kemény szavakkal.

VESZÉLY” – tweetelte Rubio. “Putyin legitimitása az erős vezető imázsára épül, aki a 90-es évek katasztrófái után visszaállította Oroszországot szuperhatalommá. Most a gazdaság romokban hever, a hadsereget megalázzák és az egyetlen eszköze a Nyugattal való hatalmi egyensúly helyreállítására a kiber és az atomfegyverek.

Brennan közölte, hogy osztja ezeket az aggodalmakat. A Putyin inváziót megelőző lépéseit előre jelző pontos hírszerzési adatok nyilvánosságra kerülése alapján elmondta, hogy szerinte az amerikai és nyugati hírszerző ügynökségek jó rálátással rendelkeznek Putyin döntéshozatali folyamataira.

Ez egyszerűen egy nagyon-nagyon rossz számítási hiba volt Putyin részéről” – mondta Brennan.

Még soha nem szembesült ilyesmivel. Biztos vagyok benne, hogy kirohan a tanácsadóira, minisztereire és másokra – lehet, hogy itt egy érzelmi spirál van. Két monoklit, egy véres orrot és egy sor ütést szenvedett el. A harctéren és a pénzügyi fronton is megnyomorítják, és nincsenek jó lehetőségei” – tette hozzá a CIA egykori igazgatója.

A Harkiv körüli heves ágyúzástól eltekintve az orosz erők eddig nem indítottak olyan koncentrált tüzérségi és bombázó hadjáratot, mint amilyet a korábbi katonai akciók során alkalmaztak – mondta Michael Kofman, a CNA agytröszt elemzője. Az orosz hadsereg “elsősorban tüzérségi hadsereg, és ebben a háborúban eddig a rendelkezésre álló tüzérségének töredékét használta fel” – tweetelte Kofman.

Sajnos arra számítok, hogy a legrosszabb még előttünk áll, és ez a háború még sokkal csúnyábbá válhat” – mondta.

Condoleezza Rice, aki George W. Bush elnök kormányának külügyminisztereként többször is találkozott Putyinnal, vasárnap a Fox News műsorában azt mondta, hogy ő is egy másik Putyint lát.

Mindig is egy “számító és hideg” egykori KGB-ügynök volt, mondta, de ma “kiszámíthatatlannak tűnik“.

A történelem egyre mélyebbre hatoló, téveszmés ábrázolása van. Mindig is egyfajta viktimológiája volt annak, ami velük történt, de most visszamegy oda, hogy Lenint hibáztatja Kijev megalapításáért Ukrajnában. Szóval olyasmibe süllyed, amit én személy szerint még nem láttam” – mondta.

Jeanne Shaheen szenátor, a Külügyi Bizottság tagja azt mondta, hogy “Putyin súlyos elszámolási hibái súlyos árat fognak neki fizetni“, hozzátéve, hogy

politikai páriává vált azok számára, akikről ostoba módon azt hitte, hogy támogatni fogják az Ukrajnába való indokolatlan, előre megfontolt invázióját“.

Az invázió ötödik napján egy amerikai védelmi tisztviselő szerint az orosz hadseregnek még nem sikerült légi fölényt elérni az ország felett, és az ukrán hadsereg még mindig jelentős lég- és rakétavédelmi rendszerekkel rendelkezik, amelyek működőképesek és a rendelkezésükre állnak. Ez meglepte a legtöbb elemzőt, akik úgy vélték, hogy az oroszok gyorsan le tudják győzni Ukrajna elöregedő légvédelmi rendszereit.

A tisztviselők szerint azonban az Ukrajna által felhalmozott hordozható légvédelmi rakéták száma, beleértve a balti országokból átvett vállról indítható Stinger rakétákat is, megnehezítette az orosz erőfeszítéseket.

Hétfőn több jelentés is napvilágot látott arról, hogy Ukrajna a török drónjait a földön lévő orosz járművek megsemmisítésére használta. A kisméretű drónokat, amelyek képesek a célpontok felett lebegni és rakétákkal csapást mérni rájuk, 2020-ban Azerbajdzsán pusztító hatásfokkal használta az Örményországgal való konfliktusában.

A védelmi tisztviselő szerint az orosz megszállóknak nehézséget okoz az üzemanyag- és egyéb készletek fenntartása, ami az egyik oka annak, hogy a Kijev elleni fő előrenyomulásuk elakadt – mondta a tisztviselő.

Putyin csúnyán alábecsülte Ukrajna elszántságát, és nem számított a Nyugat egységes, kemény válaszlépéseire – mondta Alexander Vershbow, egykori oroszországi nagykövet, aki 2012 és 2016 között a NATO főtitkárhelyettese volt.

Ez nem egy kudarcba fulladt invázió, de kétségtelenül egy megingott invázió” – mondta Vershbow.

Mivel az orosz erők az elszánt ellenállással szemben nehezen nyomulnak egyre mélyebbre Ukrajnában, és Oroszország gazdasága példátlan nemzetközi nyomás alatt áll, Putyin fennmaradó lehetőségei egyáltalán nem vonzóak, ellenben kockázatosak – mondták szakértők és volt amerikai tisztviselők.

Putyin utasíthatja hadseregét, hogy a polgári területek válogatás nélküli bombázásával és nyers erővel foglalják el Kijevet, illetve más városokat. Oroszország így járt el a szíriai légiháborúban, ahol az Irán által támogatott harcosokat és a szíriai rezsim csapatait támogatta, valamint a második csecsen háborúban.

Csecsenföldön több ezer civil halt meg, amikor az orosz csapatok ostrom alá vették a fővárost, Groznijt. Emberi jogi csoportok háborús bűnökkel és civilek elleni támadásokkal vádolták Oroszországot mind Szíriában, mind Csecsenföldön.

Amikor 2000-ben elnökjelöltként indult és nyert, Putyin a csecsenföldi háborút támogatta, és olyan vezetőként tüntette fel magát, aki képes helyreállítani a rendet és elfojtani a zavargásokat.

A következő lépés lehet a felperzselt föld taktikája, amelyet Csecsenföldön és Szíriában láttunk, ami sokkal több halált és pusztítást jelentene” – mondta Vershbow.

Rubio hétfőn tweetelte, hogy “egyre több jel utal arra, hogy Putyin elrendelte Kijev középkori ostromát“, ami szerinte az élelmiszer-, az üzemanyag- és az áramszolgáltatás elvágásával járna.

El kell kezdenünk gondolkodni azon, hogy mit tudunk és hajlandóak vagyunk tenni egy ilyen barbár bűncselekmény megakadályozására” – tette hozzá.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ukrajna: az EU mozgósítja vészhelyzeti tartalékait

Az Európai Unió orvosi felszereléseket, védőeszközöket és speciális felszereléseket juttat Ukrajnának egyebek között a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatos népegészségügyi kockázatok kezelésére - közölte az Európai Bizottság.

A G7-ek aranytilalma nem ér aranyat

Elemzők szerint a G7-csoport egyes országainak terve, hogy megtiltják az Oroszországból származó aranyimportot, "nagyrészt szimbolikus", mivel a szankciók már eddig is korlátozták az orosz arany importját.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Esett a forint: történelmi mélypont az euróval szemben

Nagyot gyengült hétfő délelőtt a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Az euró ellenében új mélypontot ért el.

Hírek

Ukrajna: az EU mozgósítja vészhelyzeti tartalékait

Az Európai Unió orvosi felszereléseket, védőeszközöket és speciális felszereléseket juttat Ukrajnának egyebek között a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatos népegészségügyi kockázatok kezelésére - közölte az Európai Bizottság.

Esett a forint: történelmi mélypont az euróval szemben

Nagyot gyengült hétfő délelőtt a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Az euró ellenében új mélypontot ért el.

Korrupcióval gyanúsítanak több nagylaki határrendészt

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amelyben nyolc határrendész és egy román állampolgár is érintett - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Szerdán tovább drágul a gázolaj

Szerdától a gázolaj beszerzési ára bruttó 6 forinttal csökken, a benzin ára viszont a hét közepén nem változik. A hatósági árak továbbra is 480 forinton vannak befagyasztva.

Életbe lépett a vörös kód

A kormányzat a következő napokban várható kánikula miatt életbe léptette a "vörös kódot", ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Vegyesen alakult a forint árfolyama a hétvégén

Vegyesen alakult a forint árfolyama a hétvégén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: a péntek esti jegyzéséhez képest hétfő reggel hét órakor 0,1 százalékkal állt gyengébben az euróval, 0,1 százalékkal erősebben a dollárral és szinte változatlanul a svájci frankkal szemben.

Több tízezer autó forgalmi engedélye van veszélyben

A Carnotie autókezelő platform adatai szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt lejáró gépjármű forgalmi engedélyek meghoszabbítását az autótulajdonosok 12,5 százaléka halogatja. Márpedig júliustól az érvényes vizsga nélkül közlekedő autók forgalmi engedélyét elveszi az igazoltató rendőr.

Hernádi Zsolt megszólalt a tankolási limit kapcsán

A Mol-csoport elnök-vezérigazgatója szerint a turistaszezon beindulása, a társaság...

Gazdaság

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Tovább zuhan a kriptovaluták királya

Az értékéből rohamosan vesztő bitcoin árfolyama valószínűleg 13 ezer dollárig fog lezuhanni, ami közel 40 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi szinthez képest - állítja egy amerikai pénzügyi szakértő.

Újabb sokmilliós bírságot kapott a Raiffeisen Bank

A Magyar Nemzeti Bank 34 millió forint bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra, mivel az az elmúlt bő egy évben két hiánypótlási felszólítás ellenére...

MNB: új lendületre kapott a digitalizáció a pénzügyi szektorban

A járvány után újabb lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakítása: a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon, és az ügyfelek több mint 80 százaléka használ már digitális banki csatornákat - ismertette Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a jegybank 2022-es FinTech és digitalizációs jelentését.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom