Hirdetés
Kezdőlap Építőipar Termékpaletta bővítéssel, mesterember képzéssel erősít a Mapei
No menu items!

Termékpaletta bővítéssel, mesterember képzéssel erősít a Mapei

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője

A piacon tapasztalható kontármunka elszaporodását a szakemberképzésünk kibővítésével próbáljuk megakadályozni – fejtette ki Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. Hozzátéve: idén már az alapanyag ellátási nehézségek minimalizálódása mellett további növekedéssel számol a cég.   

Az építőanyaggyártók, az építőiparhoz hasonlóan, az ágazat stratégiai jelentősége miatt a Covid-járvány kirobbanása után sem álltak le és azóta is folyamatosan üzemelnek. Különösen az első időszakban ez azért jelentett komoly kihívást, mert természetesen mi is mindent megtettünk azért, hogy a munkatársaink számára a maximális egészségügyi biztonságot megteremtsük”- értékel Markovich Béla. Hozzátéve, hogy a pandémia kirobbanása után, 2020-ban emellett még a logisztikai láncok összeomlása miatti alapanyaghiány is komoly nehézséget okozott.

Elmondása szerint ehhez képest a 2021-es év már könnyebbséget jelentett azzal, hogy a járványhoz kötődő veszélyeket jelentősen lecsökkentette az oltóanyagok megjelenése. Ugyanakkor az alapanyaghiány továbbra is megnehezítette a piaci munkát.

A ragasztók, fugázók, vízszigetelési termékek, festékek, hőszigetelési rendszerek gyártójaként különösen a polimer adalékanyagokhoz kötődő termékcsoportok esetében érezték az alapanyaghiányt. Aminek meglátása szerint elsősorban az volt az oka, hogy a gyártók nem voltak felkészülve az ingatlanpiaci beruházások olyan mértékű felfutására, mint amilyen a járványidőszak ellenére bekövetkezett. De emellett a hiány kialakulásában olyan, vis maiorok és nem várt káresemények is szerepet játszottak, amelyek jelentős termelési kapacitások kiesését jelentették.

Szerencsére a forgalom mindennek ellenére is nagyon szépen alakult tavaly. Abban, hogy ez így legyen, az is szerepet játszott, hogy jelentősen növeltük az alapanyag készleteket: igyekeztünk előre gondolkodni és a megszokottnál jóval korábban rendelni. Emellett, különösen azoknál a termékeknél, amelyek közvetlenül az anyavállalattól érkeztek, magam is beszálltam az alapanyag beszerzésbe, napi kapcsolatot tartva azért, hogy a magyar piac számára szükséges árumennyiséget biztosítani tudjuk”- fejti ki a cégvezető.

Markovich Béla úgy érzi, menedzserként ebben az időszakban az jelentette  számára a legnagyobb nyomást, hogy a példátlan helyzetben – más iparágak szereplőivel egyetemben – neki is szembesülnie kellett azzal, hogy miközben a piaci kereslet megvan, a legjobb szándék ellenére sem tudnak minden igényt  kielégíteni és amit ki tudnak, ott is jelentős csúszásra kell számítani. Ez pedig nemcsak a cégvezetőnek, hanem a területért felelős menedzserek, valamint  frontvonalban dolgozó munkatársak számára is frusztráló volt, amit vezetőként szintén neki kellett kezelnie azzal, hogy nyugtatni próbálta a kollégákat.

Most már szerencsére nem az ellátási láncok összeomlásáról beszéltünk, hanem csak arról, hogy még akadnak szállítási fennakadások. Mindebben az is benne van, hogy januárra-februárra a korábban megszokott szintre esett vissza a kereslet, de ami ennél is fontosabb, időközben jelentős áremeléseket hajtottak végre az alapanyaggyártók. Így viszont mi is, még ha nem is a korábban megszokott, de már vállalhatóan rövid határidőkkel tudunk szállítani.

A cégvezető hozzátette: az iparági prognózis már nem számol további komoly áremelkedéssel, ugyanakkor illúzió lenne az gondolni, hogy a logisztikai láncok helyreállása az árak csökkenésével is együtt jár majd. Mondván a vegyi alapanyag gyártás rendkívül beruházás igényes, ráadásul nem is látszik, hogy bárki belekezdett volna egy olyan jelentősebb beruházásba, aminek amúgy is csak évek múlva láthatnánk az eredményét.

Az eddigi adatok alapján 2022 is ígéretesnek tűnik- tette hozzá a 27,7 milliárd forgalmú, tavaly 22 százalékos növekedést elért vállalat vezetője – amiben az is szerepet játszik, hogy miközben a járvány újabb hullámának hatására tavaly év végére több helyen, érezhetően lelassult a kivitelezés most ismét kezd magára találni az ágazat és több projektet is igyekeznek befejezni. Emellett a CSOK és a lakásfelújítási program is komoly keresletet generált és azzal számolunk, hogy ennek lezárultáig, 2022 végéig még egy újabb lendületet vesz a lakossági felújítás piaca”- fejtette ki Markovich Béla.

Aki szerint különösen ezen a területen még az alapanyaghiánynál is nagyobb gondot jelent a megfelelő szakemberek hiánya. Ami sem az alapanyaggyártóknak, sem a megrendelőknek nem jó, mert az egyre gyakrabban tapasztalható kontármunka eredményeként nem olyan színvonalú munka születik, ami a termékek magas minősége kapcsán elvárható lenne.

A Mapei a szakemberképzés elkötelezett híveként ezért ismét felerősíti azokat a szakember képzéseit, amelyeket a járványhelyzetben elsősorban online volt kénytelen megtartani. Ehhez kötődően, kibővített tematikával kerül sor a Mapei által minősített szakember képzésre. Amelynek keretében a jelentkezők  olyan plusz tudást is megszerezhetnek – például a nagylapos burkolás kapcsán – ami ugyan nem tartozik a termékeik kivitelezéséhez kapcsolódó szűken vett szakmai elvárásokhoz, de olyan többlet tudást adnak, amivel az átlagosnál is értékteremtőbb munkát tud elvégezni – és ezzel nagyobb bevételre tud szert tenni -, a négy napos képzést elvégző mester. A Mapei emellett tovább folytatja azokat a mesterember képzéseit is, amelynek keretében még a klasszikus szakmai mesterfogásoknál is többrétű tudást kapnak a jelentkezők, akik megismerkedve a cégvezetéshez, pénzügyhöz, HR és marketing feladatokhoz kapcsolódó legújabb tudással, már nem csak jól, de eredményesebben is tudnak majd dolgozni a jövőben.

A Mapei számára a szakemberképzés azért is központi elem, mert az évről-évre megújuló árupalettájuk 2022-ben két új vakolattal egy ragasztóval és egy epoxi design termékkel is kibővül.

A versenyképesség erősítésért folyamatosan fejlesztjük termékeinket. Ehhez kötődően három cél lebeg a szemünk előtt. Az egyik, hogy a fenntartható fejlődést szolgálva, termékeink a lehető legnagyobb arányban tartalmazzanak újrahasznosított alapanyagokat. A másik cél is a zöld szemlélethez kötődik: mindent megteszünk azért, hogy a termékeinkben minimalizáljuk az emberi egészségre ártalmas alapanyagokat. A harmadik fókuszpont pedig az, hogy miközben az építőiparral szemben is egyre nagyobb elvárás az, hogy a kivitelezési határidők lerövidüljenek, mi is igyekszünk olyan technológiákat kifejleszteni, olyan termékeket előállítani, amelyek az élőmunkát kiváltva, ezt elősegítik.

Markovich Béla ugyanakkor fontosnak tartja azt is, hogy miközben az építőiparban is lerövidül a kivitelezés határideje, a fenntarthatóság iránt elkötelezett Mapei a fejlesztései során továbbra is arra törekszik, hogy folyamatosan növelje termékeinek élettartamát, hogy azok ezáltal is hozzájáruljanak a környezeti lábnyom csökkentéséhez.

Érsek M. Zoltán

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.