Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Spanyolország - Nadia Calviño avagy nő az esély!?
No menu items!

Spanyolország – Nadia Calviño avagy nő az esély!?

Nadia Calviño gazdasági és üzleti miniszter – Ricardo Rubio Europa Press

A tavaszi járvány, a drákói korlátozások drámai gazdasági következményei után most enyhébbek az előírások Spanyolországban. Nem csak ebben érvényesül a gazdasági miniszter asszony startégiája. Hazai és nemzetközi kapcsolati hálója okán szinte valamennyi fontos kérdésben Nadia Calviño szava dönt.  

„Nem akarok ismert lenni” – indokolta a spanyol gazdasági miniszter egy rádióinterjúban miért nem zavarja, hogy két évvel hivatalba lépése után a spanyolok kevesebb, mint fele ismeri a nevét.  Nadia Calviño ritkán válaszol a sajtó kérdésire. Szakpolitikusnak tartja magát. „Nem célom a népszerűség és az ismertség se.”

Calviño Spanyolország legbefolyásosabb politikusa! Gazdasági miniszterként és kormányfő-helyettesként az ő kezében futnak össze a március óta súlyos epidemológiai és gazdasági krízissel küzdő országban a válságkezelés szálai. 

A kezdettől fogva állítja, hogy a gazdasági válságot nem lehet elhárítani. Célja ezért a hatások mérséklése és „Spanyolország újjáépítése”. A szociáldemokrata miniszterelnök, Pedroc Sánchez az uniós tagállamok vezetőinek és a spanyol ellenzéknek is gesztust akart gyakorolni, amikor tavaly nyáron kinevezte az 52 éves jogász-közgazdászt. 

Jó választásnak bizonyult

Calviño beváltotta Sánchez reményeit: biztosítja Spanyolország szavahihetőségét az európai partnerek, a nemzetközi pénzpiaci szereplők és a spanyol gazdasági körök számára is. Elhiszik neki, hogy a válság és az állami gazdaságélénkítő intézkedések ellenére sem fog elszabadulni a költségvetési hiány és az államadósság, Spanyolország gazdaságilag és politikailag is stabil marad.  

Calviño kinevezése politikailag is jó húzás volt az évekig kisebbségben kormányzó, újabban pedig egy instabil szociáldemokrata-baloldali populista koalíciót vezető kormányfő részéről. Szakmai kompetenciáját a konzervatív ellenzék sem vonja kétségbe. „Intelligens és lenyűgöző munkabírású” – jellemezte a baloldali kormánnyal egyébként nagyon kritikus konzervatív napilap, az El Mundo. „A politikai és gazdasági stabilitás záloga” – írta róla nem kevésbé találóan a balliberális El País.    

Calviño a 2014-es alapítása után rögtön középpárttá vált Podemos (’Meg tudjuk csinálni’) nevű formáció sorait erősíti. Habár közgazdasági nézeteivel egyáltalán nem illik pártjába. A a baloldali-populista párt alapítása óta a szociális támogatások emelését és a gazdaság állami beruházásokkal történő élénkítését propagálja, Calviño mégis elérte, hogy a megbízhatatlan kisebbik koalíciós partner támogassa a kormány szigorú költségvetési politikáját. Idén nyáron arról is meggyőzte párttársait, hogy elálljanak egy követelésüktől. A Podemos a válságra hivatkozva a néhány éve elfogadott munkaerőpiaci liberalizáció visszavonását akarta. „A vállalatoknak döntő szerepük volt a spanyol gazdaság talpra állításában a 2008-ban kezdődött világgazdasági válság után, ezért nem fogunk olyan intézkedést hozni, amelyek megnehezítené a helyzetüket.”   

Több irányból szőtt kapcsolati háló

Calviño 1968-ban az észak-spanyol La Coruñában született. Apja az állami televízió, az RTVE igazgatója volt. Így már gyermekkorában magába szívta a közélet iránti érdeklődést. Mialatt jogi, majd a közgazdasági diplomát szerzett, tolmácsként dolgozott. Angolul, franciául és németül is kiválóan beszél. Tanulmányai alatt ismerkedett meg férjével, aki elismert közgazdászként és egy neves madridi marketingcég vezetőjeként a spanyol gazdasági élet jól ismert, befolyásos szereplője. 

Calviño a 2000-es évek elejétől Brüsszelben dolgozott. Előbb a versenypolitikai, majd a Belső Piaci Főigazgatóságot vezette. 2014-től pedig a Költségvetési Főigazgatóságát első embere volt. 

Nyelvismerete, uniós karrierje és a férje révén szerzett ismeretségei is hozzájárulnak, hogy Calviño kiváló nemzetközi és spanyol kapcsolati hálóval rendelkezik. Legalább ennyire fontos, hogy a Költségvetési Főigazgatóságát vezetőjeként napi munkakapcsolatban állt a gazdasági biztossal, Günther Oettingerrel. A korábbi Baden-Württembergi miniszterelnök, a konzervatív német kormánypárt, a CDU politikusa Merkel kancellár bizalmasa. A németül kiválóan beszélő Calviño szoros viszonyt alakított ki a legendásan rossz angoltudásáról hírhedt Oettingerrel. 

Günther Oettingerrel, politikusa Merkel kancellár bizalmasával egy gazdasági fórumon

Nyáron kis híján Calviño lett az Euró-csoport, a közös pénzt használó tagállamok gazdasági-, költségvetési és adópolitikáját koordináló nagy szakmai és politikai befolyású testület elnöke. Oettinger és Merkel őt favorizálta, ahogy a szociáldemokrata német pénzügyminiszter, Olaf Scholz is. Máig rejtély, miként maradt alul a titkos szavazáson az esélytelennek tartott portugál Mário Centenoval szemben. Mert ő volt az egyetlen az asztalnál – magyarázta a brüsszeli folyósói pletykákra hivatkozó spanyol sajtó.  

Pragmatikus proram

Valószínűbb, hogy a Calviño és Centeno közötti választásnak szakmai okai voltak. Centeno az önálló tagállami adópolitika híve. Calviño az euró-csoport közös adó-, költségvetési- és gazdaságpolitikája mellett érvel. Első lepésként adóztatná az online vállalkozásokat és a pénzügyi szektort. Bevezetné az európai munkanélküliségi biztosítást és támogatja az euró-kötvényeket is. 

Utóbbi különösen vitatott. Lényege, hogy a tagállamok az EU égisze alatt közösen felvett hitelekből finanszíroznák az államadóságukat. A déli tagállamok így szeretnék biztosítani az alacsonyabb kamatokat és ezzel az államadósságuk olcsóbb refinanszírozását. Az északiak elutasítják az adósság szocializálását. Félnek, hogy ez felelőtlen költekezésre csábítaná a déli államokat. 

Calviñot a Brüsszelben töltött évek pragmatikussá tették. Tudja, hogy elképzeléseiből az integráció erősítése érdekében a gyakorlatban sok egyelőre megvalósíthatatlan. Ezért az Euró-csoport elnökeként sem állt volna elő maximális terveivel. 

Kapcsolati hálóját ismerve nem meglepő, hogy Brüsszelben, a tagállami fővárosokban és odahaza is a spanyol kormány legfontosabb tagjaként tekintenek Calviñora. A miniszterasszonynak de facto nagyobb hatalma van Madridban, mint a kormányfőnek.   

Calviño a koronajárvány-válságalapokról folytatott brüsszeli tárgyalásokon is több volt, mint Madrid Sánchez által megbízott képviselője. Központi szerepet játszott a 1.800 milliárd eurós ’Next Generation EU’ tervezésében. 

Korlátozások: Immár Calviño szemlélete érvényesül

Amikor Calviño 2018 nyarán hivatalba lépett sok éves válság után felszálló ágban volt a spanyol gazdaság. A GDP és az adóbevételek növekedésének köszönhetően mindössze 2,5 százalék volt a költségvetési hiány. Calviño ezt is soknak tartotta. A gazdaság felfelé, a hiány lefelé ívelésére való tekintettel nem tűnt lehetetlennek fő fiskális politikai célja elérése, az államháztartás egyensúlyba hozása, a hiány nélküli költségvetés 2020-tól.  

A világjárvány mindet átrendezett. Tavasszal nem vitatta, hogy a mindennapi életet és a gazdaságot valamelyest korlátozni kell a pandémia feltartóztatása érdekében. De hevesen tiltakozott, amikor a kormány szigorú korlátozásokat vezetett be: kijárási és munkába meneteli tilalom kevés kivétellel, szinte valamennyi üzlet bezártatása. Calviño a fatális gazdasági következményekre figyelmeztetett. A költségvetési bevételek az euró-zónában átlagosan 2,4 százalékkal csökkentek 2020 első félévében. Spanyolországban 11 százalékkal kevesebb volt az állami bevétel! 

A második hullám kitörésekor a spanyol kormány Calviño elképzelését követve csak kevés korlátozást vezetett be. Ennek ellenére várhatóan 14,1 százalékos GDP csökkenésre számítanak 2020-ban! Ebben nagy szerepet játszik az idegenforgalmi bevételek drasztikus zsugorodása, amelyek a spanyol gazdasági teljesítmény 13 százalékát adják. 

Calviño reményei szerint a visszafogott őszi-téli korlátozásoknak köszönhetően nem válik semmivé a nyár végi felívelés. A harmadik negyedévben ugyanis váratlanul nagy ütemben, 16,7 százalékkal bővült a spanyol GDP az előző négy hónappal összehasonlítva. Igaz a fertőzések számának csökkenésére még várni kell.

 Calviño talpra állítja Spanyolországot?!

Calviño bízik a turisták visszatérésében. De a nevével fémjelzett ’Nemzeti Tálraállási Program’ nem csak az idegenforgalomra épít. A 140 milliárd eurós keretből, amelynek forrása szinte teljes egészében a ’Next Generation EU’ lesz, szinte valamennyi gazdasági szegmensbe. Közberuházásokon és a magánszektor invesztícióinak támogatásán keresztül 800 ezer új munkahelyet akar teremteni. A támogatások elosztásánál a ’zöld gazdaság’ és a digitalizáció erősítése döntő szempont lesz. Calviño ígérete szerint, ha a pénz még januárban elkezd folyni Brüsszelből, februárban már részesülhetnek belőle a spanyol cégek. 

„A feladat nehéz, de társadalmunkban és a gazdaságunkban meg van a képesség a teljesítéséhez” – állt a sajtóközleményben, amelyben a miniszterasszony a 2020-as évet értékelte és a jövő évi kilátásokról nyilatkozott tavaly decemberben.  

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Matolcsy: elmaradt a bravúr, a magyar gazdaság nem tudott előzni

A járvány elleni harc sikeres volt 2020-ban, de a gazdasági hadviselés vegyes eredményt hozott - vélekedett legújabb írásában a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki szerint az állami beruházások növelésével jobban is teljesíthetett volna a magyar gazdaság.

Takarékbank: nehéz év vár az állattenyésztőkre

Javultak az agrárium szereplőinek várakozásai, de jellemzően a növénytermesztők optimisták, az állattenyésztők a magas gabonárak miatt a korábbinál pesszimistábban látják 2021-et - mondta a Takarékbank agrár üzletágának ügyvezető igazgatója.

Fegyveres rablás Székesfehérváron – lövés is dörrent

Fegyverrel raboltak ki hétfő reggel egy autóalkatrész-szaküzletet Székesfehérváron, az elkövető lövést is leadott gázpisztollyal. A rendőrök két férfit előállítottak - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

Németország. Hathavi mélypontra esett az üzleti hangulat

A koronavírus-járvány miatt kialakult súlyos helyzet következtében januárban a vártnál is erősebb mértékben romlott az üzleti hangulat Németországban - derül ki az ifo gazdaságkutató intézet felméréséből.

Hírek

Fegyveres rablás Székesfehérváron – lövés is dörrent

Fegyverrel raboltak ki hétfő reggel egy autóalkatrész-szaküzletet Székesfehérváron, az elkövető lövést is leadott gázpisztollyal. A rendőrök két férfit előállítottak - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

Koronavírus – Szijjártó: nagy mennyiségű orosz oltóanyagot vesz Magyarország

Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi tárcavezetővel tárgyalt.

Koronavírus – Pekingben egy teljes lakónegyedet zártak le, mert megjelent a ‘brit változat’

Bezártak az iskolák és az óvodák Pekingben péntektől, és tömeges koronavírus-tesztelést folytatnak a kínai fővárosban, ahol az elmúlt napokban új, belföldi fertőzésből eredő eseteket azonosítottak.

Több fronton támadnak a csalók – most az Aldi nevében

Adathalász csalók küldik azokat az sms-eket és e-maileket, amelyek az Aldi nevében értesítenek érkező csomagról, nyereményről vagy tesztelési programról - hívta fel a figyelmet az áruházlánc.

Francia nemzeti örökség. Törvény védi a kakasok kukorékolási jogát

Törvényi védelem alá került a vidéki zajok és szagok alkotta érzékszervi örökség, olyanok, mint a békabrekegés, a kakaskukorékolás, a tehéntrágya és a lócitrom szaga Franciaországban.

Ingatlanmutyi a Vatikánban – börtönre ítélték a volt bankelnököt

Sikkasztás és pénzmosás miatt közel kilencévi börtönre ítélte a vatikáni bíróság Angelo Caloiát, a pápai állam bankjának volt elnökét, valamint egykori ügyvédjét.

Merkel: “Pusztítóbb járványhullám fenyeget.” Német támogatás a Szputnyik V-nek

Újabb, és az eddigieknél sokkal pusztítóbb járványhullámmal fenyeget az...

NOB-elnök: lesz nyáron olimpia Tokióban

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke biztos benne, hogy a terveknek megfelelően megrendezik nyáron a tokiói olimpiát.

Sikkasztásgyanú. Letartóztatták a siklósnagyfalui polgármestert

A baranyai kistelepülés első emberét jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták  - közölte a Pécsi Törvényszék.

Illegális állatkereskedelemmel vádolják a Majomsuttogót

Főemlősök, köztük veszélyeztett majomfajok egyedeinek tiltott szállítása és értékesítése miatt emeltek vádat a Majomsuttogóként ismert férfi ellen Floridában.

Koronavírus – Argentínában az orosz Szputnyik V vakcinával időseket is oltanak

Az argentin kormány közölte, hogy engedélyezte a 60 év felettiek oltását a Szputnyik V orosz koronavírus elleni vakcinával. A szomszédos Paraguay lett a nyolcadik ország, amely engedélyezte a Szputnyik V alkalmazását Oroszországon kívül. 

Németország betiltja a kakascsibék élve darálását

Megtiltják a hím naposcsibék leölését Németországban 2022-től - döntött a szövetségi kormány.

Gazdaság

Moratórium – MNB: itt az ideje a tartalékok felépítésének

A jegybank részletes iránymutatását tett közzé a törlesztési moratóriumhoz kötődő nemfizetési és átstrukturálási kategóriák alkalmazására a hitelintézeteknek.

Fogyasztóbarát személyi hitel – a Budapest Banknál is

A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyását követően hétfőtől a Budapest Banknál is kérhető minősített fogyasztóbarát személyi hitel - közölte a pénzintézet.

Fizetési stop – mentőöv és választási lehetőség is lehet

A nehéz helyzetűeknek mentőöv, másoknak választási lehetőség a hiteltörlesztési moratórium, amelyet a nehéz helyzetű lakossági és vállalati ügyfelek vettek igénybe nagyobb arányban.

Hitelösszehasonlító alkalmazást készített az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) online hitelösszehasonlító alkalmazást készített azoknak, akik Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt (MSZH) vennének föl.

Új csúcsra nőtt a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapokban kezelt vagyon decemberben 3 százalékkal, 203 milliárd forinttal nőtt. A hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6893 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, ami új csúcs.

A bankolás ára – levelet kapnak a számlatulajdonosok

Január végéig részletes, de egyszerűen áttekinthető díjkimutatást kapnak a banki ügyfelek bankszámlájuk tavalyi egész évi költségeiről. Ez alapján eldönthető, hogy érdemes-e folyószámlát vagy bankot váltani - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom