Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Történelmi EU csúcs - mindenki nyert? További menetrend
No menu items!

Történelmi EU csúcs – mindenki nyert? További menetrend

„Sikerült! Európa szolidáris és egységes!” Mindenki nyertesként hagyta el a terepet. Ezt mondták a résztvevő vezetők. Az EU történetének második leghosszabb csúcstalálkozóján péntektől keddig napi 16 órán keresztül tárgyaltak a kormányfők. Összesen 1.800 milliárd euróról döntöttek. A mentőcsomag főösszege 750 milliárd euró lesz.

Van megállapodás!

Kedd hajnalig úgy tűnt nem lesz megegyezés. A korona-mentőcsomag főösszege a tervezett 750 milliárd maradt, de a javasolt 500 helyett csak 390 milliárd lesz a vissza nem térítendő támogatás. A 2021-27-es keretköltségvetés főösszegeit is elfogadták a tagállami vezetők. Az integráció történetének legnagyobb büdzséje és konjunktúracsomagja született meg.

A legfontosabbak

Egyetlen ország sem vehet fel több hitelt a csomagból GDP-jének 6,8 százalékánál.

  • 390 milliárd eurós vissza nem terítendő támogatásból és 360 milliárd hitelből álló korona-mentőcsomag. Az eredeti terv szerint 500-250 lett volna az arány.

Magyarország 2021 és 2027 között is jelentős összeget, körülbelül 20 milliárd eurót fordíthat majd felzárkózásra.

  • A korona-csomag legnagyobb haszonélvezője a járvány és gazdasági következménye által leginkább sújtott Itália. Számítások szerint 82 milliárd támogatáshoz és 127 milliárd hitelhez jut.
  • 2021-től az uniós források hozzáférhetősége a jogállamiság tiszteletben tartásától is függeni fog egy sajátos döntési mechanizmus szerint.

A keletnémet tartományoknak például külön kompenzációt, adnak, 650 millió eurót  (A bruxinfo.hu adatai)

  • Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország nyomására nőni fog a nettó befizetőknek nyújtott kedvezmény. Az országoknak, amelyek többet adnak hozzá a büdzséhez, mint amennyit támogatás formájában visszakapnak, GDP-ük kisebb kisebb százalékával kell hozzájárulniuk a büdzséhez. A legtöbbet továbbra is Németország fizeti be.

A konjunktúracsomag részletei

A tárgyalások pénteken délelőtt 10-kor kezdődtek és rövid hajnali megszakítások után kedden hajnali fél 6-kor végződtek. A vezetők összeessen 91 órát ültek a tárgyalóasztalnál.

A korona-mentőcsomag esetében a tervekhez képest csak a támogatás-hitel arány változott. A főösszege és az elosztási elvek maradtak: A pénz nem csak a krízis által leginkább sújtott tagállami kormányokhoz kerül. A gazdasági szereplők és a helyhatóságok is közvetlenül pályázhatnak forrásokra. Viszont az utóbbiaknak nyitva álló alap főösszege 30 milliárdról 10-re zsugorodott. A másik nagy vesztes ’Horizon Europe’ névre keresztelt k+f alap. 135,5 milliárd helyett csak 5-re lehet pályázni.

A 390 milliárd támogatásból messze a legtöbbet, 312 milliárdot a kormányok igényelhetnek. Az elosztás egy új mechanizmuson keresztül történik.

A 2020 és ’23 közötti kifizetésekkel párhuzamosan a Bizottság ellenőrizni fogja, hogy a tagállamok tartják-e magukat az alaponként meghatározott folyósítási feltételekhez.

Mark Rutte

A holland kormányfő, Mark Rutte valamennyi kifizetés esetében minden kormány számára vétójogot követelt. Mindenekelőtt Róma és Madrid hallani sem akart erről. A kompromisszum: A nemzeti kormányok fenntartásaik esetén kérhetik a problémás összeg kifizetésének felfüggesztését. Ez után a 27 tagállami vezető megvitatja a kérdést. Ha erre 3 hónapon belül nem kerül sor, vagy nem jutnának egyezségre, a Bizottság folyósíthatja a pénzt.

