Kezdőlap Tőzsde Tőzsde - Vegyesen nyitottak a New York-i indexek
No menu items!

Tőzsde – Vegyesen nyitottak a New York-i indexek

Vegyesen nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók pénteken, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve váratlan bejelentésére csökkent a banki részvények árfolyama.

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 3,9 ponttal, az S&P 500-as mutató pedig 2,3 ponttal csökkent, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 3,7 ponttal emelkedett a nyitásban.

A piacokat meglepte, hogy a Federal Reserve bejelentette, nem hosszabbítja meg azt a átmeneti szabályt, amelynek alapján nem kellett beszámítani a bankok tőkeáttételi mutatójába egyes eszközöket, köztük az állampapírokat. Ezt a szabályt tavaly április 1-jétől egyéves időtartamra vezette be a Fed annak érdekében, hogy csillapítsa a koronavírus-járvány által keltett pénz- és tőkepiaci kilengéseket.

Elemzők szerint a Fed ezzel a döntéssel azt kockáztatja, hogy a bankok eladják állampapírjaikat, ami a hozamok további emelkedéséhez vezet.

Az utóbbi hét hét alatt így is meredeken emelkedett a tízéves államkötvények hozama a gazdasági növekedés gyorsulásának kilátásaira. Csütörtökön 1,754 százalékon tizennégy havi csúcson járt a hozamszint, majd 1,687 százalékra csúszott vissza.

A gyorsjelentésüket közlő nagyvállalatok közül a FedEx amerikai globális szállítmányozó vállalat 5,89 százalékos pluszban nyitott, miután negyedéves profitja a vártnál nagyobb mértékben nőtt a magasabb áraknak és az erős ünnepi szezonnak köszönhetően. A járvány miatt jelentősen nőtt decemberben a FedEx által kiszállított, az internetes áruházakban vásárolt termékek mennyisége.

A világ első számú edzőcipő-, sportruházat- és sportszergyártója, a Nike árfolyama viszont 2,22 százalékkal esett, mert bevételei kisebbek voltak a vártnál szállítási problémák, illetve a fizikai valóságban létező üzletek forgalmának csökkenése miatt, ráadásul az egész éves előrejelzés is csalódást okozott a befektetőknek.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken borúlátó volt a hangulat pénteken. Délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 1,17 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,96 százalékos, a párizsi CAC-40 0,99 százalékos, a milánói FTSE MIB 0,71 százalékos, a madridi IBEX 35 mutató 1,36 százalékos, az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül pedig az EuroStoxx50 0,89 százalékos mínuszban állt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1885 dollárt adtak, 0,28 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest 0,13 százalékkal drágult a dollár, 109,02 jenen forgott.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,09 százalékkal, 1734,89 dollárra csökkent, míg az áprilisi szállítású aranyé 0,13 százalékkal, 1734,80 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,60 százalékos mínuszban, 62,90 dolláron, az áprilisi szállítású WTI pedig 0,52 százalékos veszteségben, 59,69 dolláron forgott fél négykor.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Magyar roham Horvátországba – megkétszereződött a nyaralók száma

A múlt év hasonló időszakához képest 90 százalékkal több magyar turista látogatott eddig Horvátországba, leginkább a szállodákban emelkedett a foglalásuk.

Római-kori út a Velencei-lagúna fenekén

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén egy régészeti feltárási program közben.

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Hírek

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Autós üldözés – a férfi eltiltás hatálya alatt vezetett

Több mint félórás autós üldözés után fogtak el a...

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Kötelességszegési eljárás az EU-ban – tavaly 903 eset

Az Európai Bizottság az uniós tagországokkal szemben 2020-ban összesen 903 új kötelezettségszegési eljárást indított, 13 százalékkal többet, mint az előző évben - derült ki a bizottság éves jelentéséből.

Az EMA 12 és 17 év közötti fiatalok számára is javasolja a Moderna vakcináját

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 12 és 17 év közötti fiatalok számára is ajánlotta a Moderna vállalat Spikevax nevű vakcináját - erről az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség tájékoztatta a sajtót.

Börtönből a munkaerőpiacra – 1700 rab szerzett szakmát

Több mint 1700 fogvatartott szerzett piacképes szakmát három év...

Ilyen lesz a horvát euró – a szerbek tiltakoznak

A szerb nemzeti bank tiltakozik az ellen, hogy Nikola Tesla feltaláló szerepeljen a horvát euróérméken, és megteszi a szükséges lépéseket az Európai Unió intézményeinél - írta a Nacional című horvát napilap, a Telegraf Biznis című szerb hírportálra hivatkozva.

Jupiter-szerű világot találtak – a Naprendszeren kívül

A csillagászok először észleltek holdképző régiót egy Naprendszeren kívüli bolygó körül: egy Jupiter-szerű világot, amelyet egy elég nagy tömegű gáz- és porkorong vesz körbe ahhoz, hogy három olyan holdat hozzon létre, mint a Föld körül keringő kísérőbolygó.

Gazdaság

Moratórium – Nagy Márton: újra kellene gondolni egyes hitelek kondícióit

Még szeptember vége előtt érdemes lenne átgondolni a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitelek és a hitelkártyák kezelését - jelentette ki a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója.

Az EKB nem változtatott az irányadó eurókamaton

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton.

Két új vezérhelyettes a Magyar Bankholdingnál

A Magyar Bankholding márciusban elfogadott stratégiája újabb állomásaként két felső vezető kezdte meg munkáját a bankcsoportban: Ginzer Ildikó a standard, Szabó Levente pedig az egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettesként csatlakozott a menedzsmenthez.

Virág Barnabás: az MNB elkötelezett az euró bevezetése mellett, de…

Az MNB elkötelezett az euró sikeres és biztonságos magyarországi bevezetése mellett, de fontos, hogy az biztosítsa a gazdaság számára a felzárkózás folytatásának lehetőségét - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom