Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Tüntetnek Zugban, mert Svájcban még érintetlenek az orosz cégek
No menu items!

Tüntetnek Zugban, mert Svájcban még érintetlenek az orosz cégek

Bár a közép-svájci Zug városában nem szokás politikai tüntetéseket szervezni, a múlt héten a lakosok “Nem Putyin háborújára” és “Véres pénz” feliratú plakátokkal vonultak az utcára. Az ok egyszerű: a város a legnagyobb Oroszországon kívüli orosz vállalatoknak ad otthont.

Arra kérjük Svájcot, hogy támogassa Ukrajnát, és ne üzleteljen tovább Oroszországgal” – mondta a Bloomberg beszámolója szerint a tüntetésen Tatyjana, egy jelenleg Svájcban élő ukrán nő, akinek családja Kijevben rekedt.

Oroszország árucikkeinek mintegy 80 százaléka Svájcon keresztül kerül forgalomba, ami kulcsfontosságú az orosz export szempontjából. Svájc a múlt hónapban félretette híres semlegességét, és úgy döntött, hogy csatlakozik az Európai Unió által az orosz magánszemélyek és szervezetek ellen bevezetett átfogó szankciókhoz. De mivel az árutőzsdei kereskedőpultok nagyrészt megkímélték, az orosz vállalatok számára a Zürich és Luzern között fekvő Zugban a szokásos üzletmenet zajlik.

Oleg Gyeripaszka

Zug fő bevásárlóközpontja felett található a Metal Trade Overseas AG, a Norilsk Nickel értékesítési egysége, amelynek legnagyobb befektetője Vlagyimir Potanyin, Oroszország leggazdagabb embere a Bloomberg Billionaires Index szerint. Néhány épülettel lejjebb, a vasútállomással szemben található a Rusal Marketing GmbH és a Rusal Products GmbH, amelyek a világ több száz ügyfelének szállítanak alumíniumot. A Rusal holdingját egykor Oleg Gyeripaszka irányította, akit az Egyesült Államok 2018-ban szankciókkal sújtott.

Nem messze található az EuroChem székhelye, amely műtrágyát és mezőgazdasági termékeket gyárt, és amelynek alapítója, Andrej Melnyicsenko szerdán lemondott a vállalat igazgatótanácsáról, és visszalépett az irányító részvényesi pozíciójából, miután bekerült az uniós szankciók újabb hullámába. Melnyicsenkónak “nincs köze az ukrajnai tragikus eseményekhez“, és “nincs politikai kötődése” – közölte szóvivője.

Egy kilométerrel feljebb, a Baarerstrasse-n található az East Metals AG, az Evraz Plc. elsődleges Oroszországon kívüli acélkereskedője. Legnagyobb részvényese Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa, aki Gyeripaszkával együtt csütörtökön került fel az Egyesült Királyság szankciós listájára.

Roman Abramovics

Az Abramovicsot szankcionáló brit kormány szerint az Evraz olyan tevékenységekben vesz vagy vett részt, amelyek segítették Vlagyimir Putyin elnök Ukrajna elleni háborúját, beleértve “az orosz hadseregnek történő potenciális acélszállításokat, amelyeket tankok gyártásához használhattak fel“.

De ezidáig egyik fémipari mágnás sem került fel az Európai Unió és Svájc szankciós listájára. Ez a tény bosszantja Manuela Weichelt, Zug svájci parlamenti képviselőjét. Véleménye szerint a város közvetve hozzájárul Putyin háborús gazdaságához. Zöldpárti kollégáival együtt azt szorgalmazza, hogy a svájci parlament szankcionálja az árutőzsdei kereskedőházakat.

Tovább kell mennünk. Putyin zugi cégek pénzéből töltötte fel a hadikasszáját, és most a zugi pénzek az Ukrajna elleni háborúba áramlanak” – mondta Weichelt.

A vállalatok tagadják, hogy bármilyen szerepet játszanának Oroszország ukrajnai inváziójában.

Biztosíthatjuk, hogy az East Metals AG nem dolgozik együtt és nem szállít árukat orosz katonai célokra” – közölte az Evraz, hozzátéve, hogy nem nyújt finanszírozást “senkinek az Evrazon kívül“.

A Rusal szóvivője azt közölte, hogy a vállalat “nem áll kapcsolatban kormányokkal, és kereskedelmi tevékenységünk nem finanszírozza a hadviselés semmilyen formáját“. A vállalat “havonta igazolást ad arról, hogy független a szankciókkal sújtott személyektől” – tette hozzá.

Vlagyimir Potanyin

A Metal Trade Overseas recepciósa a Bloombernek azt mondta, hogy senki sem áll rendelkezésre, hogy nyilatkozzon, de az anyavállalat, a Norilsk Nickel sem adott ki közleményt. Maga Potanyin azonban a Norilsk Nickel Telegram-csatornáján közzétett széleskörű nyilatkozatában a nyilvánosság elé állt.

Kritizálta Putyin megtorló intézkedéseit, a külföldi vagyonok államosításával való fenyegetéstől a külföldi adósságtörlesztés korlátozásáig. Ehelyett “kalibrált, pragmatikus” ellenlépésekre szólított fel Oroszország részéről, nem pedig olyan válaszlépésekre, amelyek csak a hazai gazdaságot sújtanák.

Tisztességesnek és higgadtnak kell látszanunk, és erőfeszítéseinknek nem arra kell irányulniuk, hogy becsapjuk az ajtót, hanem arra, hogy megőrizzük Oroszország gazdasági pozícióját azokon a piacokon, amelyeket oly régóta uralunk” – mondta.

Zug a szankciókkal kapcsolatos szövetségi kormányzati iránymutatásra számít, és minden új intézkedést végre fog hajtani – mondta Silvia Thalmann-Gut, a gazdasági osztály vezetője. Ezen túlmenően “nem rendelkezünk olyan információkkal, amelyek alapján eldönthetnénk“, hogy mely helyi vállalatokkal szemben kellene szankciókat alkalmazni, mondta.

A zugi orosz műveletek valódi mértékét nehéz meghatározni, mivel a svájci regisztrációs szabályok korlátozott információkat követelnek meg az ott üzleti tevékenységet folytatni kívánó vállalatoktól.

A helyi tisztviselők becslése szerint legalább 40 oroszországi kötődésű vállalat van, amelyek mintegy 900 embert foglalkoztatnak a kantonban, bár Thalmann-Gut elismeri, hogy ennél sokkal több is lehet.

A kanton által oroszként azonosított húsz cég 2020-ban 31 millió svájci frank (33 millió dollár) kantoni és önkormányzati adót fizetett. Ez nem tűnik soknak. De Zug alacsony adózási rendszere az elmúlt fél évszázadban az egykori álmos falut globális árucikk-központtá tette, és olyan ellentmondásos figurák bázisává vált, mint Marc Rich. A 127 ezer lakosú Zugban, ahol minden második adófizetőre csaknem egy bejegyzett vállalat jut, a svájci kantonok közül a legalacsonyabb a társasági adó mértéke.

Viktor Vekszelberg

Az egyik prominens zugi lakos Viktor Vekszelberg. Ő a Rusalban részesedéssel rendelkező Renova befektetési csoport elnöke. Az orosz Faberge ékszertojások lelkes gyűjtőjét – akinek a vagyona a becslések szerint eléri a 16 milliárd dollárt – 2018-ban szankciókkal sújtotta az Egyesült Államok, ezért csökkentette részesedését svájci ipari vállalatok egy csoportjában, hogy azok megmeneküljenek az intézkedésektől. Az EU nem szankcionálta őt.

Mégis, a nyugati szankciók eddigi legfőbb gazdasági áldozata Zugban az Északi Áramlat 2-t, az Oroszországot közvetlenül Németországgal összekötő, Kreml által támogatott gázvezetéket üzemeltető vállalat. A város szerint a cég de facto fizetésképtelenségben van, mivel 106 alkalmazottját elbocsátották – mondta Thalmann-Gut. A Nord Stream 2 AG zugi székhelyén már nem lobog az orosz zászló. A logóját levették a zugi profi jégkorongcsapat mezéről is.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.