Kezdőlap Világgazdaság The New York Times: Oroszország Afrika "szíveit és a gyémántot" akarja
No menu items!

The New York Times: Oroszország Afrika “szíveit és a gyémántot” akarja

Oroszország Közép-Afrikában “a szíveket és a gyémántot” akarja meghódítani – írta  terjedelmes helyszíni riportjában a The New York Times című amerikai napilap.  

A lap munkatársa a Közép-afrikai Köztársaságba látogatva arról számolt be, hogy miután az ország elnöke, Faustin-Archange Touadéra Moszkva segítségét kérte az ország stabilitásának helyreállításához, egyre láthatóbb az orosz jelenlét a gyémántban gazdag közép-afrikai országban.

A Közép-afrikai Köztársaságban immár hat éve különböző lázadó csoportok támadják a központi kormányzatot és próbálják megszerezni a gyémántbányák feletti ellenőrzést.

Korábbi lapértesülések is arról számoltak be, hogy a lázadók irányítják az illegális gyémántkereskedelmet. A belháború eddig több ezer ember életét követelte és több milliónyian váltak földönfutóvá.

Touadéra elnök segítségkérése után az országba a helyi katonákat kiképző orosz zsoldosok érkeztek, és az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója is egy volt orosz kém lett.

“Az orosz jelenlét központi alakja helyi és nyugati tisztségviselők szerint  Jevgenyij Prigozsin, az orosz elnök, Vlagyimir Putyin bizalmasa, akit az Egyesült Államokban tavaly fogtak perbe, mert finanszírozta a 2016-os amerikai választási folyamatokba beavatkozó információs háborút” – írta a lap.

Ez a lázadás országunknak nagyon is sokba került. Senki nem sietett a segítségünkre, kivéve az Orosz Föderációt” – fogalmazott az amerikai újságírónak Albert Yaloke Mokpeme, Touadéra elnök szóvivője. Hozzáfűzte: “Oroszország segítségével képesek leszünk biztonságban tudni a gyémántbányáinkat“.

A New York Times illusztrációja

Oroszország segítségének azonban megvan az ára – állapította meg a The New York Times. Az ár: Moszkva képviselői üzleti megállapodásokat kötöttek arany- és gyémántbányászatra. A lap amerikai hírszerzési forrásokból úgy tudja: magának Prigozsinnak személyes jó kapcsolatai vannak az országban 2017 óta létrehozott bányászati, logisztikai és biztonsági cégekkel. Az orosz elnök bizalmasa állítólag részt vett a különböző lázadó csoportokkal folytatott béketárgyalásokon is néhány hónappal ezelőtt.

A The New York Times azt állítja: Prigozsin szerepvállalása aggodalommal tölti el a nemzetközi politika – egyébként a lap által meg nem nevezett – szereplőit. Ezzel összefüggésben a lap emlékeztet arra, hogy tavaly három orosz újságírót gyilkoltak meg  rejtélyes körülmények között. Mindhárman Prigozsin gyémánt-, és aranybányákhoz fűződő érdekeit és kapcsolatait próbálták meg feltárni. A Közép-afrikai Köztársaság kormánya jelenleg is vizsgálódik az ügyben, orosz tisztségviselők cáfolták, hogy közük lenne az ügyhöz, Prigozsin szóvivője pedig nem kívánt válaszolni a The New York Times riporterének kérdéseire.

Putyin elnök és bizalmasa, Jevgenyij Prigozsin

Az újságíró tapasztalatai szerint a helyi médiában és a közösségi oldalakon is egyre erőteljesebben jelen van Oroszország. A Facebook oldalain feltűntek oroszbarát témák és bejegyzések, olyan fotók jelennek meg, amelyek helybélieket mutatnak Oroszország-feliratos trikókban, Bangui, az ország fővárosa környékén lévő hirdetőtáblákon pedig orosz zászlóval posztoló közép-afrikai katonák képei díszlenek.

A Prigozsinhoz köthető egyik bányavállalat kórházakat és vágóhidakat épített. Focibajnokságot szponzorált és szépségversenyt rendezett. A fővárosban létrehoztak egy elsősorban Oroszországra figyelő rádiót, amelynek sugárzási körzete nagyobb az állami rádióénál is. Megjelent még egy – a The New York Times által propagandisztikusnak minősített – rajzfilm is, amely egy nagy ás erős orosz medve történetét beszéli el.

A The New York Times véleménye szerint amióta az Egyesült Államok kivonult Afrikából, és nem kínál új politika  programokat, Oroszország “bevonult” a kontinensre, kiterjesztve jelenlétét a politikailag instabil, de természeti kincsekben gazdag országokban. A lap megjegyzi: a Szaharától délre fekvő több ország – köztük a Kongói Demokratikus Köztársaság vagy Guinea – is kért már segítséget Oroszországtól.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Vidékfejlesztési program – új pályázatok 527 milliárdos kerettel

Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be az agrárminiszter.

Államháztartás. 1900 milliárd forint fölé nőtt a hiány

Augusztusban az államháztartás központi alrendszere 97,0 milliárd forint hiánnyal zárt, amely alig különbözik az egy évvel korábbi 96,3 milliárd forinttól. Az év első nyolc hónapjában 1900,7 milliárd forintot tett ki a deficit, a tavalyi 2270,3 milliárd forintnál 369,6 milliárddal kevesebbet - közölte a Pénzügyminisztérium.

MNB: az infláció egy év múlva lassulhat a jegybanki célra

A gyors, határozott és proaktív kamatemelések a jövő év elejétől mérséklik az infláció ütemét, továbbá a bázishatások is tompítják majd az adatokat - mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági előrejelzéssel és elemzéssel foglalkozó igazgatóságának vezetője.

Matolcsy: nehéz évtized jön, de a magyar kiindulóhelyzet kedvező

Sikeres a hitelközpontú válságkezelés, a magyar gazdaság újraindult, az ország a második negyedév végén elérte a 2019. év végi GDP-szintet. Ez jó alapot teremt a következő évtized kihívásainak leküzdéséhez - mondta a jegybankelnök az 59. Közgazdász-vándorgyűlést megnyitó beszédében.

Hírek

Békés megye – rókavakcinázás. Ebzárlat és legeltetési tilalom jön

A rókák veszettség elleni repülőgépes vakcinázása miatt ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendeltek el október 2-22. között Békés megye közigazgatási területén.

Harc a klímaváltozás ellen – Jeff Bezos egymilliárd dollárt adományoz

Egymilliárd dollárt adományoz a klímaváltozás elleni harcra és fajmegőrzési programokra Jeff Bezos, az Amazon alapítója. Felajánlásához nyolc további magánalapítvány csatlakozott, adományaik összege eléri az ötmilliárd dollárt.

Hitelmoratórium. A törlesztés folytatására az adósok 36 százaléka képtelen

A hitelmoratóriumot igénybe vevők 36 százaléka még nem áll készen a hitele újbóli törlesztésére.

Hol a legolcsóbb az energia Európában? Árkörkép

A lakossági fogyasztók Magyarországon továbbra is a legkedvezőbb energiaárakkal számolhatnak az európai országok közül.

A NASA holdjárója a Nobile-kráterben landol – vizet fog keresni

A NASA rovere következő holdmissziójához a Hold déli sarkánál, a leghidegebb pontra száll le 2023-ban. A Viper (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) nevű jármű Nobile-krátérben fog landolni - jelentette be az ürgynükség.

Péntektől olcsóbb lesz a benzin, a gázolaj viszont tovább drágul

Péntektől a benzin literenkénti átlagára bruttó 2 forinttal csökken, a gázolajé pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

Románia – Koronavírus. Naponta több mint száz halott

Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint duplájára, száz fölött ugrott kedden az egy nap alatt elhunyt koronavírusos betegek száma, és az utolsó 24 órában újonnan diagnosztizált fertőzések is immár több mint kétszer is vannak két hét átlagának.

Katonai konvojra kell számítani többfelé az utakon

Kiképzés miatt katonai gép- és harcjárművekből álló menetoszloppal találkozhatnak az autósok csütörtökön és pénteken több autópályán és főúton is - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Gazdaság

Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.

Moratórium – Bankszövetség: méltánytalan a kamatok utólagos csökkentése

Méltánytalan a hitelkártyák és a folyószámlahitelek kamatát a személyi kölcsön kamatával egyező kamatra visszamenőleges hatállyal átszámolni, mivel a különböző termékek kamatozása és kockázata egymástól eltérő - közölte a Magyar Bankszövetség.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom