Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Takarékbank: a 8 százalékot is elérheti az idei növekedés
No menu items!

Takarékbank: a 8 százalékot is elérheti az idei növekedés

A vártnál jobb második negyedéves GDP-adat miatt a Takarékbank a korábbi 7,7 százalékról 8,0 százalékra emelte idei növekedési előrejelzését.

A pénzintézet elemzői 2022-ben 7,0 százalékos növekedésre számítanak, illetve az idei évre 4,7 százalékos, jövőre pedig 3,5 százalékos átlagos inflációt prognosztizálnak.

Suppan Gergely

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője elmondta: a harmadik és a negyedik negyedévben 1-1,5 százalékos negyedéves GDP-növekedéssel számolnak, de látnak esélyt akár 2 százalékos bővülésre is. Egyelőre még nem látható, hogy a chiphiány milyen mértékű problémákat okoz, ezért is óvatosabbak az előrejelzéseik – tette hozzá.

Ugyan a delta variáns már az országban van, és felfutóban van a negyedik hullám, durva lezárások nem várhatók Magyarországon – mondta az elemző, utalva arra, hogy a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőkre vezethetnek be korlátozásokat a járványügyi adatok romlásával.

A pénzintézet pesszimista GDP-előrejelzése 7,3 százalékos növekedést jelez; amennyiben az év második felében nem lenne egyáltalán gazdasági növekedés, az éves adat akkor is 6,8 százalék lenne.

A kiskereskedelem a múlt évi visszaesés után az év elején még mínuszban volt, de 2021 egészére már 2,9 százalékos emelkedés várható. A Takarékbank prognózisa szerint jövőre “óriási lökést fog adni” a területnek, hogy az állam 1200 milliárd forintot hagy a lakosságnál az szja-visszatérítéssel, a nyugdíjprémiummal és a fegyveres erőknek adott juttatással.

A GDP már most is 0,9 százalékkal meghaladja a járvány előtti szintet, a gazdaságon belül azonban jelentős egyenlőtlenségek figyelhetők meg – hívta fel a figyelmet az elemző. Az infokommunikáció, a pénzügyi-biztosítási szektor, az ingatlan terület húzza pluszba az adatot, a művészeti-szabadidős szolgáltatások, a turizmus és a szállítás személyszállítási része azonban még nem lábalt ki a válságból. A mezőgazdaság teljesítménye szintén gyengének mondható, de nem a járvány hatásai miatt, hanem a kedvezőtlen időjárási körülmények következtében.

Suppan Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy az infláció alakulását rengeteg kockázat övezi világszerte. Magyarországon 5,9-6 százalék lehet a csúcs novemberben, ezt követően gyors visszaesés várható; a tolerancia sávba április-májusra kerülhet vissza az áremelkedés mértéke, a 3 százalékos cél elérése augusztusra várható.

A nyersanyagárak emelkedése óriási problémákat okozhat, még nem látható előre, hogy a külső ársokkok hatásával meddig kell még számolni. Európában egyes országokban a gázárak emelkedése miatt 30-50 százalékkal növekedhetnek a fogyasztói árak. Magyarországon ezt a szabályozás nem teszi lehetővé, kérdés ugyanakkor, hogy kire hárul majd a drágulás terhe – jegyezte meg.

Az elemző úgy látja, hogy a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusa januárban érhet véget. Ez elképzelhető, hogy csak egy szünetet jelent majd amennyiben az inflációs adatok úgy alakulnak.

A pénzintézet arra számít, hogy idén a reálbér 3,9 százalékkal, jövőre 10 százalék felett nő. Az államháztartás hiánya 2021-ben 7 százalék, 2022-ben 5 százalék lehet, az államadósság GDP-arányosan 78,1 százalékon, illetve 74,7 százalékon alakulhat.

Újságírói kérdésre az elemző elmondta, hogy a költségvetés hatalmas tartalékkal rendelkezik, a bevételi oldal nagyjából 500-600 milliárd forinttal nagyobb a tervezettnél. Az uniós pénzek előfinanszírozása nem veszélyezteti a költségvetést, technikai, elszámolási kérdés marad addig, ameddig megszületik a megállapodás Brüsszellel. Hogy erre mikor kerül sor, abba egyelőre nem lehet belelátni, politikai kérdés – jelezte Suppan Gergely.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt a JÉGVILÁG a Nyíregyházi Állatparkban

A 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak jelzik.

Kedd éjfélig döntsünk! Ki kapja az 1+1 százalékunkat?

A személyi jövedelemadó kapcsán idén is élni lehet az öngondoskodási megtakarítási formákhoz kapcsolódó adó feletti rendelkezési jogosultsággal, amely alapján jellemzően a befizetések húsz százalékát lehet visszaigényelni.

Együttműködési megállapodás a magyar Aeroplex és a román Romaero között

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit. Az aláírási ünnepségen Demény Árpád, az ACE ügyvezető igazgatója elmondta: az ACE Európa egyik legnagyobb független repülőgép-karbantartó társasága, a legnagyobb légitársaságokkal dolgoznak együtt. Kiemelte, hogy a román partnerrel kötött megállapodás hosszú távú üzleti stratégiai céljuk megalósítását segíti. Az ACE ügyvezető igazgatója rámutatott arra, hogy a világ repülőgépiparában jelentős verseny van, amelyben fontos értéket képvisel az eszközök, a növekedés és a stabilitás megléte. Demény Árpád az MTI kérdésére elmondta: a bukaresti bázison 2024 októberében indulna a karbantartás. Kezdetben egy termelési vonalat (egy termelési vonalon egyidejűleg egy repülőgépet fogadnak) alakítanak ki, majd ezt fejlesztenék fokozatosan öt termelési vonallá. Az ACE tájékoztatása szerint a megállapodással új karbantartó bázis jön létre az Aeroplex égisze alatt, amely lehetőséget kínál arra, hogy a társaság szolgáltatásait még szélesebb körben elérhetővé tegyék a régióban. Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. magyar vállalat, a régió legnagyobb független repülőgép műszaki központja. Fő tevékenységi köre az Airbus és Boeing típusú repülőgépek javítása és karbantartása. Az Aeroplex Budapesten és Debrecenben lát el forgalmi karbantartási tevékenységet, budapesti bázisán hangár szintű karbantartást, illetve repülőgépes berendezésjavítást végez, mintegy 18 ezer négyzetméternyi hangárban és a hozzá kapcsolódó 3,5 ezer négyzetméternyi műhelyterületen. Az ACE 2022-ben 21,6 milliárd forint árbevételt és 960 millió forint adózott eredményt ért el. A cég árbevétele 2023-ban 31,3 milliárd forintra, nyeresége 1,6 milliárd forintra emelkedett. A Romaero céget 1920-ban alapították, egykor a román védelmi és repülőgépipar legnagyobb vállalata volt, jelenleg repülőgép-karantartással foglalkozik.

A nyugati és keleti technológiák találkozóhelye lesz Magyarország

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.