Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde Tőzsde - Vegyesen nyitottak a New York-i indexek
No menu items!

Tőzsde – Vegyesen nyitottak a New York-i indexek

Vegyesen nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók pénteken, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve váratlan bejelentésére csökkent a banki részvények árfolyama.

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 3,9 ponttal, az S&P 500-as mutató pedig 2,3 ponttal csökkent, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 3,7 ponttal emelkedett a nyitásban.

A piacokat meglepte, hogy a Federal Reserve bejelentette, nem hosszabbítja meg azt a átmeneti szabályt, amelynek alapján nem kellett beszámítani a bankok tőkeáttételi mutatójába egyes eszközöket, köztük az állampapírokat. Ezt a szabályt tavaly április 1-jétől egyéves időtartamra vezette be a Fed annak érdekében, hogy csillapítsa a koronavírus-járvány által keltett pénz- és tőkepiaci kilengéseket.

Elemzők szerint a Fed ezzel a döntéssel azt kockáztatja, hogy a bankok eladják állampapírjaikat, ami a hozamok további emelkedéséhez vezet.

Az utóbbi hét hét alatt így is meredeken emelkedett a tízéves államkötvények hozama a gazdasági növekedés gyorsulásának kilátásaira. Csütörtökön 1,754 százalékon tizennégy havi csúcson járt a hozamszint, majd 1,687 százalékra csúszott vissza.

A gyorsjelentésüket közlő nagyvállalatok közül a FedEx amerikai globális szállítmányozó vállalat 5,89 százalékos pluszban nyitott, miután negyedéves profitja a vártnál nagyobb mértékben nőtt a magasabb áraknak és az erős ünnepi szezonnak köszönhetően. A járvány miatt jelentősen nőtt decemberben a FedEx által kiszállított, az internetes áruházakban vásárolt termékek mennyisége.

A világ első számú edzőcipő-, sportruházat- és sportszergyártója, a Nike árfolyama viszont 2,22 százalékkal esett, mert bevételei kisebbek voltak a vártnál szállítási problémák, illetve a fizikai valóságban létező üzletek forgalmának csökkenése miatt, ráadásul az egész éves előrejelzés is csalódást okozott a befektetőknek.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken borúlátó volt a hangulat pénteken. Délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 1,17 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,96 százalékos, a párizsi CAC-40 0,99 százalékos, a milánói FTSE MIB 0,71 százalékos, a madridi IBEX 35 mutató 1,36 százalékos, az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül pedig az EuroStoxx50 0,89 százalékos mínuszban állt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1885 dollárt adtak, 0,28 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest 0,13 százalékkal drágult a dollár, 109,02 jenen forgott.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,09 százalékkal, 1734,89 dollárra csökkent, míg az áprilisi szállítású aranyé 0,13 százalékkal, 1734,80 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,60 százalékos mínuszban, 62,90 dolláron, az áprilisi szállítású WTI pedig 0,52 százalékos veszteségben, 59,69 dolláron forgott fél négykor.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

NAV: a megszokott csatornákon lehet informálódni

A kényelmes ügyintézéshez érdemes felkeresni a NAV online szolgáltatásait

Amerikai álom? Kaliforniában beindult a robottaxi

A Waymo májusban kiterjeszti ingyenes, teljesen vezető nélküli robotaxi szolgáltatásait Los Angelesre és néhány San Francisco közelében lévő városra.

Már csak öt év és tarolhat a mesterséges intelligencia

Az Nvidia vezérigazgatója szerint a mesterséges intelligencia öt éven belül átmegy az emberi teszteken.

Technológiát fejlesztenek a nyíregyházi Alföldi Környezetvédelmi Kft.-nél

A cég árbevételének döntő többségét az ipari és veszélyes hulladékok begyűjtése adja, a beruházás segítségével a hulladék-újrahasznosítást fejlesztették, a gyártás energiaköltségét pedig napelemmel biztosítják.

Hírek

NAV: a megszokott csatornákon lehet informálódni

A kényelmes ügyintézéshez érdemes felkeresni a NAV online szolgáltatásait

Pozitív nyitás várható a pénteki kereskedésben

A kedvező nemzetközi hangulat miatt azonban pénteken pozitív irányú elmozdulás várható nyitásban.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását