Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Továbbra is lassulóban a kínai gazdaság
No menu items!

Továbbra is lassulóban a kínai gazdaság

Az első negyedévben a kínai GDP 4,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Illusztráció: Bigstock

A kínai vállalkozások – a szolgáltató szektortól a feldolgozóiparig – a második negyedévben lassulásról számoltak be az első negyedévhez képest, ami a Covid-ellenőrzések elhúzódó hatását tükrözi.

Ez derült ki többek között az amerikai China Beige Book című kiadványból, amely több mint 4300 kínai cég megkérdezésén alapul.

Míg májusban a legtöbb nagy horderejű zárlatot enyhítették, a júniusi adatok nem mutatják a legtöbbek által várt erőteljes fellendülést” – áll a jelentésben. Az elemzés kevés jelét találta annak, hogy a kormányzati ösztönzésnek egyelőre nagy hatása lenne.

Sanghaj – amely a bruttó hazai termék (GDP) alapján a legnagyobb kínai város – áprilisban és májusban zárva volt. Pekingben és az ország más részein is elrendeltek bizonyos szintű Covid-ellenőrzéseket, hogy megfékezzék a vírus legsúlyosabb kitörését Kínában a világjárvány kezdeti, 2020 eleji sokkja óta.

Május végén Li Ko-csiang kínai miniszterelnök példátlanul nagyszabású videokonferenciát tartott, amelyben “kemény munkára” szólította fel a tisztviselőket – a második negyedévi növekedés és a munkanélküliség csökkenése érdekében.

A China Beige Book jelentése szerint az első és a második negyedév között az élelmiszer- és italfeldolgozás kivételével minden feldolgozóipari ágazatban csökkent a munkaerő-felvétel.

“A foglalkoztatási helyzet valószínűleg nem kezd javulni addig, amíg Kína jobban nem ösztönzi gazdaságát”

– mondta Shehzad H. Qazi, a China Beige Book ügyvezető igazgatója a CNBC-nek.

Eddig kevés jele van annak, hogy az ösztönzés beindult volna, különösen az infrastruktúra terén – mondta a New Yorkban élő Qazi.

A készletek emelkednek, a megrendelések csökkennek

Az eladatlan áruk felhalmozódtak, kivéve az autókat. A belföldi fogyasztásra és a tengerentúli exportra szóló megrendelések többnyire csökkentek a második negyedévben az első negyedévhez képest. A textilipari és vegyipari megrendelések a legsúlyosabban érintettek.

Belföldön egyedül az informatika és a szórakoztatóelektronika bővült, ahol a megrendelések nőttek ebben az időszakban. A hét feldolgozóipari kategória közül háromban nőttek az exportmegrendelések: az elektronikában, az autóiparban, valamint az élelmiszer- és italfeldolgozásban.

“A gyenge belföldi megrendelések és a bővülő készletek azt jelzik, hogy a feltételezett második félévi javulás kellemetlenül szerény lesz”

– áll a jelentésben.

A szerzők megjegyezték, hogy a szolgáltatási szektorban volt a legnagyobb visszaesés. Az első negyedévi gyorsuló növekedés után a második negyedévben a szolgáltató vállalkozások bevétele, értékesítési volumene, beruházási költsége és nyeresége is csökkent.

Kína-szerte csak az ingatlanszektorban és Guangdongban, a feldolgozóipari központban volt javulás az előző évhez képest – áll a China Beige Bookban.

A hivatalos második negyedéves bruttó hazai termék adatai július 15-én jelennek meg. Az első negyedévben a kínai GDP 4,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését - közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az üzemanyagkáosz miatt megugrott a villanyautók iránti kereslet

Több mint 20 százalékkal nőtt a kereslet a villanyautókra egy hét alatt - közölte a Használtautó.hu portál.

Hírek

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Titokzatos űreszközt lőtt fel Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos űreszközt - írta a Futura francia hírportál.  

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.

Viharok és villámárvizek Amerikában – már több száz járatot töröltek

Az Egyesült Államokban hétfőn is több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

Kína nem áll le a hadgyakorlatokkal. A tajvani képviselet vezetője válaszolt AzÜzletnek

A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom