Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Tőkeprogramokkal segítik a a vállalkozások fejlesztését
No menu items!

Tőkeprogramokkal segítik a a vállalkozások fejlesztését

A Nemzeti Tőkeholding Zrt. (NTH) és tulajdonosi joggyakorlója, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös célja, hogy hozzájáruljon a befektetési környezet javításához, a vállalatok tőkeellátottságának növelésével ösztönözze a gazdaság fejlődését. 

A piacfejlesztéshez kulcskérdésnek nevezte a befektetők aktivitásának ösztönzését. Kihívást jelent a 8-10 ezer magyar közép- és nagyvállalat tőkefinanszírozása, mivel régiós összevetésben alacsony szinten van ezeknek a cégeknek a tőkeellátottsága – mondta.

Katona Bence kiemelte: az új, hatékonyabb szervezeti struktúrában a meglévő 51 tőkealap kihasználtsága 49 százalékról 67,6 százalékra nőtt, 524,54 milliárd forint még befektethető tőke mellett.

Emlékeztetett, hogy elindult a Baross Gábor Tőkeprogram, ennek első, ingatlan- és értékpapíralapokat célzó alprogramjai már mostanra szép eredményeket hoztak: 10 befektetési alapkezelő 13 alapja nyert a pályázaton, összesen 164 milliárd forint tőkét fektettek be. Ezután 200 milliárd forintos kerettel elindult a Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram; ennek részeként bejegyezték az első tőkealapot, amely 50 milliárd forinttal segíti a zöld átállást célzó fejlesztések megvalósítását.

Kitért arra, hogy tőkebefektetési tevékenységét az NTH két specializált kompetenciaközponton keresztül látja el: a Hiventures a hazai kockázati tőkepiac stabil szereplőjeként a startupokat, a Focus Ventures pedig a hazai piacon már bizonyított közép- és nagyvállalatokat segíti a további fejlődésben.

Közölte: 2024-től az NTH csoporton belül különálló cég, a Focus Ventures végzi a Hiventures meglévő, jelenleg 39 cégből álló és mintegy 391 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező vállalati portfóliójának kezelését, illetve az érett vállalatok fejlődését célzó tőkealapok kezelésével és új kihelyezésekkel kapcsolatos feladatokat.

A Hiventures indulása óta mintegy 7 év alatt több mint 450 startup vállalkozásnál eszközölt tőkebefektetést, ezáltal 250 vállalkozás elindulását tette lehetővé. Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb és legaktívabb kockázati tőkealap-kezelőjévé vált. A Hiventures a hazai startup piacon elvégezte katalizátor és piacfejlesztő feladatát, a megerősödött hazai startup ökoszisztéma pedig a jövőben mérsékeltebb állami részvétel mellett is tud hatékonyan működni. Ezért a továbbiakban a Hiventures kizárólag kockázati tőkebefektetői kompetenciaközpontként folytatja működését – ismertette.

Az NTH által befektetett belföldi alapok eddig 488 cégben valósítottak meg 1097 milliárd forint összegű befektetést – ismertette Katona Bence, az NTH elnök-vezérigazgatója sajtóbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.(MTI)

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egyre többen használják az eÁFA-rendszert

A bevallást az eÁFA rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, így mentesülnek az áfabevallás M-lapjának kitöltése alól.

Tőzsde – Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euró 1,0705 dollárra erősödött a péntek esti 1,0693 dollárról.

Koreai laborral szövetkezve erősít a győri egyetem

Mérföldkövet jelent a győri Széchenyi István Egyetem és Digitális Fejlesztési Központja számára az a megállapodás, amelyet az intézmény a Korea Testing Laboratory-val kötött nemrégiben.

NAV: Nagy értékű adócsalás egy Pest vármegyei cégnél

A vagyoni hátrány megtérülése céljából zár alá vették a vállalkozás tulajdonában álló területet és a rajta található épületeket is -
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal csökkent az adatok alapján.

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...