Kezdőlap Egészség-ügy Tippek, ha egészségbiztosításon gondolkozol
No menu items!

Tippek, ha egészségbiztosításon gondolkozol

Képek / Forrás / freepik

A 2020-as, koronavírus által megtépázott évben is rengeteg magyar kereste fel a magán egészségügyi intézményeket, ami nem meglepő, hiszen a járványhelyzet rendesen lebénította az állami ellátást. (x)

Az Igazságügyi Minisztérium Elektronikus Beszámoló Portálján közzétett adatokból kiderül, hogy növekedés volt látható a területen. A magánintézmények között toronymagasan vezető Synlab Magyarország Kft. például 2020-ban majdnem 5 milliárd forinttal múlta felül a 2019-es nettó árbevételét. Ez persze nem véletlen, hiszen jócskán kivette a részét nem csak a magán, de a közegészségügyben vállalt labordiagnosztikai szerepe miatt is.

A kereslet pedig egyre nő, hiszen a közegészségügyben egyre hosszabb várólistákra lehet számítani. Felmerül a kérdés, érdemes-e inkább átpártolni a magánegészségügy oldalára, és ha igen, kinek és hogyan éri meg igazán egy magán egészségbiztosítás.

Milyen lehetőségeink vannak az állami ellátáson kívül?

A témában a legtöbbet a szolgáltatásfinanszírozó, vagyis a magánorvosi egészségbiztosításról lehet hallani, nem véletlenül. Ez a szolgáltatás ugyanis lehetővé teszi, hogy egy meghatározott havi biztosítási díjért cserébe magán egészségügyi ellátásokat vehessünk igénybe, így a vizsgálatokra érkezve már nem kell külön fizetnünk az igénybe vett szolgáltatásokért.

Sőt, a magánorvosi biztosítás keretében a gyors és magas színvonalú ellátáson felül is számos előnyt élvezhetünk:

 • az ellátás megszervezése, időpontfoglalás
 • éjjel-nappal elérhető call center szolgáltatás
 • diagnosztikai vizsgálatok
 • preventív vizsgálatok.

Mindezeken felül pedig kiemelkedően fontos, hogy a biztosítótársaságokkal szerződésben álló intézményekben az ellátás magasabb minőségben és komfortosabb környezetben  zajlik, mint az állami egészségügyben.

Nem meglepő, ha ezek után szeretnénk tudni, hogy nagyságrendileg milyen biztosítási díjjal vehetjük igénybe a fenti szolgáltatásokat.

Mennyibe kerül a magánorvosi egészségbiztosítás?

Általánosan elmondható, hogy igen széles a biztosítási díjak spektruma, egy szolgáltatásalapú egészségbiztosításnál nagyságrendileg havi 8 – 35 ezer forinttal számolhatunk. Ugyanakkor a költség megállapításakor a biztosítótársaságok számos egyéni tényezőt figyelembe vesznek, amelyek előzetes ismerete nélkül nehéz pontosan meghatározni a konkrét biztosítási csomag havidíját.

Ilyen egyéni tényezők például a biztosított életkora, foglalkozása, korábbi betegségei, egészségi állapota és sportolási szokásai és káros szenvedélyei, de a díjfizetés gyakorisága, vagy időtartama is befolyásolhatja a várható költségeket. Ezen felül pedig nagyon lényeges, hogy egyéni, vagy csoportos biztosítást kívánunk-e kötni, és hogy milyen és mennyi szolgáltatásra vonatkozik a szerződés.

Tippek: Milyen kérdéseket érdemes végiggondolni?

A szolgáltatásalapú egészségbiztosítás mellett tehát igen sok érv szól, hiszen láthatjuk, hogy a havidíjat is rugalmasan alakíthatjuk aszerint, mennyire alaposan szeretnénk biztosítani magunkat, vagy a családunkat. De aszerint is, hogy mit bír el a pénztárcánk.

Kérdésként azonban felmerülhet: vajon megéri-e számunkra a magán egészségbiztosítást kötni? E kérdés megválaszolása annak a függvénye, hogy évente átlagosan mennyit járunk magánorvoshoz, és milyen szolgáltatásokat veszünk igénybe magánúton. 

Ha kérdésünkre számszerű választ keresünk, érdemes elővenni egy kockás papírt, és tételesen végignézni a következő kérdéseket. 

1. Évente hányszor látogatunk magánorvost?  

Kiindulópontként érdemes végiggondolni, hogy az elmúlt egy évben milyen magán egészségügyi szolgáltatásokat vettünk igénybe és mindez mennyibe került.  

Kiindulásként egy egészségügyi panasz-, illetve probléma mentes évet veszünk figyelembe, akkor nagyjából az alábbiakra érdemes gondolni: 

 • fogászat (pl. fogkőleszedés, tömés)
 • nőgyógyászat/urológia szűrővizsgálat
 • labordiagnosztika
 • preventív szűrővizsgálatok

2. Ajánlott szűrővizsgálatok

Bár könnyen elsiklunk ezek felett, az orvosi szakma nem győzi hangsúlyozni, hogy számos szűrővizsgálatot évente érdemes, sőt sokszor kötelező elvégezni. A szakértők az alábbiakat ajánlják: 

 • Nőgyógyászati vizsgálatok, például méhnyakrákszűrés (évente) és mammográfia (30 éves kortól 2 évente, 50 éves kor felett évente)
 • Urológiai vizsgálat (40 éves kor felett évente)
 • Teljes laborvizsgálat (évente javasolt elvégeztetni)
 • Anyajegy szűrés (évente)
 • Tüdőszűrés (25 éves kor felett évente)
 • Fogászati és szemészeti vizsgálat (évente)
 • Belgyógyászati vizsgálatok, például ultrahang diagnosztika (40 év felett évente), EKG vizsgálat (évente), végbél és vastagbél vizsgálatok (60 év alatt 2-3 évente, felette évente javasolt)
 • Csontsűrűség vizsgálat (60 év felett 2-3 évente célszerű)

A szűrővizsgálatok többsége az állami egészségügyben ingyenes, ezért érdemes végiggondolni, melyek azok, amelyeket feltétlenül magánorvosnál szeretnénk végezni, és melyeket oldjuk meg az állami egészségügyben. 

3. Potenciális rizikófaktorok 

Emellett pedig érdemes átgondolni, hogy milyen rizikófaktorokkal nézünk szembe. Számos esetben ugyanis ezek a problémák kiszűrhetőek, hogyha időben észrevesszük és kezeljük őket. 

 • Milyen betegségek fordultak korábban elő a családban? (például látászavar, allergia, vagy gyomorprobléma gyakori örökölt betegség)
 • Munkánk során milyen egészségügyi kockázatoknak vagyunk fokozottan kitéve? (ülőmunka esetén például gerinc problémák, vesebetegségek fordulhatnak elő)
 • Életmódunkból adódó kockázati faktorral kell-e számolnunk? (például dohányzás okozta tüdőbántalmak, vagy éppen rendszeres futás esetén térd és boka problémák)

Ha a fenti tételeket végigvesszük, könnyen láthatóvá válik, hogy évente több százezer forintot költhetünk az egészségünkre, akár úgy is, hogy nincs újonnan felmerülő egészségügyi problémánk. És amennyiben a szűrővizsgálatok legalább egy részét a magánegészségügyben szeretnénk elvégeztetni. 

Tájékozódjunk a lehetőségekről

A fenti kérdések tisztázása után érdemes az egészségbiztosítási lehetőségekről tájékozódni. Nagyon fontos kiemelni, hogy egy egészségbiztosítási szerződés megkötése hosszú távú döntés, amely évekre hatással lesz az életünkre. Mivel könnyen a  számtalan ajánlat és csomag labirintusában találhatjuk magunkat, érdemes fontolóra venni a további tanácsokat. Az egeszsegbiztositasom.hu csapata a következőket javasolja az elinduláshoz:

1. Határozzuk meg céljainkat! 

 • Határozzuk meg, hogy egyéni vagy családi biztosítást szeretnénk kötni. Amennyiben családi csomagot választunk, tekintsük át családtagjaink magánorvosi, éves igényeit és költségeit is a fenti példa alapján. 
 • Határozzuk meg, milyen vizsgálatokat, ellátásokat szeretnénk mindenképpen az egészségbiztosításunkban tudni. A fent összegyűjtött tételek könnyen kiindulást nyújthatnak e kérdés megválaszolásához. 

2. Tekintsük át a piacot! 

A. Személyes kutatás
 • Tájékozódjunk az egészségbiztosításokkal kapcsolatos legtonfosabb tudnivalókról 
 • Tekintsük át az egészségbiztosítók weboldalait, szűkítsük le a kört a számunkra megfelelőnek tűnő csomagokra. Választhatunk például olyan portfóliót, amelyben korlátozott az egy évben igénybe vehető szolgáltatások száma, így a díja is kevesebb. Nagyobb rászánt összegért olyan szerződést is köthetünk, ahol a vizsgálatok, vagy beavatkozások száma nincs maximalizálva, vagyis igény szerint egy évben bármennyi ellátást igénybe vehetünk. Emellett pedig a drágább szolgáltatások tartalmazhatnak olyan magas szintű diagnosztikai vizsgálatokat is (például MRI, CT), amelyek egy alapcsomagban nincsenek benne. Kérjünk visszahívást a szolgáltatótól, és
 • érdeklődjünk a lehetőségekről, kisbetűs részekről. Azt ugyanakkor nem árt tudni, hogy a kapcsolatfelvételt egyirányúlag tudjuk kezdeményezni és az ajánlatkérésre csak ezt követően, az ügyintéző jelentkezésekor kerülhet sor, ami kissé körülményessé teszi az eljárást. Ennél már gyorsabb és gördülékenyebb megoldás is létezik.
B. Tájékozódás szakértő bevonásával
 • Ha a fenti pontok megvalósítása túl bonyolultnak tűnik, kérjünk ingyenes konzultációt egy tapasztalt, független szakembertől az elérhető biztosítási csomagokról, azok tartalmáról és az árakról. 
 • A szakértő iránymutatása mellett egyeztessünk a lehetőségeinkhez és a céljainkhoz leginkább illeszkedő csomagról, tegyük fel kérdéseinket minden részletre kiterjedően. 

Ha megtaláltuk a számunkra legidálisabb ajánlatot, és rendelkezünk egy személyre szabott ajánlattal, már tudni fogjuk, milyen anyagi vonzattal jár számunkra a hozzánk illeszkedő magán egészségbiztosítás. Ezt követően ennek éves díját könnyen összehasolíthatjuk azzal az összeggel, amelyet egy évben magánorvosra fordítottunk, vagy fordítani tervezünk a jövőben. Így pedig kiderülhet számunkra, hogy megéri-e egészségbiztosítást kötni. 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Budapesten emelkedtek a használt lakások árai

A fővárosban átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett a használt társasházi lakások ára, míg a panelek értéke 7,5, a családi házaké pedig majdnem 11 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában 2020 azonos időszakához képest - közölte az Otthon Centrum.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Kepecs Gábor: „a biztosítóknak újra kell gondolniuk a biztosításpolitikájukat”

A járványhelyzet a biztosítási piacot is átalakítja, amely nem...

Hírek

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Hálapénz. Bűnügyi felügyelet alá került egy zalai szülészorvos

Egy hónapig nem hagyhatja el lakóhelyét az a zalaegerszegi orvos, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt - döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

Kórházba került Bill Clinton volt amerikai elnök

Fertőzést kapott, és több napja kórházban ápolják Bill Clinton volt amerikai elnököt - erősítette meg a kaliforniai Irvine klinika egyik tisztségviselője.

Eppel János a VOSZ új elnöke

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) küldöttgyűlése elnökké választotta Eppel Jánost, a szervezet társelnökét.

Az szja-visszatérítést nem kell visszafizetni a bevalláskor

A megjelent ellentmondásos információk pontosítására adott ki tájékoztatót a NAV arról, hogy akitől év közben vonták le az adóelőlegeketa szabályok szerint, annak az visszajár, nem áll fennbefizetési kötelezettség.

Fagyni is fog, száraz, napsütéses idő is lesz a hét végén

Hajnalonként ködös, napközben száraz, napsütéses idő várható hétvégén. A leghidegebb órákban néhol fagyra is készülni kell

Magyar falu program – 121 településen nyílik kisbolt

A Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gazdaság

OTP: újabb munkavállalói résztulajdonosi program indul

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésén döntött egy újabb munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról - jelentette be Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Fizetési mérleg. Egymilliárd eurós hiány augusztusban

Augusztusban 1,035 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a júliusi 267 millió és az első félévi 598 millió euró hiányt követően - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Jövő nyárig marad a hitelmoratórium – a rászorulóknak

A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom