Kezdőlap Hírek Putyin dühkitörései nem sok jót sejtetnek Ukrajnában
No menu items!

Putyin dühkitörései nem sok jót sejtetnek Ukrajnában

Szakértők szerint Putyin elnök egyre elszigeteltebbnek és félreinformáltnak tűnik. Illusztráció: Bigstock

A frusztrált orosz elnök elrendelheti az erőszak eszkalálódását Ukrajnában: az Egyesült Államoknak szilárd információi vannak arról, hogy Putyin szokatlan dühkitöréseket intéz a belső köréhez tartozó emberek ellen a katonai hadjárat helyzete miatt.

Az amerikai hírszerző ügynökségek megállapították, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyre frusztráltabb az ukrajnai katonai küzdelmek miatt, és az egyetlen lehetőségét az erőszak megduplázásában látja – mondták az NBC Newsnak az ügyben tájékozott jelenlegi és korábbi amerikai tisztviselők.

Miközben az orosz gazdaság példátlan globális szankciók alatt tántorog, és állítólagosan fölényes katonai ereje megfeneklettnek tűnik, Putyin dühös kirohanásokat intéz az alattvalók felé, még úgy is, hogy a Kremltől nagyrészt elszigetelt marad, részben a Coviddal kapcsolatos aggodalmak miatt – mondták a források.

Ő olyan ember, akit egyértelműen meglepett az ukrán ellenállás mérete. Elszigetelte magát. Nem nagyon jár a Kremlben. Egyre kevesebb inputja van, és ezek az inputok a talpnyalóktól származnak” – mondta Mark Warner szenátor, a hírszerzési bizottság elnöke az MSNBC műsorában.

Hozzátette: “Aggódom, hogy sarokba szorították. Aggódom amiatt, hogy nincs nyilvánvaló kijárat“.

A nyugati hírszerző ügynökségeknek jelenleg jó rálátásuk van Putyinra, és szorosan figyelik a lépéseit, hátha bármilyen jelentős viselkedésbeli változás történik – mondta több jelenlegi és korábbi tisztviselő.

Négy amerikai tisztviselő szerint nincs olyan hírszerzési információ, amely szerint Putyin mentálisan instabil lenne, de azt mondták, hogy a korábbiaktól eltérő viselkedésmintát mutat.

Az Egyesült Államoknak szilárd információi vannak arról, hogy Putyin frusztrált, és szokatlan dühkitöréseket intéz a belső köréhez tartozó emberek ellen az ukrajnai háború helyzete és a tetteinek világméretű elítélése miatt – mondta egy volt és két jelenlegi amerikai tisztviselő, akiket tájékoztattak a hírszerzéstől.

Ez szerintük szokatlan, mert Putyin, aki korábban hírszerző tiszt volt, általában kordában tartja az érzelmeit.

Már nem ugyanaz a hidegvérű, tiszta tekintetű diktátor, mint 2008-ban volt” – mondta John Brennan, a CIA volt igazgatója.

Egy nyugati diplomata szerint Putyin egyre inkább elszigeteltnek és félreinformáltnak tűnik.

A fő aggodalom az információ, amit kap, és az, hogy mennyire elszigetelt. Az elszigeteltség valóban nagy aggodalomra ad okot. Nem hisszük, hogy reális fogalma van arról, hogy mi folyik itt” – mondta a diplomata.

Marco Rubio szenátor, a hírszerzési bizottság rangidős tagja a Twitteren azt mondta, hogy “a régi Putyin hidegvérű, de számító gyilkos volt. Ez az új Putyin még veszélyesebb“.

Warner, aki Rubióhoz hasonlóan külön tájékoztatókat kap a CIA-tól, azt mondta, hogy továbbra is aggódik egy Ukrajnát ért tömeges kibertámadás miatt, amire az oroszok eddig nem voltak hajlandóak vagy képesek.

Rubio is kifejezte ezt az aggodalmát a Twitteren, méghozzá kemény szavakkal.

VESZÉLY” – tweetelte Rubio. “Putyin legitimitása az erős vezető imázsára épül, aki a 90-es évek katasztrófái után visszaállította Oroszországot szuperhatalommá. Most a gazdaság romokban hever, a hadsereget megalázzák és az egyetlen eszköze a Nyugattal való hatalmi egyensúly helyreállítására a kiber és az atomfegyverek.

Brennan közölte, hogy osztja ezeket az aggodalmakat. A Putyin inváziót megelőző lépéseit előre jelző pontos hírszerzési adatok nyilvánosságra kerülése alapján elmondta, hogy szerinte az amerikai és nyugati hírszerző ügynökségek jó rálátással rendelkeznek Putyin döntéshozatali folyamataira.

Ez egyszerűen egy nagyon-nagyon rossz számítási hiba volt Putyin részéről” – mondta Brennan.

Még soha nem szembesült ilyesmivel. Biztos vagyok benne, hogy kirohan a tanácsadóira, minisztereire és másokra – lehet, hogy itt egy érzelmi spirál van. Két monoklit, egy véres orrot és egy sor ütést szenvedett el. A harctéren és a pénzügyi fronton is megnyomorítják, és nincsenek jó lehetőségei” – tette hozzá a CIA egykori igazgatója.

A Harkiv körüli heves ágyúzástól eltekintve az orosz erők eddig nem indítottak olyan koncentrált tüzérségi és bombázó hadjáratot, mint amilyet a korábbi katonai akciók során alkalmaztak – mondta Michael Kofman, a CNA agytröszt elemzője. Az orosz hadsereg “elsősorban tüzérségi hadsereg, és ebben a háborúban eddig a rendelkezésre álló tüzérségének töredékét használta fel” – tweetelte Kofman.

Sajnos arra számítok, hogy a legrosszabb még előttünk áll, és ez a háború még sokkal csúnyábbá válhat” – mondta.

Condoleezza Rice, aki George W. Bush elnök kormányának külügyminisztereként többször is találkozott Putyinnal, vasárnap a Fox News műsorában azt mondta, hogy ő is egy másik Putyint lát.

Mindig is egy “számító és hideg” egykori KGB-ügynök volt, mondta, de ma “kiszámíthatatlannak tűnik“.

A történelem egyre mélyebbre hatoló, téveszmés ábrázolása van. Mindig is egyfajta viktimológiája volt annak, ami velük történt, de most visszamegy oda, hogy Lenint hibáztatja Kijev megalapításáért Ukrajnában. Szóval olyasmibe süllyed, amit én személy szerint még nem láttam” – mondta.

Jeanne Shaheen szenátor, a Külügyi Bizottság tagja azt mondta, hogy “Putyin súlyos elszámolási hibái súlyos árat fognak neki fizetni“, hozzátéve, hogy

politikai páriává vált azok számára, akikről ostoba módon azt hitte, hogy támogatni fogják az Ukrajnába való indokolatlan, előre megfontolt invázióját“.

Az invázió ötödik napján egy amerikai védelmi tisztviselő szerint az orosz hadseregnek még nem sikerült légi fölényt elérni az ország felett, és az ukrán hadsereg még mindig jelentős lég- és rakétavédelmi rendszerekkel rendelkezik, amelyek működőképesek és a rendelkezésükre állnak. Ez meglepte a legtöbb elemzőt, akik úgy vélték, hogy az oroszok gyorsan le tudják győzni Ukrajna elöregedő légvédelmi rendszereit.

A tisztviselők szerint azonban az Ukrajna által felhalmozott hordozható légvédelmi rakéták száma, beleértve a balti országokból átvett vállról indítható Stinger rakétákat is, megnehezítette az orosz erőfeszítéseket.

Hétfőn több jelentés is napvilágot látott arról, hogy Ukrajna a török drónjait a földön lévő orosz járművek megsemmisítésére használta. A kisméretű drónokat, amelyek képesek a célpontok felett lebegni és rakétákkal csapást mérni rájuk, 2020-ban Azerbajdzsán pusztító hatásfokkal használta az Örményországgal való konfliktusában.

A védelmi tisztviselő szerint az orosz megszállóknak nehézséget okoz az üzemanyag- és egyéb készletek fenntartása, ami az egyik oka annak, hogy a Kijev elleni fő előrenyomulásuk elakadt – mondta a tisztviselő.

Putyin csúnyán alábecsülte Ukrajna elszántságát, és nem számított a Nyugat egységes, kemény válaszlépéseire – mondta Alexander Vershbow, egykori oroszországi nagykövet, aki 2012 és 2016 között a NATO főtitkárhelyettese volt.

Ez nem egy kudarcba fulladt invázió, de kétségtelenül egy megingott invázió” – mondta Vershbow.

Mivel az orosz erők az elszánt ellenállással szemben nehezen nyomulnak egyre mélyebbre Ukrajnában, és Oroszország gazdasága példátlan nemzetközi nyomás alatt áll, Putyin fennmaradó lehetőségei egyáltalán nem vonzóak, ellenben kockázatosak – mondták szakértők és volt amerikai tisztviselők.

Putyin utasíthatja hadseregét, hogy a polgári területek válogatás nélküli bombázásával és nyers erővel foglalják el Kijevet, illetve más városokat. Oroszország így járt el a szíriai légiháborúban, ahol az Irán által támogatott harcosokat és a szíriai rezsim csapatait támogatta, valamint a második csecsen háborúban.

Csecsenföldön több ezer civil halt meg, amikor az orosz csapatok ostrom alá vették a fővárost, Groznijt. Emberi jogi csoportok háborús bűnökkel és civilek elleni támadásokkal vádolták Oroszországot mind Szíriában, mind Csecsenföldön.

Amikor 2000-ben elnökjelöltként indult és nyert, Putyin a csecsenföldi háborút támogatta, és olyan vezetőként tüntette fel magát, aki képes helyreállítani a rendet és elfojtani a zavargásokat.

A következő lépés lehet a felperzselt föld taktikája, amelyet Csecsenföldön és Szíriában láttunk, ami sokkal több halált és pusztítást jelentene” – mondta Vershbow.

Rubio hétfőn tweetelte, hogy “egyre több jel utal arra, hogy Putyin elrendelte Kijev középkori ostromát“, ami szerinte az élelmiszer-, az üzemanyag- és az áramszolgáltatás elvágásával járna.

El kell kezdenünk gondolkodni azon, hogy mit tudunk és hajlandóak vagyunk tenni egy ilyen barbár bűncselekmény megakadályozására” – tette hozzá.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Varga Mihály benyújtotta a jövő évi költségvetést az Országgyűlésnek

Már a parlament előtt van a 2024-es költségvetési törvényjavaslat, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter az Országházban.

Kijött a rendelet: kötelező marad, de teljesen átalakul az energetikai tanúsítvány 

Novembertől teljesen megújul az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer és új energetikai tanúsítványok jönnek. Továbbra is kötelező marad az energetikai tanúsítvány beszerzése az ingatlanok eladásához és bérbeadásához, de annak számát és átvételét már nem kell szerepeltetni a szerződésekben - derül ki az Ingatlannet.hu összefoglalójából.

Pánikhangulat uralkodott el a gazdálkodókon egy új kötelezettség miatt

Január 1-je óta a Nébih felületén kell vezetnie a gazdálkodóknak az elektronikus permetezési naplót. A naponta akár több órát is felemésztő adminisztrációs feladat a permetezési szezonban hatalmas terhet ró a gazdákra, amit sokan próbálnak áthárítani a növényorvosokra, holott ez nem az ő dolguk lenne.

KSH: visszaestek a beruházások az év elején

A beruházások volumene 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,8 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest - szezonálisan kiigazítva - 1,0 százalékkal nőtt. A beruházások volumenét jellemzően a vállalkozások csökkenő aktivitása alakította - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  

Hírek

Kézműves vásár Velencén – több mint húsz helyi kézművessel 

Helyi kézművesekkel összefogva VÉKA néven szervez kézműves vásárt a...

SZÉP-kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg.

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Gazdaság

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.

Diákhitel: négy banknál lesz elérhető a kedvezményes számlacsomag

A Diákhitel Központ által a pénzintézetek számára meghirdetett nyílt pályázaton hat jelentkezőből négy pénzintézettel, az Erste-, Gránit-, MBH- és az OTP Bankkal megkötötték a megállapodást, amely rendkívül kedvezményes számlacsomagokat nyújt az ügyfeleknek.

Máris terjeszkedik az új magyar szuperbank

Az MBH Bank Nyrt. tárgyal a Duna Takarék Bank Zrt. legalább 75 százaléknyi tulajdonrészének megszerzéséről - közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján a néhány hete megalakult pénzintézet.