Hirdetés
Kezdőlap Autó Új köntösben a legendás benzinfaló terepjáró: jön az elektromos Hummer
No menu items!

Új köntösben a legendás benzinfaló terepjáró: jön az elektromos Hummer

Az új GMC Hummer EV pickup alig hasonlít a korábbi Hummerekre. Kép forrása: Wikipedia

Az új elektromos GMC Hummer pickup merőben eltér a General Motors korábbi modelljeitől, és nem csak azért, mert nem egy benzinfaló: a történelmileg konzervatív detroiti autógyártó az új Hummer megtervezésekor szakított a megszokott irányokkal a forma és a funkciók tekintetében is.

A modell a GM új Ultium EV technológiáinak zászlóshajója, amely a fejlesztési időt tekintve új mércét állított fel a General Motors számára. A járműben egyéb figyelemre méltó jellemzők is vannak, amelyek a bennfentesek szerint arról tanúskodnak, hogy a GM irányt váltott annak érdekében, hogy eredményesebben vegye fel a versenyt a Teslával és más elektromos járműveket (EV) gyártó start-upokkal.

Ezek közé tartozik a Tesla régóta késlekedő Cybertruckjának finom piszkálása, egy jól láthatóan elhelyezett gomb – amely jelenleg semmire sem jó – és a “Watts to Freedom”, avagy a WTF üzemmód, amellyel a jármű körülbelül három másodperc alatt gyorsul 100 km/órás sebességre. Ez a robbanékonyság egy Chevy Corvette-éhez hasonlítható, de valamivel lassabb, mint néhány fürgébb Tesla-modell, amelyek három másodperc alatt érik el ezt a sebességet.

Remélhetőleg sok meglepő dolog van ebben a járműben, de ez mind szándékos” – mondta Aaron Pfau, a Hummer vezető fejlesztőmérnöke egy médiaeseményen.

“Mindez azért van, hogy egy kicsit megváltoztassa az emberek elképzelését nemcsak arról, hogy mire képes egy EV, hanem arról is, hogy a GM mire képes”.

Pfau és a Hummer EV csapat többi tagja a vállalat hírhedten szűkmarkú jogászaival és a szélesebb körű bürokráciával megvívott eredményes “harcai” nyomán a GM által korábban soha nem alkalmazott egyedi funkciókat építettek be a járműbe. Mindezt rekordidő, 26 hónap alatt tették. Ez körülbelül fele egy átlagos járműprogram idejének.

Az általános küldetés egy olyan jármű gyors megalkotása volt, amely felhívja a figyelmet a vállalatra és új elektromos modelljeire, amelyek száma 2025-re várhatóan harmincra nő világszerte.

Ennek a járműnek az volt a célja, hogy olyan embereket is izgalomba hozzon és gondolkodóba ejtsen az EV-kről, akiket eddig nem érdekelt az elektromos járművek világa” – mondta Pfau.

A Hummer felirat ezen a modellen is jól látható. Kép forrása: Wikipedia

A Hummer-csapat nagyrészt szabad kezet kapott a jármű megalkotásakor. Lényegében a benzinzabáló Hummer márka modernizálása volt a cél és az, hogy egy merész EV-t hozzanak létre, amely a vállalat legújabb technológiáit vonultatja fel.

A négykerék-meghajtással is vezethető, 1000 lóerős modell bár nem zabálja a benzint, rengeteg energiát fogyaszt, és a súlya meghaladja a 4 tonnát. Ez a súly körülbelül 1,8 tonnával több, mint a legnehezebb Chevrolet Silverado 1500 pickupé, és több mint kétszerese egy átlagos járműnek.

A Hummer Edition 1, amelyet jelenleg egy detroiti üzemben gyártanak, 530 kilométeres elektromos hatótávolsággal rendelkezik, ami felülmúlja a Rivian és a Ford elektromos pickupjait.

A Hummer EV pickup 2020 októberében történt bemutatása óta a GM több mint 65 ezer foglalást kapott az autóra, valamint a jármű közelgő SUV változatára.

A GM megígérte a befektetőknek, hogy a következő generációs járművei – kezdve a Hummerrel – nyereségesek lesznek. A Hummer Edition 1 bevezető változatának ára 110 295 dollárról indul. Várhatóan további, alacsonyabb árú változatok – 80 ezer és 100 ezer dollár körüli indulóárakkal – követik majd.

Bár a Hummer EV pickupot már gyártják, az új megrendelések valószínűleg csak 2024-ben teljesülnek a jelenlegi foglalások száma miatt. Az SUV, amelyet a GM tavaly a pickup után mutatott be, várhatóan csak 2023-ban érkezik. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Jövőre valószínűleg csökken a világkereskedelmi forgalom

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan csökken 2023-ban...

KSH: októberben alig nőtt a boltok forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Vecsési olajmező: az MNB megbírságolta a Molt

A jegybank ötmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Mol Nyrt.-re, mert a cég a vecsési kőolajmező feltárásával kapcsolatos hírt nem a tőkepiaci működés szempontjából irányadó jogszabálynak megfelelően és felületeken tette közzé - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Hírek

Vecsési olajmező: az MNB megbírságolta a Molt

A jegybank ötmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Mol Nyrt.-re, mert a cég a vecsési kőolajmező feltárásával kapcsolatos hírt nem a tőkepiaci működés szempontjából irányadó jogszabálynak megfelelően és felületeken tette közzé - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Ebben a két városban a legdrágább az élet a világon

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).

A Magyar Bankholdingtól érkezik az ÁSZ új alelnöke

Szomolai Csaba lesz az Állami Számvevőszék egyik alelnöke Holman Magdolna helyett, aki november 30-i hatállyal mondott le alelnöki tisztségéről.

Megvan, ki váltja Lantos Csabát a MET Csoport élén

A MET Csoport Igazgatósága Lakatos Benjamint választotta meg új elnöknek - közölte a svájci központú energiavállalat.

Részleges vasárnapi boltzár jön Horvátországban

A horvát kormány döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

Szlovákiában befagyasztották az áram lakossági árát

Szlovákiában jövőre a gáz és a távfűtés lakossági ára 15 százalékkal emelkedik, az áram ára pedig nem változik - jelentette Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Már kaphatók a 2023-as éves és megyei autópálya-matricák

Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

Gazdaság

Földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megállt a hitelek drágulása, két nagybank már csökkentette a kamatait

Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Januártól jöhetnek a 37 százalékos személyi kölcsönök és az 52 százalékos hitelkártyák

Január elsejétől 37 százalékra emelkedik a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíjmutató, a hitelkártyák esetén pedig 52 százalékot is elérheti ez a mutató. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom