Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Tippek, ha egészségbiztosításon gondolkozol
No menu items!

Tippek, ha egészségbiztosításon gondolkozol

Képek / Forrás / freepik

A 2020-as, koronavírus által megtépázott évben is rengeteg magyar kereste fel a magán egészségügyi intézményeket, ami nem meglepő, hiszen a járványhelyzet rendesen lebénította az állami ellátást. (x)

Az Igazságügyi Minisztérium Elektronikus Beszámoló Portálján közzétett adatokból kiderül, hogy növekedés volt látható a területen. A magánintézmények között toronymagasan vezető Synlab Magyarország Kft. például 2020-ban majdnem 5 milliárd forinttal múlta felül a 2019-es nettó árbevételét. Ez persze nem véletlen, hiszen jócskán kivette a részét nem csak a magán, de a közegészségügyben vállalt labordiagnosztikai szerepe miatt is.

A kereslet pedig egyre nő, hiszen a közegészségügyben egyre hosszabb várólistákra lehet számítani. Felmerül a kérdés, érdemes-e inkább átpártolni a magánegészségügy oldalára, és ha igen, kinek és hogyan éri meg igazán egy magán egészségbiztosítás.

Milyen lehetőségeink vannak az állami ellátáson kívül?

A témában a legtöbbet a szolgáltatásfinanszírozó, vagyis a magánorvosi egészségbiztosításról lehet hallani, nem véletlenül. Ez a szolgáltatás ugyanis lehetővé teszi, hogy egy meghatározott havi biztosítási díjért cserébe magán egészségügyi ellátásokat vehessünk igénybe, így a vizsgálatokra érkezve már nem kell külön fizetnünk az igénybe vett szolgáltatásokért.

Sőt, a magánorvosi biztosítás keretében a gyors és magas színvonalú ellátáson felül is számos előnyt élvezhetünk:

 • az ellátás megszervezése, időpontfoglalás
 • éjjel-nappal elérhető call center szolgáltatás
 • diagnosztikai vizsgálatok
 • preventív vizsgálatok.

Mindezeken felül pedig kiemelkedően fontos, hogy a biztosítótársaságokkal szerződésben álló intézményekben az ellátás magasabb minőségben és komfortosabb környezetben  zajlik, mint az állami egészségügyben.

Nem meglepő, ha ezek után szeretnénk tudni, hogy nagyságrendileg milyen biztosítási díjjal vehetjük igénybe a fenti szolgáltatásokat.

Mennyibe kerül a magánorvosi egészségbiztosítás?

Általánosan elmondható, hogy igen széles a biztosítási díjak spektruma, egy szolgáltatásalapú egészségbiztosításnál nagyságrendileg havi 8 – 35 ezer forinttal számolhatunk. Ugyanakkor a költség megállapításakor a biztosítótársaságok számos egyéni tényezőt figyelembe vesznek, amelyek előzetes ismerete nélkül nehéz pontosan meghatározni a konkrét biztosítási csomag havidíját.

Ilyen egyéni tényezők például a biztosított életkora, foglalkozása, korábbi betegségei, egészségi állapota és sportolási szokásai és káros szenvedélyei, de a díjfizetés gyakorisága, vagy időtartama is befolyásolhatja a várható költségeket. Ezen felül pedig nagyon lényeges, hogy egyéni, vagy csoportos biztosítást kívánunk-e kötni, és hogy milyen és mennyi szolgáltatásra vonatkozik a szerződés.

Tippek: Milyen kérdéseket érdemes végiggondolni?

A szolgáltatásalapú egészségbiztosítás mellett tehát igen sok érv szól, hiszen láthatjuk, hogy a havidíjat is rugalmasan alakíthatjuk aszerint, mennyire alaposan szeretnénk biztosítani magunkat, vagy a családunkat. De aszerint is, hogy mit bír el a pénztárcánk.

Kérdésként azonban felmerülhet: vajon megéri-e számunkra a magán egészségbiztosítást kötni? E kérdés megválaszolása annak a függvénye, hogy évente átlagosan mennyit járunk magánorvoshoz, és milyen szolgáltatásokat veszünk igénybe magánúton. 

Ha kérdésünkre számszerű választ keresünk, érdemes elővenni egy kockás papírt, és tételesen végignézni a következő kérdéseket. 

1. Évente hányszor látogatunk magánorvost?  

Kiindulópontként érdemes végiggondolni, hogy az elmúlt egy évben milyen magán egészségügyi szolgáltatásokat vettünk igénybe és mindez mennyibe került.  

Kiindulásként egy egészségügyi panasz-, illetve probléma mentes évet veszünk figyelembe, akkor nagyjából az alábbiakra érdemes gondolni: 

 • fogászat (pl. fogkőleszedés, tömés)
 • nőgyógyászat/urológia szűrővizsgálat
 • labordiagnosztika
 • preventív szűrővizsgálatok

2. Ajánlott szűrővizsgálatok

Bár könnyen elsiklunk ezek felett, az orvosi szakma nem győzi hangsúlyozni, hogy számos szűrővizsgálatot évente érdemes, sőt sokszor kötelező elvégezni. A szakértők az alábbiakat ajánlják: 

 • Nőgyógyászati vizsgálatok, például méhnyakrákszűrés (évente) és mammográfia (30 éves kortól 2 évente, 50 éves kor felett évente)
 • Urológiai vizsgálat (40 éves kor felett évente)
 • Teljes laborvizsgálat (évente javasolt elvégeztetni)
 • Anyajegy szűrés (évente)
 • Tüdőszűrés (25 éves kor felett évente)
 • Fogászati és szemészeti vizsgálat (évente)
 • Belgyógyászati vizsgálatok, például ultrahang diagnosztika (40 év felett évente), EKG vizsgálat (évente), végbél és vastagbél vizsgálatok (60 év alatt 2-3 évente, felette évente javasolt)
 • Csontsűrűség vizsgálat (60 év felett 2-3 évente célszerű)

A szűrővizsgálatok többsége az állami egészségügyben ingyenes, ezért érdemes végiggondolni, melyek azok, amelyeket feltétlenül magánorvosnál szeretnénk végezni, és melyeket oldjuk meg az állami egészségügyben. 

3. Potenciális rizikófaktorok 

Emellett pedig érdemes átgondolni, hogy milyen rizikófaktorokkal nézünk szembe. Számos esetben ugyanis ezek a problémák kiszűrhetőek, hogyha időben észrevesszük és kezeljük őket. 

 • Milyen betegségek fordultak korábban elő a családban? (például látászavar, allergia, vagy gyomorprobléma gyakori örökölt betegség)
 • Munkánk során milyen egészségügyi kockázatoknak vagyunk fokozottan kitéve? (ülőmunka esetén például gerinc problémák, vesebetegségek fordulhatnak elő)
 • Életmódunkból adódó kockázati faktorral kell-e számolnunk? (például dohányzás okozta tüdőbántalmak, vagy éppen rendszeres futás esetén térd és boka problémák)

Ha a fenti tételeket végigvesszük, könnyen láthatóvá válik, hogy évente több százezer forintot költhetünk az egészségünkre, akár úgy is, hogy nincs újonnan felmerülő egészségügyi problémánk. És amennyiben a szűrővizsgálatok legalább egy részét a magánegészségügyben szeretnénk elvégeztetni. 

Tájékozódjunk a lehetőségekről

A fenti kérdések tisztázása után érdemes az egészségbiztosítási lehetőségekről tájékozódni. Nagyon fontos kiemelni, hogy egy egészségbiztosítási szerződés megkötése hosszú távú döntés, amely évekre hatással lesz az életünkre. Mivel könnyen a  számtalan ajánlat és csomag labirintusában találhatjuk magunkat, érdemes fontolóra venni a további tanácsokat. Az egeszsegbiztositasom.hu csapata a következőket javasolja az elinduláshoz:

1. Határozzuk meg céljainkat! 

 • Határozzuk meg, hogy egyéni vagy családi biztosítást szeretnénk kötni. Amennyiben családi csomagot választunk, tekintsük át családtagjaink magánorvosi, éves igényeit és költségeit is a fenti példa alapján. 
 • Határozzuk meg, milyen vizsgálatokat, ellátásokat szeretnénk mindenképpen az egészségbiztosításunkban tudni. A fent összegyűjtött tételek könnyen kiindulást nyújthatnak e kérdés megválaszolásához. 

2. Tekintsük át a piacot! 

A. Személyes kutatás
 • Tájékozódjunk az egészségbiztosításokkal kapcsolatos legtonfosabb tudnivalókról 
 • Tekintsük át az egészségbiztosítók weboldalait, szűkítsük le a kört a számunkra megfelelőnek tűnő csomagokra. Választhatunk például olyan portfóliót, amelyben korlátozott az egy évben igénybe vehető szolgáltatások száma, így a díja is kevesebb. Nagyobb rászánt összegért olyan szerződést is köthetünk, ahol a vizsgálatok, vagy beavatkozások száma nincs maximalizálva, vagyis igény szerint egy évben bármennyi ellátást igénybe vehetünk. Emellett pedig a drágább szolgáltatások tartalmazhatnak olyan magas szintű diagnosztikai vizsgálatokat is (például MRI, CT), amelyek egy alapcsomagban nincsenek benne. Kérjünk visszahívást a szolgáltatótól, és
 • érdeklődjünk a lehetőségekről, kisbetűs részekről. Azt ugyanakkor nem árt tudni, hogy a kapcsolatfelvételt egyirányúlag tudjuk kezdeményezni és az ajánlatkérésre csak ezt követően, az ügyintéző jelentkezésekor kerülhet sor, ami kissé körülményessé teszi az eljárást. Ennél már gyorsabb és gördülékenyebb megoldás is létezik.
B. Tájékozódás szakértő bevonásával
 • Ha a fenti pontok megvalósítása túl bonyolultnak tűnik, kérjünk ingyenes konzultációt egy tapasztalt, független szakembertől az elérhető biztosítási csomagokról, azok tartalmáról és az árakról. 
 • A szakértő iránymutatása mellett egyeztessünk a lehetőségeinkhez és a céljainkhoz leginkább illeszkedő csomagról, tegyük fel kérdéseinket minden részletre kiterjedően. 

Ha megtaláltuk a számunkra legidálisabb ajánlatot, és rendelkezünk egy személyre szabott ajánlattal, már tudni fogjuk, milyen anyagi vonzattal jár számunkra a hozzánk illeszkedő magán egészségbiztosítás. Ezt követően ennek éves díját könnyen összehasolíthatjuk azzal az összeggel, amelyet egy évben magánorvosra fordítottunk, vagy fordítani tervezünk a jövőben. Így pedig kiderülhet számunkra, hogy megéri-e egészségbiztosítást kötni. 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Takarékbank: a növekedés 6, az infláció 5,5 százalék lehet az idén

A Takarékbank makrogazdasági elemzői a 2021-es GDP-prognózisukat 6,9 százalékra mérsékelték a korábbi 8 százalékról, az idei évi növekedési előrejelzésüket pedig 6 százalékra a korábbi 7 százalékról, alapvetően az alkatrészhiányok miatt.

Eurostat: a hiány és az adósság is csökkent az EU-ban

A tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt csökkent az államháztartási hiány és az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya a második negyedévvel összevetve.

Jön az időalapú BKK-jegy – két változatban

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Kedvező határozat esetén tavasztól jöhetnek az ilyen menetjegyek - közölte a vállalat.

HR Covid után – A jövő már itt van! I. rész

A Covid-19 kivételes lehetőséget teremtett és teremt a humánerőforrás-menedzsment (HR) számára, hogy az eddigi feladatai megerősítése mellett hosszabb távra is új tevékenységekkel és folyamatokkal bővítse szerepét. A szervezetek HR részlegei egyrészről napi és stratégiai szinten vesznek részt a döntéshozatalban, másrészről mind több kezdeményezéssel állnak elő a pandémia alatti és utáni teendőkkel kapcsolatban. Dr. Gonda György írása AzÜzlet.hu Menedzser Akadémiájában.

Hírek

Jön az időalapú BKK-jegy – két változatban

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Kedvező határozat esetén tavasztól jöhetnek az ilyen menetjegyek - közölte a vállalat.

Csalók élnek vissza a NAV honlapjával

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott csaló portál jelent meg az interneten - figyelmeztetett az adóhivatal.

Brexit – Soha ennyi brit nem élt még Franciaországban

Közel 100 ezer brit állampolgár kapott tartózkodási engedélyt a Brexit miatt tavaly Franciaországban - közölte a francia belügyminiszter.

Megdőlt a közbeszerzési csúcs

Rekordév volt a közbeszerzésben tavaly: 2021-ben a közbeszerzési piac mérete meghaladta a 4221 milliárd forintot, ebből több mint 2500 milliárd forint jutott a kkv-knak - közölte a Közbeszerzési Hatóság.

Filmstúdió épül a világűrben

Sportarénát és filmstúdiót akar az űrbe küldeni a Space Entertainment Enterprise (SEE). A tervek szerint az űrkapszulát 2024 decemberére építené meg a Tom Cruise készülő űrmozijának készítésében közreműködő cég - írja a Variety.

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Újra megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Gazdaság

Magyar siker. Elindult Európa első blokklánc alapú neobankja

Pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott az Európai Unió területén a Benker. A Litván Nemzeti Bank által felügyelt, magyar szakemberek által létrehozott blokklánc alapú neobank 600 ezer euró (214 millió forint) jegyzett tőkével kezdi működését.

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az első idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom