Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Tartósan átalakult üzleti utazások 
No menu items!

Tartósan átalakult üzleti utazások 

A járványügyi korlátozások enyhülése ellenére kevés az üzleti utazás. A hotelek tartósan 30-40 százalékos csökkenéssel számolnak és üzleti modelljük átalakításán dolgoznak. 

„Az üzleti utazások tartós és gyökeres átalakulása zajlik”

Az üzleti utazások visszaesése a pandémia 2020 tavaszi kezdetén példátlan gyorsaságú és mértékű volt. A szállodaláncok és a légitársaságok kihasználtsági adatai azt mutatják, hogy az utazási korlátozások részbeni feloldása ellenére a lukratív közönség a megszokottnál továbbra is kisebb forgalmat generál.

Németországban, Európa legnagyobb gazdaságú országában a cégek tartósan 30 százalékkal kevesebb üzleti utazással számolnak – derül ki a Német Vállalatok Utazási Érdekképviselete (VDR) felméréséből. Az 1974-ben alapított VDR-hez hasonló szervezet nem létezik Magyarországon. Az 560 nagyvállalatot és számos idegenforgalmi szolgáltatókat tömörítő szervezet elsősorban az üzleti utazások akadálymentessége érdekében lép fel.

A Lufthansánál optimistábbak, mint a VDR-nél, de Európa legnagyobb légitársaságánál is tartósan 20 százalékos csökkenéssel számolnak. 

Inge Pirner

Az üzleti utazások tartós és gyökeres átalakulása zajlik” – írja le a helyzetet a VDR alelnöke, Inge Pirner a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ). A véleményét a felmérésükre alapozza, amelybe az 500 főnél többet foglalkoztató német vállalatok 80 százalékát bevonták. A legnagyobb cégek menedzsereinek 55 százaléka “számottevően kevesebb” üzleti úttal számol. A kkv-szektorban még nagyobb, 72 százalék a kevesebb utazást tervező cégek aránya.  

Beszakadt a piac

A világjárvány előtt dinamikusan nőtt az üzleti utak szegmense. 2016-ban 183 millió bel- és külföldi üzleti utat számolt a VDR statisztikája a német vállalatoknál. A 2019-es rekordévben már 195,4 milliót 45,2 milliárd euró értékben. 2020-ban 83 százalékkal kevesebb, 32,7 millió üzleti út volt. A szállodaláncoknál, a légitársaságoknál és az autókölcsönzőknél a foglalások számának csökkenésénél is nagyobb volt a bevételkiesés, mert az üzleti utazók hagyományosan kevéssel az utazás előtt foglalnak, nem flexibilisek és kevéssé árérzékenyek, ezért nekik számottevően drágábban lehet eladni a szolgáltatásokat, mint a turistáknak. A pandémia által dominált 2020-ban 32,7 milliárd eurót költöttek a cégek utazásra. 2021 szeptemberéig a gazdaság újraindulása ellenére még ennél is kevesebbet, 10,1 milliárdot. „A forgalom 9 hónap alatt a pandémia előtti év negyedét sem érte el és a tavalyitól is elmarad, ami mutatja, hogy a visszaesés tartós lesz” – értelmezte a számokat az FAZ-ben Pirner.  

Három okot lát amögött, hogy a 2021-es forgalom a tavalyitól is elmarad. Egyrészt, 2020 első három hónapjában, néhány ázsiai országot leszámítva még dübörgött az üzleti turizmus. Másrészt, 2021 első öt hónapjában alig lehetett utazni. Harmadrészt, az USA-ba a közelmúltig nem lehetett belépni és sok ázsiai országba, például Japánba és Kínába gyakorlatilag továbbra se lehet. A tengerentúli utak vonatkozásában Pirner a washingtoni nyitás ellenére sem optimista: „A légitársaságok számára különösen fontos amerikai utak jó darabig meg se fogják közelíteni a pandémia előtti szintet. Most az elmaradt és égetően fontos üzleti, valamint magánjellegű utak miatt pörögtek fel a foglalások, de az eufória elmúltával jóval a krízis előtti szint alá fog apadni az utazási kedv.”  

Guido Zöllick

A Német Szállodák és Éttermek Szövetségének (Dehoga) felmérése szerint az idegenforgalmi cégek harmada az üzleti utak tartós visszaesése esetén nem látja biztosítva a vállalkozása jövőjét. Félelmüket igazolja, hogy a német utazási szektor az idegenforgalom újraindulása és a belföldi turizmus felpörgése ellenére 2021 legerősebb hónapjában, augusztusában is 5,7 százalékkal kevesebb bevételt könyvelt el, mint 2019 azonos időszakában. „Az elsősorban a turistákból élő vállalkozók több német vendégről, és bevételnövekedésről számolnak be. Ők elégedettek. Viszont az üzleti utazókra specializálódottka foglaltsági számai továbbra is elkeserítőek” – foglalja össze a helyzetet a Dehoga elnöke, Guido Zöllick.   

„Nem hiszem, hogy a konferenciaközpontok tartósan kihasználatlanok fognak maradni”

– mondja Christoph Carnier, a VDR elnöke az FAZ-nek. Optimizmusát arra alapozza, hogy a megváltozott elvárásokhoz gyorsan alkalmazkodó hotelek már most is jól mennek. „A COVID előtti konferenciaturizmusnak nem csak szép oldalai voltak. Az amúgy is zsúfoltan beszékezett termeket sokszor az utolsó helyig megtöltötték, a szállodák éttermeiben és más közösségi tereiben pedig lépni se lehetett a sok vendégtől”.  

Christoph Carnier

Nagy jövőt lát a tágasabb berendezett, a korábbinál sokkal jobb digitális infrastruktúrával felszerelt termekkel rendelkező hotel- és konferenciaközpontok előtt, különösen, ha innovatív megoldásokat is kínálnak. Ezek közé tartozik, hogy a résztvevők saját országaikban, városaikban gyűlnek össze egy konferenciaközpontban és a különböző helyszíneket digitális összekapcsolásával jön létre a nemzetközi tanácskozás. „Nem vész el a korábban megszokott atmoszféra, mégsem kell messzire utazni” – összegzi az előnyöket Carnier.  

„Kevesebb utazás, hosszabb tartózkodás”

– írja le a jövő üzleti útjait a VDR elnöke. A menedzserek igyekezni fognak minél több megbeszélést és helyszínt egy utazásba integrálni, még ha emiatt “üres napjaik” is lesznek. Ami korábban elképzelhetetlen volt, az a home office általánossá válása óta már nem tabu, hisz dolgozni a hotelből is lehet. A változó szokásokhoz igazodva egyre több üzleti utazóra specializálódott szállodában hoznak létre co-working-tereket, tehát közösségi irodákat, amelyben többen egymástól függetlenül dolgoznak és a közös infrastruktúrát használhatják.   

A szállodák helyzetét nehezíti, hogy a számottevő bevételkies közepette kell invesztálniuk digitalizációba és a komfort növelésébe.

Daniela Schade

Aki hosszabb ideig marad, első osztályú irodai infrastruktúrát és a nyugodt munkavégzést biztosító, egyéni igényekhez igazodó szobát vár el” – mondja Daniela Schade, a világszerte 150 hotelt üzemeltető Steigenberger konszern kommunikációs igazgatója az FAZ-nek. Példaként az okostelefonnal szabályozható világítást és fűtést, valamint az app-et hozza fel, amivel egyszerűen és gyorsan kapcsolatba lehet lépni a recepcióval, valamint be- és ki is lehet jelentkezni. „Növeli a vendégek biztonságérzetét, ha nem kell a recepcióinál sorban állniuk.” Schade hozzáteszi, hogy a technikai feltételek nem újak, de a legtöbb országban, így a közelmúltig Németországban sem tették lehetővé a jogszabályok az online check-in-t.

A hosszabb, de ritkább utazások kímélik a vállalatok költségvetését és kevesebb fárasztók a menedzsereknek. „Aki nem küzd jetlaggel a gyakori tengerentúli utak miatt, vagy egyszerűen kimerültséggel a sok utazás okozta stressz következtében, hatékonyabban dolgozik” – sorolja Carnier az átalakuló üzleti utazások hozadékát.

Járványügyi, klímavédelem és takarékosság

A VDR három okból nem számít az üzleti utak korábbi szintjének elérésére: a járványügyi megelőzőintézkedések, a klímavédelem és a takarékosság miatt. A megkérdezett menedzserek 94 százaléka biztos benne, hogy a szigorú járvány előírások részben tartósak lesznek. A multinacionális cégek menedzsereinek 73, a kkv-szektorból pedig a megkérdezettek 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a jövőben az utazások mérséklésén keresztül akar tenni a klímavédelemért. Hogy reputációjuk javítása érdekében vagy meggyőződésből, az nem derül ki a felmérésből. Ezzel kímélik a céges büdzsét is, ami a gazdasági válság miatt amúgy is megkerülhetetlen. A megkérdezett vállalatvezetők 72 százaléka szerint a korábban jelenléti konferenciák és megbeszélésék fele online is megtarthatók.  

A VDR már idézett alelnöke, Inge Pirner szerint a szemléletváltás hatására a home office legalább részben tartósan az irodai munkavégzés helyére fog lépni. Így tudnak a vállalatok dolgozóik napi ingázásának csökkentésén keresztül is tenni a környezetért. A felmérésben résztvevő cégek 84 százalékánál nyilatkoztak úgy, hogy az otthoni munkavégzés hosszútávon is engedélyezett lesz.     

Petrus Szabolcs 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lakáspiac. Újra 3000 milliárd felett lehet az éves forgalom

Az idén túllépheti a 150 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma, így újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma, szemben a tavalyi 134 ezer tranzakcióval mintegy 2690 milliárd forint értékben - közölte a Duna House.

Német miniszter: vészhelyzet van, túlterhelődhet az egészségügy

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere.

KSH: a feldolgozóipar és a vállalkozások húzták a beruházásokat

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a koronavírus-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist - áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

Hírek

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Drágább lesz idén a karácsonyfa

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.

Gazdaság

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Moratórium után. Fizetéskönnyítő megoldásokat vár el az MNB a bankoktól

A jegybank elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezelésére dolgozzanak ki fizetéskönnyítő megoldásokat - áll a Magyar Nemzeti Bank legújabb vezetői körlevelében.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom