Hirdetés
Kezdőlap Hirdetés Üzleti coaching női vállalkozóknak: 5 ok, amiért megéri belevágni
No menu items!

Üzleti coaching női vállalkozóknak: 5 ok, amiért megéri belevágni

Képek forrása: freepik

Egy női vezetőnek sok helyzetben meg kell küzdenie önmagával. Az anyaságból fakadó, ösztönös empátia és az erős vezetői szerep gyakorlása gyakran kizárja egymást; belső vívódást okoz. Az ebből keletkező ambivalens érzések idővel nemcsak az önképre, de a környezetre is közvetlen, negatív hatást gyakorolnak. Ismerősen hangzik? Ha igen, érdemes elgondolkodnod az üzleti coaching lehetőségén. Segítségével nemcsak a belső feszültséged oldhatod fel, de a karrieredben is sokkal sikeresebbé válhatsz.

A sikeres jelen és jövő felé vezető út

A női lét sokoldalú szerepkörrel jár, mind a magánélet, mind a munka szempontjából. Tovább bonyolódik a helyzet, hogyha nőként egy saját vállalkozás üzemeltetésébe is belevágsz. Ilyenkor nem árt, hogyha állandóan monitorozod önmagadat, a döntéseidet, és ehhez külső segítséget is kérsz. Az üzleti coaching hosszú távon biztosítja:

  • a testi és lelki harmónia megőrzését;
  • a különböző helyzetekben való önazonos viselkedést;
  • a női értékek üzleti stratégiába való integrálását.

Ez még azonban nem minden! Most össze is gyűjtöttük, hogy miért érdemes coach segítségét kérned a sikereid eléréséhez.

Vezetői szerepkör újradefiniálása

A 21. századi modern társadalom az üzleti életben is új paradigmákat alakít ki. Bár napjainkban egyre többen elismerik a feminin vezetői értékeket, általánosságban az üzletasszonyoknak még mindig többet kell bizonyítaniuk. Te is érezted már úgy, hogy emiatt szükséged volt a szakmai önképed újradefiniálására?

A coaching segít abban, hogy megfelelő módon integráld a vezetői státuszod a vállalatod szervezeti kultúrájába, de a céljaidról alkotott elképzeléseid is új perspektívába helyezi. Így magad mögött hagyhatod a rosszul felépített mintákat, és a meglévő energiáid pont oda összpontosíthatod, ahol szükség van rájuk. 

Stratégiai gondolkodás kialakítása

A legtöbb nő intuitív módon érez, tapasztal, és ezért így is valósítja meg az elképzeléseit. Ez viszont vezetőként ritkán hoz releváns eredményeket, mert felülírja a stratégiai gondolkodás alapelveit. Ilyen esetben szintén jó megoldás, ha egy képzett coach jelen van. Hogy miért?

Amellett, hogy segít racionalizálni az érzelem alapú gondolkodásmódod, egy olyan hosszú távú terv kidolgozásához is hozzájárul, ami előrébb lendítheti a vállalkozásod. Elmagyarázza például, hogy miért érdemes csapatban dolgoznod, vagy épp miért célszerű egy jó keresőoptimalizálással foglalkozó szakértőt, weblapfejlesztőt, stb. alkalmaznod. Az iránymutatásnak köszönhetően pontról pontra látni fogod a fejlődésed mérföldköveit.

Jövőképes perspektíva meghatározása

A nők utólag is gyakran megkérdőjelezik a saját döntéseiket – ez épp az ösztöneik és a munkában betöltött szerepük paradoxonából fakad. Ahhoz, hogy ettől a mintától bárki meg tudjon szabadulni, pontosan ki kell jelölnie a céljait.

Egy coach ebben is segítő jobbot nyújt. A személyes tanácsadásain keresztül rávezet arra, hogy újra megfogalmazd a saját vállalkozásoddal kapcsolatod vízióid, majd összeegyeztesd azokat a korábban meghatározott céljaiddal. Ha ezt sikeresen teljesíted, akkor a munkafolyamatok sokkal proaktívabbá és gördülékenyebbé válnak körülötted.

Hatékony priorizálás

Többször is utaltunk már a magánélet és munka egyensúlyának megteremtésére – nem véletlenül. A nőkre mindkét színtéren mérhetetlen nagy felelősség hárul, ezért nehéz eldönteni, hogy a teendőlistán szereplő feladatok közül mikor és mi(k) élvezzen(ek) elsőbbséget.

Az üzleti coachingnak köszönhetően rendszerezheted a gondolkodásodat, miközben egy olyan eszköztárat is kézhez kaphatsz, amivel változtathatsz a prioritásaidon. A legjobb esetben a tanácsadások eredményeként heti, havi és éves szinten is végig tudod majd gondolni, hogy mikor és min legyen a hangsúly.

Biztonság helyett kockázatvállalás

Ha a kockázatvállalás vagy a biztos alap kiépítése mellett kell dönteni, egy nő ösztönösen az utóbbit választja. Habár ez teljesen természetes, egy vállalkozás beindításakor kontraproduktív lehet. Egy jó vezető akkor tudja sikerre vinni az elképzeléseit, hogyha minden következményt mérlegel, majd megkockáztat.

Egy szakképzett coach támogatása mellett elsajátíthatod, hogyan lehet objektíven meghatározni az egyes döntéseiddel járó előnyöket és hátrányokat. Ennélfogva képes leszel tisztábban látni a céged működését, és azokat az elhatározásaidat is bátrabban be mered majd vállalni, amikkel kapcsolatban fenntartásaid voltak. Ahogyan a mondás is tartja: “Aki mer, az nyer!”.

Több mint tanácsadás

Női vezetőként biztos tapasztaltad már, hogy egyszer csak mindenki anyukájaként viselkedsz, és olyan terheket veszel magadra, ami túllép a hatáskörödön. Hidd el, ilyenkor nagyobb szükséged van a segítségre, mint gondolnád, hiszen a mentális egészséged és a sikeres vállalkozásod fenntartása a tét.

Az üzleti coaching nem egyenlő a klasszikus tanácsadással – több annál. Egy élmény, ami során képessé válsz az összes bizonytalanságod feloldására. Egy élmény, ahol a másik fél kérdez, de nem válaszol; utat mutat, de nem utasít.

A cikk a ProMan Consulting tanácsadó cég szakmai támogatásával készült.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Üzleti inkubátorok: kéz a kézben a KKV-val

Az üzleti inkubátor egy olyan szervezet, amely rendszerbe foglalja és élénkíti a sikeres vállalkozások létesítésének folyamatát, számukra átfogó és integrált szolgáltatások körét nyújtva.

Jó cégérnek nem kell reklám? Kevesebbet költenek a cégek reklámra

Az elmúlt másfél évtized alatt a magyarországi legnagyobb hirdetők az árbevételükhöz viszonyított médiavásárlási kiadásaikat harmadára csökkentették.

Családok életét befolyásolják a magas üzemanyagárak

A fogyasztók érzékenyen reagáltak az üzemanyagárak emelkedésére, amelynek hatására csökkent a kereslet.

MNB: a jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

Az MNB az aranytartalék bővítésével évekkel előzte meg nemcsak a nemzetközi trendet, de a régiós - a lengyel és a cseh - jegybankot is,.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.