A ’Recovery Fund’ névre hallgató 750 milliárdos korona-csomagból támogatásként folyósítandó 390 milliárdot teljese egészében a Bizottság fogja finanszírozni. Az ehhez szükséges pénzt szabadpiaci hitelekből teremti elő. Ezeket 2058-ig kell visszafizetnie. A törlesztésnek már 2021-ben el kell indulnia. Ennek biztosítására új közterheket vezetnek be:

  • A ’műanyag-adó’: A kormányoknak minden tonna, a tagországban nem újrahasznosított plasztik hulladék után 800 euró büntetést kell Brüsszelbe utalniuk.
  • A ’digitális-adó’: Minden import technikai eszköz után, amelyet a származási országban az európainál alacsonyabb környezetvédelmi szabályok mellett állítottak elő, büntetővámot kell fizetnie az importőrnek.

A keretköltségvetés koncepciója

A 2021-27-es költségvetés főösszege az eredetileg tervezett 1.075 milliárd euró lesz. 2014 és ’20 között 908 milliárd volt. Harmada agrárszubvencióra és a hátrányos helyzetű régiók felzárkóztatására fog menni. A többi nagyrészt a migrációs, védelmi és k+f fejezetek között fog megoszlani. Így az eredeti tervektől eltérően nem valósul meg az EU-költségvetés strukturális reformja.

A források hozzáférhetősége a jogállamiság tiszteletben tartásától is függött az eredeti szándék szerint. E miatt Budapest és Varsó vétóval fenyegetett. Végül kompromisszum született: A támogatások megvonására csak egy speciális döntési mechanizmus eredményeként kerülhet sor. Ennek részleteiről később döntenek. Tekintettel arra, hogy ennek elfogadása egyhangúságot fog igényelni, megfigyelők szkeptikusak, hogy valaha megszületnek-e az eljárás részletszabályai.

A továbbiak

Következő lépésként a Bizottságnak jogszabályi keretet kell adni a most született politikai döntéseknek.

A rendeleteket el kell fogadnia az Európai Parlamentnek (EP) is.

David Sassoli a parlament elnöke a határozat ellen szóló beadványt ismertetett (a video az Euronews felvétele)

A frakciók közül öt elégedetlen a megállapodással. A meggyőzésében nagy szerepe lesz a Tanács soros elnöki tisztét betöltő Németországnak. A strasbourgi képviselők erősebb jogállami kontrollt szerettek volna a támogatások kifizetésénél. A korona-alap forrásainak odaítélésénél pedig fokozottabban akartak klímacélokat érvényre juttatni.

Az EP igenje után a Tanácsnak is meg kell még erősítenie a büdzsét és a korona-csomagot.

Az értékelések

A sikeres kompromisszumokat jelzi, hogy a vitában központi szerepet játszó vezetők kivétel nélkül sikerként kommentálták a maratoni tárgyalássorozat eredményét.

Merkel – Macron és Orbán

Bebizonyítottuk az európaiaknak, sőt, az egész világnak, hogy az EU cselekvőképes” – mondta Angela Merkel a francia államfővel közösen tartott sajtótájékoztatón kedd reggel. Hozzátette, hogy „a nettó befizetők a tervezettnél nagyobb kedvezménye nehezíti ugyan az EU költségvetése helyzetét, mégis igazságos döntés”. „A megegyezéssel az európai népek egymás közötti szolidaritása új szintre lépett. Ez a nap be fog vonulni a kontinens történetébe” – mondta Emmanuel Macron.

Sikerült! Európa szolidáris és egységes!” – örvendezett a Tanács elnöke. Charles Michel szerint „nem csak a pénzről szól a megállapodás, erősíti az európaiak és a világ bizalmát is az EU-ban.” „A kompromisszum bátorságot és kreativitást tükröz. Erőteljes választ adunk vele a válságra” – értékelt a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen.

Közös sajtótájékoztatón

A német sajtó kiemelt helyen idézi a magyar miniszterelnök első kommentárját: „Deal! Mi győztünk!” – írta Orbán Viktor a Twitteren. Magyarázatként hozzátette, hogy „Lengyelországnak és Magyarországnak nem kell politikai feltételeket teljesíteniük a források lehívásához”. Azt is elárulta, hogy Merkel garanciát vállalt a 7. cikk szerinti eljárás lezárására az év végéig. Nem meglepő, hogy a lengyel kormányfő is Mateusz Morawiecki sikerről beszélt: „Örülök, hogy a maratoni vita végén sikerült megakadályoznunk, hogy az egészségügyi és gazdasági krízist politikai tetézze.”

A holland miniszterelnök az utolsó percig vétóval fenyegetett. Kisebb mentőcsomagot, támogatások helyett hiteleket és a felhasználás szigorúbb ellenőrzését követelte. Sajtótájékoztatóján a vitát a megoldáskeresés természetes részének nevezte. „Fontos, hogy számunkra is akceptálható eredmény született, és hogy kedd reggel jó hangulatban, barátságban váltak el egymástól.”

A déliek közül Kyriakos Mitsotakis, görög miniszterelnök a sajtón keresztül biztosította a közvéleményt, hogy „a nekünk jutó 70 milliárdot felelősségteljesen fogjuk felhasználni”. Spanyol kollégája „sikerrel zárult, nehéz tárgyalásokról és történelmi egyezségről beszélt.

Giuseppe Conte is elégedett

A megállapodás nem az én, nem a kormány, hanem Itália győzelme” – hangzottak az olasz kormányfő első szavai hazaérkezése után a római parlamentben. Giuseppe Conte, aki hetek óta a legélesebben harcol a vissza nem terítendő támogatásokért és a minél szabadabb felhasználhatóságukért. „A megállapodás volumenében és komplexitásában is történelmi” – mondta kedden délután. Megerősítette, hogy a tárgyalások baráti légkörben zajlottak. „A legélesebb viták alatt is éreztem kollégáim népünk iránt szeretetét és szolidaritását.” Szerinte olyan kompromisszum született, amelyet „először talán nehéz lehet akceptálni, de amellyel senkinek sem kellett feladni az elveit és a hazájában tett ígéreteit”.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szamosi fémszennyezés. Megbüntették a felelős román céget

Mintegy kilencmillió forintnak megfelelő bírságot rótt ki a romániai vízügyi igazgatóság arra a cégre, amely a Szamost ért nehézfémszennyezésért felelős.

Történelmi mélyponton a román lej

Történelmi mélypontra süllyedt a román lej az euróval szemben: szerdán egy eurót 4,8768 lejen jegyeztek.

A BKIK végrehajtási moratóriumot kér – nem csak az iparűzési adóra

A járványügyi helyzetre tekintettel az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások körében központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a NAV által indított hatósági beszedési megbízások kiadását - javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

Gyorsult az infláció az OECD-országokban

Januárban a decemberi 1,2 százalékról 1,5 százalékra gyorsult a fogyasztói árnövekedés éves szinten a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban.

Hírek

Szamosi fémszennyezés. Megbüntették a felelős román céget

Mintegy kilencmillió forintnak megfelelő bírságot rótt ki a romániai vízügyi igazgatóság arra a cégre, amely a Szamost ért nehézfémszennyezésért felelős.

Történelmi mélyponton a román lej

Történelmi mélypontra süllyedt a román lej az euróval szemben: szerdán egy eurót 4,8768 lejen jegyeztek.

Repülővel jött a tiltott férfierő – tonnányi potencianövelőt foglaltak le

Több mint egy tonna illegális potencianövelőt foglaltak le egy Dubajból érkező légi szállítmányból a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Vírus-hatás. Bevásárlókörúton az olasz maffia

A COVID-válság által térdre kényszerített vállalkozók sokaságát vásárolta fel a maffia Itáliában. 140 ezer cég van a szervezet bűnözés beépülése közvetlen veszélyének kitéve. A maffia vírus, amely legalább olyan veszélyes, mint a pandémia – figyelmeztetett az olasz kormányfő. Petrus Szabolcs a maffia térnyeréséről készített összefoglalója.

Hiba a Paksi Atomerőműben – leterhelték a 2-es blokkot

Ötven százalékkal leterhelték a Paksi Atomerőmű 2. blokkját szerda hajnalban a generátor olajrendszerének hibája miatt - közölte az erőmű.

Lezuhant egy utasszállító Dél-Szudánban – halottak

Lezuhant egy utasszállító kisrepülőgép Dél-Szudán Jonglei térségében. Az állam kormányzójának bejelentése szerint a fedélzeten tartózkodó mind a tíz ember életét vesztette.

Pénteken tovább drágul a benzin

Pénteken a benzin literenkénti átlagára bruttó 3 forinttal emelkedik, a gázolaj ára viszont nem változik.

Magyar alelnöke lett az ENSZ statisztikai bizottságának

Az ENSZ statisztikai bizottsága az idei, 52. ülésszakot megelőző tisztújítása során Vukovich Gabriella címzetes egyetemi tanárt, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét egyhangúlag a bizottság alelnökévé választotta.
Támogatott tartalom

Kinek éri meg leginkább a Babakötvény?

Szerencsére egyre több szülő gondolja úgy, hogy gyermekét támogatja a felnőtté válás kezdetét, komoly kiadásait. A megtakarítási lehetőségek közül talán a legtöbben a Babakötvényről hallottunk, de könnyen tévedésbe eshetünk, ha csupán a közbeszédre hagyatkozunk és egyenlőségjelet teszünk a Babakötvény és a Start-számla közé. Ez a megközelítés megnehezítheti a család céljaihoz leginkább illeszkedő előtakarékossági forma megtalálását.

Felmelegedés. Ha Európa így folytatja, elkerülhetetlen a katasztrófa

Az európai vállalatok szénkibocsátása jelenleg olyan szintű, amely biztossá teszi, hogy a globális hőmérséklet 2,7 Celsius-fokkal fog növekedni 2100-ig - állapította egy meg új tanulmány.

Közúti ellenőrzés hétfőtől – fókuszban az övhasználat

Országos ellenőrzés lesz az utakon március 8. és 14. között - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Szlávik János: szigorítás jöhet a vírusmutánsok megjelenése miatt

A vírusmutánsok egyre több embert fertőznek meg, sokan kerülnek kórházba, ezért a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elképzelhetőnek tartja, hogy szigorítani kell a koronavírus-járvány elleni védekezésért hozott intézkedéseken.

Gazdaság

Zöld pénzügyek – MNB: az irány jó, de van hova fejlődni

A járvány ellenére előrelépés történt a zöld pénzügyekben: számos bank dolgozik zöld hitelek bevezetésén, az állam pedig zöld állampapírokat bocsátott ki. Ugyanakkor a fenntartható fejlődési célok szempontjából van hova fejlődni - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Zöld pénzügyi jelentést ismertetve.

Átlépte az 1800 milliárdot az NHP Hajrá

Tavaly áprilisi indulása óta 28 ezer kis- és közepes vállalkozást 1836 milliárd forint forráshoz juttatott a Növekedési Hitelprogram Hajrá - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Új garanciaprogram az MFB-től – jegybanki és piaci hitelekhez

A Magyar Fejlesztési Bank a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására legfeljebb 80 százalékos garanciát biztosít a jegybanki hátterű és a piaci hitelekhez - közölte a pénzintézet.

Azonnali fizetés. Egy év alatt 150 millió tranzakció

Az azonnali fizetési rendszer (AFR) elindulása óta közel 150 millió tranzakció teljesült néhány másodpercen belül, mintegy 30 ezermilliárd forint értékben - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Kivonul Magyarországról és több más piacról a Commerzbank

Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta a Handelsblatt című német üzleti lap.A német külkereskedelem mintegy 30...

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás – a Generalinál is

A Generali Biztosító Zrt. is beléphet a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások piacára - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom