Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Továbbra is lassulóban a kínai gazdaság
No menu items!

Továbbra is lassulóban a kínai gazdaság

Az első negyedévben a kínai GDP 4,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Illusztráció: Bigstock

A kínai vállalkozások – a szolgáltató szektortól a feldolgozóiparig – a második negyedévben lassulásról számoltak be az első negyedévhez képest, ami a Covid-ellenőrzések elhúzódó hatását tükrözi.

Ez derült ki többek között az amerikai China Beige Book című kiadványból, amely több mint 4300 kínai cég megkérdezésén alapul.

Míg májusban a legtöbb nagy horderejű zárlatot enyhítették, a júniusi adatok nem mutatják a legtöbbek által várt erőteljes fellendülést” – áll a jelentésben. Az elemzés kevés jelét találta annak, hogy a kormányzati ösztönzésnek egyelőre nagy hatása lenne.

Sanghaj – amely a bruttó hazai termék (GDP) alapján a legnagyobb kínai város – áprilisban és májusban zárva volt. Pekingben és az ország más részein is elrendeltek bizonyos szintű Covid-ellenőrzéseket, hogy megfékezzék a vírus legsúlyosabb kitörését Kínában a világjárvány kezdeti, 2020 eleji sokkja óta.

Május végén Li Ko-csiang kínai miniszterelnök példátlanul nagyszabású videokonferenciát tartott, amelyben “kemény munkára” szólította fel a tisztviselőket – a második negyedévi növekedés és a munkanélküliség csökkenése érdekében.

A China Beige Book jelentése szerint az első és a második negyedév között az élelmiszer- és italfeldolgozás kivételével minden feldolgozóipari ágazatban csökkent a munkaerő-felvétel.

“A foglalkoztatási helyzet valószínűleg nem kezd javulni addig, amíg Kína jobban nem ösztönzi gazdaságát”

– mondta Shehzad H. Qazi, a China Beige Book ügyvezető igazgatója a CNBC-nek.

Eddig kevés jele van annak, hogy az ösztönzés beindult volna, különösen az infrastruktúra terén – mondta a New Yorkban élő Qazi.

A készletek emelkednek, a megrendelések csökkennek

Az eladatlan áruk felhalmozódtak, kivéve az autókat. A belföldi fogyasztásra és a tengerentúli exportra szóló megrendelések többnyire csökkentek a második negyedévben az első negyedévhez képest. A textilipari és vegyipari megrendelések a legsúlyosabban érintettek.

Belföldön egyedül az informatika és a szórakoztatóelektronika bővült, ahol a megrendelések nőttek ebben az időszakban. A hét feldolgozóipari kategória közül háromban nőttek az exportmegrendelések: az elektronikában, az autóiparban, valamint az élelmiszer- és italfeldolgozásban.

“A gyenge belföldi megrendelések és a bővülő készletek azt jelzik, hogy a feltételezett második félévi javulás kellemetlenül szerény lesz”

– áll a jelentésben.

A szerzők megjegyezték, hogy a szolgáltatási szektorban volt a legnagyobb visszaesés. Az első negyedévi gyorsuló növekedés után a második negyedévben a szolgáltató vállalkozások bevétele, értékesítési volumene, beruházási költsége és nyeresége is csökkent.

Kína-szerte csak az ingatlanszektorban és Guangdongban, a feldolgozóipari központban volt javulás az előző évhez képest – áll a China Beige Bookban.

A hivatalos második negyedéves bruttó hazai termék adatai július 15-én jelennek meg. Az első negyedévben a kínai GDP 4,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Legyenek óvatosak, javasolja az MNB az OTP Banknak oroszországi működésénél

Az MNB vezetői levele továbbá ajánlásokat fogalmaz meg az oroszországi vállalati hitelállomány leépítésére, a lakossági hitelállomány szinten tartására és a betétállomány csökkentésére

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...