Kezdőlap Turizmus Tartósan átalakult üzleti utazások 
No menu items!

Tartósan átalakult üzleti utazások 

A járványügyi korlátozások enyhülése ellenére kevés az üzleti utazás. A hotelek tartósan 30-40 százalékos csökkenéssel számolnak és üzleti modelljük átalakításán dolgoznak. 

„Az üzleti utazások tartós és gyökeres átalakulása zajlik”

Az üzleti utazások visszaesése a pandémia 2020 tavaszi kezdetén példátlan gyorsaságú és mértékű volt. A szállodaláncok és a légitársaságok kihasználtsági adatai azt mutatják, hogy az utazási korlátozások részbeni feloldása ellenére a lukratív közönség a megszokottnál továbbra is kisebb forgalmat generál.

Németországban, Európa legnagyobb gazdaságú országában a cégek tartósan 30 százalékkal kevesebb üzleti utazással számolnak – derül ki a Német Vállalatok Utazási Érdekképviselete (VDR) felméréséből. Az 1974-ben alapított VDR-hez hasonló szervezet nem létezik Magyarországon. Az 560 nagyvállalatot és számos idegenforgalmi szolgáltatókat tömörítő szervezet elsősorban az üzleti utazások akadálymentessége érdekében lép fel.

A Lufthansánál optimistábbak, mint a VDR-nél, de Európa legnagyobb légitársaságánál is tartósan 20 százalékos csökkenéssel számolnak. 

Inge Pirner

Az üzleti utazások tartós és gyökeres átalakulása zajlik” – írja le a helyzetet a VDR alelnöke, Inge Pirner a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ). A véleményét a felmérésükre alapozza, amelybe az 500 főnél többet foglalkoztató német vállalatok 80 százalékát bevonták. A legnagyobb cégek menedzsereinek 55 százaléka “számottevően kevesebb” üzleti úttal számol. A kkv-szektorban még nagyobb, 72 százalék a kevesebb utazást tervező cégek aránya.  

Beszakadt a piac

A világjárvány előtt dinamikusan nőtt az üzleti utak szegmense. 2016-ban 183 millió bel- és külföldi üzleti utat számolt a VDR statisztikája a német vállalatoknál. A 2019-es rekordévben már 195,4 milliót 45,2 milliárd euró értékben. 2020-ban 83 százalékkal kevesebb, 32,7 millió üzleti út volt. A szállodaláncoknál, a légitársaságoknál és az autókölcsönzőknél a foglalások számának csökkenésénél is nagyobb volt a bevételkiesés, mert az üzleti utazók hagyományosan kevéssel az utazás előtt foglalnak, nem flexibilisek és kevéssé árérzékenyek, ezért nekik számottevően drágábban lehet eladni a szolgáltatásokat, mint a turistáknak. A pandémia által dominált 2020-ban 32,7 milliárd eurót költöttek a cégek utazásra. 2021 szeptemberéig a gazdaság újraindulása ellenére még ennél is kevesebbet, 10,1 milliárdot. „A forgalom 9 hónap alatt a pandémia előtti év negyedét sem érte el és a tavalyitól is elmarad, ami mutatja, hogy a visszaesés tartós lesz” – értelmezte a számokat az FAZ-ben Pirner.  

Három okot lát amögött, hogy a 2021-es forgalom a tavalyitól is elmarad. Egyrészt, 2020 első három hónapjában, néhány ázsiai országot leszámítva még dübörgött az üzleti turizmus. Másrészt, 2021 első öt hónapjában alig lehetett utazni. Harmadrészt, az USA-ba a közelmúltig nem lehetett belépni és sok ázsiai országba, például Japánba és Kínába gyakorlatilag továbbra se lehet. A tengerentúli utak vonatkozásában Pirner a washingtoni nyitás ellenére sem optimista: „A légitársaságok számára különösen fontos amerikai utak jó darabig meg se fogják közelíteni a pandémia előtti szintet. Most az elmaradt és égetően fontos üzleti, valamint magánjellegű utak miatt pörögtek fel a foglalások, de az eufória elmúltával jóval a krízis előtti szint alá fog apadni az utazási kedv.”  

Guido Zöllick

A Német Szállodák és Éttermek Szövetségének (Dehoga) felmérése szerint az idegenforgalmi cégek harmada az üzleti utak tartós visszaesése esetén nem látja biztosítva a vállalkozása jövőjét. Félelmüket igazolja, hogy a német utazási szektor az idegenforgalom újraindulása és a belföldi turizmus felpörgése ellenére 2021 legerősebb hónapjában, augusztusában is 5,7 százalékkal kevesebb bevételt könyvelt el, mint 2019 azonos időszakában. „Az elsősorban a turistákból élő vállalkozók több német vendégről, és bevételnövekedésről számolnak be. Ők elégedettek. Viszont az üzleti utazókra specializálódottka foglaltsági számai továbbra is elkeserítőek” – foglalja össze a helyzetet a Dehoga elnöke, Guido Zöllick.   

„Nem hiszem, hogy a konferenciaközpontok tartósan kihasználatlanok fognak maradni”

– mondja Christoph Carnier, a VDR elnöke az FAZ-nek. Optimizmusát arra alapozza, hogy a megváltozott elvárásokhoz gyorsan alkalmazkodó hotelek már most is jól mennek. „A COVID előtti konferenciaturizmusnak nem csak szép oldalai voltak. Az amúgy is zsúfoltan beszékezett termeket sokszor az utolsó helyig megtöltötték, a szállodák éttermeiben és más közösségi tereiben pedig lépni se lehetett a sok vendégtől”.  

Christoph Carnier

Nagy jövőt lát a tágasabb berendezett, a korábbinál sokkal jobb digitális infrastruktúrával felszerelt termekkel rendelkező hotel- és konferenciaközpontok előtt, különösen, ha innovatív megoldásokat is kínálnak. Ezek közé tartozik, hogy a résztvevők saját országaikban, városaikban gyűlnek össze egy konferenciaközpontban és a különböző helyszíneket digitális összekapcsolásával jön létre a nemzetközi tanácskozás. „Nem vész el a korábban megszokott atmoszféra, mégsem kell messzire utazni” – összegzi az előnyöket Carnier.  

„Kevesebb utazás, hosszabb tartózkodás”

– írja le a jövő üzleti útjait a VDR elnöke. A menedzserek igyekezni fognak minél több megbeszélést és helyszínt egy utazásba integrálni, még ha emiatt “üres napjaik” is lesznek. Ami korábban elképzelhetetlen volt, az a home office általánossá válása óta már nem tabu, hisz dolgozni a hotelből is lehet. A változó szokásokhoz igazodva egyre több üzleti utazóra specializálódott szállodában hoznak létre co-working-tereket, tehát közösségi irodákat, amelyben többen egymástól függetlenül dolgoznak és a közös infrastruktúrát használhatják.   

A szállodák helyzetét nehezíti, hogy a számottevő bevételkies közepette kell invesztálniuk digitalizációba és a komfort növelésébe.

Daniela Schade

Aki hosszabb ideig marad, első osztályú irodai infrastruktúrát és a nyugodt munkavégzést biztosító, egyéni igényekhez igazodó szobát vár el” – mondja Daniela Schade, a világszerte 150 hotelt üzemeltető Steigenberger konszern kommunikációs igazgatója az FAZ-nek. Példaként az okostelefonnal szabályozható világítást és fűtést, valamint az app-et hozza fel, amivel egyszerűen és gyorsan kapcsolatba lehet lépni a recepcióval, valamint be- és ki is lehet jelentkezni. „Növeli a vendégek biztonságérzetét, ha nem kell a recepcióinál sorban állniuk.” Schade hozzáteszi, hogy a technikai feltételek nem újak, de a legtöbb országban, így a közelmúltig Németországban sem tették lehetővé a jogszabályok az online check-in-t.

A hosszabb, de ritkább utazások kímélik a vállalatok költségvetését és kevesebb fárasztók a menedzsereknek. „Aki nem küzd jetlaggel a gyakori tengerentúli utak miatt, vagy egyszerűen kimerültséggel a sok utazás okozta stressz következtében, hatékonyabban dolgozik” – sorolja Carnier az átalakuló üzleti utazások hozadékát.

Járványügyi, klímavédelem és takarékosság

A VDR három okból nem számít az üzleti utak korábbi szintjének elérésére: a járványügyi megelőzőintézkedések, a klímavédelem és a takarékosság miatt. A megkérdezett menedzserek 94 százaléka biztos benne, hogy a szigorú járvány előírások részben tartósak lesznek. A multinacionális cégek menedzsereinek 73, a kkv-szektorból pedig a megkérdezettek 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a jövőben az utazások mérséklésén keresztül akar tenni a klímavédelemért. Hogy reputációjuk javítása érdekében vagy meggyőződésből, az nem derül ki a felmérésből. Ezzel kímélik a céges büdzsét is, ami a gazdasági válság miatt amúgy is megkerülhetetlen. A megkérdezett vállalatvezetők 72 százaléka szerint a korábban jelenléti konferenciák és megbeszélésék fele online is megtarthatók.  

A VDR már idézett alelnöke, Inge Pirner szerint a szemléletváltás hatására a home office legalább részben tartósan az irodai munkavégzés helyére fog lépni. Így tudnak a vállalatok dolgozóik napi ingázásának csökkentésén keresztül is tenni a környezetért. A felmérésben résztvevő cégek 84 százalékánál nyilatkoztak úgy, hogy az otthoni munkavégzés hosszútávon is engedélyezett lesz.     

Petrus Szabolcs 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Indul az autómosás szezonja: Nanotechnológiával hódít az autómosás Ubere

Beköszöntött a jó idő, ezzel pedig indul az autómosás...

Gazdaságos megoldás egyszerűsíti az áruszállítást

Ahhoz, hogy egy termék eljusson A-ból B pontba, az...

KF: új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten -...

Kamatdöntés – Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris...

Hírek

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Új elnöke lesz a Központi Statisztikai Hivatalnak

A Központi Statisztikai Hivatal elnöke június 11-től Kincses Áron lesz, aki Vukovich Gabriella helyét veszi át - közölte a hivatal.

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Ebben a Ryanair is egyetért a magyar döntéshozókkal

A Ryanair üdvözli a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely megsemmisítette a magyar fogyasztóvédelmi hatóság által 2022 augusztusában kiszabott 763 ezer eurós bírságot, amelyet a Ryanair azért kapott, mert a magyar kormány által kivetett extraprofitadót áthárította az utasokra - közölte a légitársaság.

A SPAR megmutatta az első akciós fecskéket

Kormányrendelet kötelezi a 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt elérő élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteket arra, hogy június 1. és szeptember 30. között húsz termékcsoportban, heti szinten 10%-os engedményt nyújtó akciót vezessenek be. A SPAR Magyarország azonban komplex akciós stratégiájának keretein belül ennél többet kínál: számos árucikk esetében 10-40 százalékos árkedvezményt biztosít, a SPAR ÁRSTOP Extra Promóció keretein belül pedig 300 termék árát rögzíti május 31. és július 31. között - közölte az áruházlánc.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a magyar Penny-nek

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc.

Gazdaság

Kamatdöntés – Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának...

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A szaktárca reagált a Magyar Bankszövetség kritikáira

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Magyar Bankszövetség sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a "versenysemleges szabályozást" kérte számon.