Kezdőlap Világgazdaság Spanyolország - Nadia Calviño avagy nő az esély!?
No menu items!

Spanyolország – Nadia Calviño avagy nő az esély!?

Nadia Calviño gazdasági és üzleti miniszter – Ricardo Rubio Europa Press

A tavaszi járvány, a drákói korlátozások drámai gazdasági következményei után most enyhébbek az előírások Spanyolországban. Nem csak ebben érvényesül a gazdasági miniszter asszony startégiája. Hazai és nemzetközi kapcsolati hálója okán szinte valamennyi fontos kérdésben Nadia Calviño szava dönt.  

„Nem akarok ismert lenni” – indokolta a spanyol gazdasági miniszter egy rádióinterjúban miért nem zavarja, hogy két évvel hivatalba lépése után a spanyolok kevesebb, mint fele ismeri a nevét.  Nadia Calviño ritkán válaszol a sajtó kérdésire. Szakpolitikusnak tartja magát. „Nem célom a népszerűség és az ismertség se.”

Calviño Spanyolország legbefolyásosabb politikusa! Gazdasági miniszterként és kormányfő-helyettesként az ő kezében futnak össze a március óta súlyos epidemológiai és gazdasági krízissel küzdő országban a válságkezelés szálai. 

A kezdettől fogva állítja, hogy a gazdasági válságot nem lehet elhárítani. Célja ezért a hatások mérséklése és „Spanyolország újjáépítése”. A szociáldemokrata miniszterelnök, Pedroc Sánchez az uniós tagállamok vezetőinek és a spanyol ellenzéknek is gesztust akart gyakorolni, amikor tavaly nyáron kinevezte az 52 éves jogász-közgazdászt. 

Jó választásnak bizonyult

Calviño beváltotta Sánchez reményeit: biztosítja Spanyolország szavahihetőségét az európai partnerek, a nemzetközi pénzpiaci szereplők és a spanyol gazdasági körök számára is. Elhiszik neki, hogy a válság és az állami gazdaságélénkítő intézkedések ellenére sem fog elszabadulni a költségvetési hiány és az államadósság, Spanyolország gazdaságilag és politikailag is stabil marad.  

Calviño kinevezése politikailag is jó húzás volt az évekig kisebbségben kormányzó, újabban pedig egy instabil szociáldemokrata-baloldali populista koalíciót vezető kormányfő részéről. Szakmai kompetenciáját a konzervatív ellenzék sem vonja kétségbe. „Intelligens és lenyűgöző munkabírású” – jellemezte a baloldali kormánnyal egyébként nagyon kritikus konzervatív napilap, az El Mundo. „A politikai és gazdasági stabilitás záloga” – írta róla nem kevésbé találóan a balliberális El País.    

Calviño a 2014-es alapítása után rögtön középpárttá vált Podemos (’Meg tudjuk csinálni’) nevű formáció sorait erősíti. Habár közgazdasági nézeteivel egyáltalán nem illik pártjába. A a baloldali-populista párt alapítása óta a szociális támogatások emelését és a gazdaság állami beruházásokkal történő élénkítését propagálja, Calviño mégis elérte, hogy a megbízhatatlan kisebbik koalíciós partner támogassa a kormány szigorú költségvetési politikáját. Idén nyáron arról is meggyőzte párttársait, hogy elálljanak egy követelésüktől. A Podemos a válságra hivatkozva a néhány éve elfogadott munkaerőpiaci liberalizáció visszavonását akarta. „A vállalatoknak döntő szerepük volt a spanyol gazdaság talpra állításában a 2008-ban kezdődött világgazdasági válság után, ezért nem fogunk olyan intézkedést hozni, amelyek megnehezítené a helyzetüket.”   

Több irányból szőtt kapcsolati háló

Calviño 1968-ban az észak-spanyol La Coruñában született. Apja az állami televízió, az RTVE igazgatója volt. Így már gyermekkorában magába szívta a közélet iránti érdeklődést. Mialatt jogi, majd a közgazdasági diplomát szerzett, tolmácsként dolgozott. Angolul, franciául és németül is kiválóan beszél. Tanulmányai alatt ismerkedett meg férjével, aki elismert közgazdászként és egy neves madridi marketingcég vezetőjeként a spanyol gazdasági élet jól ismert, befolyásos szereplője. 

Calviño a 2000-es évek elejétől Brüsszelben dolgozott. Előbb a versenypolitikai, majd a Belső Piaci Főigazgatóságot vezette. 2014-től pedig a Költségvetési Főigazgatóságát első embere volt. 

Nyelvismerete, uniós karrierje és a férje révén szerzett ismeretségei is hozzájárulnak, hogy Calviño kiváló nemzetközi és spanyol kapcsolati hálóval rendelkezik. Legalább ennyire fontos, hogy a Költségvetési Főigazgatóságát vezetőjeként napi munkakapcsolatban állt a gazdasági biztossal, Günther Oettingerrel. A korábbi Baden-Württembergi miniszterelnök, a konzervatív német kormánypárt, a CDU politikusa Merkel kancellár bizalmasa. A németül kiválóan beszélő Calviño szoros viszonyt alakított ki a legendásan rossz angoltudásáról hírhedt Oettingerrel. 

Günther Oettingerrel, politikusa Merkel kancellár bizalmasával egy gazdasági fórumon

Nyáron kis híján Calviño lett az Euró-csoport, a közös pénzt használó tagállamok gazdasági-, költségvetési és adópolitikáját koordináló nagy szakmai és politikai befolyású testület elnöke. Oettinger és Merkel őt favorizálta, ahogy a szociáldemokrata német pénzügyminiszter, Olaf Scholz is. Máig rejtély, miként maradt alul a titkos szavazáson az esélytelennek tartott portugál Mário Centenoval szemben. Mert ő volt az egyetlen az asztalnál – magyarázta a brüsszeli folyósói pletykákra hivatkozó spanyol sajtó.  

Pragmatikus proram

Valószínűbb, hogy a Calviño és Centeno közötti választásnak szakmai okai voltak. Centeno az önálló tagállami adópolitika híve. Calviño az euró-csoport közös adó-, költségvetési- és gazdaságpolitikája mellett érvel. Első lepésként adóztatná az online vállalkozásokat és a pénzügyi szektort. Bevezetné az európai munkanélküliségi biztosítást és támogatja az euró-kötvényeket is. 

Utóbbi különösen vitatott. Lényege, hogy a tagállamok az EU égisze alatt közösen felvett hitelekből finanszíroznák az államadóságukat. A déli tagállamok így szeretnék biztosítani az alacsonyabb kamatokat és ezzel az államadósságuk olcsóbb refinanszírozását. Az északiak elutasítják az adósság szocializálását. Félnek, hogy ez felelőtlen költekezésre csábítaná a déli államokat. 

Calviñot a Brüsszelben töltött évek pragmatikussá tették. Tudja, hogy elképzeléseiből az integráció erősítése érdekében a gyakorlatban sok egyelőre megvalósíthatatlan. Ezért az Euró-csoport elnökeként sem állt volna elő maximális terveivel. 

Kapcsolati hálóját ismerve nem meglepő, hogy Brüsszelben, a tagállami fővárosokban és odahaza is a spanyol kormány legfontosabb tagjaként tekintenek Calviñora. A miniszterasszonynak de facto nagyobb hatalma van Madridban, mint a kormányfőnek.   

Calviño a koronajárvány-válságalapokról folytatott brüsszeli tárgyalásokon is több volt, mint Madrid Sánchez által megbízott képviselője. Központi szerepet játszott a 1.800 milliárd eurós ’Next Generation EU’ tervezésében. 

Korlátozások: Immár Calviño szemlélete érvényesül

Amikor Calviño 2018 nyarán hivatalba lépett sok éves válság után felszálló ágban volt a spanyol gazdaság. A GDP és az adóbevételek növekedésének köszönhetően mindössze 2,5 százalék volt a költségvetési hiány. Calviño ezt is soknak tartotta. A gazdaság felfelé, a hiány lefelé ívelésére való tekintettel nem tűnt lehetetlennek fő fiskális politikai célja elérése, az államháztartás egyensúlyba hozása, a hiány nélküli költségvetés 2020-tól.  

A világjárvány mindet átrendezett. Tavasszal nem vitatta, hogy a mindennapi életet és a gazdaságot valamelyest korlátozni kell a pandémia feltartóztatása érdekében. De hevesen tiltakozott, amikor a kormány szigorú korlátozásokat vezetett be: kijárási és munkába meneteli tilalom kevés kivétellel, szinte valamennyi üzlet bezártatása. Calviño a fatális gazdasági következményekre figyelmeztetett. A költségvetési bevételek az euró-zónában átlagosan 2,4 százalékkal csökkentek 2020 első félévében. Spanyolországban 11 százalékkal kevesebb volt az állami bevétel! 

A második hullám kitörésekor a spanyol kormány Calviño elképzelését követve csak kevés korlátozást vezetett be. Ennek ellenére várhatóan 14,1 százalékos GDP csökkenésre számítanak 2020-ban! Ebben nagy szerepet játszik az idegenforgalmi bevételek drasztikus zsugorodása, amelyek a spanyol gazdasági teljesítmény 13 százalékát adják. 

Calviño reményei szerint a visszafogott őszi-téli korlátozásoknak köszönhetően nem válik semmivé a nyár végi felívelés. A harmadik negyedévben ugyanis váratlanul nagy ütemben, 16,7 százalékkal bővült a spanyol GDP az előző négy hónappal összehasonlítva. Igaz a fertőzések számának csökkenésére még várni kell.

 Calviño talpra állítja Spanyolországot?!

Calviño bízik a turisták visszatérésében. De a nevével fémjelzett ’Nemzeti Tálraállási Program’ nem csak az idegenforgalomra épít. A 140 milliárd eurós keretből, amelynek forrása szinte teljes egészében a ’Next Generation EU’ lesz, szinte valamennyi gazdasági szegmensbe. Közberuházásokon és a magánszektor invesztícióinak támogatásán keresztül 800 ezer új munkahelyet akar teremteni. A támogatások elosztásánál a ’zöld gazdaság’ és a digitalizáció erősítése döntő szempont lesz. Calviño ígérete szerint, ha a pénz még januárban elkezd folyni Brüsszelből, februárban már részesülhetnek belőle a spanyol cégek. 

„A feladat nehéz, de társadalmunkban és a gazdaságunkban meg van a képesség a teljesítéséhez” – állt a sajtóközleményben, amelyben a miniszterasszony a 2020-as évet értékelte és a jövő évi kilátásokról nyilatkozott tavaly decemberben.  

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az OTP vezette az emelkedést a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 50,01 pontos, 0,11 százalékos emelkedéssel, 47 002,77 ponton zárt kedden.

Monetáris tanács: indokolt a kamatemelési ciklus folytatása

Az inflációs kilátásokat övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak: az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében a tanács indokoltnak tartja a kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott lépésekkel történő folytatását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tonetáris tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.

IMF: a világgazdaság 6 százalékkal nő, az olajár 60 dollár fölött marad

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az áprilisi előrejelzéséhez hasonló idei globális gazdasági növekedést vár legfrissebb jelentésében, de több ország és térség GDP-növekedését fölfelé, illetve lefelé módosította. Magyarországgal nem foglalkozik a jelentés.

Nagyot erősödött a forint a kamatdöntés után

Jelentősen erősödött a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzet Bank monetáris tanácsa a vártnál nagyobb kamatemelésről döntött és változtatott a kamatfolyosón is.

Hírek

Nagyot erősödött a forint a kamatdöntés után

Jelentősen erősödött a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzet Bank monetáris tanácsa a vártnál nagyobb kamatemelésről döntött és változtatott a kamatfolyosón is.

Álomhatárt lépett át a Tesla

Éves összevetésben jelentősen nőtt, először haladta meg az 1 milliárd dollárt a Tesla amerikai elektromosautó-gyártó vállalat adózott eredménye.

Robbanás egy német vegyipari üzemben – fekete füst terjeng

Robbanás történt kedden a nyugat-németországi Leverkusenben egy vegyipari gyárban. A helyi katasztrófavédelem rendkívül veszélyesnek minősítette a történteket.

Óceánba zuhant a Nemzetközi Űrállomás orosz modulja

Elsüllyesztették a Csendes-óceánba a Nemzetközi Űrállomás (ISS) kiszolgált orosz Pirsz kutatómodulját - közölte az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz).

New Yorkban kapható a világ legdrágább sültkrumplija

Kétszáz dollárért, vagyis több mint 60 ezer forintért kínálja a világ hivatalosan is legdrágább sültkrumpliját a manhattani Upper East Side egyik étterme.

Tizenhárman fulladtak az idén a Balatonba – eddig

A Balatonnál senki nem vált vihar áldozatává, mégis már 13-an vesztették életüket a tóban, a vízirendőrök idén eddig 220 embert mentettek ki.

Pandémia. Négyszer magányosabbak lettek a fiatalok Európában

A koronavírus-járvány megkétszerezte a magukat magányosnak érzők számát az EU-ban; Magyarországon kisebb mértékben növekedett ez a szám.

KSH: tízmillió fölött az internet-előfizetések száma

Tavaly az internet-hozzáférési szolgáltatások összes nettó árbevétele 326 milliárd forint volt, egy év alatt 8,2 százalékkal nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Digitális gazdaság 2020 című kiadványából.

Gazdaság

Monetáris tanács: indokolt a kamatemelési ciklus folytatása

Az inflációs kilátásokat övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak: az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében a tanács indokoltnak tartja a kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott lépésekkel történő folytatását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tonetáris tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.

Tovább emelte az alapkamatot a monetáris tanács – változott a kamatfolyosó is

Harminc bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.

Tovább mélyíti kínai kapcsolatait az MNB

Az információcsere és a tudásmegosztás érdekében kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank.

Duplázott a lakossági megtakarítás

A járvány alatt jóval nagyobb megtakarítások halmozódtak fel a lakosságnál, mint a megelőző időszakban, az öngondoskodás célja nem változott számottevően, továbbra is a legnépszerűbb...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom