Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Tippek, ha egészségbiztosításon gondolkozol
No menu items!

Tippek, ha egészségbiztosításon gondolkozol

Képek / Forrás / freepik

A 2020-as, koronavírus által megtépázott évben is rengeteg magyar kereste fel a magán egészségügyi intézményeket, ami nem meglepő, hiszen a járványhelyzet rendesen lebénította az állami ellátást. (x)

Az Igazságügyi Minisztérium Elektronikus Beszámoló Portálján közzétett adatokból kiderül, hogy növekedés volt látható a területen. A magánintézmények között toronymagasan vezető Synlab Magyarország Kft. például 2020-ban majdnem 5 milliárd forinttal múlta felül a 2019-es nettó árbevételét. Ez persze nem véletlen, hiszen jócskán kivette a részét nem csak a magán, de a közegészségügyben vállalt labordiagnosztikai szerepe miatt is.

A kereslet pedig egyre nő, hiszen a közegészségügyben egyre hosszabb várólistákra lehet számítani. Felmerül a kérdés, érdemes-e inkább átpártolni a magánegészségügy oldalára, és ha igen, kinek és hogyan éri meg igazán egy magán egészségbiztosítás.

Milyen lehetőségeink vannak az állami ellátáson kívül?

A témában a legtöbbet a szolgáltatásfinanszírozó, vagyis a magánorvosi egészségbiztosításról lehet hallani, nem véletlenül. Ez a szolgáltatás ugyanis lehetővé teszi, hogy egy meghatározott havi biztosítási díjért cserébe magán egészségügyi ellátásokat vehessünk igénybe, így a vizsgálatokra érkezve már nem kell külön fizetnünk az igénybe vett szolgáltatásokért.

Sőt, a magánorvosi biztosítás keretében a gyors és magas színvonalú ellátáson felül is számos előnyt élvezhetünk:

 • az ellátás megszervezése, időpontfoglalás
 • éjjel-nappal elérhető call center szolgáltatás
 • diagnosztikai vizsgálatok
 • preventív vizsgálatok.

Mindezeken felül pedig kiemelkedően fontos, hogy a biztosítótársaságokkal szerződésben álló intézményekben az ellátás magasabb minőségben és komfortosabb környezetben  zajlik, mint az állami egészségügyben.

Nem meglepő, ha ezek után szeretnénk tudni, hogy nagyságrendileg milyen biztosítási díjjal vehetjük igénybe a fenti szolgáltatásokat.

Mennyibe kerül a magánorvosi egészségbiztosítás?

Általánosan elmondható, hogy igen széles a biztosítási díjak spektruma, egy szolgáltatásalapú egészségbiztosításnál nagyságrendileg havi 8 – 35 ezer forinttal számolhatunk. Ugyanakkor a költség megállapításakor a biztosítótársaságok számos egyéni tényezőt figyelembe vesznek, amelyek előzetes ismerete nélkül nehéz pontosan meghatározni a konkrét biztosítási csomag havidíját.

Ilyen egyéni tényezők például a biztosított életkora, foglalkozása, korábbi betegségei, egészségi állapota és sportolási szokásai és káros szenvedélyei, de a díjfizetés gyakorisága, vagy időtartama is befolyásolhatja a várható költségeket. Ezen felül pedig nagyon lényeges, hogy egyéni, vagy csoportos biztosítást kívánunk-e kötni, és hogy milyen és mennyi szolgáltatásra vonatkozik a szerződés.

Tippek: Milyen kérdéseket érdemes végiggondolni?

A szolgáltatásalapú egészségbiztosítás mellett tehát igen sok érv szól, hiszen láthatjuk, hogy a havidíjat is rugalmasan alakíthatjuk aszerint, mennyire alaposan szeretnénk biztosítani magunkat, vagy a családunkat. De aszerint is, hogy mit bír el a pénztárcánk.

Kérdésként azonban felmerülhet: vajon megéri-e számunkra a magán egészségbiztosítást kötni? E kérdés megválaszolása annak a függvénye, hogy évente átlagosan mennyit járunk magánorvoshoz, és milyen szolgáltatásokat veszünk igénybe magánúton. 

Ha kérdésünkre számszerű választ keresünk, érdemes elővenni egy kockás papírt, és tételesen végignézni a következő kérdéseket. 

1. Évente hányszor látogatunk magánorvost?  

Kiindulópontként érdemes végiggondolni, hogy az elmúlt egy évben milyen magán egészségügyi szolgáltatásokat vettünk igénybe és mindez mennyibe került.  

Kiindulásként egy egészségügyi panasz-, illetve probléma mentes évet veszünk figyelembe, akkor nagyjából az alábbiakra érdemes gondolni: 

 • fogászat (pl. fogkőleszedés, tömés)
 • nőgyógyászat/urológia szűrővizsgálat
 • labordiagnosztika
 • preventív szűrővizsgálatok

2. Ajánlott szűrővizsgálatok

Bár könnyen elsiklunk ezek felett, az orvosi szakma nem győzi hangsúlyozni, hogy számos szűrővizsgálatot évente érdemes, sőt sokszor kötelező elvégezni. A szakértők az alábbiakat ajánlják: 

 • Nőgyógyászati vizsgálatok, például méhnyakrákszűrés (évente) és mammográfia (30 éves kortól 2 évente, 50 éves kor felett évente)
 • Urológiai vizsgálat (40 éves kor felett évente)
 • Teljes laborvizsgálat (évente javasolt elvégeztetni)
 • Anyajegy szűrés (évente)
 • Tüdőszűrés (25 éves kor felett évente)
 • Fogászati és szemészeti vizsgálat (évente)
 • Belgyógyászati vizsgálatok, például ultrahang diagnosztika (40 év felett évente), EKG vizsgálat (évente), végbél és vastagbél vizsgálatok (60 év alatt 2-3 évente, felette évente javasolt)
 • Csontsűrűség vizsgálat (60 év felett 2-3 évente célszerű)

A szűrővizsgálatok többsége az állami egészségügyben ingyenes, ezért érdemes végiggondolni, melyek azok, amelyeket feltétlenül magánorvosnál szeretnénk végezni, és melyeket oldjuk meg az állami egészségügyben. 

3. Potenciális rizikófaktorok 

Emellett pedig érdemes átgondolni, hogy milyen rizikófaktorokkal nézünk szembe. Számos esetben ugyanis ezek a problémák kiszűrhetőek, hogyha időben észrevesszük és kezeljük őket. 

 • Milyen betegségek fordultak korábban elő a családban? (például látászavar, allergia, vagy gyomorprobléma gyakori örökölt betegség)
 • Munkánk során milyen egészségügyi kockázatoknak vagyunk fokozottan kitéve? (ülőmunka esetén például gerinc problémák, vesebetegségek fordulhatnak elő)
 • Életmódunkból adódó kockázati faktorral kell-e számolnunk? (például dohányzás okozta tüdőbántalmak, vagy éppen rendszeres futás esetén térd és boka problémák)

Ha a fenti tételeket végigvesszük, könnyen láthatóvá válik, hogy évente több százezer forintot költhetünk az egészségünkre, akár úgy is, hogy nincs újonnan felmerülő egészségügyi problémánk. És amennyiben a szűrővizsgálatok legalább egy részét a magánegészségügyben szeretnénk elvégeztetni. 

Tájékozódjunk a lehetőségekről

A fenti kérdések tisztázása után érdemes az egészségbiztosítási lehetőségekről tájékozódni. Nagyon fontos kiemelni, hogy egy egészségbiztosítási szerződés megkötése hosszú távú döntés, amely évekre hatással lesz az életünkre. Mivel könnyen a  számtalan ajánlat és csomag labirintusában találhatjuk magunkat, érdemes fontolóra venni a további tanácsokat. Az egeszsegbiztositasom.hu csapata a következőket javasolja az elinduláshoz:

1. Határozzuk meg céljainkat! 

 • Határozzuk meg, hogy egyéni vagy családi biztosítást szeretnénk kötni. Amennyiben családi csomagot választunk, tekintsük át családtagjaink magánorvosi, éves igényeit és költségeit is a fenti példa alapján. 
 • Határozzuk meg, milyen vizsgálatokat, ellátásokat szeretnénk mindenképpen az egészségbiztosításunkban tudni. A fent összegyűjtött tételek könnyen kiindulást nyújthatnak e kérdés megválaszolásához. 

2. Tekintsük át a piacot! 

A. Személyes kutatás
 • Tájékozódjunk az egészségbiztosításokkal kapcsolatos legtonfosabb tudnivalókról 
 • Tekintsük át az egészségbiztosítók weboldalait, szűkítsük le a kört a számunkra megfelelőnek tűnő csomagokra. Választhatunk például olyan portfóliót, amelyben korlátozott az egy évben igénybe vehető szolgáltatások száma, így a díja is kevesebb. Nagyobb rászánt összegért olyan szerződést is köthetünk, ahol a vizsgálatok, vagy beavatkozások száma nincs maximalizálva, vagyis igény szerint egy évben bármennyi ellátást igénybe vehetünk. Emellett pedig a drágább szolgáltatások tartalmazhatnak olyan magas szintű diagnosztikai vizsgálatokat is (például MRI, CT), amelyek egy alapcsomagban nincsenek benne. Kérjünk visszahívást a szolgáltatótól, és
 • érdeklődjünk a lehetőségekről, kisbetűs részekről. Azt ugyanakkor nem árt tudni, hogy a kapcsolatfelvételt egyirányúlag tudjuk kezdeményezni és az ajánlatkérésre csak ezt követően, az ügyintéző jelentkezésekor kerülhet sor, ami kissé körülményessé teszi az eljárást. Ennél már gyorsabb és gördülékenyebb megoldás is létezik.
B. Tájékozódás szakértő bevonásával
 • Ha a fenti pontok megvalósítása túl bonyolultnak tűnik, kérjünk ingyenes konzultációt egy tapasztalt, független szakembertől az elérhető biztosítási csomagokról, azok tartalmáról és az árakról. 
 • A szakértő iránymutatása mellett egyeztessünk a lehetőségeinkhez és a céljainkhoz leginkább illeszkedő csomagról, tegyük fel kérdéseinket minden részletre kiterjedően. 

Ha megtaláltuk a számunkra legidálisabb ajánlatot, és rendelkezünk egy személyre szabott ajánlattal, már tudni fogjuk, milyen anyagi vonzattal jár számunkra a hozzánk illeszkedő magán egészségbiztosítás. Ezt követően ennek éves díját könnyen összehasolíthatjuk azzal az összeggel, amelyet egy évben magánorvosra fordítottunk, vagy fordítani tervezünk a jövőben. Így pedig kiderülhet számunkra, hogy megéri-e egészségbiztosítást kötni. 

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nem vagyunk Európa legszegényebb országa!

A magyar családok emellett egyre magasabb jövedelemre tesznek szert, a bruttó átlagbér megközelíti a 660 ezer forintot, amely már több mint háromszor akkora, mint a dollárbaloldal idején volt.

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken

Az euró jegyzése péntek reggel 396,58 forintra gyengült a csütörtök kora esti 396,80 forintról.

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak

Elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai. Ezért a kormány folyamatosan nyomon követi és elemzi az üzemanyagárak alakulását.

Versenyfelügyeleti eljárás indult a kisgyermekes szülők érdekében

Különösen nagy figyelmet fordítanak azoknak a vállalkozásoknak, illetve termékeknek vizsgálatára, amelyek esetében a kereskedelmi kommunikáció például időseket, betegeket, kisgyermekes szülőket, családokat érint.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...