Hirdetés
Kezdőlap Hirdetés Üzleti coaching női vállalkozóknak: 5 ok, amiért megéri belevágni
No menu items!

Üzleti coaching női vállalkozóknak: 5 ok, amiért megéri belevágni

Képek forrása: freepik

Egy női vezetőnek sok helyzetben meg kell küzdenie önmagával. Az anyaságból fakadó, ösztönös empátia és az erős vezetői szerep gyakorlása gyakran kizárja egymást; belső vívódást okoz. Az ebből keletkező ambivalens érzések idővel nemcsak az önképre, de a környezetre is közvetlen, negatív hatást gyakorolnak. Ismerősen hangzik? Ha igen, érdemes elgondolkodnod az üzleti coaching lehetőségén. Segítségével nemcsak a belső feszültséged oldhatod fel, de a karrieredben is sokkal sikeresebbé válhatsz.

A sikeres jelen és jövő felé vezető út

A női lét sokoldalú szerepkörrel jár, mind a magánélet, mind a munka szempontjából. Tovább bonyolódik a helyzet, hogyha nőként egy saját vállalkozás üzemeltetésébe is belevágsz. Ilyenkor nem árt, hogyha állandóan monitorozod önmagadat, a döntéseidet, és ehhez külső segítséget is kérsz. Az üzleti coaching hosszú távon biztosítja:

  • a testi és lelki harmónia megőrzését;
  • a különböző helyzetekben való önazonos viselkedést;
  • a női értékek üzleti stratégiába való integrálását.

Ez még azonban nem minden! Most össze is gyűjtöttük, hogy miért érdemes coach segítségét kérned a sikereid eléréséhez.

Vezetői szerepkör újradefiniálása

A 21. századi modern társadalom az üzleti életben is új paradigmákat alakít ki. Bár napjainkban egyre többen elismerik a feminin vezetői értékeket, általánosságban az üzletasszonyoknak még mindig többet kell bizonyítaniuk. Te is érezted már úgy, hogy emiatt szükséged volt a szakmai önképed újradefiniálására?

A coaching segít abban, hogy megfelelő módon integráld a vezetői státuszod a vállalatod szervezeti kultúrájába, de a céljaidról alkotott elképzeléseid is új perspektívába helyezi. Így magad mögött hagyhatod a rosszul felépített mintákat, és a meglévő energiáid pont oda összpontosíthatod, ahol szükség van rájuk. 

Stratégiai gondolkodás kialakítása

A legtöbb nő intuitív módon érez, tapasztal, és ezért így is valósítja meg az elképzeléseit. Ez viszont vezetőként ritkán hoz releváns eredményeket, mert felülírja a stratégiai gondolkodás alapelveit. Ilyen esetben szintén jó megoldás, ha egy képzett coach jelen van. Hogy miért?

Amellett, hogy segít racionalizálni az érzelem alapú gondolkodásmódod, egy olyan hosszú távú terv kidolgozásához is hozzájárul, ami előrébb lendítheti a vállalkozásod. Elmagyarázza például, hogy miért érdemes csapatban dolgoznod, vagy épp miért célszerű egy jó keresőoptimalizálással foglalkozó szakértőt, weblapfejlesztőt, stb. alkalmaznod. Az iránymutatásnak köszönhetően pontról pontra látni fogod a fejlődésed mérföldköveit.

Jövőképes perspektíva meghatározása

A nők utólag is gyakran megkérdőjelezik a saját döntéseiket – ez épp az ösztöneik és a munkában betöltött szerepük paradoxonából fakad. Ahhoz, hogy ettől a mintától bárki meg tudjon szabadulni, pontosan ki kell jelölnie a céljait.

Egy coach ebben is segítő jobbot nyújt. A személyes tanácsadásain keresztül rávezet arra, hogy újra megfogalmazd a saját vállalkozásoddal kapcsolatod vízióid, majd összeegyeztesd azokat a korábban meghatározott céljaiddal. Ha ezt sikeresen teljesíted, akkor a munkafolyamatok sokkal proaktívabbá és gördülékenyebbé válnak körülötted.

Hatékony priorizálás

Többször is utaltunk már a magánélet és munka egyensúlyának megteremtésére – nem véletlenül. A nőkre mindkét színtéren mérhetetlen nagy felelősség hárul, ezért nehéz eldönteni, hogy a teendőlistán szereplő feladatok közül mikor és mi(k) élvezzen(ek) elsőbbséget.

Az üzleti coachingnak köszönhetően rendszerezheted a gondolkodásodat, miközben egy olyan eszköztárat is kézhez kaphatsz, amivel változtathatsz a prioritásaidon. A legjobb esetben a tanácsadások eredményeként heti, havi és éves szinten is végig tudod majd gondolni, hogy mikor és min legyen a hangsúly.

Biztonság helyett kockázatvállalás

Ha a kockázatvállalás vagy a biztos alap kiépítése mellett kell dönteni, egy nő ösztönösen az utóbbit választja. Habár ez teljesen természetes, egy vállalkozás beindításakor kontraproduktív lehet. Egy jó vezető akkor tudja sikerre vinni az elképzeléseit, hogyha minden következményt mérlegel, majd megkockáztat.

Egy szakképzett coach támogatása mellett elsajátíthatod, hogyan lehet objektíven meghatározni az egyes döntéseiddel járó előnyöket és hátrányokat. Ennélfogva képes leszel tisztábban látni a céged működését, és azokat az elhatározásaidat is bátrabban be mered majd vállalni, amikkel kapcsolatban fenntartásaid voltak. Ahogyan a mondás is tartja: “Aki mer, az nyer!”.

Több mint tanácsadás

Női vezetőként biztos tapasztaltad már, hogy egyszer csak mindenki anyukájaként viselkedsz, és olyan terheket veszel magadra, ami túllép a hatáskörödön. Hidd el, ilyenkor nagyobb szükséged van a segítségre, mint gondolnád, hiszen a mentális egészséged és a sikeres vállalkozásod fenntartása a tét.

Az üzleti coaching nem egyenlő a klasszikus tanácsadással – több annál. Egy élmény, ami során képessé válsz az összes bizonytalanságod feloldására. Egy élmény, ahol a másik fél kérdez, de nem válaszol; utat mutat, de nem utasít.

A cikk a ProMan Consulting tanácsadó cég szakmai támogatásával készült.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Navracsics: Magyarország 2030-ra az EU öt legélhetőbb állama közé kerülhet

Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb állama közé kerülhet - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén, az Országházban.

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Balaton-felvidéki borász lett az év bortermelője

A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2022 díját Figula Mihály kapta.

Minimálbér 2023: a kormány a járulékcsökkentések terén “elment a falig”

A partnerség jegyében, konstruktívan folytatódtak a jövő évi minimálbérről szóló egyeztetések - közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Hírek

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Elon Musk miatt kivonulhat a Twitterről a német kancellár

Miután Elon Musk felvásárolta a Twittert, a dolgok a fejük tetejére álltak. Ezt a német kancellári hivatal is aggodalommal figyeli, Olaf Scholz kancellár pedig a Twitterről való kivonulását fontolgatja.

Januártól határellenőrzés nélkül utazhatunk Horvátországba

Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Katar nem annyit fog a foci-vb-n, mint gondolta

Katar alig több mint 765 ezer látogatót fogadott a labdarúgó-világbajnokság első két hetében, ami elmarad a várakozásoktól, mivel az ország 1,2 millió látogatóra számított az egy hónapos rendezvény alatt - derül ki a Reuters birtokába jutott szervezői jelentésből.

Az Aeroexpress már idén elindítja a Budapest-Kolozsvár járatait

Az Aeroexpress Regional a tervezett jövő márciushoz képest korábban, már december 16-tól elindítja a Budapest-Kolozsvár-Budapest járatait a nagy érdeklődésre tekintettel.

Árstop után: máris csökken az üzemanyagok ára

Péntektől változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a Mol ugyanis csökkenti a nagykereskedelmi árakat. A benzin literje várhatóan bruttó 8 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal kerül majd kevesebbe.

Jogerősen 3 év 6 hónap börtönre ítélték Lagzi Lajcsit

Jogerősen 3,5 év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsi zenész-előadóművészt.

Kinevezték az új iparpolitikáért felelős államtitkárt

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 7-i hatállyal államtitkárrá nevezte ki Fábián Gergelyt, aki a gazdaságfejlesztési miniszter irányításával az iparpolitikáért fog felelni.

Gazdaság

Drágult a kötelező biztosítás

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjai a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A biztosítói kárkifizetések 12 százalékkal nőttek a szerviz- és alkatrészköltségek drágulása, a devizaárfolyam-változás és a pénzromlás hatásaként - jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

Fitch: nehezebb évre számíthatnak a magyar bankok 2023-ban

Romló kilátásokkal, de jórészt stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak bankrendszerei. A magyar bankok 2023-ban az ideinél nehezebb makrogazdasági környezetre számíthatnak - áll a Fitch Ratings éves szektorelemzésében.

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ Felelős Banki Irányelvek kezdeményezéséhez

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ által létrehozott globális együttműködéshez, és a hazai bankok közül az elsők között írta alá a Felelős Banki Irányelveket. A nemzetközi összefogás célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé - közölte a bankcsoport, hozzátéve: ezzel az elhatározásával szeretnének újabb lépést tenni a felelős és zöld működés irányába.

Egyhangúlag maradt a jegybanki alapkamat

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján közölt rövidített jegyzőkönyvben.   
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom