Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Tömeges csőd négy év múlva? - kérdeztük az agrárminisztert
No menu items!

Tömeges csőd négy év múlva? – kérdeztük az agrárminisztert

Hogyan kerülhető el az almás gazdák a tömeges csődje?  Mennyi idő van a cselekvésre? A megoldáshoz kevés – véli a FruitVeb szakmai igazgatója. Hunyadi István érveivel az agrárminisztert, Nagy Istvánt szembesítettük.

Elsőként Hunyadi Istvánt,  Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) szakmai igazgatóját kérdeztük.

– Mára lecsillapodtak a ‘megalázóan alacsony’ felvásárlási ár miatti indulatok. Valóban a közösségi tulajdonú feldolgozóüzem építése a megoldás? Meddig tarthatnak ki a gazdák? –  kérdeztük

– Az almások átalakítása, az étkezési almának az arányának megduplázása sok évig tart. A fajtaváltás egycsapásra nem történhet. A jelenlegi helyzetben viszont nincs sok türelmi idő, maximum 4-5 év. Azután nagyon sokan lesznek, akik bedobják a törölközőt. Most az égieknek köszönhetően volt egy szerencsésebb évük, nem vitte el a termést a fagy. De nem indulhatunk neki minden idénynek azzal, hogy elmegyünk a templomba imádkozni, hogy a konkurenseinknél legyen csak fagyveszteség.

– Az is látható, hogy a feldolgozók, mint idén, kihasználják a gazdák kiszolgáltatottságát, az üzlet az üzlet alapon, magyar gazdák összes termésének  háromnegyed része ipari alma.  A saját, az almatermesztő közösségek tulajdonában álló feldolgozóüzem sem menti meg a gazdákat? 

– Akkor is kellene egyfajta modernizáció. Hiszen az ipari alma nem azt jelenti, hogy ott hagyjuk valahol a puszta közepén a fákat, és majd elmegyünk a termésért. Ma már a világon vannak nagyon korszerű ipari almaültetvények az Egyesült Államokban, Franciaországban. Kifejezetten ott nagy kultúrája van a cidernek. Az Egyesült Államokban inkább a rostos lé, a gyümölcsvelő miatt vannak ipari almaültetvények. Ezek az ipari almaültetvények ránézésre semmiben sem különböznek egy laikus ember számára a mellette lévő intenzív almaültetvénytől. Ugyanúgy megvan benne az öntözés, ugyanúgy távrendszerű, ugyanolyan sűrű térállással vannak a fák. Itt kettő aprócska különbség van. Az ipari almaültetvényben összesen három-négy ember dolgozik egy évben, hiszen minden munkafolyamat gépesített. Persze ott nyilván a fajtája is más ennek az almának, mint a közvetlen fogyasztásra szánt…

– Ettől a gépesítettségtől  és fajtaválasztéktól messze vagyunk, sajnos.

– Hunyadi István: Ott célfajták vannak. Ettől messze vagyunk, de azt tudni kell, hogy akármilyen nemzeti feldolgozóüzemet hozunk létre, az almasűrítmény esetében a világpiac olyan 1,5 millió tonnás – 1,8 millió tonnás nagyságrendben működik, és a legnagyobb meghatározó felvevője az üdítőital gyártól. Itt a Coca Cola az, aki gyakorlatilag meghatározza, hogy mennyit vesz át…

– Vagyis ugyanúgy csak kiszolgáltatottság maradna Önöknek. A teljes feldolgozottság lenne az ideális, nem az alapanyaggyártás. Erre lát esélyt? Hol tartanak egyáltalán a megbeszélések? Össze tudnak-e a kamarával, a minisztériummal, illetve az Európai Uniós pályázatokkal dolgozni, hogy még időben saját feldolgozójuk legyen, ami legalább az ütemes átvételt biztosítja, és a kiszolgáltatottságot csökkenti valamennyire? Ez gondolom az alapkérdése a túlélésnek.

– Igen.Tudom, csak mi egy picit szkeptikusabbak vagyunk annál, hogy csináljunk egy nemzeti üzemet, és akkor meg van oldva minden. Ugyanis, amire utalni próbáltam az nem más, minthogy a mi magyarországi sűrítmény előállításunk, egy nagyon jó évben, mint az ide volt és a teljes termést, azt a pár ezer tonnát is bevitték volna, amit az elején nem vittek be a gazdák a feldolgozóba, akkor cirka 70.000 tonnás sűrítménnyel állhatnánk ki Magyarországon. Hol van ez a világon termelt mennyiségtől?

– Értem. Ezzel még nincs vége, a feldolgozásnak, nincs biztonságban a gazda sem.

– Ha legyártjuk a 70.000 tonna sűrítményt, olyan 1,5 milliós – 1,8 milliós tonnás világpiacon kit fogunk mi ezzel zavarni, vagy befolyásolni? Tudni kell, hogy nem leszünk ármeghatározó tényezők. Ugyanarra a világpiacra kellene dolgoznia ennek a nemzeti üzemnek is, mint az összes többinek. A sűrítmény ára, a költség tényező semmivel nem lesz jobb attól, hogy mi egy új konstrukcióban dolgozzuk fel.

Azt tudnánk elérni, hogy a profitmarzsot, visszaosztja a termelőknek a gyár. Ebben az esetben felmerül a veszélye annak, hogy hosszú távon nem képes az üzem fejleszteni, meg hát karban kell tartani az gépeket. Vagyis, ha mindig visszaadjuk a profitot a termelőnek, akkor komoly működésbeli zavarok állhatnak elő néhány év alatt, mert nem lesz pénz fejlesztésre, nem lesz pénz karbantartásra, az eszközök pótlására. Viszont, ha egy ilyen feldolgozó üzemben leáll egy gép, akkor milliós nagyságrendű, akár több tízmilliós-százmilliós nagyságrendű javítási vagy csereszámlákkal lehet találkozni.

– Mikorra teszi azt az időpontot, amikor az első magyar kézben lévő, ráadásul közösségi kézben lévő feldolgozó elkezdhet működni? Egy dátumot kérek. Ön szerint?

– Hunyadi István: Ha azt a konstrukciót nézzük, ami most tervbe van véve: a beruházást uniós pénzből kívánják megvalósítani, a pályázatok keretében a megvalósulás lassú. Tehát…

– Benne vagyunk a négy évben? Sikerülni fog?

– Szerintem nem. Tehát, ha most ki lesz írva egy pályázat, azon valaki indul. Még ha gyorsított is az elbírálás a kifizetés is időbe telik, utána komoly tervezésre van szükség. Egy élelmiszeripari üzem csak a tervezési fázisa legalább egy év, és onnantól meg kell építeni, beszerezni a gépeket.

Nagy István agrárminiszter: elindultak a folyamatok

Hunyadi István érveivel az agrárminisztert, Nagy Istvánt szembesítettük.

– Miniszter úr. A FruitVeb szakmai vezetője azt mondja, hogy a termelők talán négy évig ha kitartanak. Mire a saját, közösségi tulajdonú feldolgozó felépül, kihullanak a gazdák, feladják. Önmagában pedig a feldolgozó sem garancia. Ön optimistább ennél? – kérdeztük Nagy István agrárminisztert.

– Már beindultak a folyamatok. A közösségi feldolgozó elkészülhet. Távlatosan is látszik a jövő: a  2013-2020-ig terjedő időszak Európai Uniós forrásait már megigényelték, lepályázták a gazdák. Ezekről 98%-ban döntés született. Tudjuk, hogy 1600 hektárnyi új ültetvény telepítésére érkezett igény. Ami már nagyon korszerű, csepegtető öntözéssel ellátott, jégkár elhárító rendszerrel védett. Tehát kiváló, új fajta struktúrájú étkezési almaültetvények lesznek. E mellé, ha odarakjuk a hűtőházakat, a feldolgozó, csomagoló üzemeket, akkor ez egy nagyon nagyszerű dolog. Láthatjuk elindult már a termékfejlesztés is: nem csak egészben lehet az almát, hanem feldolgozva, különféle termékekkel értékesíteni.

– Akkor beleférnek a négy évbe, úgy gondolja?!

– A négy évbe teljességgel.

– És később sem dől romba ez egész konstelláció?

– Nem tud romba dőlni, mert az igény az alma iránt fokozatosan nő, és szerintem tanulunk mi magunk is. Például azt, hogy egyre inkább csak abban lehetünk biztosak, amit mi csinálunk, ami a hazai, és ez lesz egyenlő a minőséggel, a frissességgel. Ezért vagyok optimista.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Erste: tartósan magas marad az olaj és a gáz ára

Az idén sem lehet számítani az olaj- és gázárak érdemi csökkenésére: az olaj világpiaci ára az első fél évben 80-90 dollár között alakulhat, és az év második felében tovább emelkedhet - közölték az Erste szakértői sajtótájékoztatón.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Agrárkamara: az élelmiszerár-stop nem hátrányos a hazai termelőknek

A meghatározott élelmiszerek februártól érvényes rögzítése nem okoz hátrányt a hazai termelőknek, beszállítóknak, mert alapvetően a kiskereskedelmet érinti, és csak a profitjuk kis százalékát - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Hírek

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Újra megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Amerikai repülőjáratokat töröltek az 5G miatt

Több nemzetközi légitársaság bejelentette, hogy szerdától törölte járatait egyes amerikai repülőterekre, mivel attól tartanak, hogy az ott kiépített 5G hálózatok megzavarhatják a repülőgépek kritikusan fontos berendezéseit.

Máltai elnököt választott az Európai Parlament

Roberta Metsolát, az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének a testület strasbourgi plenáris ülésén.

Megújult a NAV honlapja

Néhány napja debütált a NAV új információs, illetve online ügyintézésre is alkalmas portálja, amely a magánszemélyek és a szakmabeliek számára is új megoldásokat kínál.

Horvátország újabb lépéssel készül az euró bevezetésére

Horvátországban szeptember elejétől már euróban is fel kell tüntetni a termékek árát - jeéentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

A szupergazdagok megduplázták vagyonukat a járvány alatt

Kétszeresénél is nagyobbra növelte vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia kezdete óta - írta a The Guardian online kiadása.

Gazdaság

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MNB: még mindig nem szerzett magyar banklicenszt a Revolut

A Revolut Bank Magyarországon továbbra is határon átnyúló intézményként működik, itthoni banklicenszt nem szerzett, noha ezt a jegybank folyamatosan szorgalmazza az ügyfelek biztonsága érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

Matolcsy György: az infláció legyőzése a legfontosabb

Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén - írta a Magyar Nemzeti Bank elnöke legújabb írásában.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom