Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Tőzsde - Vegyes, többnyire veszteséges kezdés az európai tőzsdéken
No menu items!

Tőzsde – Vegyes, többnyire veszteséges kezdés az európai tőzsdéken

Hétfőn a pénteki veszteséges zárás után a főbb európai értékpapírpiacokon többségében csökkenő indexekkel indult a kereskedés

A Stoxx Europe 600 index 0,49 százalékos csökkenéssel nyitott, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,06 százalékkal kezdett alacsonyabban.

Londonban 0,32 százalékkal emelkedett a kezdéskor az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,37 százalékkal, Párizsban a CAC-40 index 0,13 százalékkal kezdett alacsonyabban. Milánóban 0,05 százalékkal magasabban, Madridban pedig 0,57 százalékos indexcsökkenéssel indult a hétfői tőzsdenap.

Az olajár négy veszteséges hét után csökkenéssel kezdte az ötödiket. Az olaj árát azok a piaci aggodalmak terhelik meg, hogy a további monetáris szigorítás recesszióba taszíthatja a világgazdaságot és ezáltal csökkenti az energiahordozók iránti keresletet.

Az európai piaci nyitáskor a WTI nyersolaj ára 1,53 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 77,53 dolláron, a Brent ára pedig 1,61 százalékkal csökkent 84,76 dollárra.

A dollárindex 2020 májusa óta első alkalommal lépett a 114 pontos határ fölé a Fed határozott inflációellenes fellépésének köszönhetően, az euró viszont új 20 éves árfolyammélypontot állított be a dollárral szemben a recesszióra utaló euróövezeti makrogazdasági mutatók miatt. A dollár árfolyamának emelkedésével párhuzamosan az arany ára 2020 áprilisa óta a legalacsonyabbra csökkent.

Az arany spot ára 0,24 százalékkal csökkent unciánként 1639,19 dollárra. A dollárindex 0,57 százalékkal áll magasabban 113,69 ponton, az eurót 0,42 százalékkal jegyzik gyengébben 0,9645 dolláron. (MTI)

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Profit rekord az autóiparban, e-autó kérdőjellel

A jelenlegi milliárdos nyereség szinte kizárólag a belsőégésű modelleknek köszönhető és hosszú időbe telik, amíg az iparág valódi pénzt keres az elektromos autókkal.

Árzuhanás a Tesla önvezetésnél

A szoftvert, amely a Tesla szerint nem teszi autonómmá járműveit, és aktív vezetői felügyeletet igényel, korábban havi 199 dolláros előfizetésért kínálták.

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.