Kezdőlap Hirdetés Üzleti coaching női vállalkozóknak: 5 ok, amiért megéri belevágni
No menu items!

Üzleti coaching női vállalkozóknak: 5 ok, amiért megéri belevágni

Képek forrása: freepik

Egy női vezetőnek sok helyzetben meg kell küzdenie önmagával. Az anyaságból fakadó, ösztönös empátia és az erős vezetői szerep gyakorlása gyakran kizárja egymást; belső vívódást okoz. Az ebből keletkező ambivalens érzések idővel nemcsak az önképre, de a környezetre is közvetlen, negatív hatást gyakorolnak. Ismerősen hangzik? Ha igen, érdemes elgondolkodnod az üzleti coaching lehetőségén. Segítségével nemcsak a belső feszültséged oldhatod fel, de a karrieredben is sokkal sikeresebbé válhatsz.

A sikeres jelen és jövő felé vezető út

A női lét sokoldalú szerepkörrel jár, mind a magánélet, mind a munka szempontjából. Tovább bonyolódik a helyzet, hogyha nőként egy saját vállalkozás üzemeltetésébe is belevágsz. Ilyenkor nem árt, hogyha állandóan monitorozod önmagadat, a döntéseidet, és ehhez külső segítséget is kérsz. Az üzleti coaching hosszú távon biztosítja:

  • a testi és lelki harmónia megőrzését;
  • a különböző helyzetekben való önazonos viselkedést;
  • a női értékek üzleti stratégiába való integrálását.

Ez még azonban nem minden! Most össze is gyűjtöttük, hogy miért érdemes coach segítségét kérned a sikereid eléréséhez.

Vezetői szerepkör újradefiniálása

A 21. századi modern társadalom az üzleti életben is új paradigmákat alakít ki. Bár napjainkban egyre többen elismerik a feminin vezetői értékeket, általánosságban az üzletasszonyoknak még mindig többet kell bizonyítaniuk. Te is érezted már úgy, hogy emiatt szükséged volt a szakmai önképed újradefiniálására?

A coaching segít abban, hogy megfelelő módon integráld a vezetői státuszod a vállalatod szervezeti kultúrájába, de a céljaidról alkotott elképzeléseid is új perspektívába helyezi. Így magad mögött hagyhatod a rosszul felépített mintákat, és a meglévő energiáid pont oda összpontosíthatod, ahol szükség van rájuk. 

Stratégiai gondolkodás kialakítása

A legtöbb nő intuitív módon érez, tapasztal, és ezért így is valósítja meg az elképzeléseit. Ez viszont vezetőként ritkán hoz releváns eredményeket, mert felülírja a stratégiai gondolkodás alapelveit. Ilyen esetben szintén jó megoldás, ha egy képzett coach jelen van. Hogy miért?

Amellett, hogy segít racionalizálni az érzelem alapú gondolkodásmódod, egy olyan hosszú távú terv kidolgozásához is hozzájárul, ami előrébb lendítheti a vállalkozásod. Elmagyarázza például, hogy miért érdemes csapatban dolgoznod, vagy épp miért célszerű egy jó keresőoptimalizálással foglalkozó szakértőt, weblapfejlesztőt, stb. alkalmaznod. Az iránymutatásnak köszönhetően pontról pontra látni fogod a fejlődésed mérföldköveit.

Jövőképes perspektíva meghatározása

A nők utólag is gyakran megkérdőjelezik a saját döntéseiket – ez épp az ösztöneik és a munkában betöltött szerepük paradoxonából fakad. Ahhoz, hogy ettől a mintától bárki meg tudjon szabadulni, pontosan ki kell jelölnie a céljait.

Egy coach ebben is segítő jobbot nyújt. A személyes tanácsadásain keresztül rávezet arra, hogy újra megfogalmazd a saját vállalkozásoddal kapcsolatod vízióid, majd összeegyeztesd azokat a korábban meghatározott céljaiddal. Ha ezt sikeresen teljesíted, akkor a munkafolyamatok sokkal proaktívabbá és gördülékenyebbé válnak körülötted.

Hatékony priorizálás

Többször is utaltunk már a magánélet és munka egyensúlyának megteremtésére – nem véletlenül. A nőkre mindkét színtéren mérhetetlen nagy felelősség hárul, ezért nehéz eldönteni, hogy a teendőlistán szereplő feladatok közül mikor és mi(k) élvezzen(ek) elsőbbséget.

Az üzleti coachingnak köszönhetően rendszerezheted a gondolkodásodat, miközben egy olyan eszköztárat is kézhez kaphatsz, amivel változtathatsz a prioritásaidon. A legjobb esetben a tanácsadások eredményeként heti, havi és éves szinten is végig tudod majd gondolni, hogy mikor és min legyen a hangsúly.

Biztonság helyett kockázatvállalás

Ha a kockázatvállalás vagy a biztos alap kiépítése mellett kell dönteni, egy nő ösztönösen az utóbbit választja. Habár ez teljesen természetes, egy vállalkozás beindításakor kontraproduktív lehet. Egy jó vezető akkor tudja sikerre vinni az elképzeléseit, hogyha minden következményt mérlegel, majd megkockáztat.

Egy szakképzett coach támogatása mellett elsajátíthatod, hogyan lehet objektíven meghatározni az egyes döntéseiddel járó előnyöket és hátrányokat. Ennélfogva képes leszel tisztábban látni a céged működését, és azokat az elhatározásaidat is bátrabban be mered majd vállalni, amikkel kapcsolatban fenntartásaid voltak. Ahogyan a mondás is tartja: “Aki mer, az nyer!”.

Több mint tanácsadás

Női vezetőként biztos tapasztaltad már, hogy egyszer csak mindenki anyukájaként viselkedsz, és olyan terheket veszel magadra, ami túllép a hatáskörödön. Hidd el, ilyenkor nagyobb szükséged van a segítségre, mint gondolnád, hiszen a mentális egészséged és a sikeres vállalkozásod fenntartása a tét.

Az üzleti coaching nem egyenlő a klasszikus tanácsadással – több annál. Egy élmény, ami során képessé válsz az összes bizonytalanságod feloldására. Egy élmény, ahol a másik fél kérdez, de nem válaszol; utat mutat, de nem utasít.

A cikk a ProMan Consulting tanácsadó cég szakmai támogatásával készült.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A Galleri-tesz egy újabb remény lehet a daganatos betegeknek

A Galleri-teszt, vagyis a rák több mint 50 formájának kimutatására szolgáló vérvizsgálat segíthet a diagnózis felgyorsításában és a betegek kezelésének gyorsabb megkezdésében - állítja egy új tanulmány.

31 milliárdosnak van több pénze, mint amennyi az USA kormányának készpénzállománya

Az amerikai államkincstár készpénzállománya veszélyesen alacsony szintre süllyedt, mivel Washingtonban még mindig nem tudtak megegyezni az adósságplafon emeléséről. A Bloomberg Billionaires Index szerint a világ 31 leggazdagabb emberének mind magasabb a vagyona, mint amekkora az amerikai kormány készpénzállománya jelenleg.

A szaktárca reagált a Magyar Bankszövetség kritikáira

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Magyar Bankszövetség sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a "versenysemleges szabályozást" kérte számon.

Hírek

Ebben a Ryanair is egyetért a magyar döntéshozókkal

A Ryanair üdvözli a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely megsemmisítette a magyar fogyasztóvédelmi hatóság által 2022 augusztusában kiszabott 763 ezer eurós bírságot, amelyet a Ryanair azért kapott, mert a magyar kormány által kivetett extraprofitadót áthárította az utasokra - közölte a légitársaság.

A SPAR megmutatta az első akciós fecskéket

Kormányrendelet kötelezi a 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt elérő élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteket arra, hogy június 1. és szeptember 30. között húsz termékcsoportban, heti szinten 10%-os engedményt nyújtó akciót vezessenek be. A SPAR Magyarország azonban komplex akciós stratégiájának keretein belül ennél többet kínál: számos árucikk esetében 10-40 százalékos árkedvezményt biztosít, a SPAR ÁRSTOP Extra Promóció keretein belül pedig 300 termék árát rögzíti május 31. és július 31. között - közölte az áruházlánc.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a magyar Penny-nek

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc.

Májusban nőtt a magyar tőzsde forgalma és a BUX index is

Májusban erősödött a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacán a forgalom, a BUX index az április végi értékéhez képest 5,4 százalékkal emelkedett, 47 262 ponton zárta a májust - közölte a havi statisztikájában a BÉT.

Júniustól sűrűbben jár a 100E repülőtéri expressz

A várható nyári nagy forgalom miatt júniustól gyakrabban jár a 100E repülőtéri busz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Két ínséges év után tavaly már nyereséges volt a Budapest Airport

Két év rekordveszteség után tavaly a Budapest Airport 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a Covid időszaka alatt felgyűlt 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényesek számára osztalék-kifizetés nem történik - közölte a fővárosi repülőteret üzemeltető társaság.

Péntektől olcsóbb lesz a gázolaj

Pénteken 2 forinttal csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, a benziné viszont a héten már nem változik.

Gazdaság

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A szaktárca reagált a Magyar Bankszövetség kritikáira

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Magyar Bankszövetség sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a "versenysemleges szabályozást" kérte számon.

A Magyar Bankszövetség közleményben bírálja a kormány új intézkedéseit

A Magyar Bankszövetség szerint az extraprofitadó meghosszabbítása 2024-ben csökkenti a pénzintézetek bevételeit és a hitelkihelyezéseket, gyengíti a gazdaság ellenállóképességét. Közleményében a szövetség versenysemleges szabályozást és a pénzügyi szektort érintő szerda esti rendelet felülvizsgálatát kéri a kormánytól.

Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat

Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.