Hirdetés
Kezdőlap Autó Új köntösben a legendás benzinfaló terepjáró: jön az elektromos Hummer
No menu items!

Új köntösben a legendás benzinfaló terepjáró: jön az elektromos Hummer

Az új GMC Hummer EV pickup alig hasonlít a korábbi Hummerekre. Kép forrása: Wikipedia

Az új elektromos GMC Hummer pickup merőben eltér a General Motors korábbi modelljeitől, és nem csak azért, mert nem egy benzinfaló: a történelmileg konzervatív detroiti autógyártó az új Hummer megtervezésekor szakított a megszokott irányokkal a forma és a funkciók tekintetében is.

A modell a GM új Ultium EV technológiáinak zászlóshajója, amely a fejlesztési időt tekintve új mércét állított fel a General Motors számára. A járműben egyéb figyelemre méltó jellemzők is vannak, amelyek a bennfentesek szerint arról tanúskodnak, hogy a GM irányt váltott annak érdekében, hogy eredményesebben vegye fel a versenyt a Teslával és más elektromos járműveket (EV) gyártó start-upokkal.

Ezek közé tartozik a Tesla régóta késlekedő Cybertruckjának finom piszkálása, egy jól láthatóan elhelyezett gomb – amely jelenleg semmire sem jó – és a “Watts to Freedom”, avagy a WTF üzemmód, amellyel a jármű körülbelül három másodperc alatt gyorsul 100 km/órás sebességre. Ez a robbanékonyság egy Chevy Corvette-éhez hasonlítható, de valamivel lassabb, mint néhány fürgébb Tesla-modell, amelyek három másodperc alatt érik el ezt a sebességet.

Remélhetőleg sok meglepő dolog van ebben a járműben, de ez mind szándékos” – mondta Aaron Pfau, a Hummer vezető fejlesztőmérnöke egy médiaeseményen.

“Mindez azért van, hogy egy kicsit megváltoztassa az emberek elképzelését nemcsak arról, hogy mire képes egy EV, hanem arról is, hogy a GM mire képes”.

Pfau és a Hummer EV csapat többi tagja a vállalat hírhedten szűkmarkú jogászaival és a szélesebb körű bürokráciával megvívott eredményes “harcai” nyomán a GM által korábban soha nem alkalmazott egyedi funkciókat építettek be a járműbe. Mindezt rekordidő, 26 hónap alatt tették. Ez körülbelül fele egy átlagos járműprogram idejének.

Az általános küldetés egy olyan jármű gyors megalkotása volt, amely felhívja a figyelmet a vállalatra és új elektromos modelljeire, amelyek száma 2025-re várhatóan harmincra nő világszerte.

Ennek a járműnek az volt a célja, hogy olyan embereket is izgalomba hozzon és gondolkodóba ejtsen az EV-kről, akiket eddig nem érdekelt az elektromos járművek világa” – mondta Pfau.

A Hummer felirat ezen a modellen is jól látható. Kép forrása: Wikipedia

A Hummer-csapat nagyrészt szabad kezet kapott a jármű megalkotásakor. Lényegében a benzinzabáló Hummer márka modernizálása volt a cél és az, hogy egy merész EV-t hozzanak létre, amely a vállalat legújabb technológiáit vonultatja fel.

A négykerék-meghajtással is vezethető, 1000 lóerős modell bár nem zabálja a benzint, rengeteg energiát fogyaszt, és a súlya meghaladja a 4 tonnát. Ez a súly körülbelül 1,8 tonnával több, mint a legnehezebb Chevrolet Silverado 1500 pickupé, és több mint kétszerese egy átlagos járműnek.

A Hummer Edition 1, amelyet jelenleg egy detroiti üzemben gyártanak, 530 kilométeres elektromos hatótávolsággal rendelkezik, ami felülmúlja a Rivian és a Ford elektromos pickupjait.

A Hummer EV pickup 2020 októberében történt bemutatása óta a GM több mint 65 ezer foglalást kapott az autóra, valamint a jármű közelgő SUV változatára.

A GM megígérte a befektetőknek, hogy a következő generációs járművei – kezdve a Hummerrel – nyereségesek lesznek. A Hummer Edition 1 bevezető változatának ára 110 295 dollárról indul. Várhatóan további, alacsonyabb árú változatok – 80 ezer és 100 ezer dollár körüli indulóárakkal – követik majd.

Bár a Hummer EV pickupot már gyártják, az új megrendelések valószínűleg csak 2024-ben teljesülnek a jelenlegi foglalások száma miatt. Az SUV, amelyet a GM tavaly a pickup után mutatott be, várhatóan csak 2023-ban érkezik. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pénzpiaci elemző: az MNB kemény üzenetet küldött a kamatemelés mellé

Az infláció folytatólagos emelkedésére, valamint az elhúzódó inflációs kockázatokra tekintettel a várakozásoknál nagyobb mértékben, 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot kedden az MNB Monetárs Tanácsa. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint nem is annyira az emelés ténye, mint a hozzá társuló üzenet ígér szigorítást.

Lassult az infláció Németországban

Németországban a várt emelkedés helyett lassult az infláció júniusban éves összevetésben - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Hírek

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

Drágább lesz a parkolás Budapesten – jön az egységes rendszer

A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött a Fővárosi Közgyűlés többsége.

Putyin orosz szövetségese szerint Oroszország mindent odadobott a háborúval

Oleg Gyeripaszka milliárdos alumíniumipari mágnás - aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese - kedden helyi újságírókkal beszélgetve az ukrajnai háború ellen emelt szót, és azt sugallta, hogy Oroszország az inváziója után nem lesz nyertes.

Török igen a finn és a svéd NATO-csatlakozásra

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába - jelentette be az észak-atlanti szövetség elnöke, miután a felek aláírták az erről szóló megállapodást a madridi NATO-csúcs keretében.

Erőre kapott a forint a vártnál nagyobb kamatemelés hírére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest az MNB vártnál jelentősebb, 185 bázispontos alapkamatemelésére.

Kína enyhített a beutazók karanténkötelezettségén

Kína csökkentette az országba beutazó külföldiek karanténidejét, ami nagy lépés a több mint két éve bevezetett - meglehetősen szigorú - Covid-szabályok lazításában.

Elf Bart is forgalmazó szlovák cégeket vizsgál a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított különböző típusú elektromos cigarettákat, köztük Elf Bart is forgalmazó két szlovák céggel szemben, mivel feltehetően tisztességtelenül hirdetik a termékeket a magyar fogyasztóknak - közölte a hatóság.

Putyin először lépi át a határt, barátokhoz megy

Vlagyimir Putyin az ukrajnai invázió óta először hagyja el Oroszországot: kedden Tádzsikisztánba utazik, majd Türkmenisztánba látogat a Kaszpi-tengeri országok csúcstalálkozójára. Az orosz elnököt a G20-ak novemberi indonéziai csúcsára is meghívták.

Gazdaság

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Váratlanul nagyot emelt az alapkamaton a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Tovább zuhan a kriptovaluták királya

Az értékéből rohamosan vesztő bitcoin árfolyama valószínűleg 13 ezer dollárig fog lezuhanni, ami közel 40 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi szinthez képest - állítja egy amerikai pénzügyi szakértő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom