Hirdetés
Kezdőlap Autó Új köntösben a legendás benzinfaló terepjáró: jön az elektromos Hummer
No menu items!

Új köntösben a legendás benzinfaló terepjáró: jön az elektromos Hummer

Az új GMC Hummer EV pickup alig hasonlít a korábbi Hummerekre. Kép forrása: Wikipedia

Az új elektromos GMC Hummer pickup merőben eltér a General Motors korábbi modelljeitől, és nem csak azért, mert nem egy benzinfaló: a történelmileg konzervatív detroiti autógyártó az új Hummer megtervezésekor szakított a megszokott irányokkal a forma és a funkciók tekintetében is.

A modell a GM új Ultium EV technológiáinak zászlóshajója, amely a fejlesztési időt tekintve új mércét állított fel a General Motors számára. A járműben egyéb figyelemre méltó jellemzők is vannak, amelyek a bennfentesek szerint arról tanúskodnak, hogy a GM irányt váltott annak érdekében, hogy eredményesebben vegye fel a versenyt a Teslával és más elektromos járműveket (EV) gyártó start-upokkal.

Ezek közé tartozik a Tesla régóta késlekedő Cybertruckjának finom piszkálása, egy jól láthatóan elhelyezett gomb – amely jelenleg semmire sem jó – és a “Watts to Freedom”, avagy a WTF üzemmód, amellyel a jármű körülbelül három másodperc alatt gyorsul 100 km/órás sebességre. Ez a robbanékonyság egy Chevy Corvette-éhez hasonlítható, de valamivel lassabb, mint néhány fürgébb Tesla-modell, amelyek három másodperc alatt érik el ezt a sebességet.

Remélhetőleg sok meglepő dolog van ebben a járműben, de ez mind szándékos” – mondta Aaron Pfau, a Hummer vezető fejlesztőmérnöke egy médiaeseményen.

“Mindez azért van, hogy egy kicsit megváltoztassa az emberek elképzelését nemcsak arról, hogy mire képes egy EV, hanem arról is, hogy a GM mire képes”.

Pfau és a Hummer EV csapat többi tagja a vállalat hírhedten szűkmarkú jogászaival és a szélesebb körű bürokráciával megvívott eredményes “harcai” nyomán a GM által korábban soha nem alkalmazott egyedi funkciókat építettek be a járműbe. Mindezt rekordidő, 26 hónap alatt tették. Ez körülbelül fele egy átlagos járműprogram idejének.

Az általános küldetés egy olyan jármű gyors megalkotása volt, amely felhívja a figyelmet a vállalatra és új elektromos modelljeire, amelyek száma 2025-re várhatóan harmincra nő világszerte.

Ennek a járműnek az volt a célja, hogy olyan embereket is izgalomba hozzon és gondolkodóba ejtsen az EV-kről, akiket eddig nem érdekelt az elektromos járművek világa” – mondta Pfau.

A Hummer felirat ezen a modellen is jól látható. Kép forrása: Wikipedia

A Hummer-csapat nagyrészt szabad kezet kapott a jármű megalkotásakor. Lényegében a benzinzabáló Hummer márka modernizálása volt a cél és az, hogy egy merész EV-t hozzanak létre, amely a vállalat legújabb technológiáit vonultatja fel.

A négykerék-meghajtással is vezethető, 1000 lóerős modell bár nem zabálja a benzint, rengeteg energiát fogyaszt, és a súlya meghaladja a 4 tonnát. Ez a súly körülbelül 1,8 tonnával több, mint a legnehezebb Chevrolet Silverado 1500 pickupé, és több mint kétszerese egy átlagos járműnek.

A Hummer Edition 1, amelyet jelenleg egy detroiti üzemben gyártanak, 530 kilométeres elektromos hatótávolsággal rendelkezik, ami felülmúlja a Rivian és a Ford elektromos pickupjait.

A Hummer EV pickup 2020 októberében történt bemutatása óta a GM több mint 65 ezer foglalást kapott az autóra, valamint a jármű közelgő SUV változatára.

A GM megígérte a befektetőknek, hogy a következő generációs járművei – kezdve a Hummerrel – nyereségesek lesznek. A Hummer Edition 1 bevezető változatának ára 110 295 dollárról indul. Várhatóan további, alacsonyabb árú változatok – 80 ezer és 100 ezer dollár körüli indulóárakkal – követik majd.

Bár a Hummer EV pickupot már gyártják, az új megrendelések valószínűleg csak 2024-ben teljesülnek a jelenlegi foglalások száma miatt. Az SUV, amelyet a GM tavaly a pickup után mutatott be, várhatóan csak 2023-ban érkezik. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...