Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Újabb csapás az ellátási láncoknak - léket kapott a fekete-tengeri hajózás
No menu items!

Újabb csapás az ellátási láncoknak – léket kapott a fekete-tengeri hajózás

Teherhajó az odesszai kikötőben. A kép illusztráció. Fotó: Bigstock

Az orosz-ukrán háború kitörése miatt több száz hajó rekedt Ukrajna fekete-tengeri partjainál. A kikötők bezárása és a hajókra mért rakétacsapások nemcsak a tengerészeket veszélyeztetik, hanem a globális kereskedelmet, beleértve a gabonapiacokat is.

Egy, az ukrajnai Olvia kikötő közelében rekedt bangladesi teherhajó legénysége robbanást hallott, majd a híd lángokba borult. A bangladesi legénység tagjai, családtagjaik és az ukrán hatóságok szerint múlt szerdán 17 óra 25 perckor csapódott be egy rakéta az MV Banglar Samriddhi nevű hajóba, amely a legénység egy tagját megölte, többeknek pedig súlyos égési sérüléseket okozott. Ez volt az ötödik kereskedelmi hajó, amelyet tüzérségi találat ért Ukrajna partjainál az orosz megszállás óta – számolt be a The Wall Street Journal.

Az ukrajnai háború súlyosan megnehezítette a Fekete-tengeri hajózást, ami széles körű következményekkel jár a nemzetközi szállításra és a globális ellátási láncokra nézve. A londoni székhelyű Windward hajózási nyomkövető cég szerint mintegy 200 hajón közel 3500 tengerész rekedt az ukrán kikötőkben.

Az eredmény a világ második legnagyobb gabonaexportáló régiójának leállása. Ukrajna adja ugyanis a világ kukoricaexportjának 16 százalékát, Oroszországgal együtt pedig a búzaexport 30 százalékát.

A búza világpiaci ára az inváziót megelőző hét óta több mint 55 százalékkal megugrott.

A globális gabonakínálatot ért sokk a legnagyobb kínálati sokk az OPEC 1970-es évekbeli olajcsökkentései óta. Ez élelmiszerhiányt fog jelenteni a Közel-Keleten és Afrikában, és inflációt az egész világon” – mondta Salvatore Mercogliano, az észak-karolinai Campbell Egyetem professzora, egykori kereskedelmi tengerész.

Salvatore Mercogliano

A globális szállítmányozók helyzetét tovább rontja, hogy ukrán és orosz tengerészek ezrei rekedtek a világ kikötőiben, így a hajótulajdonosok a feszült ellátási láncok fenntartásához szükséges helyettesítő személyzetet keresnek.

A Fekete-tengeren és a szomszédos Azovi-tengeren – amelyek fontos élelmiszer- és olajexport útvonalak – az ukrán kikötői hatóságok szerint öt tartályhajót és teherhajót találtak el rakéták. A sérült hajók között vannak tartályhajók, konténerszállító hajók és ömlesztettáru-szállító hajók Japánból, Törökországból, Moldovából és Észtországból, amelyek többek között gázolajat és gabonát szállítanak.

Az ukrán hatóságok általában Oroszországot hibáztatják, amely hadihajók tucatjait vonultatta fel Ukrajna partjai mentén. Oroszország tagadta a felelősséget a támadásokért. Ugyanakkor az orosz erők rakétákkal célozzák az ukrán kikötők infrastruktúráját. Ez része annak a tervnek, hogy elfoglalják Ukrajna déli partvidékét – így elvágva az országot a tengertől – és megfojtsák a gazdaságát.

Múlt csütörtökön elsüllyedt egy észt teherhajó, az MV Helt is, miután a vízvonal alatt találat érte. Az ukrán haditengerészet azzal vádolta Oroszországot, hogy kereskedelmi hajókat kényszerít a Fekete-tenger egy veszélyes területére, hogy elrejtse saját katonai manővereit.

Az oroszok a Helt nevű hajót pajzsként használták, hogy mögé bújjanak az ukrán hajóelhárító fegyverek elől” – közölte az ukrán Állami Határőrszolgálat a Facebookon.

Az orosz erők két ukrán kereskedelmi hajót is feltartóztattak – közölte az ukrán kikötői hatóság.

Ennek oka, hogy Ukrajna csekély flottája nem ér fel Oroszország haditengerészeti erőivel. Az ukrán haditengerészet elvesztette hajóinak nagy részét, amikor Oroszország a Krím 2014-es annektálása során elfoglalta haditengerészeti parancsnokságát. A múlt héten az ukrán haditengerészet elsüllyesztette egyetlen fregattját Mikolajivnál, hogy elkerülje, hogy a hajó az oroszok kezébe jusson.

A NATO ezt követően arra figyelmeztetett, hogy a Fekete-tengeren tartózkodó hajók esetében nagy a járulékos károk kockázata. A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet nem sokkal később közölte, hogy számos kormány kérésére március 10-én és 11-én rendkívüli ülést tart a háborúnak a hajózásra gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Az utolsó NATO hadihajó körülbelül egy hónappal az invázió előtt hagyta el a Fekete-tengert. Moszkva figyelmeztette a NATO-t, hogy maradjon távol az általa sajátjának tekintett vizektől.

A Nemzetközi Szállítási Dolgozók Szövetsége “háborús területté” nyilvánította az Ukrajnánál lévő vizeket. A tengerészek érdekvédelmi csoportjai szerint sok tengerésznek fogytán van az élelmiszere és az üzemanyaga.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Moderna, már az influenza, Omicron kombinációt favorizálja

A Moderna közölte, hogy a következő generációs COVID-19 vakcinajelöltje...

ESG társadalmi pillér: így lehet versenyelőny a különbözőségből, a diverzitásból

A diverzitás, a különbözőség megkülönböztetetten fontos tényezője lett az...

ESG – mit jelent a három betű, ami meghatározza a jövőt

A fenntarthatósági trendek előretörésével, amit már jogszabályi elvárások is...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed,...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.

Nem volt megtakarítás, csak az adósságot halmozta a lakosság áprilisban

Az új szerződések száma is szokatlanul magas volt, meghaladta a 26 ezret, ez sem fordult elő már 2019 októbere óta.

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.