Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Spanyolország - Nadia Calviño avagy nő az esély!?
No menu items!

Spanyolország – Nadia Calviño avagy nő az esély!?

Nadia Calviño gazdasági és üzleti miniszter – Ricardo Rubio Europa Press

A tavaszi járvány, a drákói korlátozások drámai gazdasági következményei után most enyhébbek az előírások Spanyolországban. Nem csak ebben érvényesül a gazdasági miniszter asszony startégiája. Hazai és nemzetközi kapcsolati hálója okán szinte valamennyi fontos kérdésben Nadia Calviño szava dönt.  

„Nem akarok ismert lenni” – indokolta a spanyol gazdasági miniszter egy rádióinterjúban miért nem zavarja, hogy két évvel hivatalba lépése után a spanyolok kevesebb, mint fele ismeri a nevét.  Nadia Calviño ritkán válaszol a sajtó kérdésire. Szakpolitikusnak tartja magát. „Nem célom a népszerűség és az ismertség se.”

Calviño Spanyolország legbefolyásosabb politikusa! Gazdasági miniszterként és kormányfő-helyettesként az ő kezében futnak össze a március óta súlyos epidemológiai és gazdasági krízissel küzdő országban a válságkezelés szálai. 

A kezdettől fogva állítja, hogy a gazdasági válságot nem lehet elhárítani. Célja ezért a hatások mérséklése és „Spanyolország újjáépítése”. A szociáldemokrata miniszterelnök, Pedroc Sánchez az uniós tagállamok vezetőinek és a spanyol ellenzéknek is gesztust akart gyakorolni, amikor tavaly nyáron kinevezte az 52 éves jogász-közgazdászt. 

Jó választásnak bizonyult

Calviño beváltotta Sánchez reményeit: biztosítja Spanyolország szavahihetőségét az európai partnerek, a nemzetközi pénzpiaci szereplők és a spanyol gazdasági körök számára is. Elhiszik neki, hogy a válság és az állami gazdaságélénkítő intézkedések ellenére sem fog elszabadulni a költségvetési hiány és az államadósság, Spanyolország gazdaságilag és politikailag is stabil marad.  

Calviño kinevezése politikailag is jó húzás volt az évekig kisebbségben kormányzó, újabban pedig egy instabil szociáldemokrata-baloldali populista koalíciót vezető kormányfő részéről. Szakmai kompetenciáját a konzervatív ellenzék sem vonja kétségbe. „Intelligens és lenyűgöző munkabírású” – jellemezte a baloldali kormánnyal egyébként nagyon kritikus konzervatív napilap, az El Mundo. „A politikai és gazdasági stabilitás záloga” – írta róla nem kevésbé találóan a balliberális El País.    

Calviño a 2014-es alapítása után rögtön középpárttá vált Podemos (’Meg tudjuk csinálni’) nevű formáció sorait erősíti. Habár közgazdasági nézeteivel egyáltalán nem illik pártjába. A a baloldali-populista párt alapítása óta a szociális támogatások emelését és a gazdaság állami beruházásokkal történő élénkítését propagálja, Calviño mégis elérte, hogy a megbízhatatlan kisebbik koalíciós partner támogassa a kormány szigorú költségvetési politikáját. Idén nyáron arról is meggyőzte párttársait, hogy elálljanak egy követelésüktől. A Podemos a válságra hivatkozva a néhány éve elfogadott munkaerőpiaci liberalizáció visszavonását akarta. „A vállalatoknak döntő szerepük volt a spanyol gazdaság talpra állításában a 2008-ban kezdődött világgazdasági válság után, ezért nem fogunk olyan intézkedést hozni, amelyek megnehezítené a helyzetüket.”   

Több irányból szőtt kapcsolati háló

Calviño 1968-ban az észak-spanyol La Coruñában született. Apja az állami televízió, az RTVE igazgatója volt. Így már gyermekkorában magába szívta a közélet iránti érdeklődést. Mialatt jogi, majd a közgazdasági diplomát szerzett, tolmácsként dolgozott. Angolul, franciául és németül is kiválóan beszél. Tanulmányai alatt ismerkedett meg férjével, aki elismert közgazdászként és egy neves madridi marketingcég vezetőjeként a spanyol gazdasági élet jól ismert, befolyásos szereplője. 

Calviño a 2000-es évek elejétől Brüsszelben dolgozott. Előbb a versenypolitikai, majd a Belső Piaci Főigazgatóságot vezette. 2014-től pedig a Költségvetési Főigazgatóságát első embere volt. 

Nyelvismerete, uniós karrierje és a férje révén szerzett ismeretségei is hozzájárulnak, hogy Calviño kiváló nemzetközi és spanyol kapcsolati hálóval rendelkezik. Legalább ennyire fontos, hogy a Költségvetési Főigazgatóságát vezetőjeként napi munkakapcsolatban állt a gazdasági biztossal, Günther Oettingerrel. A korábbi Baden-Württembergi miniszterelnök, a konzervatív német kormánypárt, a CDU politikusa Merkel kancellár bizalmasa. A németül kiválóan beszélő Calviño szoros viszonyt alakított ki a legendásan rossz angoltudásáról hírhedt Oettingerrel. 

Günther Oettingerrel, politikusa Merkel kancellár bizalmasával egy gazdasági fórumon

Nyáron kis híján Calviño lett az Euró-csoport, a közös pénzt használó tagállamok gazdasági-, költségvetési és adópolitikáját koordináló nagy szakmai és politikai befolyású testület elnöke. Oettinger és Merkel őt favorizálta, ahogy a szociáldemokrata német pénzügyminiszter, Olaf Scholz is. Máig rejtély, miként maradt alul a titkos szavazáson az esélytelennek tartott portugál Mário Centenoval szemben. Mert ő volt az egyetlen az asztalnál – magyarázta a brüsszeli folyósói pletykákra hivatkozó spanyol sajtó.  

Pragmatikus proram

Valószínűbb, hogy a Calviño és Centeno közötti választásnak szakmai okai voltak. Centeno az önálló tagállami adópolitika híve. Calviño az euró-csoport közös adó-, költségvetési- és gazdaságpolitikája mellett érvel. Első lepésként adóztatná az online vállalkozásokat és a pénzügyi szektort. Bevezetné az európai munkanélküliségi biztosítást és támogatja az euró-kötvényeket is. 

Utóbbi különösen vitatott. Lényege, hogy a tagállamok az EU égisze alatt közösen felvett hitelekből finanszíroznák az államadóságukat. A déli tagállamok így szeretnék biztosítani az alacsonyabb kamatokat és ezzel az államadósságuk olcsóbb refinanszírozását. Az északiak elutasítják az adósság szocializálását. Félnek, hogy ez felelőtlen költekezésre csábítaná a déli államokat. 

Calviñot a Brüsszelben töltött évek pragmatikussá tették. Tudja, hogy elképzeléseiből az integráció erősítése érdekében a gyakorlatban sok egyelőre megvalósíthatatlan. Ezért az Euró-csoport elnökeként sem állt volna elő maximális terveivel. 

Kapcsolati hálóját ismerve nem meglepő, hogy Brüsszelben, a tagállami fővárosokban és odahaza is a spanyol kormány legfontosabb tagjaként tekintenek Calviñora. A miniszterasszonynak de facto nagyobb hatalma van Madridban, mint a kormányfőnek.   

Calviño a koronajárvány-válságalapokról folytatott brüsszeli tárgyalásokon is több volt, mint Madrid Sánchez által megbízott képviselője. Központi szerepet játszott a 1.800 milliárd eurós ’Next Generation EU’ tervezésében. 

Korlátozások: Immár Calviño szemlélete érvényesül

Amikor Calviño 2018 nyarán hivatalba lépett sok éves válság után felszálló ágban volt a spanyol gazdaság. A GDP és az adóbevételek növekedésének köszönhetően mindössze 2,5 százalék volt a költségvetési hiány. Calviño ezt is soknak tartotta. A gazdaság felfelé, a hiány lefelé ívelésére való tekintettel nem tűnt lehetetlennek fő fiskális politikai célja elérése, az államháztartás egyensúlyba hozása, a hiány nélküli költségvetés 2020-tól.  

A világjárvány mindet átrendezett. Tavasszal nem vitatta, hogy a mindennapi életet és a gazdaságot valamelyest korlátozni kell a pandémia feltartóztatása érdekében. De hevesen tiltakozott, amikor a kormány szigorú korlátozásokat vezetett be: kijárási és munkába meneteli tilalom kevés kivétellel, szinte valamennyi üzlet bezártatása. Calviño a fatális gazdasági következményekre figyelmeztetett. A költségvetési bevételek az euró-zónában átlagosan 2,4 százalékkal csökkentek 2020 első félévében. Spanyolországban 11 százalékkal kevesebb volt az állami bevétel! 

A második hullám kitörésekor a spanyol kormány Calviño elképzelését követve csak kevés korlátozást vezetett be. Ennek ellenére várhatóan 14,1 százalékos GDP csökkenésre számítanak 2020-ban! Ebben nagy szerepet játszik az idegenforgalmi bevételek drasztikus zsugorodása, amelyek a spanyol gazdasági teljesítmény 13 százalékát adják. 

Calviño reményei szerint a visszafogott őszi-téli korlátozásoknak köszönhetően nem válik semmivé a nyár végi felívelés. A harmadik negyedévben ugyanis váratlanul nagy ütemben, 16,7 százalékkal bővült a spanyol GDP az előző négy hónappal összehasonlítva. Igaz a fertőzések számának csökkenésére még várni kell.

 Calviño talpra állítja Spanyolországot?!

Calviño bízik a turisták visszatérésében. De a nevével fémjelzett ’Nemzeti Tálraállási Program’ nem csak az idegenforgalomra épít. A 140 milliárd eurós keretből, amelynek forrása szinte teljes egészében a ’Next Generation EU’ lesz, szinte valamennyi gazdasági szegmensbe. Közberuházásokon és a magánszektor invesztícióinak támogatásán keresztül 800 ezer új munkahelyet akar teremteni. A támogatások elosztásánál a ’zöld gazdaság’ és a digitalizáció erősítése döntő szempont lesz. Calviño ígérete szerint, ha a pénz még januárban elkezd folyni Brüsszelből, februárban már részesülhetnek belőle a spanyol cégek. 

„A feladat nehéz, de társadalmunkban és a gazdaságunkban meg van a képesség a teljesítéséhez” – állt a sajtóközleményben, amelyben a miniszterasszony a 2020-as évet értékelte és a jövő évi kilátásokról nyilatkozott tavaly decemberben.  

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.